Jak jezdit z kopce?
- D@ve
- Pokročilý diskutér
Re: Jak jezdit z kopce?
myslel sem rozdil otocek zadnich kol a ne naprav
a prave na to co odkazujes odkazuju i ja 
a s tim pivem si nestezuj ... ja se na nej dneska nedostal a jen susim doma hubu
a s tim pivem si nestezuj ... ja se na nej dneska nedostal a jen susim doma hubu
A 2,2 long
- farmář
- Moderátor
z kopce na 4x4 pokud nekloužou gumy, se to nehrne. Pokud kloužou, je to ouplně jedno, pakl funguje jen optimisticky přidat a pokud to jde znovu ubrat, jestli se to chytne, ....tam jde o smyk, když se to trakcí zase chytne, máš šanci, že to bude ok. Ovšem opravdu s tím, že z kopce přidat je sedat na vidle čertovi
proto je důležitá prvnotní rychlost. Pokud mohu zrychlovat, i nepatrně, tak to bude většinou ok.
Kopírujte trialy. Kdo je kdy viděl mazat na svahu bokem rychle? naopak se sunou jak šnek....jen aby se neutrhli. A když už se utrhnou.....tak je většinou hotovo
prostě boj o centimetry!
Z kopce vždy drží při šikmé jízdě lépe čumák...je na něm váha motoru a váha auta, tedy těžiště jde víc k němu. Nejde pak jet podle toho, jak mi sedí přední kola,ale jak mi sedí zadní kola. Možná je to dané tím, že většinou jsou lidi zvyklí na to, že jezdí s předokolkami. Na silnici když ti utíká prdel, stačí lehce přidat a ona se srovná. Tady je to spíš jako s náklaďákem.....jedeš citovku podle prdele a když ti utíká, brzda ji pošle smykem akorát dopředu. Takže přerušovaný brždění citem a práce s plynem. Jenže to je i o gumách atd. Neexistuje podle mne nějaká univerzální pravda.
Ale to je celý stejně o prdu, to si nechce o tom povídat, to chce praxi :D hurá na náplavky! Stejně ty auta chtěj po zimě umejt!
šest piv je dost.
Kopírujte trialy. Kdo je kdy viděl mazat na svahu bokem rychle? naopak se sunou jak šnek....jen aby se neutrhli. A když už se utrhnou.....tak je většinou hotovo
Z kopce vždy drží při šikmé jízdě lépe čumák...je na něm váha motoru a váha auta, tedy těžiště jde víc k němu. Nejde pak jet podle toho, jak mi sedí přední kola,ale jak mi sedí zadní kola. Možná je to dané tím, že většinou jsou lidi zvyklí na to, že jezdí s předokolkami. Na silnici když ti utíká prdel, stačí lehce přidat a ona se srovná. Tady je to spíš jako s náklaďákem.....jedeš citovku podle prdele a když ti utíká, brzda ji pošle smykem akorát dopředu. Takže přerušovaný brždění citem a práce s plynem. Jenže to je i o gumách atd. Neexistuje podle mne nějaká univerzální pravda.
Ale to je celý stejně o prdu, to si nechce o tom povídat, to chce praxi :D hurá na náplavky! Stejně ty auta chtěj po zimě umejt!
šest piv je dost.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- D@ve
- Pokročilý diskutér
jj to beru ... jenze ten samy sjezd, ty same gumy a to same auto jen s vyrazenym 4x4 a zadek se neutrhne a porad drzi ... toto at mi nekdo logicky vysvetli
ze jednou to nejde a podruhe to jde 
A 2,2 long
- Janeš Petr
- Moderátor
teď mne napadá, nemáš otočenou kuličku na řadící páce předního náhonu o 180 stupňů ? že když máš podle symbolu zařazenej předek, ve skutečnosti je vyřazenej 
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
- farmář
- Moderátor
jednoduše
brzdíš se prdelí motorem a v podstatě jen na ni visíš
ono to bude dost podle podmínek, místo od místa. Však 4x4 není pokaždý spása 
Tohle je totiž fenomen Audi quattro. Pokud máš torseny a ne haldex, tedy v základu to maká 50:50, tak na ledě a hodně kluzku se to chová jak popisuješ. Do zatáček smykem není problém....jede to bokem ale v pohodě a furt v záběru. Na to si člověk musí zvyknout s tím počítat. Tuhle při posledních náledích jsem vyjížděl z Pejru na Jihlavu a do kopce bral ochcávku a Liazku. Dá se říct, že auto nezměnilo směr, prostě jen vyjelo doleva a pak se vrátilo doprava :D když to trošku přeženu. Bylo to do kopce, tak takovéhle věci využít jdou skvěle. Ty zřejmě popisuješ podobnej stav,ale z kopce, kdy nápravy zaberou 50:50 a suneš se v podstatě bokem. IMHO.
