Kontrolka rozvodového řemenu u vozu Opel Campo
-
Pupan
Kontrolka rozvodového řemenu u vozu Opel Campo
Ahoj
Rozsvitila se mi kontrolka T-Belt. Po utazeni a vymene normalnich remenu porad svitila a tak jsem usoudil, ze mam nedopnuty rozvodovy remen v motoru. Po sundani krytu chladice, vrtule, obou klinaku jsem dosel k plastovemu krytu toho rozvodoveho remenu. Jenomze jsem zjistil, ze sundam jen jeho malou cast, pod kterou je videt jeden maly sroub a konec napinaci kladky. Bohuzel jsem nesundal ten zbytek krytu, jelikoz se mi nepodarilo sundat remenici od klikovky. Jsou tam ctyri srouby a jedna obri matka uprostred. Srouby sli lehce dolu, ale matku jsem nesundal. Tak jsem to cele slozil nevim co s tim.
Nevite nekdo:
1) Jak se dostat k tomu rozvodovemu remenu, abych mohl dopnout kladku? Jak povolit tu matku?
2) Jak se meri dopnuti toho remenu a kde je senzor, ktery rozsvecuje a zhasina tu kontrolku? Nevidel jsem tam zadne draty a tak mam podezreni, ze to sviti uplne z jineho duvodu.
Diky za kazdou radu
Pupan
Rozsvitila se mi kontrolka T-Belt. Po utazeni a vymene normalnich remenu porad svitila a tak jsem usoudil, ze mam nedopnuty rozvodovy remen v motoru. Po sundani krytu chladice, vrtule, obou klinaku jsem dosel k plastovemu krytu toho rozvodoveho remenu. Jenomze jsem zjistil, ze sundam jen jeho malou cast, pod kterou je videt jeden maly sroub a konec napinaci kladky. Bohuzel jsem nesundal ten zbytek krytu, jelikoz se mi nepodarilo sundat remenici od klikovky. Jsou tam ctyri srouby a jedna obri matka uprostred. Srouby sli lehce dolu, ale matku jsem nesundal. Tak jsem to cele slozil nevim co s tim.
Nevite nekdo:
1) Jak se dostat k tomu rozvodovemu remenu, abych mohl dopnout kladku? Jak povolit tu matku?
2) Jak se meri dopnuti toho remenu a kde je senzor, ktery rozsvecuje a zhasina tu kontrolku? Nevidel jsem tam zadne draty a tak mam podezreni, ze to sviti uplne z jineho duvodu.
Diky za kazdou radu
Pupan
-
Lukáš
Rozsvícení kontrolky T-belt není závislé na napnutí řemene, ale na ujetých kilometrech. Okolo řemenu žádnou elektriku nehledej. Abys sundal řemenici, musíš povolit centrální šroub (matku?) klikovky. Je utaženej na 205 Nm. Pokud nemáš pneumatickej utahovák jsou jen tři způsoby, jak ho povolit. Před povolováním hlavu řádně pomlátit kladivem. 1. sundat vanu, kliku vzepřít o blok, vzít golu s metrovou trubkou a povolit. 2. zařadit 5. kvalt, zatáhnout ruční brzdu, pomocník šlápne na brzdu a ty povoluješ - gola + trubka. 3. nasadit golu, otočit motor tak aby se gola opřela o rám nebo o zem ve směru otáčení motoru a pomocí starteru povolit. Řemen se napíná pomocí 9kg závaží který se zavěsí na páku u napínací kladky.Nedoporučuju dopínat starej řemen. Kontrolka se rozsvítí po ujetí 100 000 km. Aby zhasla musí se vynulovat počítadlo, s tím budeš muset asi k Oplu.
-
Pupan
Tak jsem na to prisel
Mas pravdu. Je to opravdu mechanicka zalezitost. Trochu jsem si s tim pohral a vysledek se dostavil. Kdyby to nekomu pomohlo, tak jsem to zdokumentoval.
Mimochdem jsou tam tri pocitadla kilometru a to jedno neni videt. To je prave to, na ktere se nastavuje kdy se to ma rozsvitit. Takze se da rict, ze se to rozsviti po tolika kilometrech, po kolika potrebujes. A nemusis s tim do Opelu :-)
Ostatne jsem se to pokusil zdokumentovat, at take prispeji aspon troskou do mlyna. Kdyby nekdo chtel tak se na to juknete: http://campo.pm-technology.com
Pupan
Mimochdem jsou tam tri pocitadla kilometru a to jedno neni videt. To je prave to, na ktere se nastavuje kdy se to ma rozsvitit. Takze se da rict, ze se to rozsviti po tolika kilometrech, po kolika potrebujes. A nemusis s tim do Opelu :-)
Ostatne jsem se to pokusil zdokumentovat, at take prispeji aspon troskou do mlyna. Kdyby nekdo chtel tak se na to juknete: http://campo.pm-technology.com
Pupan
- Nimrod
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tbelt
Týká se to sice převážnš Campa, ale vůbec bych se nedivil kdybi to někdo měl ve fronteře. Takže jsem sem ten článek přidal. http://www.offroad-frontera.com/html/te ... tbelt.html