Světelná rampa

Vše co se týká elektroinstalace vozidla
Odpovědět
Pavel M
Začínající diskutér

Příspěvek od Pavel M »

Světla na střeše můžeš specifikovat jako světla "pracovní", což vyhláška povoluje. Musí mít samostatný vypínač a nebo ty zmíněné kryty, aby bylo "vyloučeno " použití za jízdy na pozemních komunikacích. Pokud budou navíc umístěna na homologovaném příčníku, příp. zahrádce. Neměl by být na STK problém.
Na Vitaře jsem to měl a absolvoval STK několikrát a nic jsem nesundával, jenom vypnul. Nikdy se na ty světla ani neptali.
Jen jednou jsem se zapoměl vypnout a když mi technik řek, abych zapnul dálkový a já mu pustil do ksichtu 520W , tak zamžoural a zeptal se jestli se to dá samostatně vypnou. Jinak prý to tam nesmí být
FRONTERA B SPORT RS r.99´ 2,2DTI-16V automat;
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
HUJER 4x4
Super diskutér
Bydliště: Č.Budějovice, Frontera A dlouhá, 2.3 TD, zvýšeno, rozšířeno je minulostí, nyní krátký Trol 2.8TD

Příspěvek od HUJER 4x4 »

Přídavný dálkový na střeše lze zapojit samo přes 2 relé tak,že pokud nemají vlastní spínač,tak pokud použijete "světelnou houkačku" svítí pouze hlavní světlomety,a světla na rampě se rozsvítí až při trvalém přepnutí na dálková,což lze na STK využít,překrýt světla krytkama a na STK místo přepnutí dálkovejch,pouze chvíli podržet světelnou houkačku a je problém vyřešen,já to tak mám udělaný,protože světelnou rampu plně využívám současně při dálkovejch deně a nemusím složitě pouštět dálkový a k nim připojovat rampu,mám to pod origoš páčkou všechno,vono je to dobrý,když ti pak managééér ve Fábii neztlumí a prdneš mu tam 500W,to hned ví,co má s těma světlama udělat :D ,V
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Schéma

Příspěvek od Nimrod »

Přidáno opravené schéma zapojení rampy.
Pavel M
Začínající diskutér

Příspěvek od Pavel M »

vojtech.kloud píše:Přídavný dálkový na střeše lze zapojit samo přes 2 relé tak,že pokud nemají vlastní spínač,tak pokud použijete "světelnou houkačku" svítí pouze hlavní světlomety,a světla na rampě se rozsvítí až při trvalém přepnutí na dálková,což lze na STK využít,překrýt světla krytkama a na STK místo přepnutí dálkovejch,pouze chvíli podržet světelnou houkačku a je problém vyřešen,já to tak mám udělaný,protože světelnou rampu plně využívám současně při dálkovejch deně a nemusím složitě pouštět dálkový a k nim připojovat rampu,mám to pod origoš páčkou všechno,vono je to dobrý,když ti pak managééér ve Fábii neztlumí a prdneš mu tam 500W,to hned ví,co má s těma světlama udělat :D ,V
Já samozřejmě taky plně využíval rampu na běžný svícení a ten vypínač nemusíš nijak "složitě" zapínat.
Jestli trochu rozumíš autoelektrice, tak stačí rampu připojit paralelně k dálkovejm (samozřejmě přes relé) a před ni hodit vypínač.
Pak to funguje tak, že při vypnutí vypínače přepínáš pouze tlumený s origo dálkovejma a při zapnutí vypínače, přepínáš tlumený s origo dálkovejma a rampou současně :wink:
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
Pavel M
Začínající diskutér

Re: Schéma

Příspěvek od Pavel M »

Nimrod píše:Přidáno opravené schéma zapojení rampy.
Nechci bejt hnidopich, ale z toho schéma vyplývá, že světla lze zapnout nezávisle na vnějším ozvětlení a dokonce nezávisle na poloze klíčku ve spínací skříňce... :roll:
Pár světel už jsem na autech zapojil a tohle se mi nezdá moc profesionální řešení :roll: :lol: :lol:
HUJER 4x4
Super diskutér
Bydliště: Č.Budějovice, Frontera A dlouhá, 2.3 TD, zvýšeno, rozšířeno je minulostí, nyní krátký Trol 2.8TD

Příspěvek od HUJER 4x4 »

Jo,jo rozumim ti,však jsem vyučenej autoelektrikář :lol: ,nevím tady to schéma jsem nekoumal,tak nevím,jak to hošani zapojovali,ale tam v tom máš pravdu,lze to udělat i takhle :D
HUJER 4x4
Super diskutér

Příspěvek od HUJER 4x4 »

Pravdu máš,tak jsem na to schémátko hodil rychlý voko,tam by měli bejt první proudy tažený né rovně od AKU,ale až za klíčkem od světel,takhle by to skutečně bylo možný rozsvěcovat naprosto nezávisle na jakýmkoliv osvětlení a funkci auta,jakmile tam bude baterka,tak to můžeš rozsvítit,takže nenapojovat na aku,ale na dálkový-podle mě by teda měli svítit přídavný dálkový jen při dálkovejch,je tak? :D
Pavel M
Začínající diskutér

Příspěvek od Pavel M »

vojtech.kloud píše:Pravdu máš,tak jsem na to schémátko hodil rychlý voko,tam by měli bejt první proudy tažený né rovně od AKU,ale až za klíčkem od světel,takhle by to skutečně bylo možný rozsvěcovat naprosto nezávisle na jakýmkoliv osvětlení a funkci auta,jakmile tam bude baterka,tak to můžeš rozsvítit,takže nenapojovat na aku,ale na dálkový-podle mě by teda měli svítit přídavný dálkový jen při dálkovejch,je tak? :D

Nechal bych napájení na 30ky relé od baterky - to je správně, ale napájení vypínačů resp. spínací kontakty relátek mají být paralelně připojeny od origo dálkových a ne od baterky.

Připadá mi to překombinovaný. Hlavně nevím proč je to rozdělený na vnější a vnitřní světla. Buď to na střeše vypnu a nebo to rozpálím na plný pecky, ať to svítí, ne ?? :roll:

Podle mně v rychlosti asi takhle Obrázek
rescuer
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rescuer »

Bublina píše:čau
taky sem si zkusil namontovat rampu na střechu, vzal sem kus starý zahrátky na škodovku a našrouboval na ni jen dva halogeny. ale při 90km rychlosti začala strašně vybrovat snad s celym autem. Chovaj se takle všechny rampy nebo to je daný konstrukcí?
Zdravím,

Nejspíše konstrukcí, mě rampu vyráběly kondor s nimrodem a při jízdě o ní nevím :-) (jen občas když na silnici vidím stín :D) :twisted:
rescuer
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rescuer »

vojtech.kloud píše:Pravdu máš,tak jsem na to schémátko hodil rychlý voko,tam by měli bejt první proudy tažený né rovně od AKU,ale až za klíčkem od světel,takhle by to skutečně bylo možný rozsvěcovat naprosto nezávisle na jakýmkoliv osvětlení a funkci auta,jakmile tam bude baterka,tak to můžeš rozsvítit,takže nenapojovat na aku,ale na dálkový-podle mě by teda měli svítit přídavný dálkový jen při dálkovejch,je tak? :D
No asi by to tak být mělo, lae jsou momenty kdy mne osobně se mnohem příjemněji jede když si svítím jen rampou bez "standardních" dálkových než kombinací.... třeba je to jen můj pocit...
Milda
The Legend
Kontaktovat uživatele:

Světelná rampa a její používání

Příspěvek od Milda »

Taky zdravím všechny osvětlovače. Tato debata mne nenechává v klidu, abych si nepřisolil. Ale je dobře, že tu je. Takže pánové, v článcích výše uvedených je mnoho pravdy, ale jen z praktického a čistě uživatelského hlediska. K elektrickému zapojení :
1.) = Dle vyhl.MD jsou jakákoliv přídavná světla umístěná na vozidle výše, než je horní okraj standardních hlavních světlometů pro provoz na pozemních komunikacích[p.k.] NEPŘÍPUSTNÁ.
2.) = Pokud namontovaná jsou, považují se za světla PRACOVNÍ, musí být při jízdě na p.k. nejen vypnutá, ale i zakrytá neprůsvitným materiálem (koženka,plast a pod.) To zde již prezentoval Pavel M.
3.) = Spínaná samostatným vypínačem a světelnou signalizací v zorném poli řidiče.
4.) = Dle výše uvedeného je nelze spínat přídavná střešní světla spolu s dálkovými světly přepínačem pod volantem tlumené/dálkové
*** Věřím, že je jízda v noci se zapnutou sv.rampou mnohem příjemnější a bezpečnější,ale jen pro jejich majitele. Zkutečné využití by měla mít jen při práci v terénu (odtud PRACOVNÍ).Např. při vyprošťování, při vyhledávání cesty v terénu, při práci s navijákem nebo jiné činnosti v blízkosti vozu vyžadující silnější nasvícení.
K elektrickému zapojení:
=Je pravda, že by přívod ke spínačům relátek rampy mohl být až za spínacím klíčkem (15´).
=Hlavní přívody přez nožovou pojistku 20-30A rovnou od baterky na kontakty relé, jinak vám těch 18A zkroutí palubní desku :idea:
=Rozdělení světel na 2 větve je z důvodu čistě ekonomických. Jeden pár 110W=9A. Pro případ, že by bylo potřeba krátkodobě nasvítit prostor při vypnutém motoru.
=Souhlasím, že auto se sv.rampou vypadá zajímavě a je in. Taky si to tam fláknu, hned jak budu mít tu rampu do žlábků.
Doufám, že mě zase za ty buřičské řádky nezadupete do země. Třeba tím někomu ušetřím body i korunky. AHOJKYDÁDYDÁ *Milda*
Naposledy upravil(a) Milda dne 02 úno 2008 13:13, celkem upraveno 1 x.
Pavel M
Začínající diskutér

Příspěvek od Pavel M »

Samozřejmě, že máš ve většině věcí pravdu, až na ten první bod, kde se zmiňuješ o umístění pracovních světel. To totiž vyhláška neupravuje (viz. hledáček, blikače na zrcátkách, středové brzdové světlo, opravdová pracovní světla atd.), tzn. není vyloučené umístění na střeše s dodržením zde popsaných podmínek tj. kryty, samostatný vypínač atd. :wink:
Ovšem všichni víme, k čemu rampa u OFFROADu slouží, tudíž pochybuju, že by si někdo svítil pouze jedním nebo druhým párem.
To co jsem tu psal, není návod, jak zlegalizovat rampu na střeše, ale jak se vyhnout největším potížím při střetu s orgánem. :wink:
:lol:
Milda
The Legend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milda »

Pavle v pohodě. :) Jen ale znovu opakuješ moji myšlenku v příspěvku. V ničem si neodporujeme. V 1. bodě nepíši o PRACOVNÍCH nýbrž o jakýchkoliv dalších PŘÍDAVNÝCH světlech, jenž nejsou dodaná výrobcem z linky. Pro dokonalé pojetí a podrobné vyjádření bych tu potřeboval víc prostoru a to snad není zapotřebí. Není možné tu detailně popisovat problematiku úprav osvětlení mot.vozidel na pozem.kom. Snad mě k tomu další místní vlčáci nedonutí citace z vyhlášek nebo odkazování na konkrétní články. *MILDA*
HUJER 4x4
Super diskutér

Příspěvek od HUJER 4x4 »

Čau lidi s rampama i bez nich :lol: ,s tou vyhláškou je to tak,ale lidi,vždyť máte dvanáct bodů,tak proč šetřit :D :D :D ,to mám dostávat body jen já???? :D ,to připojení je jak ho upravuješ,v rychlosti,proud vedený ke světlům přes stykové kontakty relé vést od baterie přes pojistku a ovládací proudy k relé vést od klíčku resp.světel,takže už to máme vpoho,ještě k tomu přídavnému vypínači,ten bych nechal jeden ovládající obě relé,pro zjednodušení,tak se tu asi všichni schodujem,takže lidi ať Vám to pořádně svítí,V
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

zapojení světel

Příspěvek od Nimrod »

Takže pánové, rampu lze zapojit jakkoliv dle libosti a požadavku. Schéma které je zde přiloženo, je jednou z x variant zapojení a je to jen z toho důvodu, že někdo si přeje rampu mít naprosto nezávislou na čemkoliv, někdo si přeje mít ji propojenou s dálkovejma světla atd. V současné chvíli je jediný problém který by mohl být a to je zakrytí světel. Zde by mohli příslušníci dělat problém. Ovšem vzhledem k tomu, že je to naprosto nezávisle zapojeno, tak by neměl být problém, když mu to ukážete. Akorát nesmíte mít hned vedle spinač na propojení s dálkovejma.
Odpovědět

Zpět na „ELEKTRIKA“