Zavzdušňování palivového systému (padání nafty) u 2,2DTi
- DJ.Tom
- Pokročilý diskutér
Re: Zavzdušňování palivového systému (padání nafty) u 2,2DTi
šlo by laikovy o dieselech vysvětlit proč je tam vůbec zpětný vedení paliva ? Proč to nemaká jako benzín aneb to co vleze dovnitř to se spálý proč to tady jde zase ven ? jaký to má důvod a účel ?
AUTOELEKTRO bokovka PRAHA diagnostika Opel, VW koncern 777 21 30 21
Auta: Frontera 1. 94 2,4, 2. 97 2,2i, 3. 2000 2,2i, 4. 2003 2,2 Dti. Budoucnost... Touareg, nebo 5. Frontera 04 3,2i Automat
Teď přechodně Renault Laguna 1,8i držící silou vůle
Auta: Frontera 1. 94 2,4, 2. 97 2,2i, 3. 2000 2,2i, 4. 2003 2,2 Dti. Budoucnost... Touareg, nebo 5. Frontera 04 3,2i Automat
Teď přechodně Renault Laguna 1,8i držící silou vůle
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Re: Zavzdušňování palivového systému (padání nafty) u 2,2DTI
Jen přikládám možnost rešení, bez složitého montování nového filtru pro prostoru motoru.
Mezi nádrž a filtr jsem umístil el. membránové čerpadlo, které propuští naftu jen jedním směrem. Sice jsem touto montáží zamýšlel odstranění jiné závady, ale hodí se to jak už se tu zmínilo při dojetí nádrže a při výměně pal. filtru popřípadě při jakémkoli zásahu do palivového potrubí. Dnes jsem měnil palivový filtr, vše v pohodě(žádné nalévání fitru po okraj či zaslepení hadic) jen jsem to rozpojil,vyměnil vložku a těsnění, zpátky namontoval a čerpadlem jsem filtr naplnil a motor naskočil na otočení :D
Mezi nádrž a filtr jsem umístil el. membránové čerpadlo, které propuští naftu jen jedním směrem. Sice jsem touto montáží zamýšlel odstranění jiné závady, ale hodí se to jak už se tu zmínilo při dojetí nádrže a při výměně pal. filtru popřípadě při jakémkoli zásahu do palivového potrubí. Dnes jsem měnil palivový filtr, vše v pohodě(žádné nalévání fitru po okraj či zaslepení hadic) jen jsem to rozpojil,vyměnil vložku a těsnění, zpátky namontoval a čerpadlem jsem filtr naplnil a motor naskočil na otočení :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Frontera B 2,2 DTI SPORT RS
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Jedná se o přebytečnou naftu ze vstřiků- vstřikovacího čerpadla . Dle výše uvedených příspěvků je akorát zvláštní u těchto motorů, že mají přepady vstřiků přivedený zpět do přívodu nafty vstřikovacího čerpadla a ne rovnou do přepadu který se vrací zpět do nádrže.DJ.Tom píše:šlo by laikovy o dieselech vysvětlit proč je tam vůbec zpětný vedení paliva ? Proč to nemaká jako benzín aneb to co vleze dovnitř to se spálý proč to tady jde zase ven ? jaký to má důvod a účel ?
- majo
- Moderátor
Ahoj! Prepáč zabudol som ti odpísať!
Prečítal som si tvoj príspevok stým,že ti odpíšem na druhý deň a zabudol som! Téma sa mi zobrazovala ako prečítaná,tak som sem ani neklikal !Ale k veci!
