Denní svícení trochu jinak

Vše co se týká elektroinstalace vozidla
DJ.Tom
Pokročilý diskutér

Denní svícení trochu jinak

Příspěvek od DJ.Tom »

Ahojky, pokud by jste chtěl někdo na Bčko drobnou přestavbu denního svícení, stačí říct.

Jedná se o modulek jenž se zapojí mezi spínač světel a vymění se žárovky v mlhovkách za LED žárovky s odběrem 8 W, nebo 12 W.

Pokud jsou světla vypnuta a spínač vn. osvětlení zasunut, neděje se nic. Pokud je spínač vysunut. Sepnou se po nastartování mlhová světla (led s nižším odběrem).
Pokud se setmí, nebo je tunel po 2 vteřinách se sepnou obrysovky a hlavní světla + se vypnou dané mlhovky. při rozednění (prodleva 2 s) se vypnou hlavní světla a obrysovky a sepnou se mlhovky.
Pokud se ručně sepnou přední mlhovky rozsvítí se standardně ať je denní svícení zapnuto či ne ( při led 8 W je intenzita cca 50 % mlhovek, při Led 12 W cca 75 %)
Standardní funkce spínače světel se nemění. Přepnutím 1. minispínač (v modulu) lze nastavit zdali se s denním svícením sepnou i obrysovky a budíky, 2. Ignorace čidla světla, tedy svítí pořád denní svícení, a jen ručním přepnutím zapnu hl. světla čímž vypnu obrysovky 3. bude funkční spínač osvetlení kabiny, tedy nebude možno vypnout denní svícení po nastartování. 4. kvůli zákmitům (šero, lampy) prodloužení reakce čidla na zap / vyp 10 vteřin)

Modul výjde na orientačně cca 800 Kč čidlo svitu 200 Kč (zatím mám jen jeden, tak záleží na zájmu) Ceny LED žárovek do mlhovek 250 Kč / kus

tedy cena podobná jako denní svícení. instalace zabere cca 10 minut, bez nutnosti jakého koliv zásahu do kabeláže, či mechaniky vozu.
Při STK stačí automatiku vypnout a nic nikomu nevadí. Denní svícení od led je dostatečně intenzivní tedy policajti v pohodě.
AUTOELEKTRO bokovka PRAHA diagnostika Opel, VW koncern 777 21 30 21

Auta: Frontera 1. 94 2,4, 2. 97 2,2i, 3. 2000 2,2i, 4. 2003 2,2 Dti. Budoucnost... Touareg, nebo 5. Frontera 04 3,2i Automat
Teď přechodně Renault Laguna 1,8i držící silou vůle
Janeš Petr
Moderátor

Re: Denní svícení trochu jinak

Příspěvek od Janeš Petr »

bohužel, tahle úprava dobrá není, respektive neuzná ji žádná silniční kontrola. za denní svícení se považují pouze svítilny označené homologací a značkou LR. pokud taková světla na autě nejsou, musí se svítit i za dne tlumenými světly spolu s koncovými
33.petrd
Začínající diskutér

Příspěvek od 33.petrd »

pouze tlumenými,parkovačky můžeš ustřihnout.. :wink:
Petr
Ostrava,Opel Frontera A Sport 2,5TDs
Janeš Petr
Moderátor

nemůžeš, musíš svítit předepsaným osvětlením, tj. koncová a tlumená / dálková, spolu s obrysovýma a i když máme novelu silničního zákona každej půl roku, tohle platí už 6 let
DJ.Tom
Pokročilý diskutér

Příspěvek od DJ.Tom »

hmmmm, no zatím jsem stím problém neměl, ale uznávám, že je to pravda.

Auta: Frontera 1. 94 2,4, 2. 97 2,2i, 3. 2000 2,2i, 4. 2003 2,2 Dti. Budoucnost... Touareg, nebo 5. Frontera 04 3,2i Automat
Janeš Petr
Moderátor

no mám denní svícení od samého začátku, co je náš zákon začal tolerovat a fakt je, že mi to asi kontrolovali zatím při každé silniční kontrole. většinou náše konverzace začíná pokaždé stejně.
,, silniční kontrola, předložte...... ,,
,, ....pane řidiči, víte že jste jel pouze na mlhovky ?,,
,, né, to nevím. on mi tam někdo nějaké namontoval ? ,,
,, tak si vystupte z vozu a pojďte si dejchnout ......,,
vlado007
Extra diskutér

Příspěvek od vlado007 »

No a u nas zacinaju robit problemy aj z tym ledkovim osvetlenim, aj ked je tam to schvalenie.
Frontera 2.3 TD rv.92 5dv. bordova met. :)
Frontera 2,8 Tdi rv.97 5dv.
Janeš Petr
Moderátor

co se jim na něm nelíbí ? jednou to je schválené, tak co nad tím nějakej vobejda s plácačkou přemejšlí ? poslal bych ho do rici. problém bych viděl spíš v tom, jak to je zapojené. hodně lidí to praskne na sv. 15 a víc neřeší, takže denní svícení pak svítí i v noci s normálním osvětlením. druhej úlet je, to co páchaj přímo v servisech škoda. vykládaj si zákon po svém a denní svícení řeší tak, že zapojujou pouze tlumená světla...
tirlin
Začínající diskutér

Příspěvek od tirlin »

