Malý výkon topení/chlazení u 2,3TD, repase motoru po uvaření

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
Slaava
Moderátor

Re: Malý výkon topení/chlazení u 2,3TD, repase motoru po uvaření

Příspěvek od Slaava »

Slaava píše:
Jirka z Petrovic píše:TO me taky napadlo ,ale jak to ze mam tlaky dobre?Navic vubec nemam paru jake tesneni tam ma byt,Jedni rikaji ze je to jedno druzi mi tvrdi ze podle tlousky a dalsi pry podle nejakych direk!!!!!Jsem fakt v Haji!!!!!Tesneni neni tak drahe stoji od 1200-1700kcALE JAKE MAM KOUPIT!!!!! :(
Dělaj se tři druhy těsnění podle toho jak máš sbroušenej blok. Na dírky se vyser, protože nemůžeš spolíhat na to, že to předchozí majitel dal správně. Po sundání hlavy se musí změřit o kolik ti písty lezou nad horní rovinu bloku a podle toho se pak určuje výška těsnění a kompresní poměr. Hodnoty zjistím a napíšu.
Takže je to takhle: v prvním sloupci máš hodnotu přesahu dna pístu nad horní rovinou bloku, v druhým jakou vejšku těsnění pro daný případ koupit (a jeho obvyklé označení):

do 0,60 mm - 1,3 mm (jedna díra)
0,61 - 0,70 mm - 1,4 mm (dvě díry)
0,71 - 0,85 mm - 1,5 mm (tři díry)

...no a když je to nad 0,85 mm, tak hoď blok do kopřiv. Jo a odtuď si stáhni servisní manuál, bude se ti hodit: viewtopic.php?f=8&t=47&start=60
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

vlado007 píše:Smerodatne je aj hlavne to ze to prestane kurit. A to robi ked je vadne to tenenie hlavy, alebo samotna hlava. Ale snad to bude len to tesnenie.
Kolega z kina po Novým roce na chvíli přestal kouřit ale zase začal - no a hlavu má totálně v prdeli... :?
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
majo
Moderátor

Příspěvek od majo »

Slaava píše:Jenže kdyby mu šel tlak z válců do vody, tak to nebude tak nafouknutý a víčko bude tlak upouštět a bude mu jedno, jestli to tlakuje ohřátím vzduchu v chladicím okruhu nebo únikem tlaku z motoru.

Řešením je jedině udělat ne obligátní kompresní zkoušku ale tlakovou zkoušku, kde se měří změny tlaku ve válcích, skříni, chladicím okruhu atd. Tam se dá poznat, kde nechal tesař díru.
V tomto s tebou plne súhlasím. Vidíš to ma ani nenapadlo ,že ak je víčko v poho.tak ten nadmerný tlak prepustí. :roll:Asi je najvišší čas ísť spať ,už mi to nemyslí. :roll:
Opel frontera 2,2DTI r.v.99 /5-dv
Nissan patrol 2,8 D r.v.89 /3-dv -španiel
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Jirka z Petrovic píše:Posílám odkaz na malé video mého motoru: http://picasaweb.google.com/lh/photo/-g ... directlink
Na tom videu víceméně piču vidím ale vypadá to, že ti to nějak kypí. V jakým stavu máš hadice? Co to tam máš za expanzku?
vlado007
Extra diskutér

Příspěvek od vlado007 »

Slaava píše:
vlado007 píše:Smerodatne je aj hlavne to ze to prestane kurit. A to robi ked je vadne to tenenie hlavy, alebo samotna hlava. Ale snad to bude len to tesnenie.
Kolega z kina po Novým roce na chvíli přestal kouřit ale zase začal - no a hlavu má totálně v prdeli... :?

Vidis, a to je chyba, nemal prestat :mrgreen:
Frontera 2.3 TD rv.92 5dv. bordova met. :)
Frontera 2,8 Tdi rv.97 5dv.
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

majo píše:
Slaava píše:Jenže kdyby mu šel tlak z válců do vody, tak to nebude tak nafouknutý a víčko bude tlak upouštět a bude mu jedno, jestli to tlakuje ohřátím vzduchu v chladicím okruhu nebo únikem tlaku z motoru.