Pri výmene krúžkov musíš demontovať: Vrchný kryt sacieho potrubia,veko ventilov,ozubené koliesko z vačky a samotnú vačku! Neviem ako podrobne ti písať,čo sa týka poznačenia si polohy vačky,(myslím čo už vieš) resp.rozvodov! Vačku si nastav tak,aby na 1.válci smerovali obe aj sacia aj výfuková smerom nahor približne v rovnakom uhle.Poznačiť vačku voči ozubenému koliesku na vačke. Koliesko nemá presnú pozíciu voči vačke,ciže nieje zabezpečené kolíkom ani klinkom! Poznačiť vačku voči 1.šálke kĺzneho ložiska vačky. Najlepšie poznačíš ostrým sekáčikom,alebo jamkárom a jemným ťuknutím kladivkom. Nastavenie rozvodov má presný postup,ale potreboval by si vyrobiť dva čapíky na zaaretovanie ,kľukovky a čerpadla a pod.!Pre istotu si zaistí sťahovacou páskou reťaz z ozubeným kolieskom aby si nepreskočil zub(ono to nepreskočí len tak,ale pre istotu)!Ak máš poznačené,tak povoľ koliesko na vačke (vačku si istí vidlicovým kľúčom-na vačke je šesťhran na to určený).Koliesko stiahni dole a nechaj vysieť (šponovák reťaze nepovoľuj,aby nepreskočil zub na koliesku čerpadla!!!) Začni povoľovať vačku ale postupne, len po 90° každú skrutku ,až do úplneho uvolnenia ventilov! Povoľ všetky traverzy a vyber skrutky (ak meníš všetky krúžky)!Vyber mostíky na hydrošteloch,pre lepší prístup.Mostíky sú len položené na hydrošteloch a držia len prilepené olejom.Mostíky medzi sebou nepomiešaj! Traverzu nadvihni skrutkovačom na maximum a v tejto polohe ju podrž rukou a opäť skrutkovačom ju vytlač z hlavy von,zapretím o špic(najužšia časť) traverzy a hlavu! Vsrtreky by mali držať,ale pre istotu si ho nejakým drievkom cez čistú handričku pridrž tlakom z hora a druhou rukou skrutkovačom vylupuj gumku.Drží celkom dobre! Novú gumku naolejuj a kolmým tlakom PRSTAMI po obvode zatlač na vstrek! Vymeň O krúžok na traverze naolejuj a zatlač traverzu do hlavy! POZOR! Traverzu drž v čo najvyššej polohe nad vstrekom,aby si o gumku ani NEŠKRTOL!! Nasaď traverzu do vstreku! Na dotiahnutie traverzy nieje výrobcom predpísaný žiadny moment,len postup! Dotiahnuť traverzu cez nástavec čo najviac rukou a potom kľúčom o 360°. Je dobré to mať v ruke,pretože slabé dotiahnutie môže spôsobiť netesnosť aj nového krúžku(kontrolu tesnosti som tu už popisoval).Ja to robím tak,že dotiahnem traverzu podľa postupu a potom doťahujem až do momentu,kedy zacítim značný odpor a teda traverza dosadla na dosadacú plochu hlavy. Niekedy to je 90°,niekedy 180°,viac od uhla predpísaného výrobcom! Záleží od sily uchopenia ruky pri prvom dotiahnutí!Tesnosť samozrejme hneď skontrolujem! Poskladať rozvody už zvládneš,nie?
Opačný postup rozoberania ! Moment pre dotiahnutie vačky je 20Nm, moment pre dotiahnutie kolieska vačky :1.etapa -90Nm, 2.-60°,3.-30°. Po nasadení kolieska skontrolovať,či sedia značky,resp.natočiť vačku kľúčom za šesťhran (kolečko si zaisti cez dierky skrutkovačom,ale len pri nastavovaní,nie doťahovaní) ,podržať a dotiahnuť.Pretočiť motorom za skrutku remenice kľúčom o celú otáčku,či sa náhodou nestretne! Nie štartérom! Je dobré potom povoliť špomovák ,vybrať,vyčistiť,naolejovať,zastrčiť prstom koľko ide a zatiahnuť.Olej ho už došponuje! Dúfam ,že ti to takto stručne stačí.
Budem sledovať túto tému, ak by niečo! Ahoj A ešte som zabudol! Palivový filter bol celý čierny od oleja? A kontroloval si vôbec tesnosť travérz? Ja len aby si sa zbytočne netrápil, neinvestoval a problém bude niekde inde! Najprv ich vyskúšaj či tesnia, aby si mal istotu,že vieš v čom je problém,až potom rozoberaj!Vyskúšať to je banalita oproti výmene a zvládneš to aj na parkovisku! Tá istota,že nerozoberáš zbytočne je super oproti,""skúsim vymeniť a potom uvidím"". 
