Potulky s karavanom

Zde diskutujme o čemkoliv, co se nedá zařadit do jiné výše nebo níže uvedené sekce.
palto111
Začínající diskutér
Bydliště: furt v garáži pod autom inak Banska Bystrica- frontera 2,3td 1996

Potulky s karavanom

Příspěvek od palto111 »

jazdíte niekto s karavanom za oddychom k vode? a nielen k nej?

čo nevidieť začne obdobie rybačiek a letných búrok,tak sa chcem opýtať niekoho čo kempuje s karavanom,ako ho zemní.
totišto vlani udrel blesk cca 30 metrov od karavanu do stromu a bola to celkom pekná pecka.
čo keby náhodou udrel do karavanu?
aký máte na to názor.zemniť nezemniť?
P1060414.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Palo Banska Bystrica Opel Frontera 2,3TD 1996
Slaava
Moderátor

Re: Potulky s karavanom

Příspěvek od Slaava »

Dost zrádnej dotaz. Nedávno mi někdo známej říkal, že dělá projekty na hromosvody ale nejsem zaboha schopnej si vzpomenout, kdo to byl. Bude záležet, z čeho a jak ten karavan je udělanej. Auto je braný víceméně za Faradayovu klec, jenže karavany moc plechařiny nepobraly, většinou je to něco jako paneláková umakartová koupelna na kolečkách (nikdo to prosím neberte osobně, možná sem jenom měl tu čest s nějakou zastaralou technologií) tak se obávám, že uzemněním si zase tak moc nepomůžeš, možná naopak zvýšíš náboj uzemněnejch kovovejch částí karavanu (podvozek, rám stěn, rozvody vody, rozvody elektriky - jestli si připojenej na kapličku v kempu, tak je tohle stejně uzemněný). Pokud by rám stěn byl dostatečně hustej, tak budiž ale obávám se, že to bude jenonom nějakej hliníkovej profil po obvodu. Jedině venku zapíchnout hromosvod a zakopat měděnou desku.

Ale to je jenom můj laickej pohled na věc, chtělo by to nějakýho fyzika. V návodu ke karavanu se tohle neřeší?
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
palto111
Začínající diskutér

Příspěvek od palto111 »

návod k tomu neni ani som nezohnal./jedine poznatky z netu aj to chabé/ prikláňam sa aj ja tomu hromozvodu.konštrukcia prívesu zvikne byť drevená alebo kovová. ja mám asi drevenú.staršie ročníky robili pravdepodobne z dreva/1985/ a celý je oplášťovaný hliníkom. spodok je kovový .kto vie čo by sa stalo keby trafil rovno do ojí,tie su spojené s rámom a na ojoch v bedničke je propanbutanová flaša položená len tak na ráme bez izolácie.
čo myslíte treba dať pod flašu nejakú izoláciu,gumu a pod.?
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nimrod »

Zkus se zeptat tady kondor@offroad-frontera.com .
Za tým OFFROAD-FRONTERA
Nimrod
Revize LPG: servis@offroad-frontera.com
Petas480
Začínající diskutér

Příspěvek od Petas480 »

Je to z alu plechu, takže je to taky far. klec. Pokud se to přes tu propan lahev nebude zemnit, tak se ničeho nemusíš bát a stejně tak nemusíš mít strach vevnitř, akorát by byla smůla, kdybys v momentě úderu blesku stál na zemi a držel se třeba za kliku. Horší scénář by byl, mít na blízku strom , kterej by na karavan mohl spadnout. Když jsem si brnknul o trolej na nádraží (hydraulickou rukou), mě se nic nestalo, ale během pěti minut mi pobouchalo 8 gum a pak se musel vyměnit i zbytek na celé soupravě, protože se to přes ty kola zemnilo a shořel ten ocelovej kord uvnitř gumy. Vim že blesk má trochu větší napětí i proud, ale funguje to úplně stejně.
Frontera 2,3TD r.v.1992, Omega 2,5i V6 r.v.1997
palto111
Začínající diskutér

Příspěvek od palto111 »

veď hej len ta lahev je od výroby na ojoch a oje sú spojené s konštrukciou podvozku a na podvozku su štyri kovové hevery na vyrovnávanie karavanu ktoré sú spojené zo zemou.takže si myslím že je to zemnené aj cez tú lahev či nie?

niekedy sa stalo keď som bol v teréne na rybách tak som to dal na heverové stojky a kolesá sa nedotýkali zeme. v tedy hrozý čo?

alebo: keď je karavan s kolesami spojený so zemou ale aj kovovými stojkami /kvôli chladničke,tá musí byť v rovine/

alebo:karavan čisto spojený kolesami so zemou bez stojek. /nie je toto najbližšie k faraday.klietke?/

zažili sme fakt poriadnu pecku,tak strach je na mieste :grin: ale posledne pri burke sme pre istotu vliezli do auta,ale potom na čo mi je karavan že? :mrgreen: :mrgreen:
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

Hromosvody dělá člen Martinos :)
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

kdo se bojí nesmí do lesa. Pokud chceš natloukat a zalejvat metrovou zemnící tyč, tak abys jich koupil do foroty víc :) Jak je to v profi kempech? daj vodu, plyn elektriku a i zemnění?
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

farmář píše:Hromosvody dělá člen Martinos :)
Jo, tak to byl ten člověk, co se o tom zmiňoval a já nebyl schopnej si vzpomenout, kdo to byl.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
palto111
Začínající diskutér

Příspěvek od palto111 »

žil som v jednom kempe v nemecku zhruba tri mesiace,moc sa tam s týmto nezaoberali,jednoducho na to nemysleli a poniektorý čo to užívali celoročne mali spravené normálne hromozvody cez strechu do zemi.tam bolo asi riziko zásahu menšie,v blízkosti boli vyššie budovy.
ja kempujem väčšinou v divočine,kde nič tu nič. ale mňa zaujala viac menej tá PB lahev.niekde som čítal o krokovom napätí,či to neprelezie ( úder blesku do zemi v blískosti karavanu) zo zemi cez stojky aj na PB keďže je položená prakticky na konštrukcii. izolovať neizolovať?
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

plyn je plyn. Udělej si na karavan sklápěcí hromosvod, něco jako antenu a zatluč vždy kotvu a je to :)
Žanek
Super diskutér

Příspěvek od Žanek »

Nedělá se náhodou přímo pro karavany takovej zemnící vrták? A bombu bych neizoloval aby po plášti mohl blesk sjet dál kdyby už jebl do ní.
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

a nebývá bomba v karavanu , jen dvířky zvenčí? Tedy v obytných autech jsem cosi takového viděl :D nikdo to ale netahal nikam ven, za keř, k potoku :DDDDD práskne do karavanu, sjede to po zemnění, bomby se to ani netkne, si myslím. Ale v tomhle jsem víc jak jalovej :) Kadopádně nádrže venku zemněný jsou myslím.
palto111
Začínající diskutér

Příspěvek od palto111 »

v niektorých je dnu a v niektorých je von v takej bedničke ako mám ja.tí čo to majú dnu by nemali mať problém.
zajtra sem hodím foto.
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

hoši, ve žrádle je samá chemie, v Temelíně flekujou děravej reaktor každejch čtrnáct dní, alkajda má pobočky na každém větším nádraží, na silnicích je to samej magor a vy tu řešíte, jestli do vás neuhodí v karavanu blesk :roll: :roll: :roll: :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Diskuze o čemkoliv“