Chlazení motoru, přehřívání, dochlazování po zátěži, úpravy

Odpovědět
Žanek
Super diskutér

Re: Chlazení B - pozor na vypnutí motoru

Příspěvek od Žanek »

Dodám svoji zkušennost i když s benzinem. Loni při vyšších teplotách venku jízdě do táhlých kopců se zapnutou klimou a s pěnovým rámem se světly šla teplota ke stovce. Letos za těch stejných podmínek, stejná trasa s novým chladičem rafika jak přikovaná na 90°C a odsud se nehne. Pokud jedu bez klimatizace tak na 85°C. Podle mě už jsou ty chladiče prostě trochu zarostlý a nestačí.
myslivec
Super diskutér

Příspěvek od myslivec »

Honzíku, myslím, že v Tvém případě je to spíš termostat, který otevírá dřív 8) .
Žanek
Super diskutér

Příspěvek od Žanek »

Honzíku, myslím, že v Tvém případě je to spíš termostat, který otevírá dřív 8) .

Tak to není. Svou Fronteru už znám dost dobře. Termostat otvírá přesně tam co před výměnou chladiče. Při zahřívání motoru to sleduju pokaždý. Taková úchylka u Frontery. :lol: U jiných aut kromě Š 120 jsem teplotu nikdy nijak moc nesledoval. :P
Doktor
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Doktor »

No takže víceméně standard. Opravdu jedno zmála aut, kterž mě po více než roce dokáže překvapit. :mrgreen:
Vokoun
Ultra diskutér

Příspěvek od Vokoun »

Já svůj problém vyřešil dnes. Stačilo sundat saharu, poctivě propláchnout chladič z venčí a rafika je zase, jako přikovaná :!: :grin:
Frontera B 2.2DTi 16V Sport RS,r.v.10/98, trošinku upravená
Žiju OFF !
http://www.fronteramorava.estranky.cz/
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Před odstávkou sem míval s chlazením problém, při zátěži a v kolonách se auto nestíhalo chladit, stále spínalo pomocný čerpadýlko (aktivuje se při 105°C), teplota se nepříjemně plazila k červenýmu políčku na ciferníku. Po znovuzprovoznění toho mýho pekla to chladí bez problémů, takže i v těhle letních dnech nemusím zapínat vrtule, pokud jedu normálně a uchladí se to jenom náporem vzduchu. Vrtule je potřeba roztočit až v táhlejch kopcích (kde se jednak víc zatěžuje motor a jednak už nejsem schopnej tak rychle aby to foukalo do chladiče) a při postávání v kolonách ve městě. Mám vepředu čtyři chladiče (vzduch, voda, klima, olej), vodní je až vzadu u motoru. No a jestli vás zajímá, čím sem tak výrazně zlepšil, tak vám nepomůžu, protože sem toho na chladicí soustavě dělal hodně a co z toho mělo tak zásadní vliv nevím - je možný, že všechno dohromady:

- nový termostat
- nové hadice (kromě trojice originálních pa-tvarovaných mezi chladičem a termostatem a termostatem a vodní pumpou)
- nové víčko expanzky (otevírací tlak vyzkoušen manometrem)
- vyčištění všech chladičů
- starej olejovej chladič sáknul, takže stále zasíral všechno okolo, dal sem jinej zdravej od Milhause
- nová vodní pumpa (ale stará byla dobrá - jenom sem o ni při demontáži přišel)
- elektrický chladicí vrtule místo viscovrtule (ta opravdu měla špatnou spojku)
- jinej rám (místo zábradlí z Pajera pěnovej rám z Frontery A 1995-1998)
- menší přídavný světla před maskou s nápisem "Vopl"
- vyčištění vodních kanálů v bloku/hlavě
- nové těsnění pod hlavou
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Peter.Zatloukal
Diskuzní Nováček

Re: Chlazení motoru, přehřívání, dochlazování po zátěži, úpr

Příspěvek od Peter.Zatloukal »

Ahoj,potřebuju radu..Nějak se mi nepřirozeně přehřívá motor a potřebuju poradit jestli existujou náký přípravky na nalití do chladiče a motoru,který odstraní usazeniny..Nedávno jsem měnil protimrazový zátky a čuměl jsem co za nima v tom bloku a hlavě bylo za usazeniny,takže bych to potřeboval něčím propláchnout.Díky za rady :)
Frontera A 2,3TD dlouhá,zelená metal,chromovaná kola mangels.
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

čistili to kluci kyselinou citronovou a nebo jedlou sodou. Osobně jsem nezkusil ani jeden způsob, místo toho jsem zavrhl používání sraček na utěšnění čehokoliv, za druhé propaguji pravidelnou výměnu nemrznoucí směsi, po nějakých 2 letech, za třetí při výměně nejen vyměnit nemrzku,ale vypustit starou, hadicí v protisměru propláchnout topení i motor, dát vodu (v létě!) jezdit chvilku vypustit, opakovat a pak teprve nalejt novou nemrzku. Při zabordeleném systému obyčejnou vodu z vodovodu, pokud nejsi v místě extrémně železité vody.
Začni s proplachem, pokud myslíš, že dáš do staré náplně nějakou zázračnou přísadu, vyteče bahno a motor bude čistý, tak se moc obávám akorát ucpaného radiátoru, chladiče a kanálků.
Pokud ti motor málo chladí, vzduchem vyfoukej žebra chladiče. Jde to i wapkou,ale musíš důkladně a pak to nechat vyschnout, není nad to umejt wapkou žebra chladiče a hned je zalepit prachem ze silnice :)
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

nebo si třeba tady nech vyrobit ještě jeden velkej chladič na celou střechu :D http://www.autochladice.estranky.cz/
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
Peter.Zatloukal
Diskuzní Nováček

No já to auto podědil,takže zaprasit motor a chladič bordelem z obyčejné vody se nepodařilo mě..Ale měl jsem na mysli něco co ten bordel oddělí a pak proplachem snad něco vypláchnu ven.Ale zkusím první ten chladič a uvidíme co se stane.Díky :)
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

no, popravdě...obyčejně se leje do motoru nikoliv destilka,ale voda z vodovodu...upravená. Protože ji máš relativně často měnit a při výměně to propláchnout.
Největší zlo jsou ovšem stop leak přípravky, ať v nouzi, či nedejbože preventivně.
Když si k tomu přičteš, jaká byla plánovaná životnost vozu, zjistíš, že jsme někde na konci :) kromě béčkařů ale ti se také blíží :)
Peter.Zatloukal
Diskuzní Nováček

No jo,mám to na mysli že je to už stařeček..Zkusím to jen propláchnout bez nákejch přípravků,profouknu chladič a snad to bude Ok.Nerad bych ji pohřbil :?
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

kys. citronovou nebo jedlou sodou to nepohřbíš :) jedlou sodou čistím chlazení na pívo :) ono jde spíš o to odpojit právě to topení a chladiš a promýt to vodou v protismětu každé zvlášť. Divil by ses co někdy vyteče.
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

Peter.Zatloukal píše:Ahoj,potřebuju radu..Nějak se mi nepřirozeně přehřívá motor )
...to bude asi stejně, jak s tím turbem. jak jsi přišel nato, že se ti to nepřirozeně přehřívá ? podle toho informativního ukazatele uprostřed palubky ? vždyť to ukazuje +/- 15 stupňů, co tam chceš zjistit ? nebo podle sepnutí viskospojky ? stačí, aby ti fouklo pod kapotu a sepne pokaždé při uplně jiné teplotě motoru . o přehřívání se budem bavit, až vezmeš bezdotykový teploměr a změříš teploutu hadice od hlavy, dřív určitě ne
Peter.Zatloukal
Diskuzní Nováček

No,dřív teplota za každé zátěže stoupla max lehce nad polovinu ukazatele teploty a ted co šlape turbo to vyletí celkem rychle k maximálni hranici...Jako nevaří to,ale dřív se to tak nehřálo,což se mi nelíbí,takže bych s tím chtěl něco udělat..O víkendu to propláchnu včetě chladiče a uvidím co to udělá.. :)
Odpovědět

Zpět na „Motory všeobecně“