Chlazení motoru, přehřívání, dochlazování po zátěži, úpravy
- Žanek
- Super diskutér
Re: Chlazení B - pozor na vypnutí motoru
Dodám svoji zkušennost i když s benzinem. Loni při vyšších teplotách venku jízdě do táhlých kopců se zapnutou klimou a s pěnovým rámem se světly šla teplota ke stovce. Letos za těch stejných podmínek, stejná trasa s novým chladičem rafika jak přikovaná na 90°C a odsud se nehne. Pokud jedu bez klimatizace tak na 85°C. Podle mě už jsou ty chladiče prostě trochu zarostlý a nestačí.
- myslivec
- Super diskutér
Honzíku, myslím, že v Tvém případě je to spíš termostat, který otevírá dřív
.
- Žanek
- Super diskutér
Honzíku, myslím, že v Tvém případě je to spíš termostat, který otevírá dřív
.
Tak to není. Svou Fronteru už znám dost dobře. Termostat otvírá přesně tam co před výměnou chladiče. Při zahřívání motoru to sleduju pokaždý. Taková úchylka u Frontery.
U jiných aut kromě Š 120 jsem teplotu nikdy nijak moc nesledoval. 
Tak to není. Svou Fronteru už znám dost dobře. Termostat otvírá přesně tam co před výměnou chladiče. Při zahřívání motoru to sleduju pokaždý. Taková úchylka u Frontery.
- Doktor
- Začínající diskutér
- Kontaktovat uživatele:
No takže víceméně standard. Opravdu jedno zmála aut, kterž mě po více než roce dokáže překvapit. 
- Vokoun
- Ultra diskutér
Já svůj problém vyřešil dnes. Stačilo sundat saharu, poctivě propláchnout chladič z venčí a rafika je zase, jako přikovaná

Frontera B 2.2DTi 16V Sport RS,r.v.10/98, trošinku upravená
Žiju OFF !
http://www.fronteramorava.estranky.cz/
Žiju OFF !
http://www.fronteramorava.estranky.cz/
- Slaava
- Moderátor
Před odstávkou sem míval s chlazením problém, při zátěži a v kolonách se auto nestíhalo chladit, stále spínalo pomocný čerpadýlko (aktivuje se při 105°C), teplota se nepříjemně plazila k červenýmu políčku na ciferníku. Po znovuzprovoznění toho mýho pekla to chladí bez problémů, takže i v těhle letních dnech nemusím zapínat vrtule, pokud jedu normálně a uchladí se to jenom náporem vzduchu. Vrtule je potřeba roztočit až v táhlejch kopcích (kde se jednak víc zatěžuje motor a jednak už nejsem schopnej tak rychle aby to foukalo do chladiče) a při postávání v kolonách ve městě. Mám vepředu čtyři chladiče (vzduch, voda, klima, olej), vodní je až vzadu u motoru. No a jestli vás zajímá, čím sem tak výrazně zlepšil, tak vám nepomůžu, protože sem toho na chladicí soustavě dělal hodně a co z toho mělo tak zásadní vliv nevím - je možný, že všechno dohromady:
- nový termostat
- nové hadice (kromě trojice originálních pa-tvarovaných mezi chladičem a termostatem a termostatem a vodní pumpou)
- nové víčko expanzky (otevírací tlak vyzkoušen manometrem)
- vyčištění všech chladičů
- starej olejovej chladič sáknul, takže stále zasíral všechno okolo, dal sem jinej zdravej od Milhause
- nová vodní pumpa (ale stará byla dobrá - jenom sem o ni při demontáži přišel)
- elektrický chladicí vrtule místo viscovrtule (ta opravdu měla špatnou spojku)
- jinej rám (místo zábradlí z Pajera pěnovej rám z Frontery A 1995-1998)
- menší přídavný světla před maskou s nápisem "Vopl"
- vyčištění vodních kanálů v bloku/hlavě
- nové těsnění pod hlavou
- nový termostat
- nové hadice (kromě trojice originálních pa-tvarovaných mezi chladičem a termostatem a termostatem a vodní pumpou)
- nové víčko expanzky (otevírací tlak vyzkoušen manometrem)
- vyčištění všech chladičů
- starej olejovej chladič sáknul, takže stále zasíral všechno okolo, dal sem jinej zdravej od Milhause
- nová vodní pumpa (ale stará byla dobrá - jenom sem o ni při demontáži přišel)
- elektrický chladicí vrtule místo viscovrtule (ta opravdu měla špatnou spojku)
- jinej rám (místo zábradlí z Pajera pěnovej rám z Frontery A 1995-1998)
- menší přídavný světla před maskou s nápisem "Vopl"
- vyčištění vodních kanálů v bloku/hlavě
- nové těsnění pod hlavou
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
-
Peter.Zatloukal
- Diskuzní Nováček
Re: Chlazení motoru, přehřívání, dochlazování po zátěži, úpr
Ahoj,potřebuju radu..Nějak se mi nepřirozeně přehřívá motor a potřebuju poradit jestli existujou náký přípravky na nalití do chladiče a motoru,který odstraní usazeniny..Nedávno jsem měnil protimrazový zátky a čuměl jsem co za nima v tom bloku a hlavě bylo za usazeniny,takže bych to potřeboval něčím propláchnout.Díky za rady 
Frontera A 2,3TD dlouhá,zelená metal,chromovaná kola mangels.
- farmář
- Moderátor
čistili to kluci kyselinou citronovou a nebo jedlou sodou. Osobně jsem nezkusil ani jeden způsob, místo toho jsem zavrhl používání sraček na utěšnění čehokoliv, za druhé propaguji pravidelnou výměnu nemrznoucí směsi, po nějakých 2 letech, za třetí při výměně nejen vyměnit nemrzku,ale vypustit starou, hadicí v protisměru propláchnout topení i motor, dát vodu (v létě!) jezdit chvilku vypustit, opakovat a pak teprve nalejt novou nemrzku. Při zabordeleném systému obyčejnou vodu z vodovodu, pokud nejsi v místě extrémně železité vody.
Začni s proplachem, pokud myslíš, že dáš do staré náplně nějakou zázračnou přísadu, vyteče bahno a motor bude čistý, tak se moc obávám akorát ucpaného radiátoru, chladiče a kanálků.
Pokud ti motor málo chladí, vzduchem vyfoukej žebra chladiče. Jde to i wapkou,ale musíš důkladně a pak to nechat vyschnout, není nad to umejt wapkou žebra chladiče a hned je zalepit prachem ze silnice
Začni s proplachem, pokud myslíš, že dáš do staré náplně nějakou zázračnou přísadu, vyteče bahno a motor bude čistý, tak se moc obávám akorát ucpaného radiátoru, chladiče a kanálků.
Pokud ti motor málo chladí, vzduchem vyfoukej žebra chladiče. Jde to i wapkou,ale musíš důkladně a pak to nechat vyschnout, není nad to umejt wapkou žebra chladiče a hned je zalepit prachem ze silnice
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- farmář
- Moderátor
nebo si třeba tady nech vyrobit ještě jeden velkej chladič na celou střechu :D http://www.autochladice.estranky.cz/
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
-
Peter.Zatloukal
- Diskuzní Nováček
No já to auto podědil,takže zaprasit motor a chladič bordelem z obyčejné vody se nepodařilo mě..Ale měl jsem na mysli něco co ten bordel oddělí a pak proplachem snad něco vypláchnu ven.Ale zkusím první ten chladič a uvidíme co se stane.Díky 
- farmář
- Moderátor
no, popravdě...obyčejně se leje do motoru nikoliv destilka,ale voda z vodovodu...upravená. Protože ji máš relativně často měnit a při výměně to propláchnout.
Největší zlo jsou ovšem stop leak přípravky, ať v nouzi, či nedejbože preventivně.
Když si k tomu přičteš, jaká byla plánovaná životnost vozu, zjistíš, že jsme někde na konci
kromě béčkařů ale ti se také blíží 
Největší zlo jsou ovšem stop leak přípravky, ať v nouzi, či nedejbože preventivně.
Když si k tomu přičteš, jaká byla plánovaná životnost vozu, zjistíš, že jsme někde na konci
-
Peter.Zatloukal
- Diskuzní Nováček
No jo,mám to na mysli že je to už stařeček..Zkusím to jen propláchnout bez nákejch přípravků,profouknu chladič a snad to bude Ok.Nerad bych ji pohřbil 
- farmář
- Moderátor
kys. citronovou nebo jedlou sodou to nepohřbíš
jedlou sodou čistím chlazení na pívo
ono jde spíš o to odpojit právě to topení a chladiš a promýt to vodou v protismětu každé zvlášť. Divil by ses co někdy vyteče.
- Janeš Petr
- Moderátor
...to bude asi stejně, jak s tím turbem. jak jsi přišel nato, že se ti to nepřirozeně přehřívá ? podle toho informativního ukazatele uprostřed palubky ? vždyť to ukazuje +/- 15 stupňů, co tam chceš zjistit ? nebo podle sepnutí viskospojky ? stačí, aby ti fouklo pod kapotu a sepne pokaždé při uplně jiné teplotě motoru . o přehřívání se budem bavit, až vezmeš bezdotykový teploměr a změříš teploutu hadice od hlavy, dřív určitě nePeter.Zatloukal píše:Ahoj,potřebuju radu..Nějak se mi nepřirozeně přehřívá motor )
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
-
Peter.Zatloukal
- Diskuzní Nováček
No,dřív teplota za každé zátěže stoupla max lehce nad polovinu ukazatele teploty a ted co šlape turbo to vyletí celkem rychle k maximálni hranici...Jako nevaří to,ale dřív se to tak nehřálo,což se mi nelíbí,takže bych s tím chtěl něco udělat..O víkendu to propláchnu včetě chladiče a uvidím co to udělá..