Zavzdušňování palivového systému (padání nafty) u 2,2DTi
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Re: Zavzdušňování palivového systému (padání nafty) u 2,2DTi
Tak jsem bohužel také začal mít problémy s padáním nafty a starty po delším stání(když stojím čumákem nahoru je to nejhorší).
Nechal jsem vyměnit přepadové hadice, a před palivový filtr jsem namontoval pomocné membránové čerpadlo, které mám zatím napojené na ruční sepnutí.
Ale bohužel ani toto nepomáhá, i tak musím dloouho točit než to natáhne naftu a pak to chytí(stačí když stojím autem přes noc)
Myslel jsem že i když by mi nafta padala, toto pomocné čerpadlo natlačí naftu do vstřikovacího čerpadla a zárověň vytlačí vzduch kdekoli v systému i v přepadech.Ale nějak se nedaří.... Můžete někdo poradit čím by to mohlo být ?
Kdykoli pak auto chytne, další starty jsou na druhé otočení motoru.
Nechal jsem vyměnit přepadové hadice, a před palivový filtr jsem namontoval pomocné membránové čerpadlo, které mám zatím napojené na ruční sepnutí.
Ale bohužel ani toto nepomáhá, i tak musím dloouho točit než to natáhne naftu a pak to chytí(stačí když stojím autem přes noc)
Myslel jsem že i když by mi nafta padala, toto pomocné čerpadlo natlačí naftu do vstřikovacího čerpadla a zárověň vytlačí vzduch kdekoli v systému i v přepadech.Ale nějak se nedaří.... Můžete někdo poradit čím by to mohlo být ?
Kdykoli pak auto chytne, další starty jsou na druhé otočení motoru.
Frontera B 2,2 DTI SPORT RS
- majo
- Moderátor
Ahoj! Na 99% ti padá nafta cez tesniace krúžky medzi vstrekom a traverzou. Tesnosť krúžku je závislá na teplote motora,čiže ak je krúžok netesný,ukáže sa to najskôr na studenom motore( a v zime najskôr) ,kedy je zimou zmrštený a stvrdnutý a v prípade nedostatočného prítlaku tesniacich plôch prepustí práve vtedy. Zistíš to úplne jednoducho.Vytiahni prepadové hadičky ,vezmi napr.striekačku aspoň 20ml., malý kúsok hadičky podobnej prepadovej(proste aby tesnila na striekačke aj traverze), natiahni striekačku vzduchom,nasaď hadičku na miesto prepad.hadičky a striekačku. Striekačkou vtláčaj vzduch do traverzy.Ak krúžok tesní,tak sa ti to nepodarí,len stlačíš toľko koľko je vzduch stlačiteľný a pri uvolnení sa striekačka sama začne vytláčať! Takto skús každý vstrek. Ja namiesto striekačky použ. malý kompresor na 12V do zapaľovača,natlakujem na cca 4 atm. a sledujem,či neklesá tlak. Predpokladám,že asi nemáš taký kompr.,preto tá striekačka. Aj ňou dosiahneš určitý tlak ,ak ju podržíš zatlačenú. Takto zistíš, aj na ktorom válci to netesní. Potvrdí ti to aj čierny palivový filter(ak pozrieš)! Nezabudni,toto musíš skúšať na studenom motore,na teplom sa ti tú netesnost "nemusí" podariť zistiť!Uvidíš,že to bude ono!Potom daj vedieť! A budeme pokračovať!
A ešte som zabudol! Prepadovú hadičku z čerpadla nevytahuj,ale nejakou zvierkou ju nad čerpadlom zaškrť a až potom vytiahni prep.hadičky z travérz.Predídeš tak zavzdušneniu!
A ešte som zabudol! Prepadovú hadičku z čerpadla nevytahuj,ale nejakou zvierkou ju nad čerpadlom zaškrť a až potom vytiahni prep.hadičky z travérz.Predídeš tak zavzdušneniu!
Opel frontera 2,2DTI r.v.99 /5-dv
Nissan patrol 2,8 D r.v.89 /3-dv -španiel
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Tak to přesně sedí na moje auto, dělalo mi to i na podzim ale málo, když to stálo přes noc, tak jsem to přisuzoval baterce, že je slabá, ale při těchto mrazech co teď byly se to zhoršovalo.A baterii jsem měl novou.A když to auto ještě stálo v kopci vůbec to nenastartovalo.