Řešením je jedině udělat ne obligátní kompresní zkoušku ale tlakovou zkoušku, kde se měří změny tlaku ve válcích, skříni, chladicím okruhu atd. Tam se dá poznat, kde nechal tesař díru.
V tomto s tebou plne súhlasím. Vidíš to ma ani nenapadlo ,že ak je víčko v poho.tak ten nadmerný tlak prepustí. :roll:Asi je najvišší čas ísť spať ,už mi to nemyslí. :roll:
I na to tu je řešení: viewtopic.php?f=71&t=3142&start=15 (teorie inteligence) :grin:
majo
Moderátor

Příspěvek od majo »

Slaava píše:I na to tu je řešení: viewtopic.php?f=71&t=3142&start=15 (teorie inteligence) :grin:
Nechápem!Veď mám otvorené pivečko! :roll: Asi treba zvýšiť dávku,lebo mám asi veľa pomalých mozg.buniek. :roll: Nevadí zvýšim dávku a kašlem na pomalé reflexy,veď rozum je rozum!! :wink:
majo
Moderátor

Příspěvek od majo »

Slaava píše:
Jirka z Petrovic píše:Posílám odkaz na malé video mého motoru: http://picasaweb.google.com/lh/photo/-g ... directlink
Na tom videu víceméně piču vidím ale vypadá to, že ti to nějak kypí. V jakým stavu máš hadice? Co to tam máš za expanzku?
To videjko som predtým nevidel. Tlakuje to teda poriadne. Nakoniec to môže byť aj to tesnenie.
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

majo píše:Ahoj Jirko! Sú to príznaky na prasknutú hlavu! Jednoznačné tlakovanie do chlad. systému.Ak by to bolo tesnením, tak by sa to ukázalo na tlakoch (ak je raz prepálené tak odtiaľ uniká tlak stále) a na dieselovom motore by si to pocítil hneď pri štarte(poklesom kompresie a vynechávaním aspoň jedného valca). Ak je to hlava,tak za studena je všetko OK (prasklina je stiahnutá),ale po zahriatí sa pôsobením teploty hlava rozpína a aj prasklina(môže byť tenučká ako vlások a voľným okom nepozorovateľná),sa pootvorí.Stačí to na to, aby sa pôsobením horúceho vzduchu pri expanzii nahrievala chl.kvap. a samozrejme aj tlakoval chl.systém.Svedčí o tom aj tá pena.Znamená to, že do systému neuniká veľký tlak(inak by voda v expanzke akoby vrela),ale tlak len málinko "perličkuje" do chl.kvap.Asi sa nevyhneš demontáži hlavy a tlakovej skúške.Na aute už toho asi veľa neporiešíš.Toď môj názor. Držím ti palce nech to vyriešiš čím skôr a čo možno najlacnejšie. :wink: Pozdrav Lucku! :wink:
rozebírat motor je vždycky až to poslední. nejdřív je třeba opravdu zjistit, co mu je.
pokud bude těsnění fouklé jen lehce, při měření kompresních tlaků na nic nepřijdeš ( pokles tlaku bude menší, než je tolerance odchylek tlaků jednotlivejch válců )
po startu nepoznáš ani u diesela nic, pokud ta díra nebude velká jak vjezd do pískárny. motor poběží stejně s tlaky 30atm, jako s tlaky 28 atm
takže závěr je, dokud tu Jirka nenapíše, že mu jdou z hadičky od termostatu bubliny ( nejlépe to zjistí vložením kusu průhledné hadice mezi tu stávající a exp. nádobu ), nemá cenu motor kuchat. hladina v expanzce mu může poklesávat opravdu díky měkým hadicím, jak psal Sláva, ta pěna ve vodě v celku o ničem nevypovídá. tím , že to sleduje otevřeným víčkem expanzky je soustava bez tlaku, tudíž se voda začíná pěnit už někde kolem 80 stupňů ( bublinky v hrnci po stěnách, než se voda na vařiči začne vařit )
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

to video jsem taky nějak přehlídl. moc jsem tam toho teda neviděl, ta kvalita je jak z telefonu :lol: to tam voda přetejká po celou dobu toho klipu ? nebo to je jen pára ? no jestli to takle opravdu přetejká, nebudem tu asi mluvit o lehkém pěnění, ale o pořádné díře v těsnění pod hlavou a je vyřešíno.
Jirka z Petrovic
Začínající diskutér

