Zavzdušňování palivového systému (padání nafty) u 2,2DTi
- Franta44
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zavzdušňování palivového systému (padání nafty) u 2,2DTI
Jo tak to je ono mám to tam taky.Ventilek bych zkusil vyšroubovat napasovat na to nějakou hadičku a nasát naftu z nádrže až sem.Pak to musí chytnout, to by v tom byl čert aby to nějak nešlo,když bude nafta až tady. Tak ať se ti to podaří. 
Frontera B 2,2DTI - PRODÁNO ,nyní Hyundai Terracan 2,9 CRDi, SKYPE:franta.sima
- václav
- Pokročilý diskutér
Projistotu to sem píšu ještě jednou , protože jsem to taky nevěděl a i jiní to sem píšou špatně.
Na čerpadlo jsou z boku (levá strana od řidiče) přivedeny dvě hadice přes průtokové šrouby. Průtokový šroub přední (blíže k chladičům) označený modrou šipkou je PŘEPAD z čerpadla. Druhý označen červeně a blíže k volantu je SACÍ !!! I mě zmátlo že do sacího šroubení je přiveden přepad z trisek (vstřikovačů) a je od tam tud i vývod s červenou čepičkou. Ten slouží pro zahlcení vedení při výrobě a opravách (výměna filtru, hadic apodobně), kdy dojde k takzvanému spadnutí nafty (stečení zpět do nádrže). Na tento ventilek se našroubuje speciální koncovka, která stlačí ventilek a přez ní se saje nafta z nádrže přes filtr až před čerpadlo. Tento nástavec však vlastní pouze autorizovaný servis a to ještě kdoví jestli. I pro méně zručného člověka by neměl být problém vsadit na sací hadici nějakou ruční pumpu jako na druhém obrázku, ta je z peugeota 306 td. Pakliže dochází k padání nafty je zřejmou příčinou netěsnost přepadových hadiček z trysek (vstřikovačů) a plastových Téček které je zpojují. Nejlépe je vyměnit hadičky i Té kusi (Té kusi k dostání v akvaritice).
Na čerpadlo jsou z boku (levá strana od řidiče) přivedeny dvě hadice přes průtokové šrouby. Průtokový šroub přední (blíže k chladičům) označený modrou šipkou je PŘEPAD z čerpadla. Druhý označen červeně a blíže k volantu je SACÍ !!! I mě zmátlo že do sacího šroubení je přiveden přepad z trisek (vstřikovačů) a je od tam tud i vývod s červenou čepičkou. Ten slouží pro zahlcení vedení při výrobě a opravách (výměna filtru, hadic apodobně), kdy dojde k takzvanému spadnutí nafty (stečení zpět do nádrže). Na tento ventilek se našroubuje speciální koncovka, která stlačí ventilek a přez ní se saje nafta z nádrže přes filtr až před čerpadlo. Tento nástavec však vlastní pouze autorizovaný servis a to ještě kdoví jestli. I pro méně zručného člověka by neměl být problém vsadit na sací hadici nějakou ruční pumpu jako na druhém obrázku, ta je z peugeota 306 td. Pakliže dochází k padání nafty je zřejmou příčinou netěsnost přepadových hadiček z trysek (vstřikovačů) a plastových Téček které je zpojují. Nejlépe je vyměnit hadičky i Té kusi (Té kusi k dostání v akvaritice).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Frontera B 2.2 DTI pneu BF Goodrich ALL Terain T/A CB Alamat 295
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Takže abych tady vysvětlil i všem nezůčastněným mojí dnešní zapeklitou situaci. Tímto moc děkuji Václavovi a Pavlu Mirtlovi za psychickou podporu, protože bez nich bych už sháněl podval a nějakýho "odborníka" kterej mi to dá dohromady.
Takže: včera jsem rozdělal veškerý naftový a přepadový hadice kvůli padání nafty. Že něco není v pořádku bylo patrné již z mnou přiložené fotografie, kde byl zpětný ventil ovšem v protisměru, než by velel zdravý rozum.
Takže jsem ten ventil vyndal a už nenatočil. Nebudu tady popisovat kolik nervů mě to stálo a kolik baterek jsem vyflákal marnou snahou natáhnout naftu zpět do čerpadla.
Po několika telefonátech a diskusích a několika pokusech natáhnout naftu ručně, jsem víceméně náhodou vložil přepadovou hadici do flašky s naftou. Když najednou motor naskočil a já sledoval, jak se strácí nafta z flašky PŘEPADOVOU HADICÍ, polilo mně horko a napadla mě myšlenka, která se bohužel potvrdila.
A teď to přijde: TY NĚMEČTÍ GAUNEŘI, PŘEHODILI PŘED DVĚMA LETY HADICE PŘÍVODU A PŘEPADU !!! Takže zpětnej ventil byl správně před čerpadlem, i správným směrem, ale před ventilem byly otočený hadice. Takže směr nafty byl asi takovýto:
přepad v nádrži > přepadová hadice > vstup čerpadla > výstup z čerpadla > přivodní hadice > palivovej filtr > sací koš v nádrži
Nevím jestli jsem se zbavil padání nafty, ale rozhodně jsem odstranil chybu nějakýho kreténa v německým značkovým servise, která mohla mít při natankování špatný nafty fatální následky
Takže: včera jsem rozdělal veškerý naftový a přepadový hadice kvůli padání nafty. Že něco není v pořádku bylo patrné již z mnou přiložené fotografie, kde byl zpětný ventil ovšem v protisměru, než by velel zdravý rozum.
Takže jsem ten ventil vyndal a už nenatočil. Nebudu tady popisovat kolik nervů mě to stálo a kolik baterek jsem vyflákal marnou snahou natáhnout naftu zpět do čerpadla.
Po několika telefonátech a diskusích a několika pokusech natáhnout naftu ručně, jsem víceméně náhodou vložil přepadovou hadici do flašky s naftou. Když najednou motor naskočil a já sledoval, jak se strácí nafta z flašky PŘEPADOVOU HADICÍ, polilo mně horko a napadla mě myšlenka, která se bohužel potvrdila.
A teď to přijde: TY NĚMEČTÍ GAUNEŘI, PŘEHODILI PŘED DVĚMA LETY HADICE PŘÍVODU A PŘEPADU !!! Takže zpětnej ventil byl správně před čerpadlem, i správným směrem, ale před ventilem byly otočený hadice. Takže směr nafty byl asi takovýto:
přepad v nádrži > přepadová hadice > vstup čerpadla > výstup z čerpadla > přivodní hadice > palivovej filtr > sací koš v nádrži
Nevím jestli jsem se zbavil padání nafty, ale rozhodně jsem odstranil chybu nějakýho kreténa v německým značkovým servise, která mohla mít při natankování špatný nafty fatální následky
FRONTERA B SPORT RS r.99´ 2,2DTI-16V automat;
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Jo, už to tak je. Jediná útěcha i když malá je snad to, že přepadová trubka v nádrži je výš než sací, takže to snad nebralo ten usazenej bordel na dně. Jo a myslím že to Common Rail není. Někde jsem to čet, ale přesně nevím, jak funguje Common Rail ani to co je ve Fronteře. Jo a označení je DTiSlaava píše:To ovšem znamená, že si jezdil na nefiltrovanou naftu!!! Pomalu si začni shánět nový vstřikovací čerpadlo nebo trubku Common Railu (tak je 2,2TDi Common Rail nebo ne?).
FRONTERA B SPORT RS r.99´ 2,2DTI-16V automat;
- premek_k
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Slaavo, Vesmír zde kdysi v jinem tredu napsal k tomu čerpadlu toto:
Ahoj lidi,
tak se také přidám. U Béčka je použito rotační vstřikovací čerpadlo VP44 s radiálními pístky, jehož součástí (stejně jako všech předchozích) je podávací křídlové čerpadlo. Žádné další čerpadlo není potřeba.
Křídlové podávací čerpadlo použité u tohoto čerpadla má na prázdno špatnou sací, ale naopak vynikající výtlačnou schopnost. Nedokáže tedy palivo dost dobře nasát (pouze při roztahování - viz dále). Když má palivo tak ale tlačí proti předchozím typům spoustu nafty, kterou se čerpadlo uvnitř chladí.
Čerpadlo je háklivé na zadření. Proti předchozím typům pracuje s mnohem většími tlaky, všechny součásti jsou tedy mnohem těsněji uloženy a bez nafty se přidírají.
Proto výrobce všude upozorňuje: čerpadlo nesmí běhat bez nafty (nebo s malým množstvím nafty). Také není dobré, pokud se musí prát se zaneseným filtrem.
Proto nikdy neroztahujte auto jenom proto, abyste načerpali naftu!
K načerpání nafty je hadička s ventilkem, nazvaná priming port. Pro správné načerpání je potřeba originální přípravek, který zmáčkne ventilek a poté čerpá naftu a startuje se. Ten přípravek samozřejmě nikdo nemá, takže postup je: odstranit priming port (je na kovové trubičce u čerpadla zalisován (teplem smrštitelná hadička) - dá se po zahřátí stáhnout), nasadit normální hadici se zátkou. Pak stačí natáhnout naftu, zazátkovat a asi 10s zastartovat a motor běží.
Pokud vám padá nafta vlivem nějaké netěsnosti v okruhu, riskujete, že čerpadlo bude přisávat vzduch a kromě obtíží se startováním se čerpadlo časem zadře.
PS: v některých kanálcích v čerpadle jsou nalisována jemná sítka, mající ochránit vnitřní precizně vyrobené pohyblivé součásti. Pokud tankujete nekvalitní naftu, může dojít k zanesení - což se bohužel v ČR řeší výměnou celého čerpadla.
Pokud budete přidávat další filtr, nebo "traktoráckou" skleničku, tak použijte co největší. Po rozpojení vratky se můžete přesvědčit, že čerpadlo skutečně dává jak vodovodní hadice, takže potřebuje skutečně minimální průtočný odpror.
vesmir
Ahoj lidi,
tak se také přidám. U Béčka je použito rotační vstřikovací čerpadlo VP44 s radiálními pístky, jehož součástí (stejně jako všech předchozích) je podávací křídlové čerpadlo. Žádné další čerpadlo není potřeba.
Křídlové podávací čerpadlo použité u tohoto čerpadla má na prázdno špatnou sací, ale naopak vynikající výtlačnou schopnost. Nedokáže tedy palivo dost dobře nasát (pouze při roztahování - viz dále). Když má palivo tak ale tlačí proti předchozím typům spoustu nafty, kterou se čerpadlo uvnitř chladí.
Čerpadlo je háklivé na zadření. Proti předchozím typům pracuje s mnohem většími tlaky, všechny součásti jsou tedy mnohem těsněji uloženy a bez nafty se přidírají.
Proto výrobce všude upozorňuje: čerpadlo nesmí běhat bez nafty (nebo s malým množstvím nafty). Také není dobré, pokud se musí prát se zaneseným filtrem.
Proto nikdy neroztahujte auto jenom proto, abyste načerpali naftu!
K načerpání nafty je hadička s ventilkem, nazvaná priming port. Pro správné načerpání je potřeba originální přípravek, který zmáčkne ventilek a poté čerpá naftu a startuje se. Ten přípravek samozřejmě nikdo nemá, takže postup je: odstranit priming port (je na kovové trubičce u čerpadla zalisován (teplem smrštitelná hadička) - dá se po zahřátí stáhnout), nasadit normální hadici se zátkou. Pak stačí natáhnout naftu, zazátkovat a asi 10s zastartovat a motor běží.
Pokud vám padá nafta vlivem nějaké netěsnosti v okruhu, riskujete, že čerpadlo bude přisávat vzduch a kromě obtíží se startováním se čerpadlo časem zadře.
PS: v některých kanálcích v čerpadle jsou nalisována jemná sítka, mající ochránit vnitřní precizně vyrobené pohyblivé součásti. Pokud tankujete nekvalitní naftu, může dojít k zanesení - což se bohužel v ČR řeší výměnou celého čerpadla.
Pokud budete přidávat další filtr, nebo "traktoráckou" skleničku, tak použijte co největší. Po rozpojení vratky se můžete přesvědčit, že čerpadlo skutečně dává jak vodovodní hadice, takže potřebuje skutečně minimální průtočný odpror.
vesmir
B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998
... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998
... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
-
Roman
Teď jsem po nějakém čase nakouknul na tohle téma, protože jsem ho řešil asi měsíc, současně s přípravou na STK, palivovou soustavu jsem měl rozebranou od nádrže (včetně) až po čerpadlo na motoru (do toho jsem se raději nechtěl pouštět, dokud to nebude nezbytně nutné), závada se projevovala tak, že motor nešel nastartovat po několika hodinách, pak chytil, ale tato doba se začala prodlužovat. NIKDY se to nestalo, když auto stálo motorem dolů. Vyměnil jsem co šlo (zase tolik toho nebylo), rozebral zpětný ventil, vyměnil vložku ve filtru a kupodivu to zatím funguje. Tak sám nevím co jsem spravil.
- myslivec
- Super diskutér
nástavec na fuel priming port
Nemáte někdo ten blbej nástavec na odvzdušnění 2,2 DTI, tak mě napadlo, že by nebylo od věci ho vozit v autě i s pumpou. Mám velice šikovnýho nástrojaře, který pro nás dělá neskutečný vychytávky, takže tohle by zmákl taky a může jich udělat víc, kdyby tady byl zájem. Pak to přifaří k nějaké faktuře, to by mělo být v poho

- farmář
- Moderátor
Re: nástavec na fuel priming port
kua nikdo nepotřebuje? to koukám! 
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Slaava
- Moderátor
Na to jaký s tím jsou problémy sem čekal větší zájem. To je něco jako ten návod na opravu elektroniky u vstřikovacího čerpadla 2,2DTi nebo návod na nastavení vůle u originálních automatických volnoběžek - zlobí to skoro každýho ale...
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- václav
- Pokročilý diskutér
Už jsem to tu psal , dej tam tenhle balonek a nepotřebuješ nástavec a tahat s sebou pumpu atd.
viewtopic.php?f=7&t=1478&st=0&sk=t&sd=a ... 6&start=45
viewtopic.php?f=7&t=1478&st=0&sk=t&sd=a ... 6&start=45
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Frontera B 2.2 DTI pneu BF Goodrich ALL Terain T/A CB Alamat 295
-
radek89
- Diskuzní Nováček
Pada nafta
AHOJ,mam tu dalsi problem na 2,2dti... kdyz auto stoji dlouho...treba prez noc.tak rano prijdu a nenastartuji..protoze mi spadne nafta.. a za jizdy obcas cuka... nema nekdo zkusenost kde by to mohlo prisavat?? je to B dlouhaa 
Opel Frontera B Long 2.2dti 16V r.v2000 ,LIMITED,černa metal. černe okna ,kůže,CB
- Janeš Petr
- Moderátor
Re: Zavzdušňování palivového systému (padání nafty) u 2,2DTi
...kdo už vyčerpal všechny možnosti, kde by to mohlo ten vzduch přisávat, nezbejvá mu, než sací i zpatečkovou větev odpojit od čerpadla a nádrže, natlakovat 2 atm vzduchu a jít s jarovou vodou. pokud se nic nenajde, zbejvá už jen čerpadlo, od okroužku na plynové páce až po gufero na hřídeli, a pak trubky v nádrži. plichtit tam další zpětné ventilky je jen vytváření dalších potencionálních míst, kde to bude přisávat příště
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
- lada
Chtěl bych doplnit možné příčiny scházejícího paliva v sání naftového čerpadla. Jednoho dne jsem auto prostě nenastartoval, ačkoli až dosud nebyly žádné příznaky a startér točil motorem jedna radost. Frontéru museli odtáhnout do servisu (neznačkového) a tam zjistili, že příčinou scházející nafty do čerpadla je nějaký těsnící kroužek kdesi u vstřiku. Protože odkrytovali hlavu motoru, tak hned vyměnili pro jistotu všechny čtyři kroužky. Takže na tohle bych já nepřišel ani kdybych vyměnil všechny hadičky v okruhu paliva. Při té přiležitosti mi na můj návrh namontovali v sání zde již zmíňovanou ruční pumpičku (balonek) z Peugeota. Zabudovali ho ovšem přímo do sacího okruhu naftového čerpadla. Hned zkušební jízda dopadla katastrofálně, neboť balonek prasknul a nafta byla všude v motoru i mimo. Takže to raději dali do původního stavu. Protože auto nyní startuje OK, tak mne to nemrzí, ale co když se objeví takové to padání nafty, z důvodu jen nepatrné netěsnosti na hadičkách ? Asi to pak nechám zabudovat znovu, ale asi nějakým způsobem jenom na ten sací (priming) ventil.
Frontera B, RS, r.v.1999,2.2 DTI, 7x16, 245/70/R16
- majo
- Moderátor
Áno,padanie nafty na 2.2DTI ,môže byť spôsobené netesnosťou tesniaceho krúžku medzi traverzou a vstrekovačom,kde tesniaci gumený krúžok(podobný GUFERU),má za úlohu utesniť prepad nafty,resp.vracanie sa nafty do prepadových hadičiek(cez traverzy) do čerpadla.Poznávacie znamenie pri netesnom krúžku traverzy je prisávanie motorového oleja do nafty,čiže zafarbenie nafty na čierno (pri odpojení prepadovej hadičky),alebo totálné čierny palivový filter! 
Opel frontera 2,2DTI r.v.99 /5-dv
Nissan patrol 2,8 D r.v.89 /3-dv -španiel
Nissan patrol 2,8 D r.v.89 /3-dv -španiel
- Slaava
- Moderátor
Tady můžete vidět, jak vypadá ten Adamův cajk na odvzdušnění palivovýho okruhu u 2,2DTi: viewtopic.php?f=7&t=3396 - je to jenom pumpička se svorkama na 12V s hadičkou dovnitř a ven
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra