Jaký Naviják na Fronteru sport

Sem piště cokoliv, co se týká sekce Podvozek, ale nezapadá konkrétně do předdefinovaných kategorií sekce Podvozek
Mina

Jaký Naviják na Fronteru sport

Příspěvek od Mina »

Zdravím,mam fronteru sport váha 1635kg a chtěl bych se poradit zda na tohle auto stačí naviják 2260kg nebo by bylo lepší 4300kg.Diky Mina
PETR&JITKA
Začínající diskutér

Příspěvek od PETR&JITKA »

Záleží co chceš tahat. Ten silnější bude míň namáhanej a auto v bahně váží podstatně víc
Mina

Příspěvek od Mina »

Naviják potřebuju hlavně v zimě kdy stále zapadám při cestě na chatu kde byvá často víc jak 50cm sněhu,něco auto zmáčkne,ale většinou to nestačí.Naviják 4300kg je skoro jednou tak těžký jak 2260kg a mám strach,že mi příliž klesne předek auta,ale na druhou stranu bych nechtěl montovat naviják,který nic nevydrží.Mina
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Dudík »

jde taky o to, že přes kladku se navijáku hodně odlehčí a v podstatě může tahat větší váhy, než na kolik je sestrojený. Takže lze s "lehkým" navijákem doporučit do kufru dlouhou kurtu (ocelové lano), kladku a krátkou kurtu na omotání kolem stromu (na ní pak bude viset ta kladka).
no a jde taky o to jak moc je ten naviják lehkej. Jestli nebude nakonec stejně potřeba předělat přední nápravu na větší váhu. ale tohle ber jen teoreticky, já se tím neživím.
Důďa
Frontera A 1998, 2,2i 16v.

... hledáš cíl a směr svý ztracený cesty bude to krutej boj, čekaj tě hromy a blesky
Ref: na konci motor přestane vít a duše najde svůj klid...
Slaava
Moderátor

Co je to za hodnotu?

Příspěvek od Slaava »

Jenom čistě pro úplnost, co udává ta hmotnostní hodnota u navijáků? Sám vůbec netuším jak se to specifikuje.
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Dudík »

Slaavo, jestli se ptáš na těch 4300kg, tak to znamená váhu, kterou je ten naviják schopen táhnout (tak si vysvětluji pojem jmenovitá tažná síla). V podstatě by se mělo jednat o zátěž na kterou je zkonstruován nejslabší článek navijáku, což bude nejspíš samotný elektromotor. Výkonější elektromor má víc měděnýho drátu na vinutích a proto stoupá celková hmotnost samotnýho navyjáku. Např. Noell na 4540kg váží téměř 38kg.
Důďa
Frontera A 1998, 2,2i 16v.

... hledáš cíl a směr svý ztracený cesty bude to krutej boj, čekaj tě hromy a blesky
Ref: na konci motor přestane vít a duše najde svůj klid...
Slaava
Moderátor

Tření

Příspěvek od Slaava »

Martin Dudík píše:Slaavo, jestli se ptáš na těch 4300kg, tak to znamená váhu, kterou je ten naviják schopen táhnout (tak si vysvětluji pojem jmenovitá tažná síla)...
Tření téhož taženého předmětu je ale dost rozdílné při různých příležitostech (od tažení nezabržděného auta na rovině až po tahání s několik desítek hlubokého sajrajtu nebo tažení do kopce), přesnější by bylo uvést max. sílu v kN.
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Naviják

Příspěvek od Nimrod »

Hmotnost která je udává u navijáku je hmotnost taženého předmětu který je schopen se odvalovat. to znamená ma-li naviják nápsánu hmotnost 4,3t tak je schopen utáhnout na rovné ploše vozidlo kterému se odvalují kola o hmotnosti 4,3t. Něco málo o navijácích je napsáno zde. http://www.offroad-frontera.com/html/ra ... vijak.html
Mina

Příspěvek od Mina »

Takže podle toho co jsem si přečetl v sekci navijáky,že má být dvojnásobek váhy vozidla a váha mého auta je 1630kg *2 je3260kg.To znamená že ideální navilák pro toto auto je naviják s udanou hodnotou nad 3260kg.Díky za pomoc Mina.
Slaava
Moderátor

Lano

Příspěvek od Slaava »

Orientačně by se dalo zjistit maximální zatížení z použitého lana. Podle typu a průměru lana se zjistí jeho max. zatížení v kN a tak bude vidět, na co je to celý přibližně dělaný. Nevíte, jaký lano se dává třeba k onomu původně zmiňovanýmu 2.260kg navijáku?
Mina

Příspěvek od Mina »

Naviják 2260kg má lano průměr 6mm.Jaký typ to nevím.Ještě jeden dotaz od věci.Může mi někdo poradit jak se přidává k článku ten obrázek.Díky
Slaava
Moderátor

6mm lano

Příspěvek od Slaava »

6mm lano by mělo mít jmenovitou únosnost cca 20kN, s předpokládaným koeficientem bezpečnosti 4 (u kladkostrojů a jinejch podobnejch cajků) a navýšením o 70% u nerovnoměrného ohybu lana teda na zavěšení cca 300kg předmětu. Těch 20kN by teda v extrému mělo teoreticky (při ignoranci zmíněných bezpečnostích činitelů) ustát i velmi pomalé a pozvolné zavěšení celé Frontery. Jenže to je statický zatížení, výkon motoru navijáku jest otázkou...

Obrázek ke svému jménu si můžeš nahrát v Nastavení svého účtu, obrázek k textu musí bejt uloženej někde jinde na webu a ty sem vložíš jenom odkaz, kterej si při každým načtení týhle diskuze pro ten obrázek šáhne. Já si ty obrázky stohuju na svůj web.
Naposledy upravil(a) Slaava dne 16 lis 2005 16:10, celkem upraveno 1 x.
Mina

Příspěvek od Mina »

Obrázek může mít jen 6kb jak ho upravit,když můj má 3Mb.
Slaava
Moderátor

GIFni to

Příspěvek od Slaava »

Takže myslíš ten pidi obrázek u jména uživatele (?) Když ho chceš mít datově malej, tak to ulož jako GIF nebo hodně stáhni kompresní poměr u JPEG, to ale bude prasečina a lepší bude ten GIF. Kdyžtak mi to hoď do mejlu ( obchod@fotoaparaty.com ) a ja ti to obratem udělam a pošlu zpět zmenšený.
Mina

Příspěvek od Mina »

Díky za pomoc.
Odpovědět

Zpět na „OSTATNÍ_podvozek“