Hned co to bude možné zkusím ty těsnící kroužky. Jen menší dotaz jak bych měl přeložit "traverza" ?
Hned co to bude možné zkusím ty těsnící kroužky. Jen menší dotaz jak bych měl přeložit "traverza" ?
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Jen ještě detail..... když se to teda zavzdušní přes ty vstřiky, jak to že to pomocné čerpadlo co jsem tam domontoval nedokáže zase ty hadičky zalít naftou a tím je odvzdušnit?
Zkoušel jsem i tlak a zdá se dostatečný.
Zkoušel jsem i tlak a zdá se dostatečný.
- majo
- Moderátor
Neviem ako presne to máš zapojené,ale má ti kde vytlačiť ten nasatý vzduch tlak nafty z čerpadielka? Cez netesnosť traverzy to asi nepôjde,pretože akonáhle začneš točiť motorom tak sa v prepade začne tvoriť podtlak (preped je privedený do sánia čerpadla)a prisávať vzduch cez netesnosť,až do momentu, kým motor nezaleje olej a vtedy sa začne prisávať olej do nafty.Tlak nafty z čerpadielka do prepadu,ktorý by eventuálne mohol zaliať prepedové hadičky a vytlačiť vzduch cez netesnosť traverzy ,sa tým pádom eliminuje (myslím teraz protismer toku nafty)!Zaplniť prepad v smere toku nafty,čiže cez vstrek sa ti nepodarí.Na to by si potreboval vyvinúť tlak ,ako vstrekovacie čerpadlo a to by už mohol nastať aj samotný vstrek paliva do válca!
Ak by si aj neštartoval a nechal čerpadielko tlakovať naftu,tak aj tak si myslím,že by trvalo dlhšie ,kým by vytlačilo vzduch cez netesnosť traverzy,pretože väčšina tlaku nafty by sa uberala smerom menšieho odporu a teda do vracačky! Je to len moja teória,pretože neviem ako presne to máš zapojené!

- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Čerpadlo je namontované mezi palivovým filtrem a nádrží. Jelikož mi v servisu řekli, že do vstřikovacího čerpadla nejde nafta, že bude vadné podávací čerpadlo, které je součástí vstřikovacího. Proto jsem chtěl pomocným čerpadlem jakoby nahradit podávací.
Proto mi přijde divné že už za pomoci pomocného čerpadla ta nafta by měla být min. ve vstřikovacím čerpadle, které nastartuje motor a i kdyby v přepadech byl vzduch měl by se vytlačit silou čerpadla do nádrže. Ale asi se mýlím , jelkož to zatím nejde......
Nebo si myslíš že nemám šanci tím pomocným čerpadlem dostat naftu až do vstřikovacího, když v přepadech je vzduch ? nevím asi si furt nedokážu představit kde se při startování nachází vzduch. bublina a kde nafta.....
Proto mi přijde divné že už za pomoci pomocného čerpadla ta nafta by měla být min. ve vstřikovacím čerpadle, které nastartuje motor a i kdyby v přepadech byl vzduch měl by se vytlačit silou čerpadla do nádrže. Ale asi se mýlím , jelkož to zatím nejde......
Nebo si myslíš že nemám šanci tím pomocným čerpadlem dostat naftu až do vstřikovacího, když v přepadech je vzduch ? nevím asi si furt nedokážu představit kde se při startování nachází vzduch. bublina a kde nafta.....
- václav
- Pokročilý diskutér
Důležitá věc , kterou zřejmě nevýš je, že přepady z vstřikovacích trysek je přiveden zpět do sání čerpadla a to na průtokáči na čerpadle. 
Mrkni na stranu 6, tam jsem kdysi umístil fotky, kde je jaký průtokáč , kde sací a kde přepadový a zvláštností se kterou jsem se ještě nesetkal ,je , že přepad z trysk je sveden do sání.Takže ty to natlakuješ pomocným čerpadlem od fitru do čerpadla a možná přepadem čerpadla ven do nádrže, ale přepady trysek nezahltíš, protože ten vzduch co v nich je nemá kam utéct, jedině tím vadným těsněním pod ventilové víko, ale ten tlak který by to měl vytlačit , bude malý, protože ta nafta uteče přepadem z čerpadla. A potom jak startuješ si čerpadlo přisává ten vzduch z přepadu trysek , který pozvolna vytlačuje nafta, která přepadá ze vstřikovačů a vytláčí před sebou vzduch do sání. Snad si mě pochopil, ale je to jen domněnka, podle toho co napsal Majo.
Mrkni na stranu 6, tam jsem kdysi umístil fotky, kde je jaký průtokáč , kde sací a kde přepadový a zvláštností se kterou jsem se ještě nesetkal ,je , že přepad z trysk je sveden do sání.Takže ty to natlakuješ pomocným čerpadlem od fitru do čerpadla a možná přepadem čerpadla ven do nádrže, ale přepady trysek nezahltíš, protože ten vzduch co v nich je nemá kam utéct, jedině tím vadným těsněním pod ventilové víko, ale ten tlak který by to měl vytlačit , bude malý, protože ta nafta uteče přepadem z čerpadla. A potom jak startuješ si čerpadlo přisává ten vzduch z přepadu trysek , který pozvolna vytlačuje nafta, která přepadá ze vstřikovačů a vytláčí před sebou vzduch do sání. Snad si mě pochopil, ale je to jen domněnka, podle toho co napsal Majo.
Frontera B 2.2 DTI pneu BF Goodrich ALL Terain T/A CB Alamat 295
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Aha tak to jo
to mnohé vysvětluje. Jen tedy poslední dva dotazy :
- když to nestojí tak dolouho(třeba jen přes noc) , tak motor točí déle ale nakonec naskočí, ale stojíli déle třeba i skopce pak nenaskočí.Můžu si to tedy vysvětlit tím že tam nevnikne tolik vzduchu a motor to překoná a naskočí a po delším stání to spadne více a už samotné čerpadlo nemá sílu tento odpor překonat?
- většinou po takovémto delším startování auta, se vyvalí s výfuku dost kouře, ne úplně černý ale né čistě šedvý, ale když hned chcípnu a chci opět nastartovat, motor naskočí hned a bez kouře - Povrzuje toto vaši teorii o netěsnosti vstřiků a úniku oleje do nafty?
- když to nestojí tak dolouho(třeba jen přes noc) , tak motor točí déle ale nakonec naskočí, ale stojíli déle třeba i skopce pak nenaskočí.Můžu si to tedy vysvětlit tím že tam nevnikne tolik vzduchu a motor to překoná a naskočí a po delším stání to spadne více a už samotné čerpadlo nemá sílu tento odpor překonat?
- většinou po takovémto delším startování auta, se vyvalí s výfuku dost kouře, ne úplně černý ale né čistě šedvý, ale když hned chcípnu a chci opět nastartovat, motor naskočí hned a bez kouře - Povrzuje toto vaši teorii o netěsnosti vstřiků a úniku oleje do nafty?
- majo
- Moderátor
ÁNO!
- václav
- Pokročilý diskutér
Majo , dělal jsi tu výměnu těsnícího kroužku , jde to v domácích podmínkách bez demontáže vstřiků a dá se to těsnění sehnat ???
Jinak přemýšlím co takhle ty přepady přepojit k přepadu z čerpadla, nebo je natáhnout sólo do nádrže a v sání to zaslepyt, to by bylo nejlepší řešení ne ??? Nepřisávalo by to pak olej, ale jen jestli by pak nesákla nafta do oleje... ??? No co myslíš ?
Jinak přemýšlím co takhle ty přepady přepojit k přepadu z čerpadla, nebo je natáhnout sólo do nádrže a v sání to zaslepyt, to by bylo nejlepší řešení ne ??? Nepřisávalo by to pak olej, ale jen jestli by pak nesákla nafta do oleje... ??? No co myslíš ?