Příspěvek od Jirka z Petrovic »

Tak uz jsem tu!!!Cely den litam v rachote a od 3 jsem u auta!!!!Takze at to zhrnu!!!Jak jsem psal vcera nic se nezmenilo!!! :( Navic jsem dnes zajel na srotak ke kolegovi a vybral vsechny vicka z oplu ktere tam mel!!!!! :grin: Hadici od chladice (tu tenkou) co jde do nadobky jsem ucpal starsim tlakomerem c plynu!!!Jiny jsem nemel!! :( A nadobku jsem take ucpal!!!!Pri nastartovani se dlouho nic nedelo!!!!Az se motor zahral a otevrel termostat!!!!!Vse v poho!!!!Rucicka se nehla!!!!!!Ale az po otevreni termostatu a pridani plynu se zacala rapidne zvedat teplota i rucicka tlakomeru!!!!!Pri necelych 2At byli hadice tak nabite ze jsem mel strach at mi nestreli!!!!!!Tak jsem radeji ubral plynu a ono to prestalo tlakovat!!!!Tot asi vse o tlaku v hadicich!!!!!
Potom jsem jeste udelal ten pokus s pruhlednou hadici od chladice k nadobce!!!!!!Za studena se nic nedelo!!!Az se auto zahralo zacala se v hadicce objevovat pena a vzdy neco malo vody a pak zas pena a porad do kola!!!!! :( Jsem s toho na nervy!!!Asi mi nic jineho nezbyva nez udelat tunel a jit do banky na pujcku!!!!! :( Ptal jsem se jednoho znameho co delaji hlavy kolik bych zaplatil!!!!Za udelani hlavy +srovnani + tesneni+ prace!!!!!OD 6000kc-8000kc!!!!!Pry podle toho, az zjisti co je s tou hlavou!!!!! :(
Naposledy upravil(a) Jirka z Petrovic dne 24 čer 2009 19:53, celkem upraveno 1 x.
2,3Tdi 1993 bodylift 60mm,kola 33x12,50R15MT BF goodrich
Jirka z Petrovic
Začínající diskutér

JO jeste Slaavo nadobka je z Opla tusim ze Vektra diesel!!! :) Ta puvodni mi rupla kolem vicka!!!!! :(
Jirka z Petrovic
Začínající diskutér

Janeš Petr píše:to video jsem taky nějak přehlídl. moc jsem tam toho teda neviděl, ta kvalita je jak z telefonu :lol: to tam voda přetejká po celou dobu toho klipu ? nebo to je jen pára ? no jestli to takle opravdu přetejká, nebudem tu asi mluvit o lehkém pěnění, ale o pořádné díře v těsnění pod hlavou a je vyřešíno.
Peto voda mirne preteka ale jak pridam plyn pumpa si ji potahne az na prostredek nadobky!Ale jak uberu tak opet vytryskne a to poradne!!! :(
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Prosím, napiš mi odpovědi na tyto dotazy (nebo mi rovnou zavolej na 776167154 - můžeš do půlnoci):

- Kde byla hladina, když ti začaly jít bubliny do expanzky?
- Když si ubral plyn tak talk klesnul na jakou úroveň?
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Navrhuji prasácký experiment: vytáhnout zásobník chladicí kapaliny (expanzku) tak o metr a půl vejš (a expanzku mírně přeplnit) aby nemohla hladina slýzt moc nízko a vyloučilo se přisávání vzduchu z chladicího okruhu a pak se podívat co to bude dělat. Ovšem postupně se přikláním k variantě "v hlavovým těsnění díra jak kráva".
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“