Zamrzání nafty, protizamrzací aditiva a předehřev nafty
- Janeš Petr
- Moderátor
Re: jak nám letos mrzne nafta.... :-)
cetanové číslo je opak oktanového. laicky - čím vyšší oktanové číslo, tím vyšší je odolnost paliva proti samovznícení a obráceně, čím vyšší cetanové, tím snáz dochází ke vzplanutí. když se cetanové číslo sníží, motor nemá tlaky a ještě je stlačený vzduch při kompresy ochlazovanej okolním mrazem, je vcelku jedno, když je nafta tekutá, když stejně motor nenaskočí
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
- 33.petrd
- Začínající diskutér
děkuji za info,zase sem chytřejší.... 
Petr
Ostrava,Opel Frontera A Sport 2,5TDs
- Janeš Petr
- Moderátor
tak, teď jsem doufám letos naposledy, čerpal naftu z nádrže u zetora. opět nám v nocu klesla teplota na - 21,5 stupně a ta sračka, co jsem v září, když se kopali brombori natankoval u BENZINY ve Velešíně , opět zmrzla. to jsem ji v týdnu všechnu vyčerpal, na kamnech uvařil a nadopovanou VIFem 30ccm na 20litrů a nalil zpátky. včra bylo kolem desítky a traktor jezdil. dnes zas nechytil a tak jsem se šel podívat, co udělal nadopovanej vzorek nafty v plechovce za oknem. myslím, že to nepotřebuje komentář. fotil jsem to před deseti minutama a teploměr už dávno z arktických nížin vystoupal na usmolenejch -8 stupňů . no závěr je, že jsem přivezl 40 litrů nafty arktic a doufám, že bude kvalitnější...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- myslivec
- Super diskutér
Toho Vifu si dal málo, chtělo to aspoň dvě odměrky na 20 l, nafocený to nemám, ale funguje to
Hlavně se to musí dát dohromady za tepla jinak se to nespojí a samotný aditiva tuhnou už kolem 0°C
- Janeš Petr
- Moderátor
ta nafta měla odhadem 60 stupňů, když jsem to do ní lil. každej rok to stačilo v tomhle poměru
( správně je to v poměru 1:1000 ) a nikdy nebyl větší problém. letos toale stojí za to. a je to jen ta várka nafty, co mám v traktoru. fábie jezdí uplně bez problému a frontera párkrát sice za jízdy na chvilku ztratila výkon ale zas se chytla.
( správně je to v poměru 1:1000 ) a nikdy nebyl větší problém. letos toale stojí za to. a je to jen ta várka nafty, co mám v traktoru. fábie jezdí uplně bez problému a frontera párkrát sice za jízdy na chvilku ztratila výkon ale zas se chytla.
- myslivec
- Super diskutér
Je pravda, že jestli to bylo pančovaný, tak ani VIF nepomůže

- václav
- Pokročilý diskutér
Jó loni jsem taky takhle experimentoval, měl jsem dva kanďáky letní a ať jsem míchal jak jsem míchal, vždycky to ve skleničce ztuhlo. Nakonec jsem to v poměru 1ku 4 smíchal se zimní a dlo to naštěstí pokoj. Jinak aditivum dávám preventivně kvůli čerpadlu celej rok. 
Frontera B 2.2 DTI pneu BF Goodrich ALL Terain T/A CB Alamat 295
- Slaava
- Moderátor
Shodou okolností jsem dneska narazil na čtyři auta/lidi co neaditivujou a:
- dva z nich, co bydlí tady poblíž nás u řeky v ČB maj auta beznadějně zamrzlý, tady bylo maximálně tak -25°C, jeden z nich ale zamrz hned zkraje, kdy mohlo bejt tak -15°C
- dva z nich, co bydlí kousek nad Budějcma v Dolní Stropnici tam prej takový mrazy neměli (cca do -20°C) a problémy žádný neměli
- dva z nich, co bydlí tady poblíž nás u řeky v ČB maj auta beznadějně zamrzlý, tady bylo maximálně tak -25°C, jeden z nich ale zamrz hned zkraje, kdy mohlo bejt tak -15°C
- dva z nich, co bydlí kousek nad Budějcma v Dolní Stropnici tam prej takový mrazy neměli (cca do -20°C) a problémy žádný neměli
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- Janeš Petr
- Moderátor
dyť to pořád říkám, že záleží na tom, jestli jsi u čerpačky koupil naftu, nebo nějaké slivky. nafta to kolikrát ustojí v mrazech i bez aditiv a do sraček můžeš lejt co chceš, do jara stejně nerozmrznou
jenže to spíš vyreklamuješ zboží u vietnamce , než naftu u benzínky
- farmář
- Moderátor
u benzinky nevyreklamuješ nikdy nic. U nás dnes mínus 25, nahodil jsem,ale chtělo by to trochu víc benálu mít v naftě
ale ta je už studená a garáž nemám.Ne teplou :D
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Slaava
- Moderátor
Janeš Petr píše:cetanové číslo je opak oktanového. laicky - čím vyšší oktanové číslo, tím vyšší je odolnost paliva proti samovznícení a obráceně, čím vyšší cetanové, tím snáz dochází ke vzplanutí. když se cetanové číslo sníží, motor nemá tlaky a ještě je stlačený vzduch při kompresy ochlazovanej okolním mrazem, je vcelku jedno, když je nafta tekutá, když stejně motor nenaskočí
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- farmář
- Moderátor
čili do 15% indiferentní vliv. a naopak náchylnější je přímé vstřikování.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Slaava
- Moderátor
Jenže až k tomu připočteš mizernou baterku, unavenej startér, letitý ventily a zatvrdlý pístní kroužky, tak je 10% naturalu až moc, a nevím jestli 5% něco změní nevím. Mimochodem co mazivost nafty po přidání benzínu? U commonrailu bych se už trochu bál, ne?
- farmář
- Moderátor
Vliv nafty nekombinuj se slabou baterkou a upečeným starterem, to je míchání hrušek a jablek 
Co se přidává řepka, která má jedinnou dobrou vlastnost a tou je ta mazací, tak ne. CR je náchylnej hlavně na hustotu.
Co se přidává řepka, která má jedinnou dobrou vlastnost a tou je ta mazací, tak ne. CR je náchylnej hlavně na hustotu.
- 33.petrd
- Začínající diskutér
já blbec sem nalil 25l slunečnice,35l letní vervy + VIF a ono to kupodivu nechtělo jet,natož startovat...pomohlo 6l benzínu na zředění,ale moc se tomu startovat nechtělo,pak pomohlo až 15l zimní vervy....holt za blbost se platí... 
Petr