Frontera B 2.2 DTI pneu BF Goodrich ALL Terain T/A CB Alamat 295
- majo
- Moderátor
Len v krátkosti. Tesniace krúžky sa dajú vymeniť aj v domácich podmienkach (bez prípravkov,s bežným náradím,gola,vidlicové kľúče,atď),vstreky vyberať nemusíš, kúpiť sa dajú v Opli a stoja cca 250 Sk/ks. V blízkej budúcnosti (asi cez víkend ) budem rozoberať havarovanú Astru 2.0 DI, na náhradné diely. Skúsim vypracovať postup výmeny krúžkov, aj s nejakými fotkami (ak nezabudnem fotiť
)a hodím to sem! OK? Čo sa týka prepadu, asi by si musel prepad vyviesť priamo do nádrže,pretože prepad z čerpadla má vyšší tlak, ako prepad zo vstrekovačov a teda pri spojení týchto odtokov, by mohol prepad z čerpadla pretlačiť prepad zo vstrekovačov (čo by sa asi stalo si vieš domyslieť). Možno, ak by sa spojili odtoky v takom uhle, v smere prúdenia nafty,žeby prepad z čerpadla strhával so sebou aj prepad zo vstrekov. Neviem či by to fungovalo,neskúšal som!
Takto na holender ,ako je to teraz na sacom prívodnom potrubí ,by to nefungovalo určite!
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Tak jsem si sehnal katalogovu stránku na ty díly. pozici 4 a 1 neřeším to je kompletní tryska a držák.
Ale zajímalo by mě které s těch dalších kroužků budu potřebovat. Jelikož nevím dle tohoto obr. jak je ta tryska spojená s tím držákem.
Pozici 5 mi nabídli za 280 Kč, a pozice 2 a 3 za cca 25Kč a 40 Kč.
Ale zajímalo by mě které s těch dalších kroužků budu potřebovat. Jelikož nevím dle tohoto obr. jak je ta tryska spojená s tím držákem.
Pozici 5 mi nabídli za 280 Kč, a pozice 2 a 3 za cca 25Kč a 40 Kč.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- majo
- Moderátor
Ahoj! Neviem odkiaľ to máš,ale majú to nejaké domotané!
Na tej fotke na ktorú som ti dával odkaz ,je to poukladané presne tak ako to má ísť, čiže: Celkom horný krúžok na fotke ide do drážky na traverze,ktorý tesní pred únikom oleja v mieste vychádzania traverzy z hlavy von! Ten stojí len cca 8 SK a kúpiš ho v obyčajnej mototechne,ako gumený krúžok. Na tvojej fotke zobrazený v pozícii 5 !!!!!. Prostredný krúžok na mojej fotke (položený pri spoji vstrek-traverza),je ten krúžok,ktorý potrebuješ,je najdrahší,stojí cca 250SK a na tvojej foto by mal byť v pozícii 2 !!!! Spodný krúžok (medený)na mojej fotke ,ide na spodok vstreku k "špičke" a nestojí viac ako cca 13 SK.Na tvojej foto na pozícii 3. Suma sumárum,potrebuješ ten najdrahší! Podľa toho čo si napísal,to majú domotané. Malo by sa jednať o pozíciu 2 a ten by mal stáť tých 280Kč! 
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Je možné že to spletli když jsem tam volal a jen mi řekli ceny k jiným pozicím.
A budu muset měnit i to měděné těsnění, předpokládám že když povolím ten šroub který asi i drží tu traverzu, tak povolím i celý vstřik. Jakou silou se pak má ten šroub zase utáhnout, budu muset použít momenťák?
A budu muset měnit i to měděné těsnění, předpokládám že když povolím ten šroub který asi i drží tu traverzu, tak povolím i celý vstřik. Jakou silou se pak má ten šroub zase utáhnout, budu muset použít momenťák?
- Tommy_SCA
- Diskuzní Nováček
Tak jsem se podival jak vypadá ten motor po odendání vrchního víka. Mohl by mi někdo poradit jak jednoduše se dá demontovat ta traverza vstřiku k jejímu přetěsnění viz obr. : http://www.opelclubrenbau.cz/e107_files ... 50325_.jpg . Dnes jsem neměl tolik času nějak to složitě koumat, a také nejsem nějak moc zdatný přes motory, tak se radši zeptát jestli s tím nemá někdo zkušenosti. Díky.
Přikládám také fotky motoru bez víka.
Přikládám také fotky motoru bez víka.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.