Pohon n.čerpadla u 2,3
-
ivand
Pohon n.čerpadla u 2,3
Zdravím,mám prosbu,u motoru 2,3 přestala jít nafta.V servisu na čerpadla mi bylo řečeno že odešel pohon/náhon čerpadla v motoru.Máte někdo zkušenost s touhle závadou a s jejím odstraněním ? Díky za radu.
- Janeš Petr
- Moderátor
Re: Pohon n.čerpadla u 2,3
a o jakém čerpadle tu je řeč ? podávací, nebo vstřikovací ?
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
-
ivand
Vstřikovací
- Slaava
- Moderátor
Čerpadlo je poháněný hřídelí, která je poháněná ozubenejma kolama se šikmým ozubením od kliky (ozubený kolo na klice je za hlavní řemenicí). Ta poháněcí hřídel vede kolmo na kliku a nahoře je na ní nasazená válcová trubková spojka a do ní je posazená vstupní hřídel vstřikovacího čerpadla. Na tom vršku je ta trojice věcí (hnací hřídel, spojka, náhon čerpadla) spojená drážkováním. Dokážeš si to představit?
Co se mohlo posrat?
A) Rupla segrovka v tý válcový spojce a ta sjela dolu po hnací hřídeli a stáhla se z náhonu vstřikovacího čerpadla (podle mě nejpravděpodobnější).
B) Povolila se pojistná matice, která vymezuje vůli ložisek na začátku hnací hřídele a drží i druhé ozubené kolo (teoreticky taky možný).
C) Ruplo jedno z těch ozubenejch kol (málo pravděpodobné ale možné).
D) Strhalo se ozubení na konci hřídele nebo v tý trubkový spojce (nepravděpodobné).
Každopádně sundej vstřikovací čerpadlo a koukni jestli se ten náhon vevnitř točí.
Co se mohlo posrat?
A) Rupla segrovka v tý válcový spojce a ta sjela dolu po hnací hřídeli a stáhla se z náhonu vstřikovacího čerpadla (podle mě nejpravděpodobnější).
B) Povolila se pojistná matice, která vymezuje vůli ložisek na začátku hnací hřídele a drží i druhé ozubené kolo (teoreticky taky možný).
C) Ruplo jedno z těch ozubenejch kol (málo pravděpodobné ale možné).
D) Strhalo se ozubení na konci hřídele nebo v tý trubkový spojce (nepravděpodobné).
Každopádně sundej vstřikovací čerpadlo a koukni jestli se ten náhon vevnitř točí.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
-
ivand
Říkají že na volno bez čerpadla se ta trubková spojka točí a s čerpadlem při zátěži prý ne.Prý jsou vyčesaný zuby na pohonu.
- Janeš Petr
- Moderátor
no a zkoušeli tu trubku vyndat ? jak vypadá ten tisícihran ? zapomeň na to, že se ometly ty zuby na ozubeném kole. a kdyby se opravdu náhodou očesaly, netočilo by se to ani bez zátěže. osobně bych typoval ten tisícihran ale slyším o takové závadě poprvé v životě. jak vůbec došli k tomu, že se pod zátěží čerpadlo netočí ? zkoušeli odměřovat jestli se zdvihá píst elementu, nebo jen koukali, jak z trubek nejde nafta, tak usoudili, že se čerpadlo netočí a rozmrdali půl auta jen kvuli tomu, že odešel chcípací ventil na čerpadle ???????????????
-
ivand
No napřed řekli že že je utržený startovací segment v čerpadle tak sem jim přivez druhý čerpadlo a to mi sdělili že to neni čerpadlo ale že jsou očesaný zuby na náhonu.Původní závada byla že motor šel tvrdě a jakoby škubavě.Nechal jsem přeměřit vstřiky a dal nový podložky pak jsme to natočili,motor běžel hladce do přidání plynu.Po přidání plynu se vrátila hlučnost,tvrdost a nepravidelnost a asi po čtvrt hodině běhu na volnoběh chcípnul a už nejde natočit.Odpojil jsem trubky na čerpadle a nejde žádná nafta.Tak jsem to poslal k odborníkům na čerpadla a ty mi řekli že je to očesaný dole v bloku.Zítra jim zavolám a zeptám se jestli se koukli na tu ségrovku.
- Slaava
- Moderátor
No jde o to, že já tohle auto mám deset let, cca stejnou dobu docházím na tohle fórum a nikdy nikdo tu nehlásil strženej náhon čerpadla - co jsem to viděl rozebraný, tak je to snad ta nejpředimenzovanější věc na tomhle povozu. Proto nám to příjde bejt divný. Na druhou stranu servis na čerpadla by snad moh poznat závadu.
Jak popisuješ tu změnu chodu čerpadla po přidání plynu, tak mi to připomíná špatné nastavení časování čerpadla, protože po přidání plynu a překročení cca 2000 ot./min. se přepne ventil na přesuvníku (pro snazší start je nastavenej na větší předvstřik, po tom vytočení speciální relátko přepne přesuvní, protože usoudí, že se zvýšením otáček nad 2000 se start podařil a tak to už nechá i když otáčky poklesnou pod tuhle hodnotu - celý se to opakuje až po vypnutí motoru).
I tak bych se ale zaměřil na to, jestli čerpadlo má naftu (jestli se to nezavzdušňuje, jestli neodchází podávací čerpadlo, jestli se neloučí stop-ventil).
Ještě jeden dotaz: to auto máš nějak nově nebo jezdíš už dýl a tahle závada se objevila zničeho-nic?
Něco k tématu:
podávací čerpadlo: viewtopic.php?f=7&t=2269
přesuvník: viewtopic.php?f=7&t=5445
seřízení vstřikovače: viewtopic.php?f=7&t=2058
Žárovky RULEZZZZZZ!
Jak popisuješ tu změnu chodu čerpadla po přidání plynu, tak mi to připomíná špatné nastavení časování čerpadla, protože po přidání plynu a překročení cca 2000 ot./min. se přepne ventil na přesuvníku (pro snazší start je nastavenej na větší předvstřik, po tom vytočení speciální relátko přepne přesuvní, protože usoudí, že se zvýšením otáček nad 2000 se start podařil a tak to už nechá i když otáčky poklesnou pod tuhle hodnotu - celý se to opakuje až po vypnutí motoru).
I tak bych se ale zaměřil na to, jestli čerpadlo má naftu (jestli se to nezavzdušňuje, jestli neodchází podávací čerpadlo, jestli se neloučí stop-ventil).
Ještě jeden dotaz: to auto máš nějak nově nebo jezdíš už dýl a tahle závada se objevila zničeho-nic?
Něco k tématu:
podávací čerpadlo: viewtopic.php?f=7&t=2269
přesuvník: viewtopic.php?f=7&t=5445
seřízení vstřikovače: viewtopic.php?f=7&t=2058
Žárovky RULEZZZZZZ!
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- Janeš Petr
- Moderátor
...dlouho jsem si lámal hlavu, co maji tvý servisáci tím ,, startovacím segmentem ,, na mysli. na nic jsem nepřišel. jedinej utrženej startovací segment, co jsem kdy viděl, bylo u mé jawy 555 ( pionýr jednosedadlák, pařez , kozel... nevím, pod jakým názvem ten stroj znáš ). tam jsem opravdu viděl segment utrženej. bylo to ale tím, že mu chybělo pár zubu a pak jsem jednou našlapoval nějak rychlejc ( už si nepamatuju, co jsem to kradl, že jsem tak chvátal ) a ustřihl se mi na segmentu kolík. to je ale jářku, 30 let zpátky. za tu dobu šel vývoj dopředu , takže frontera se nenašlapuje, ale spouští starterem, tam budeš startovací segment těžko hledat.... prostě když už to máš rozebrané, vytahni to trubku s tisícihranem, zkoukni v jakém je stavu , udělej pár fotek a pak to zkusíme nějak pořešit. já ti nafotím zbytek těch převodů, abys věděl, o čem je řečivand píše: utržený startovací segment v čerpadle t
-
ivand
No v lednu jsem měnil motor a ten od té doby šlapal v poho,až do října.Pak začal dělat kravál a jakoby se hádat.Následovaly trysky no a pak zdechnul úplně.Na ten stop ventil jsem taky myslel ale to by snad poznali ne?Ještě když jsem jim vez to druhý čerpadlo.Co je startovací segment taky nevim.Auto je u nich v dílně a já nevim co dál.Odvézt domu nebo někam na rozebrání motoru?Závadu na čerpadle by snad měli poznat.Je to servis ve Slivenci a prej sou dobrý.Podávací čerpadlo je nový z polský a na membránu jsem se díval.Teď sem s nima domluvil a prý to taky vidí poprvé.Když jsem se ptal tak že tu trubku udržej v ruce.Takže prostě asi mám zase závadu kterou nikdo nemá.
- BUFU 2,3 Č.Krumlov
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
-
ivand
Auto je před barákem a poputuje k jinýmu doktorovi.Trubku sem měl venku a očesaná není.
- BUFU 2,3 Č.Krumlov
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
viewtopic.php?f=7&t=1087&start=90
tady máš fotky když jsem dělal rozvody,at vidíš jak to vypadá
tady máš fotky když jsem dělal rozvody,at vidíš jak to vypadá
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Slaava
- Moderátor
No já taky nejdřív uvažoval nad tím, proč by někdo nepoznal na první pohled problém v utrženým startéru ale pak jsem si to vyložil jako "přesuvník".Janeš Petr píše:...dlouho jsem si lámal hlavu, co maji tvý servisáci tím ,, startovacím segmentem ,, na mysli. na nic jsem nepřišel...ivand píše: utržený startovací segment v čerpadle t
Tady jsou Bufuovo vntiřnosti s komentářem součástí hřídele, která pohání čerpadlo:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
ivand
Takže jestli dobře chápu a vidim tak to sou vlastně prsa a v nich na tý samý hřídeli je i podávací čerpadlo.Což by odpovídalo protože když jsem to zkoušel a odpojil to podávací tak z něj moc nafty nešlo,jenom na začátku prsklo a pak nic.To by svědčilo pro očesaný zuby na hnanym kole.Jdou sundat bez vyndání motoru?