Pri výmene krúžkov musíš demontovať: Vrchný kryt sacieho potrubia,veko ventilov,ozubené koliesko z vačky a samotnú vačku! Neviem ako podrobne ti písať,čo sa týka poznačenia si polohy vačky,(myslím čo už vieš) resp.rozvodov! Vačku si nastav tak,aby na 1.válci smerovali obe aj sacia aj výfuková smerom nahor približne v rovnakom uhle.Poznačiť vačku voči ozubenému koliesku na vačke. Koliesko nemá presnú pozíciu voči vačke,ciže nieje zabezpečené kolíkom ani klinkom! Poznačiť vačku voči 1.šálke kĺzneho ložiska vačky. Najlepšie poznačíš ostrým sekáčikom,alebo jamkárom a jemným ťuknutím kladivkom. Nastavenie rozvodov má presný postup,ale potreboval by si vyrobiť dva čapíky na zaaretovanie ,kľukovky a čerpadla a pod.!Pre istotu si zaistí sťahovacou páskou reťaz z ozubeným kolieskom aby si nepreskočil zub(ono to nepreskočí len tak,ale pre istotu)!Ak máš poznačené,tak povoľ koliesko na vačke (vačku si istí vidlicovým kľúčom-na vačke je šesťhran na to určený).Koliesko stiahni dole a nechaj vysieť (šponovák reťaze nepovoľuj,aby nepreskočil zub na koliesku čerpadla!!!) Začni povoľovať vačku ale postupne, len po 90° každú skrutku ,až do úplneho uvolnenia ventilov! Povoľ všetky traverzy a vyber skrutky (ak meníš všetky krúžky)!Vyber mostíky na hydrošteloch,pre lepší prístup.Mostíky sú len položené na hydrošteloch a držia len prilepené olejom.Mostíky medzi sebou nepomiešaj! Traverzu nadvihni skrutkovačom na maximum a v tejto polohe ju podrž rukou a opäť skrutkovačom ju vytlač z hlavy von,zapretím o špic(najužšia časť) traverzy a hlavu! Vsrtreky by mali držať,ale pre istotu si ho nejakým drievkom cez čistú handričku pridrž tlakom z hora a druhou rukou skrutkovačom vylupuj gumku.Drží celkom dobre! Novú gumku naolejuj a kolmým tlakom PRSTAMI po obvode zatlač na vstrek! Vymeň O krúžok na traverze naolejuj a zatlač traverzu do hlavy! POZOR! Traverzu drž v čo najvyššej polohe nad vstrekom,aby si o gumku ani NEŠKRTOL!! Nasaď traverzu do vstreku! Na dotiahnutie traverzy nieje výrobcom predpísaný žiadny moment,len postup! Dotiahnuť traverzu cez nástavec čo najviac rukou a potom kľúčom o 360°. Je dobré to mať v ruke,pretože slabé dotiahnutie môže spôsobiť netesnosť aj nového krúžku(kontrolu tesnosti som tu už popisoval).Ja to robím tak,že dotiahnem traverzu podľa postupu a potom doťahujem až do momentu,kedy zacítim značný odpor a teda traverza dosadla na dosadacú plochu hlavy. Niekedy to je 90°,niekedy 180°,viac od uhla predpísaného výrobcom! Záleží od sily uchopenia ruky pri prvom dotiahnutí!Tesnosť samozrejme hneď skontrolujem! Poskladať rozvody už zvládneš,nie?
Opel frontera 2,2DTI r.v.99 /5-dv
Nissan patrol 2,8 D r.v.89 /3-dv -španiel
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Zatím děkuji a postupně budu informovat jak jsem dopadl, ale jak jsem tak pročítal ten návod radši to dám ke známému do servisu, na tu vačku a rozvody se moc necítím...a nerad bych přecenil své možnosti a něco tam podělal..
Všechny "příznaky" ale odpovídají vaší teorii o netěsnosti vstřiku a těsnící kroužky už koupené mám, ale o víkendu radši vyzkouším tu těsnost
- hadičky přepadu jsem měnil
- jakmile auto jednou naskočí,hned ho mohu chcípnout naskočí na otočení
- když to déle točí vyvalí se dým z výfuku - po tom dalším startování už start bez dýmu
- vše se projevilo když začala větší zima
- palivový filtr nebyl úplně černý ale nebyl čistý, byl tmavý , ale to asi bude tím že se závada projevila cca před měsícem
- po napojení na diagnostiky se neobjevil žádný problém
Ani už mě nenapadá, kdyby to tím nebylo, čím by to mohlo být........
Všechny "příznaky" ale odpovídají vaší teorii o netěsnosti vstřiku a těsnící kroužky už koupené mám, ale o víkendu radši vyzkouším tu těsnost
- hadičky přepadu jsem měnil
- jakmile auto jednou naskočí,hned ho mohu chcípnout naskočí na otočení
- když to déle točí vyvalí se dým z výfuku - po tom dalším startování už start bez dýmu
- vše se projevilo když začala větší zima
- palivový filtr nebyl úplně černý ale nebyl čistý, byl tmavý , ale to asi bude tím že se závada projevila cca před měsícem
- po napojení na diagnostiky se neobjevil žádný problém
Ani už mě nenapadá, kdyby to tím nebylo, čím by to mohlo být........
- majo
- Moderátor
Ahoj Tomme! Ak si nemal totálne zaolejovaný palivový filter,tak začínam mať pochybnosť, že to je netesnými traverzamy! Netesnosť tesniaceho krúžku sa môže prejaviť aj tak,že ti motor naskočí,ale po pár sec.zdochne a už nenatočí (zostatok nafty v palivovom čerpadle)! Toto by mohlo ale vyriešiť to tvoje podávacie čerpadielko,ktoré stihne naftu do čerpadla dotlačiť! Predtým si tuším nenapísal(alebo som si to nevšimol), že čerpadielko je prepustné len v jednom smere,čiže má spätný ventil a teda nedovolí nafte "zosunúť" sa do nádrže a nasať vzduch cez traverzu!Trochu to mení situáciu. Prosím ťa, vezmi si ráno ,keď pôjdeš k autu so sebou 20ml striekačku,otvor kapotu,vytiahni prepadovú hadičku z čerpadla,nasaď na striekačku a skús striekačkou nasať vzduch resp.naftu! Alebo opačne skús striekačkou vtlačiť vzduch do prepadov. V tvojom prípade sa nemusíš báť zavzdušnenia vytiahnutím hadičky ,pretože máš čerpadielko so spätným ventilom! Nezaberie ti to ani minútu a možno zistíš,že prepady tesnia a teda aj krúžky pod traverzami! Že si krúžky objednal ,nevadí, odlož si ich, raz ich určite budeš potrebovať! A ešte otázka . Pri štartovaní z výfuku dymí (biely dym),alebo nedymí ,až do chvíle kým to nezačne chytať? Postav kočku-manželku za výfuk,nech pozerá a ty štartuj! 
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
JJ zkusím to a napíši jak to dopadlo.
S tím dýmem to je složité už jsem to zkoumal. Opravdu do dýmí jen při těchto problematických startech a dýmí to asi dvěma způsoby.
Když auto stojí přes noc a není velký mráz tak točím méně auto naskočí po několika otočení motoru a zadýmí to světlejším dýmem(není černý, ale ani úplně šedivý) a když to stojí trochu déle cca 10-11hod a je vetší mráz, musím to třeba na 2x až na 3x startovat a když už startování držím déle tak z výfuku jde trochu černý kouř a když naskočí opět ten světlejší jako u prvnímo případu
S tím dýmem to je složité už jsem to zkoumal. Opravdu do dýmí jen při těchto problematických startech a dýmí to asi dvěma způsoby.
Když auto stojí přes noc a není velký mráz tak točím méně auto naskočí po několika otočení motoru a zadýmí to světlejším dýmem(není černý, ale ani úplně šedivý) a když to stojí trochu déle cca 10-11hod a je vetší mráz, musím to třeba na 2x až na 3x startovat a když už startování držím déle tak z výfuku jde trochu černý kouř a když naskočí opět ten světlejší jako u prvnímo případu
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Tak jsem o víkendu vyzkoušel tu těsnost. Zkoušel jsem to v sobotu kdy auto stálo nějakých 12 hod a teplota byla jen kolem nuly, a poslední hodiny spíše plus. Stříkačku jsem měl 20ml na každ traverze jsem ji zatlačil až skoro na konec a po uvolnění se vrátila o 2 třetiny zpět. Nedalo mi to a zkusil jsem to i v neděli, kdy noční i ranní teploty byly okolo -5 st možná i trochu méně, auto stálo o něco déle nějakých 14hod, ale výsledek byl stejný 
Rozdíl byl akorát v tom že jsem hned po odzkoušení zkusil auto nastartovat, v sobotu naskočilo skoro v pohodě ale v neděli jsem málem nenastartoval, až asi na po 5 , a to jsem tó vždy musel dlouho držet.
Vždy jsem si při zkoušení přiškrtil hadičku přepadu.
Tak ted opravdu nevím co s tím, ale je to opravdu závislé na teplotě, ani ne na délce stání.
Jakoukoli radu přivítám ...
rekapitulace: nové svíčky,přepad. hadičky, baterka a pomocné čerpadlo.
Rozdíl byl akorát v tom že jsem hned po odzkoušení zkusil auto nastartovat, v sobotu naskočilo skoro v pohodě ale v neděli jsem málem nenastartoval, až asi na po 5 , a to jsem tó vždy musel dlouho držet.
Vždy jsem si při zkoušení přiškrtil hadičku přepadu.
Tak ted opravdu nevím co s tím, ale je to opravdu závislé na teplotě, ani ne na délce stání.
Jakoukoli radu přivítám ...
rekapitulace: nové svíčky,přepad. hadičky, baterka a pomocné čerpadlo.
- majo
- Moderátor
Ahoj! No vidíš ! A sme na začiatku! Škoda,že si hneď na začiatku nespomenul,že čerpadielko má spätný ventil! Ako si vlastne dospel k názoru,že je to padaním nafty a vylúčil žhavenie? Ak sa dobre pamätám z inej témy,tak si skúšal štartovať s odpojeným snímačom teploty a vymenil žhaviče!POZOR odpojenie snímaču teploty pred štartom znamená,že ECU "prikázala" R.J. žhavenia,aby žhavila na plno! Samotnú kontrolku žhavenia resp.dľžku jej svietenia riadi ECU,nie R.J.žhavenia! To znamená,že aj keď svieti kontrolka žhavenia,samotné žhavenie nemusí prebehnúť,resp. nie v takej intenzite, ako "požaduje" ECU,ak je R.J. žhavenia chybná!Poviem to zjednodušene! R.J.žhavenia riadi,ako intenzívne sa žhaviče nažhavia! Niečo v tom zmysle ti naznačoval aj Peter Janeš! Ak máš niekoho s Oplom (vectra,astra,omega,zafira frontera
) v ktorom má DI,alebo DTI motor,tak skúste prehodiť R.J.žhavenia( rebrovaná hliniková "krabička" o rozmeroch asi 4x10cm),ktorá sa nachádza na držiaku za vzduchovým filtrom.Alebo si daj premerať napätie prichádzajúce na žhaviče pri žhavení! A tie kompresné tlaky (čo ti tiež spomínal Peťo J.) si dal premerať? 
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Od toho žhavení jsem ustoupil právě proto,že jsem koupil nové svíčky a také jsem zkoušel právě odpojit ten snímač.
To že to čerpadlo u filtru má zpětný ventil jsem zkoušel že jsem ho zkoušel profouknout, ale v té době před montáží jsem měl v ruce několik těchto čerpadel, tak jste mě docela rozvyklali, tak to ještě radši prověřím.
Tlaky jsem nechal měřit, a jsou v pořádku(mám ještě i štítek) .
S tou RJ žhavení to vyzkouším snad někoho najdu.Ale ještě dotaz, není divné že problém je vždy při prvím startu, jakmile to naskočí pak to můžu hned chcípnout a opět nastartuji v pohodě.
To že to čerpadlo u filtru má zpětný ventil jsem zkoušel že jsem ho zkoušel profouknout, ale v té době před montáží jsem měl v ruce několik těchto čerpadel, tak jste mě docela rozvyklali, tak to ještě radši prověřím.
Tlaky jsem nechal měřit, a jsou v pořádku(mám ještě i štítek) .
S tou RJ žhavení to vyzkouším snad někoho najdu.Ale ještě dotaz, není divné že problém je vždy při prvím startu, jakmile to naskočí pak to můžu hned chcípnout a opět nastartuji v pohodě.
- majo
- Moderátor
A môžeš mi prosím napísať aké tlaky ti namerali ? Ma to zaujíma! Prosím! 
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
1,3 a 4 válec měl 35bar a 2 válec měl 33,5bar
- majo
- Moderátor
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
U měření jsem nebyl, jen mi dali ten štítek.
- majo
- Moderátor
Ahoj! Začína ti padať nafta! Motor ti naskočil na zostatkovú naftu z čerpadla a to preto,že chytil na drnc a čerpadlo nestihlo vystriekať zostatkovú naftu do valcov nadarmo,čiže pri točení bez odpalu! Po chvíli však čerpadlo nasalo vzduch! Ak sa to zopakuje,tak si vyskúšaj tesnosť prepadov pred studeným štartom! Ty asi nemáš spätný ventil,alebo balónik,však? Tiež môžeš skúsiť zhodiť dole veko ventilov a trochu dotiahnuť traverzy asi o 45°. Niekedy to trochu pomôže v prípade,že netesnia, len pri nízkych-mínusových teplotách,ale väčšinou nie a treba tesniace krúžky vymeniť!