Manuální volnoběžky - jak je používat
-
Andre5
- Diskuzní Nováček
Ahoj,chtel jsem se septat jestle musim vypnout volnobežky na naprave když se vypnu 4x4 uvnitř?Nebo to musim vypnout i venku na naprave.V sopotu jsem se je tam namontoval a je to lepši neš te automaticky(te pořad chroupale a telale stražnej kraval)i ta segrovka tam byla už jsem te manuale mnel doma rok tak jsem se naštval a vymenil.
OPEL FRONTERA 2.5TDS R.V1996 PNEU 255/65 R16 NASLABE RAM NIC VYMEČNYHO
- Slaava
- Moderátor
Já volnoběžky nechávám zapnutý furt když je to potřeba (třeba když je nasněžíno) a 4x4 si připojuju jenom když je potřeba (můžu pak i za jízdy) - na suchým jenom na zadek, když vjedu do humusu, tak tam přihodím předek. Naopak když necháš manuální volnoběžky vyřazený, tak si můžeš zapnout redukci jenom na zadní nápravu, což se hodí na rozjíždění s těžkým nákladem, kde ti předek zase tak platnej není a na asfaltu naopak vadí.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- farmář
- Moderátor
taky tak, manuály locked na vedlejších jak jedu dál, tedy po hlavních, odemknu je. Nebo když sleze sníh. Přiřadí se za jízdy, chce to cvik ale jen do doby, dokud obě nápravy maj stejnou rychlost, což není, když už najedeš do sněhu.
Vyřazení v pohodě.
Vyřazení v pohodě.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
-
sstalinn
- Diskuzní Nováček
Čus v nejbližší době se chystám na montáž manuálních volnoběžek tady často zmiňovaných AVM. A chci se ujistit jak se správně používaj.
Jestli to správně chápu tak když chci přiřadit předek tak zařadím pákou klasicky 4H vylezu ven pootočím na nábojích na LOCK nebo neco takovýho. A jedu. Pak když to zase chcu vypnout tak jak??? to zase jenom vyřadím pákou na 2H vylezu ven cvak na FREE a musím to taky vycouvat ??? A ješte by mě zajímalo jestli když dám redukci a nezapnu ten předek ručne na těch nábojích tak jestli je redukce jenom na zadek???
J
Jestli to správně chápu tak když chci přiřadit předek tak zařadím pákou klasicky 4H vylezu ven pootočím na nábojích na LOCK nebo neco takovýho. A jedu. Pak když to zase chcu vypnout tak jak??? to zase jenom vyřadím pákou na 2H vylezu ven cvak na FREE a musím to taky vycouvat ??? A ješte by mě zajímalo jestli když dám redukci a nezapnu ten předek ručne na těch nábojích tak jestli je redukce jenom na zadek???
J
Frontera sport A 2.5 TDS, pevnostňák, CB president,náklonoměr,svět.rampa,do lesa T3
- Janeš Petr
- Moderátor
Re: používání manuálních volnoběžek
je to tak, jak si myslíš. když tušíš, že bude třeba někde použít 4x4, protože je tam bláto, sníh nebo jinej bordel , vylezeš ven a zamkneš ručně volnoběžky, dokud jsi ještě na suchém asfaltě. důvod, proč to dělat ještě na asfatě je jedinej, nezamažeš si boty . pak vyrazíš . pořád ještě jen na zadní nápravu. když zjistíš, že se přibližuje úsek, kde by se hodil záběr všech kol, zkontroluješ, jestli jedeš v přímém směru, lehce povolíš plynovej pedál a normálně za jízdy, bez nutnosti sešlapovat spojkový pedál, přesuneš malou páku řazení dopředu, do polohy 4x4. schválně jsem napsal, že při řazení musíš jet rovně a je lepší ubrat plyn. důvodem je, že musí být stejné otáčky přední a zadní nápravy. jakmile bys chtěl řadit v rejdu, nebo už s prokluzujícími koly, musíš zastavit, jinak provedeš v převodovce inventůru zubů.
jinej způsob použití volnoběžek je, že si je necháš odemčené a v kolonách, při couvání, rozjíždění do prudkých kopců a pod. , kdy potřebuješ jet zkrátka pomalu, využiješ redukované rychlosti, aniž by hrozilo poškození poháněcího ústrojí tím, že jedeš na suchém povrchu se zařazenou 4x4. pokud je chceš použít timhle způsobem, musíš před zařazením zastavit, protože přední kardan díky odemčeným volnoběžkám stojí, takže pro přesunutí páky do polohy 4x4 musíš zastavit i kardan zadní.
jinej způsob použití volnoběžek je, že si je necháš odemčené a v kolonách, při couvání, rozjíždění do prudkých kopců a pod. , kdy potřebuješ jet zkrátka pomalu, využiješ redukované rychlosti, aniž by hrozilo poškození poháněcího ústrojí tím, že jedeš na suchém povrchu se zařazenou 4x4. pokud je chceš použít timhle způsobem, musíš před zařazením zastavit, protože přední kardan díky odemčeným volnoběžkám stojí, takže pro přesunutí páky do polohy 4x4 musíš zastavit i kardan zadní.
