Nejde sklopiť svetlá...na Bčku

Vše co se týká elektroinstalace vozidla
Janeš Petr
Moderátor

Re: Nejde sklopiť svetlá...na Bčku

Příspěvek od Janeš Petr »

já jsem ze šestiinefunkčních motorků Hella spravil pět a to nejsem elektrikář. většinou to bylo jen někde odletované na plošném spoji, nedoléhající uhlíky a jiné pouhým okem viditelné vady ( pokud má béčko stejné motorky jako áčko )
vlado007
Extra diskutér

Příspěvek od vlado007 »

A da sa vvymontovat ten motorcek z Bckoveho svetla von?
Frontera 2.3 TD rv.92 5dv. bordova met. :)
Frontera 2,8 Tdi rv.97 5dv.
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

to právě nevím ale rozebrat jde všechno, tak by mělo jít vykuchat i to světlo. ačko je má umístěné za parabolou z venku, takže tam to jde bez problému.
vlado007
Extra diskutér

Příspěvek od vlado007 »

Tam jasne, len Bcko ma motorcek niekde vo vnutri svetla, a to sa asi rozlepit neda.
Frontera 2.3 TD rv.92 5dv. bordova met. :)
Frontera 2,8 Tdi rv.97 5dv.
petrvalyi
Diskuzní Nováček

Příspěvek od petrvalyi »

Ahoj,

nevím, jak je to u frontery, ale takovéhle servomotorky bývají většinou zapojené jednoduše (jestli je to u Frontery jinak, pak se omlouvám):
Jeden drát zem,
druhý napájení (natvrdo nebo třeba ze světel - v každém případě je na něm ale konstantní napětí +12V),
třetí je proměnlivé napětí od poťáku (nastavování) v palubce. Podle velikosti napětí na tomto drátu se polohuje motůrek. Dejme tomu 0V poloha dole a 12V nahoře.

Podle toho, co píšeš, bych to tipoval na chybu někde v ovládání v palubce. První, co bych zkusil, odpojit při natočeným autě a rozsvícenejch světlech ovládání. Za předpokladu, že je napájení těch serv vedené samostatně, měly by světla sjet do krajní polohy (nahoru nebo dolů) Ideální by bylo projí multimetrem ty konektůrky u serv. tzn. napájení a jestli se na třetím drátu napětí skutečně mění.
Opel Frontera (1997 - 2,5TDS), Audi A4 avant (1997 - 1,9TDI), Škoda 105S (1977 - 1,3LPG), Zetor 7245, ovce a krávy
Tommy_SCA
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Tommy_SCA »

Problém mám stejný, ale na 100% vím že je chyba v ovladači.
Koukal jsem na ten konektor co vede do paraboly, vede tam 5 kabelů. Mohl by mi někdo změřit jaké napětí je na kabelu označeném otázníkem z přiloženého obrázku pokud jsou světla nakloněna do maximální polohy ?
Tím že mi to nefunguje, na tomto kabelu mám 0,2 V a světla v nejnižší poloze. Zajímalo by mě tedy jestli mohu překlemovat tento kabel s kabelem s 12V .

Díky
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Frontera B 2,2 DTI SPORT RS
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

Nazdar všem ... Tadyhle kolega Tommy mě požádal přes SZ o reakci, tak doufám že mu pomůžu....

Na uvedeném konektoru, co si pamatuji, jsou dva piny pro napájení obrysovek a tři právě pro regulaci sklonu světel. Nemám už možnost to proměřit, ale podle tvého nákresu bych usuzoval, že otazníkem označený pin je právě onen "regulační", tzn. že změnou napětí by měly motorky měnit sklon.
Nepíšeš, zda jsi napětí na tomto pinu měřil při připojeném či odpojeném konektoru. Pokud se napětí na tomto pinu nebude měnit při odpojeném konektoru, je jednoznačně vadný potenciometr v kabině. Zkouknul bych, zda není problém jen mechanický, tzn. např. ohnutý či zaoxidovaný jezdec.
Připojit natvrdo 12V na tento pin bych nedoporučoval. Vyzkoušet to můžeš přes odpor v řádech několika kilo, případně si udělej napěťový dělič z potenciometru např. 22kilo. Hodnoty teď cucám z prstu, protože nemám žádne podklady, nejlépe se orientovat podle origo potenciometru. Pokud se světla budou hýbat, vyměn regulátor v kabině.
B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998

... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
Tommy_SCA
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Tommy_SCA »

Ahoj díky, aspoň za tuto odpověď, ale zatím mi moc nepomohla, nechtěl jsem bastlit nějaký napětový dělič, jelikož mi přišlo snašší sehnat někoho kdo by to během chvíle změřil.Ale dle tvého textu asi už nejsi majitelem frontery, nebo jen nemáš auto doma :)

Vím určitě že bude chyba v potenciometru v kabině, jelikož jsem se v něm vrtal a měnil podsvícení, a asi jsem ho nějak oddělal. Celé se mi to nechce znova vyměňovat, protože na tento potenciometr je docela blbej přístup a kdybych to chtěl měnit celé, musel bych zase podstoupit změnu podsvícení.

Uvidím jestli na to někdo bude reagovat, nebo popřípadě pošlu SZ někomu aktivnímu :)

I tak díky :)
Frontera B 2,2 DTI SPORT RS
Vokoun
Ultra diskutér

Příspěvek od Vokoun »

sherpa píše:
Nimrod píše:Většinou je spálen jeden motorek naklápění.
pripadne mozes mat skorodovane sucasti priamo v svetle v parabole, takze to potom cele nefunguje. ja mam take 1 svetlo/lave, lebo je derave a vozim tam poldeci vody.
v opli ti ponuknu vymenu svetla komplet, da sa ale zohnat za ~ 90 eur na webe.
Já jsem na tom stejně, jak ty Sherpo :lol: JInak vím o světle za 2200 českých.
Frontera B 2.2DTi 16V Sport RS,r.v.10/98, trošinku upravená
Žiju OFF !
http://www.fronteramorava.estranky.cz/
Odpovědět

Zpět na „ELEKTRIKA“