Pokud by ovšem byl u Audi tohle efekt přelití toč.m. víc na prdel než čumák, znamenalo by to, že ty máš prdel dif trochu rychlejší. Už sis dělal ty čáry na asfaltu?
Tohle je totiž fenomen Audi quattro. Pokud máš torseny a ne haldex, tedy v základu to maká 50:50, tak na ledě a hodně kluzku se to chová jak popisuješ. Do zatáček smykem není problém....jede to bokem ale v pohodě a furt v záběru. Na to si člověk musí zvyknout s tím počítat. Tuhle při posledních náledích jsem vyjížděl z Pejru na Jihlavu a do kopce bral ochcávku a Liazku. Dá se říct, že auto nezměnilo směr, prostě jen vyjelo doleva a pak se vrátilo doprava :D když to trošku přeženu. Bylo to do kopce, tak takovéhle věci využít jdou skvěle. Ty zřejmě popisuješ podobnej stav,ale z kopce, kdy nápravy zaberou 50:50 a suneš se v podstatě bokem. IMHO.
Pokud by ovšem byl u Audi tohle efekt přelití toč.m. víc na prdel než čumák, znamenalo by to, že ty máš prdel dif trochu rychlejší. Už sis dělal ty čáry na asfaltu?
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Žanek
- Super diskutér
jednoduše
brzdíš se prdelí motorem a v podstatě jen na ni visíš
Přesně !
Přesně !
-
sstalinn
- Diskuzní Nováček
zajímavé!!!
Frontera sport A 2.5 TDS, pevnostňák, CB president,náklonoměr,svět.rampa,do lesa T3
- D@ve
- Pokročilý diskutér
- Janeš Petr
- Moderátor
že mne to netrklo dřív, mohli jsme si ušetřit 5 stránek příspěvků

- pjetro
- Začínající diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem provedl pokus s křídou... Po cca 100 m bylo zadní kolo asi o 4 cm napřed, takže asi v pohodě...
Jinak souhlasím, že by to chtělo prověřit v praxi, protože psát o tom se dá donekonečna...
Jinak souhlasím, že by to chtělo prověřit v praxi, protože psát o tom se dá donekonečna...
EX Frontera A, 2.2i 16V, r.v. 1996
Mitsubishi Outlander 2003
- Janeš Petr
- Moderátor
ty čtyři centimetry na sto metrech jsi ale musel udělat ty tím, že si nejel uplně rovně a na druhé straně nápravy to dělalo 4 cm na druhou stranu - protočil se nepatrně diferenciál. .......pokud to nebyl rozdí deseti otáček kola + čtyři centimetry. je třeba to kontrolovat již po pár ujetých metrech, né až po ujetí 100 metrů. při jiném převodovém poměru jsou to čtyři centimetry na jedné otáčce kola, tj. po ujetí 1,5 metru
- pjetro
- Začínající diskutér
- Kontaktovat uživatele:
kontroloval jsem po cca 2m, 10 m, 20m to bylo furt skoro stejně, až po té stovce to dalo ty 4 cm...
a aby jsme si rozuměli: jel jsem furt rovně a měřil jsem přední a zadní kolo na jedné straně...
a aby jsme si rozuměli: jel jsem furt rovně a měřil jsem přední a zadní kolo na jedné straně...
EX Frontera A, 2.2i 16V, r.v. 1996
- Slaava
- Moderátor
Ještě, že sem neměl čas sem zajít - ani nevím, co bych k tomu napsal.Janeš Petr píše:...někdo mne už vystřídejte. Slávo, ty dnes nemáš noční ? že bys pokračoval místo mně
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- D@ve
- Pokročilý diskutér
tak jinak .... co by vas presvedcilo o tom ze vase teorie muze mit v jistych pripadech trhlinu ??? ja si to nevymyslel a nejsem sam 
A 2,2 long
- Slaava
- Moderátor
D@ve, já už jsem ztratil dějovou linii tohodle tématu, takže jsem ze hry - proto jsem napsal, že nevím co bych napsal. Mě to celý nějak unikalo od začátku, takže jsem se k tomu nějak moc nevyjadřoval. Matně si vzpomínám (číst to celý nebudu), že ty máš za to, že při jízdě z kopce (bez brždění brzdama) na 4x4 na kluzkým povrchu se ti urve zadek kvůli tomu, že se ti nějakým způsobem prohrábne jedno kolo na zadní nápravě. Píšu to správně?
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra