Zamrzání nafty, protizamrzací aditiva a předehřev nafty

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
Janeš Petr
Moderátor

Re: jak nám letos mrzne nafta.... :-)

Příspěvek od Janeš Petr »

cetanové číslo je opak oktanového. laicky - čím vyšší oktanové číslo, tím vyšší je odolnost paliva proti samovznícení a obráceně, čím vyšší cetanové, tím snáz dochází ke vzplanutí. když se cetanové číslo sníží, motor nemá tlaky a ještě je stlačený vzduch při kompresy ochlazovanej okolním mrazem, je vcelku jedno, když je nafta tekutá, když stejně motor nenaskočí
33.petrd
Začínající diskutér

Příspěvek od 33.petrd »

děkuji za info,zase sem chytřejší.... :grin:
Petr
Ostrava,Opel Frontera A Sport 2,5TDs
Janeš Petr
Moderátor

tak, teď jsem doufám letos naposledy, čerpal naftu z nádrže u zetora. opět nám v nocu klesla teplota na - 21,5 stupně a ta sračka, co jsem v září, když se kopali brombori natankoval u BENZINY ve Velešíně , opět zmrzla. to jsem ji v týdnu všechnu vyčerpal, na kamnech uvařil a nadopovanou VIFem 30ccm na 20litrů a nalil zpátky. včra bylo kolem desítky a traktor jezdil. dnes zas nechytil a tak jsem se šel podívat, co udělal nadopovanej vzorek nafty v plechovce za oknem. myslím, že to nepotřebuje komentář. fotil jsem to před deseti minutama a teploměr už dávno z arktických nížin vystoupal na usmolenejch -8 stupňů . no závěr je, že jsem přivezl 40 litrů nafty arktic a doufám, že bude kvalitnější... :evil:

P1180887.JPG
P1180889.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
myslivec
Super diskutér

Příspěvek od myslivec »

Toho Vifu si dal málo, chtělo to aspoň dvě odměrky na 20 l, nafocený to nemám, ale funguje to :wink: Hlavně se to musí dát dohromady za tepla jinak se to nespojí a samotný aditiva tuhnou už kolem 0°C
Janeš Petr
Moderátor

ta nafta měla odhadem 60 stupňů, když jsem to do ní lil. každej rok to stačilo v tomhle poměru
( správně je to v poměru 1:1000 ) a nikdy nebyl větší problém. letos toale stojí za to. a je to jen ta várka nafty, co mám v traktoru. fábie jezdí uplně bez problému a frontera párkrát sice za jízdy na chvilku ztratila výkon ale zas se chytla.
myslivec
Super diskutér

Příspěvek od myslivec »

Je pravda, že jestli to bylo pančovaný, tak ani VIF nepomůže :roll: :roll:
václav
Pokročilý diskutér

Příspěvek od václav »

Jó loni jsem taky takhle experimentoval, měl jsem dva kanďáky letní a ať jsem míchal jak jsem míchal, vždycky to ve skleničce ztuhlo. Nakonec jsem to v poměru 1ku 4 smíchal se zimní a dlo to naštěstí pokoj. Jinak aditivum dávám preventivně kvůli čerpadlu celej rok. :wink:
Frontera B 2.2 DTI pneu BF Goodrich ALL Terain T/A CB Alamat 295
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Shodou okolností jsem dneska narazil na čtyři auta/lidi co neaditivujou a:

- dva z nich, co bydlí tady poblíž nás u řeky v ČB maj auta beznadějně zamrzlý, tady bylo maximálně tak -25°C, jeden z nich ale zamrz hned zkraje, kdy mohlo bejt tak -15°C
- dva z nich, co bydlí kousek nad Budějcma v Dolní Stropnici tam prej takový mrazy neměli (cca do -20°C) a problémy žádný neměli
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Janeš Petr
Moderátor

dyť to pořád říkám, že záleží na tom, jestli jsi u čerpačky koupil naftu, nebo nějaké slivky. nafta to kolikrát ustojí v mrazech i bez aditiv a do sraček můžeš lejt co chceš, do jara stejně nerozmrznou :evil: jenže to spíš vyreklamuješ zboží u vietnamce , než naftu u benzínky
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

u benzinky nevyreklamuješ nikdy nic. U nás dnes mínus 25, nahodil jsem,ale chtělo by to trochu víc benálu mít v naftě :) ale ta je už studená a garáž nemám.Ne teplou :D
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Janeš Petr píše:cetanové číslo je opak oktanového. laicky - čím vyšší oktanové číslo, tím vyšší je odolnost paliva proti samovznícení a obráceně, čím vyšší cetanové, tím snáz dochází ke vzplanutí. když se cetanové číslo sníží, motor nemá tlaky a ještě je stlačený vzduch při kompresy ochlazovanej okolním mrazem, je vcelku jedno, když je nafta tekutá, když stejně motor nenaskočí
benzin-v-nafte.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

čili do 15% indiferentní vliv. a naopak náchylnější je přímé vstřikování.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Jenže až k tomu připočteš mizernou baterku, unavenej startér, letitý ventily a zatvrdlý pístní kroužky, tak je 10% naturalu až moc, a nevím jestli 5% něco změní nevím. Mimochodem co mazivost nafty po přidání benzínu? U commonrailu bych se už trochu bál, ne?
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

Vliv nafty nekombinuj se slabou baterkou a upečeným starterem, to je míchání hrušek a jablek :)

Co se přidává řepka, která má jedinnou dobrou vlastnost a tou je ta mazací, tak ne. CR je náchylnej hlavně na hustotu.
33.petrd
Začínající diskutér

Příspěvek od 33.petrd »

já blbec sem nalil 25l slunečnice,35l letní vervy + VIF a ono to kupodivu nechtělo jet,natož startovat...pomohlo 6l benzínu na zředění,ale moc se tomu startovat nechtělo,pak pomohlo až 15l zimní vervy....holt za blbost se platí... :oops:
Petr
Ostrava,Opel Frontera A Sport 2,5TDs
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“