Já bych to tak černě něviděl, jezdím denně a poliši mne zastaví 1-2 za rok. Když to auto jede proti němu, maximálně uvidí, jestli svítí nebo ne, těžko to bude zkoumat, to by musel být extrakretén. Je krize, těžký život a pochybuju, že se najde debil, který bude jen tak otravovat lidi. Buzeruje vás snad někdo za gumy nebo zvednutí? Já jsem paltil pokutu 1x v životě - přestupek - předjíždění kolony po tramvajovém páse mezi nástupními ostrůvky od šaliny, kdy za zastávkou byl železniční přejezd, který neblikal. měli mne v merku už tak pár metrů, tak mi ještě změřili, prtože jsem spěchal, ukázalo to 74km/h a to jsme v obci. Protože jsem uznal, že spěchám a oni byli hodní a šlo za 200,-Kč blokově - řidič nepřipoután bezpečnostím pásem. Takže žárovky bych neřešil. Na rampách na střeše a podobných přídavných taky musí být označena svítivost, maslím v Luxech a pokud nejde o speciální vozidlo, nesmí se překročit v součtu nějaká max. hodnota - už to někdo počítal a sedí mu to, kdo tam má více světýlek?
A k té škodovce - u nové fabky si v lese při šukání ani nezatopíte / nepustíte klimu, protože svítí furt a nejde to vypnout.
Frontera Béčková dlouhá 2.2 litrová nafová 2001 vyrobená černá =Nový Jičín=
DJ.Tom
Pokročilý diskutér

Příspěvek od DJ.Tom »

Tak u té Fóbie to určitě půjde nastavit skrze vag, jak chceš aby se to chovalo. No proč myslíš že mám v autě tolik vychytávek je to nahlavu, když ty auta dělaj vůbec nepřemejšlej.
jinak ze všech vychytávek u sebe opravdu nejvíc vede trojblik a přídavný čerpadýlko když jak říkáš jsem v lese v autě .... tak bez motoru jedu na zůstatkový teplo motoru a v autě je teplo bez nastartovanýho motoru.

Stěma světlama uvidím, už to mám na autě týden, ale zatím jsem žádný policajty ani nepotkal. pak jim normálně řeknu jestli maj pocit, že to svítí jako mlhovky... má to nižší intenzitu a studený světlo, houby vědi co jak má být a jestli potřebujou nápis LR vezmu před nima fixu a napíšu to tam .)

stefi_ul
Pokročilý diskutér

Příspěvek od stefi_ul »

Ja mam ledky z Ciny za 180kc... Takze pokud mi je zase ukradnou, vytahnu ze skrine dalsi.
Fungujou uplne dobre. Nastartuju, zapnou se svetla. Prepnu na obrysy a ledky se vypnou. Predtim sem mel kupovany z Koprivnice, tak kdyby nekdo chtel, muzu mu okopirovat tu homologaci :mrgreen: :mrgreen:
Ale jeste me nikdo nestavel za celou dobu, co to auto mam. Nicmene, pokud je to homologovany na provoz a je to dobre zapojeny, nemuze nikdo nic rict.
Jeep G Ch 98, 5.2,156kW,e85 - BFG KM2
A 1992, 2.4i, - uz jen par organu
OII 2.0TDi, 103kW.
Canon 40d, Canon 14-40l/f4, Canon 70-200l/f2,8, Sherpa 450R,
Benq DV M23
608201193,60347163
kuriatko
Pokročilý diskutér

Příspěvek od kuriatko »

Tak ja som sa rozhodol riešiť to takto,zatial hotová lavá strana.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
George 3D
Začínající diskutér

Příspěvek od George 3D »

kuriatko píše:Tak ja som sa rozhodol riešiť to takto,zatial hotová lavá strana.
Koukám, že takový, nebo podobný světla pro denní svícení mám taky vyhlídnutý. Teda jestli to jsou ty, co s edají samostatně zapojovat, protože každej segment má vlastní konektor. Jestli máš nějaký fotky nebo postřehy z montáže, tak se prosím pochlub.
Taky by mě zajímalo jak je to s legálním použitím a atestem. Co jsem je viděl na e-shopech, tak tam psali, že jsou homologovaný jako světla denního svícení s funkcí obrysových světel a při montáži se musí trvale znefunkčnit stávající obrysovky, vyndání žárovky prej nestačí.
Frontera B long, 2000, 3,2i, dříve Frontera A long, 1996, 2,5 TDS
stefi_ul
Pokročilý diskutér

Příspěvek od stefi_ul »

Znefunkcnovat obrysovky je nesmysl. Kupte si denni sviceni, ktery je nezapina a naopak se vypne, kdyz obrysovky zapnete. Jak chcete pak jezdit bez obrysovek??? Diodovy denni sviceni, ktery by dokazalo svitit vecer bude stat urcite v radech vic, nez jen denni sviceni :!: :!: :!:
Kdyz sem slysel, ze do Elephantu jsou diodovy svetla za 70000, tak me malem odvezli. Otazkou je, na kolik je to cena od vyrobce a kolik v tom kdo ma odlito. Nicmene...
OII 2.0TDi, 103kW.
Canon 40d, Canon 14-40l/f4, Canon 70-200l/f2,8, Sherpa 450R,
Benq DV M23
608201193,60347163
stefi_ul
Pokročilý diskutér

Příspěvek od stefi_ul »