První dny s 2,5TDS: drobné závady a základní servis vozu

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
šejba
Diskuzní Nováček
Kontaktovat uživatele:

První dny s 2,5TDS: drobné závady a základní servis vozu

Příspěvek od šejba »

Zdravím všechny,jsem Fronterák zelenáč a proto mějte všichni strpení a pevné nervy,nad některými dotazy.
Koupil jsem Fronterku 2,5 TDS v neděli 28.1.2007 v Áčkách a je to dílo,ale já vytrvám a nenechám jí zemřít.Chtěl bych jen poznat toho Tuningovýho blba co zničil na tom autě co se dalo a to vyrabovaný a zničený torzo zpeněžil.
1)Trochu to bublalo do vody ale motor se neohříval ,myslel jsem na těsnění,ale to by se ten motor musel hřát né? Vymontoval jsem proto termostat a víčko expanzky,vyvařil to vše v octové vodě a světe div se ono to pomohlo. Chci se proto zeptat jestli to může být ono?

2)Dost to čoudilo,jako nespálená nafta,hlavně na volnoběh a také se dělal podtlak v nádrži.Přisoudil jsem to tomu,že má motor málo vzduchu ale nemohl jsem najít přivzdušňování nádrže a tak jsem víčko provrtal 4mm vrtáčkem,vyměnil vzduchový a naftový filtr a ono to skoro přestalo.Ještě tam bylo 1cm oleje nad rysku a tak jsem ho odpustil (včera a uvidím).Také mi poradil jeden mechanik,že to můžou dělat jakási zatvrdlá gufírka na ventilech.Mám prvního Diesla tak omluva za tu lehkou nablblost,ale proboha z jakého by museli být materiálu?
Díky za jakoukoli pomocnou radu a já to jdu natočit.Jinak startuje porfektně a žádná voda v oleji a naopak.Ahoj a ať vám to vrčí.
Ahoj a ať Vám to vrčí šejba.
PETR&JITKA
Začínající diskutér

Příspěvek od PETR&JITKA »

2,5 trpí kolem 200.000 km na hydroštely. Všichni tady ti asi doporučí výměnu všech náplní ( včetně difů a převodovky ) a filtrů. Ventily opravdu těsnění mají a jeho poškození se projeví na spotřěbě oleje, ale to poznáš časem.
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

Jsou normálně z plastu :lol: (myslím gufírka) hlavně nešilhej po značce AJUSA,věř,že ač je nejlevnější je i nehorší,dokonce tak že k ničemu.Jejich těsnění bylo asi i v Columbii-víš jak dopadla :twisted:
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
Slaava
Moderátor

Zdar

Příspěvek od Slaava »

Čuss Šejbo, vítej mezi soukmenovci. Když máš nový auto, tak je potřeba:

- vyměnit všechny náplně a současně s tím i filtry (motor, převodovka, rozvodová převodovka, oba diferáky, chladicí kapalina, popř. i brazdovka) - něco z toho si už evidentně dělal
- zkontrolovat kardany (křížáky a hardyspojka, do křížáku natlačit mazivo, toto natlačit i do distanční části předního kardanu)
- vyčistit a promazat zubové spojky nábojů předních kol (volnoběžky)
- propláchnout chladicí okruh (dost důležité)
- pokud ti to divně hulí, tak zkontrolovat funkci EGR ventilu, seřídit vstřikovací čerpadlo a zkontrolovat tlaky vstřiků (v servisu to stojí pár švestek)
- hadička na vyrovnávání tlaků nádrže by měla i u tvojeho auta mít konec pod expanzní nádobkou vody (vede po pravém profilu rámu spolu s trubičkama brzd a paliva - v gumovém konci se rád ubydluje různý hmyz a tak ji ucpává)
- pokud máš podezření na těsnost motoru, nech si udělat tlakovku (moc to nestojí a u auta, kde nemáš jistotu, co se s ním dělo před tvým kupem je to dobrej ukazatel toho, co tě čeká) - 2,5TDS je dobrej stroj, bejvá ale prej hajsavej na chlazení a někdy jsou problémy s hlavama (těsnění, praskliny a stav hydroštelů)
- koukni na zadní diferák (hlučnost za provozu, jestli nechčije olej u vstupu kardanu)