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
- Tankan
- Začínající diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Jestli jsem to dobře pochopil, ptáš se jestli můžeš použít redukci i jenom na zadní nápravu?
Pokud budeš mít odemčené volnoběžky(poloha FREE) tak je mozno použít redukci i na suchém pevném podkladu, třeba při tažení přívěsu do kopce. 
Mazda B 2,5D ,udělá spoustu práce, a terénu se nebojíme. Neustálou údržbou k dalším kilometrům. Motorová pila a další udělátka. (fšecko enem na prácu)"Pojedeme zkratkou, je to sice dál, ale zato horší cesta!"
- farmář
- Moderátor
nebo s hengrem v Práglu, v létě , v koloně...to je k nezaplacení. Místo rozjezdů na hraně možností spojky jedeš jak bez hengru, jen víc řadíš. Blbý je pak měnit řady z malý na velkou, to jedině pak že si zastavíš někde na okraji nebo na pumpě , na malou mastím max 70-80
ale rozjezd na jedna a vzadu dvě tuny hengr, mejch 85 koní ani nepozná 
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Tankan
- Začínající diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Pravdu říka, nekecá 
Mazda B 2,5D ,udělá spoustu práce, a terénu se nebojíme. Neustálou údržbou k dalším kilometrům. Motorová pila a další udělátka. (fšecko enem na prácu)"Pojedeme zkratkou, je to sice dál, ale zato horší cesta!"
- Janeš Petr
- Moderátor
kecá, řadit z redukce na silniční a obráceně jde normálně, na to nemaji zamčené / nezamčené volnoběžky žádný vliv. už jsem to tu psal několikrát. postup řazení z redukovanejch na silniční - jedeš postupně až na redukovanou pětku, vyřadíš rychlost, přesuneš malou páku do polohy silničních rychlostí, sešlápneš spojku a zařadíš trojku. osobně řadím dřív, jedu jen redukovanou jedničku, dvojku , trojku a pak dám silniční dvojku, snáz se chytaji otáčky pro přeřezení, než když se to řadí už ve velkejch rychlostech. řazení ze silničních na redukované jde také ale tam to chce tročku cviku - ze silniční jednotky dávám s meziplynem redukovanou trojku. jediné co nejde, je zařadit ze 4x2 na 4x4 - tam to není možné, protože přesuvná objímka se točí ( je hnaná zadním kardanem ), kdežto kolo předního náhonu bez připojených volnoběžek stojí, takže to prostě spojit nede
- farmář
- Moderátor
nekecá , tvůj cvik není můj cvik
prostě se nepovedlo a počítání zubů mne nenadchlo. Dojedu bokem, zastavím, přehodím a jedu zase, jednou se mi nepovedlo využít poslední možnosti a musel jsem tak mazat po D1 na nejbližší pumpu
což nebylo tak zlý bo tak naloženej je stejně nad 80 vo hubu jet, někdy se to rozhoupe jak prase, když se člověk zamyslí a kochá krajinou 
- Janeš Petr
- Moderátor
jenže ty máš campo a tam synchrony být nemusí, stejně jak na béčku, což už tu někdo psal. kolega, co vznášel dotaz má áčkovou fronteru a tam je plně synchronizovaná jak silniční tak redukovaná část řadící objímky
- robert.kvita
- Super diskutér
Tohle se už moc nevidí
http://www.youtube.com/watch?v=xAADEoJpTFQ
http://www.youtube.com/watch?v=xAADEoJpTFQ
Robert,Val.Meziříčí,Tel:737190632,
Fr.B 2,2DTi,automat,r.99,Chip107kW,péra Maxík+10cm,př.uzávěrka"AUSSIE",rozš.3+3cm,
Procomp+5cm,VraníkTruck2000MT,HiLift,kamera,tempomat Lasky
Fr.B 2,2DTi,automat,r.99,Chip107kW,péra Maxík+10cm,př.uzávěrka"AUSSIE",rozš.3+3cm,
Procomp+5cm,VraníkTruck2000MT,HiLift,kamera,tempomat Lasky
-
sstalinn
- Diskuzní Nováček
jo díky moc a jak je to stím vyřazením ještě? Musím to vycouvat??? nebo stačí odemknout volnoběžky vyřadit páku a šlus???
Frontera sport A 2.5 TDS, pevnostňák, CB president,náklonoměr,svět.rampa,do lesa T3
- Slaava
- Moderátor
Couvat (resp. měnit směr jízdy) se musí při vyřazování automatů. AVM manuální volnoběžky stačí vypnout a když nejsou zarostlý nějakým sajrajtem, tak se vyřadí bez nějakýho cukání.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra