Únik olejovitej emulzie zo sac. potrubia 2,2 DTI/2000

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
Petas480
Začínající diskutér

Re: Únik olejovitej emulzie zo sac. potrubia 2,2 DTI/2000

Příspěvek od Petas480 »

Zora píše:Takže záver ktorému bude rozumieť aj laik?
Neřeš to, jezdi a jestli je něco špatně, tak se na 100% ukáže, kde je chyba, ale hlavu bych si z toho nedělal. :grin:
Frontera 2,3TD r.v.1992, Omega 2,5i V6 r.v.1997
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

přesně tak, nech to plavat. zapečené kroužky a vadné simerinky na ventilech bys poznal na spotřebě oleje, že by těsnění pod hlavou foukalo jen do oleje je málo pravděpodobné, motor ti předpokládám chytá normálně, takže kompresi má , tak zaklapni kapotu a zatím to nech, tak jak to je. když se k tomu časem přidá některá z těch vyjmenovanejch věcí, budeš to řešit potom. musíš brát v úvahu, jaké proudění vzduchu v tom motoru je, když letí dva písty současně dolu a hrnou pod sebou 1,1 litru vzduchu a dva písty letí nahoru a ten vzduch zas nasávaj. podle mne je fakt lepší takovéhle nezměřitelné projevy ignorovat. kdyby z té nalejvací díry pro olej normálně nic necákalo, výrobce by tam tu zátku ani nedával. na to, aby tam nenapršelo by stačila jen kapota :wink: jak píše farmář, někdy to zvedne i blbě zastrčenou měrku, takže si myslím, že se tím vzrušuješ zbytečně :wink: ( u nové škody favorit to vyháže za 25km tolik oleje, že se rosvítí mazání - kolega kdysi dolejval cestou na první dovolenou s půl roku starým favoušem olej na benzínce a blbě to zašpuntoval a po čtvrt hodině jízdy mu probliklo mazání. když zjistil, v čem je problém, znovu to dolil, ucpal to hadrem a favorita prodával po 15 letech bez šahnutí na motor, když měl nalítáno skoro 200000km )
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

jj kašli na to, jen si kontroluj množství oleje a pravidelně ho měň ( a zapomeň na longlife u 4x4) a jezdi. Pokud začne mizet, bude to nutné řešit.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
majo
Moderátor

Příspěvek od majo »

Zora píše:No zdá sa mi že som pichol do h... a začína smrdieť. Dotiahol som 4 šróby na saní - jeden sa dal dotiahnuť skoro o pol závitu a popreháňal som froncku. Stal sa zázrak a olej sa neobjavil. Keby som to spravil pred diskusiou, tak nie je o čom hovoriť, ale keď som si prečítal príspevok o tom, že mám otvoriť za voľnobehu nalievací otvor na olej, tak som zostal šokovaný, lebo tam ide tlak ako z výfuku a olejom mi to postriekalo celý motor a kapotu. Pritpm motor ide ticho, má dobrý výkon, pred týždňom som bol na STK, kde zistili dymivosť 0,47 z možných 2,0 a spotreba oleja je asi 1l na 10 000 km. Mám sa s tým zaoberať ďalej, alebo sa tváriť že o tom neviem?
Ahoj! Ako si už zistil,je netesné sacie potrubie (vrchná časť sacieho). Čím vyšší plniaci tlak v sacom potrubí ( popreháňané auto :grin: ) ,tým viac nazrážaného oleja v sacom potrubí vytlačí cez netesnosť. Čo sa týka toho striekajúceho oleja cez otvorené nalievacie veko,aj to je pri DTI motoroch v poriadku. Veko je na týchto motoroch orientované priamo nad vačkou a tá ak je už dostatočne mazaná,tak vyšplechuje olej vonku. Na iných motoroch sa to prejavovať nemusí.To záleží na orientácii nalievacieho otvoru.Napr.na OHV to špliechať nebude a pod. Čo sa týka tých tlakov, si si istý,že sú to tlaky z expanzie,alebo len vychádzajúca para z teplého motora (predpokladám,že si to pozeral vonku v chladnom počasí). Strčil si nos nad veko a cítil si zápach ako z výfuku,alebo len zápach horúceho oleja a videl si paru. Ak necháš položené odskrutkované veko v otvore,tak sa ti udrží,alebo ho odfúkne.( ale nemyslím,či spadne kvôli vibráciam,ale musí ho nadvihovať). Aj spotrebu oleja máš v norme. Pri spotrebe oleja 1l na 15000km,by si mal mať vnútro sacieho potrubia (priestor výrivých klapiek),špinavé od suchých sadzí z EGR. Pri spotrebe oleja 2l a viac na 15 000km,sa už začína objavovať mastná sadza v okolí klapiek.
Opel frontera 2,2DTI r.v.99 /5-dv
Nissan patrol 2,8 D r.v.89 /3-dv -španiel
Zora

Příspěvek od Zora »

Celkom sa rád dám presvedčiť že je to v poriadku. Dnes som ho popreháňal v teréne na poľovačke, kapotu som otvoril, pod sacím potrubím sucho, zátku motora som neotváral ( a ani nebudem !) len keď budem doplňovať olej. Na Egr ventile ( včera som ho čistil ) boli sadze suché , čiastočne spečené a tak to bolo aj v jeho okolí. Budem sledovať olej, zatiaľ je stabilná hladina od výmeny cca 1700 km, ale je čierny. Už to neriešim a jazdím, je čas poľovačiek a to ho preverí ( našťastie som ho zdvihol o 4 cm a je to paráda).
Ďakujem všetkým za ochotu a ak niečo, ozvem sa.
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“