Předpokládám, že po mých radách auto prodáš... :D
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Nový přírůstek

Příspěvek od Nimrod »

šejba píše:Zdravím všechny,jsem Fronterák zelenáč a proto mějte všichni strpení a pevné nervy,nad některými dotazy.
Koupil jsem Fronterku 2,5 TDS v neděli 28.1.2007 v Áčkách a je to dílo,ale já vytrvám a nenechám jí zemřít.Chtěl bych jen poznat toho Tuningovýho blba co zničil na tom autě co se dalo a to vyrabovaný a zničený torzo zpeněžil.
1)Trochu to bublalo do vody ale motor se neohříval ,myslel jsem na těsnění,ale to by se ten motor musel hřát né? Vymontoval jsem proto termostat a víčko expanzky,vyvařil to vše v octové vodě a světe div se ono to pomohlo. Chci se proto zeptat jestli to může být ono? Toto opravdu může způsobovat špatné víčko nádrže. Ovšem může být také načnuto nějáké těsnění pod nekterou z hlav.

2)Dost to čoudilo,jako nespálená nafta,hlavně na volnoběh a také se dělal podtlak v nádrži.Přisoudil jsem to tomu,že má motor málo vzduchu ale nemohl jsem najít přivzdušňování nádrže a tak jsem víčko provrtal 4mm vrtáčkem,vyměnil vzduchový a naftový filtr a ono to skoro přestalo.Ještě tam bylo 1cm oleje nad rysku a tak jsem ho odpustil (včera a uvidím).Také mi poradil jeden mechanik,že to můžou dělat jakási zatvrdlá gufírka na ventilech.Mám prvního Diesla tak omluva za tu lehkou nablblost,ale proboha z jakého by museli být materiálu?
Díky za jakoukoli pomocnou radu a já to jdu natočit.Jinak startuje porfektně a žádná voda v oleji a naopak.Ahoj a ať vám to vrčí.
Gufírka na hydroštělech mohou dělat trochu neplechu, alle to hulení mohlí dělat pouze filtry, popřípadě špatně seřízené čerpadlo, popřípadě EGR ventil, ale to by ztrácelo tah.
Slaava
Moderátor

Vzducháč

Příspěvek od Slaava »

Vyměň i vzduchovej filtr, na to sem zapomněl. :!:

Nevím jaký těsnění dříků ventilů je u 2,5TDS ale u 2,3TD jsou i po hodně velký kilometráži vcelku v poho. To, že sou kaput by se projevovalo vyšší spotřebou oleje, zasíráním potrubí a spalování oleje (který je ale nepozorovatelný). Hulení u dehtu dělá špatný spalování (filtry, čerpadlo, vstřiky, časování, EGR systém).
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
šejba
Diskuzní Nováček
Kontaktovat uživatele:

Poděkování

Příspěvek od šejba »

Díky Vám všem za renomované rady,vše samozřejmě provedu jen to nepůjde tak zhurta.Musím i občas pracovat,abych na to vše vydělal.Po tom co jsem udělal to co jsem psal to opravdu přestalo skoro uplně kouřit.Také jsem to trochu oblezl a je to částečně chycené(myslím kastle),ale ta má čas.Ten auťák je z D a má dokonce servisní knížku.jsou tam všecky výměny skoro nové.To auto sem přišlo v 12.2006 a v 01.2007 už jsem ho koupil v Áčku.Tak by to snad nemuselo být až natolik špatný.Jen netuším jestli jsou tam také v některých servisech lemplove jako tady a budou mi tvrdit,že to má jednu hlavu v p..... a že oprava bude stát 100 000. :evil: Jinak to byl značkový servis OPEL v Liberci.Tak se zatím mějte a moc děkuji.
Žanek

Příspěvek od Žanek »

Vítej v klubu opravářů amatérů ! Na fronteře je furt co dělat to poznáš sám.Na druhé straně se tu ale dozvíš někdy víc než vědí mehanici u OPLA. :mrgreen:
Slaava
Moderátor

Re: Poděkování

Příspěvek od Slaava »

šejba píše:Díky Vám všem za renomované rady,vše samozřejmě provedu jen to nepůjde tak zhurta.Musím i občas pracovat,abych na to vše vydělal.Po tom co jsem udělal to co jsem psal to opravdu přestalo skoro uplně kouřit.Také jsem to trochu oblezl a je to částečně chycené(myslím kastle),ale ta má čas.Ten auťák je z D a má dokonce servisní knížku.jsou tam všecky výměny skoro nové.To auto sem přišlo v 12.2006 a v 01.2007 už jsem ho koupil v Áčku.Tak by to snad nemuselo být až natolik špatný.Jen netuším jestli jsou tam také v některých servisech lemplove jako tady a budou mi tvrdit,že to má jednu hlavu v p..... a že oprava bude stát 100 000. :evil: Jinak to byl značkový servis OPEL v Liberci.Tak se zatím mějte a moc děkuji.
Jo, ještě koukni na čelisti předních brzd. Zasekávaj se.

Jinak pokud nemáš na auto čas, tak dej výpověď. Taky už si evidentně byl v zábavném klubu jménem "Opel service" - tam sou ti nejlepší hláškaři. Všichni tam občas jezdíme pro pobavení.
palo sk

Příspěvek od palo sk »

caute chlapy co su to tie ERG ventili
šejba
Diskuzní Nováček
Kontaktovat uživatele:

Odpověď

Příspěvek od šejba »

Jo Opel je Opel,tedy servis,jinak Slavo díky,určitě vše projdu ale od neděle kdy jsem jí koupil je to kvanta informací co musím vstřebat a už nemám nejmladší hlavu. :P Paľovi z SK,bych rád poradil ale sám mám zatím jen matné vědomosti a nerad podávám neověřené komentáře.
Slaava
Moderátor

EGR

Příspěvek od Slaava »

palo sk píše:caute chlapy co su to tie ERG ventili
Je to ventil na výfukovým potrubí, kterej v závislosti na teplotě motoru, otáčkách a akceleraci přepouští část výfukovejch plynů zpět do sacího potrubí. Účelem je snížení emisí, vzniklých nedokonalým spálením při určitých režimech chodu motoru, jejich opětovným přepálením ve válcích.
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

jinak když tipomohly filtry,není od věci odpustit nádrž spodním šroubem...nikdy nevíš kolik vody se ti v ní skývá. A že bývá!
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
šejba
Diskuzní Nováček
Kontaktovat uživatele:

voda v nádrži

Příspěvek od šejba »

Díky za tip Farmáři,Ty jsi mi dal.Jen jsem se podíval mezerou mezi zadním nárazníkem a co myslíš že na mě koukalo? :shock: Pravá páska co drží nádrž je přehnilá a její torzo tam leží jako mrcha.Tak ta nádrž vlastně leží jen na zadním pancíři. :roll: Myslíš si že by to šlo vahradit tou nerezovou páskou,co používají rozvoďáci na přidělávání různých věcí na beronové sloupy? :idea: Ta je dost pevná a neshnije.
Slaava
Moderátor

Re: voda v nádrži

Příspěvek od Slaava »

šejba píše:Díky za tip Farmáři,Ty jsi mi dal.Jen jsem se podíval mezerou mezi zadním nárazníkem a co myslíš že na mě koukalo? :shock: Pravá páska co drží nádrž je přehnilá a její torzo tam leží jako mrcha.Tak ta nádrž vlastně leží jen na zadním pancíři. :roll: Myslíš si že by to šlo vahradit tou nerezovou páskou,co používají rozvoďáci na přidělávání různých věcí na beronové sloupy? :idea: Ta je dost pevná a neshnije.
Pokud to bude originál Bandimex, tak jo :D Bacha aby si tím tu nádrž nerozmáčknul :lol:
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“