Ložiska zadní nápravy - vůle a jejich výměna, kde je sehnat
-
krpy_zlin
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
hučení zadních kol
mám zase nový problém...při zatáčení mi hučí něco u zadních kol...jde slyšet z obou stran..při rovné jízdě nic..čím to může být ?? Už dříve jsem si všimnul, že se mi kola mírně kývají..může to být tím...??
Frontera B Sport 2,2dti - prodáno, Mitsubishi L200, r.v. 1994, 2,5 TD - prodáno, Jeep Grand Cherokee 4.0 :-)
- Slaava
- Moderátor
Re: hučení zadních kol
Kola kývají jak? Hučí to jak přesně? Můžou to bejt gumy, můžou to bejt ložiska, spíš to nebude diferák.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
-
krpy_zlin
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ložiska zadní nápravy - vůle a jejich výměna, kde je sehnat
Tak je to jako když se šoupou dvě gumy o sebe...takový nějaký zvuk.. dělá to jen při zatáčení hlavně při plném rejtu... Když jedu rovně tak je ticho..Ta vůle už je dýl...když stojím na rovině, a kývám s kolem, tak je tam cítit vůle..pokud stojím v kopci..tak nic...Mám špatný zadní stabilizátor...tak může to být ním???
Frontera B Sport 2,2dti - prodáno, Mitsubishi L200, r.v. 1994, 2,5 TD - prodáno, Jeep Grand Cherokee 4.0 :-)
- Janeš Petr
- Moderátor
jak ti psal Sláva. zvuky může vydávat všechno a s vůlema je to stejné. pokud jsi hejbal celým autem a cítil vůli, je to pravděpodobně panhardská tyč. že by ale byla vůle tak velká, že by ti šoupala kola o podběh se mi moc nezdá. i když těžko říct. pokud máš nějaké větší gumy, možné je všechno. nebo je to zvuk, že to jen vrzne v zátáčce, jak se to posune a pak se to ozve zas až po odlehčení za zatáčkou ?? jo, vůli v kole najdeš až po vyheverování, když vezmeš za kolo samotné
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
-
krpy_zlin
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
V servisu mi to zkoušel a při zvednutém autě s tím nepohnul..ale říkal, že by to mohlo být tou panhardskou tyčí.. ta se dá jak opravit ??? A pokud odchází ložisko se pozná jak ???
- Janeš Petr
- Moderátor
ložisko poznáš podle kraválu, co vydává a podle vůle v kole. jak se daji nahradit silentbloky v panhardské tyči tu na foru asi někde najdeš ( myslím, že to dělal Lasky )
-
krpy_zlin
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
a ten zvuk vydává pořád ??? Tak vůle v kolech je..ale příjde mi, že na obou stranách stejná...
- Slaava
- Moderátor
HANEBNÝ PANHARDI
No koukni do podběhů, jestli tam není nějaký vošoupaný místo od gum - kdyby bylo hodně v prdeli ta příčná panhardka, tak by mohla při větších gumách v zatáčce pustit nápravu hodně mimo osu, jak psal kolega Janeš. Pak mě ještě napadlo, že by to moh bejt i ten diferák, protože máš Béčko a tam by se mohlo něco stát s lamelama samosvoru a v zatáčce, kdy se diferák roztočí by mohl drhnout a jedno kolo by se vleklo po asfaltu. Automaticky předpokládám, že po asfaltu nejezdíš se zařazeným 4x4 (neber to jako urážku, píšu to pro sichr).
Nevím, jestli jste si s Janešem dobře rozuměli. Vůlí v kole při vyheverování myslel vůli v ložisku zadního kola - auto zvedneš za nápravu a zkusíš zamlýt kolem. Když je vymletý ložisko, tak je vůle v radiálním směru (nahoru-dolu) trochu vidět ale taky nemusí. Ložiska ale spíš dělaj kravál i na rovině. Jestli máš v prdeli panhardskou (odkud se vlastně vzal tenhle název?) tyč, tak zvedni celej zadek za rám a zamel nápravou (nebo si zajeď na STK na natřásadlo), mělo by to bejt vidět.krpy_zlin píše:V servisu mi to zkoušel a při zvednutém autě s tím nepohnul..ale říkal, že by to mohlo být tou panhardskou tyčí.. ta se dá jak opravit ??? A pokud odchází ložisko se pozná jak ???
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- Janeš Petr
- Moderátor
Panhardova tyč (též tyč Panhard) je součást nápravy automobilu, která zajišťuje příčné vymezení nápravy vůči vozidlu. Původně byla vyvinuta v automobilce Panhard ve Francii na začátku 20. století, od té doby se široce používala. http://cs.wikipedia.org/wiki/Panhardova_ty%C4%8D 
- Slaava
- Moderátor
Díky 
-
David.hub
- Diskuzní Nováček
zdravím
tak jsem pokročil ve svém bádání podivných zvuků a kousnutí kol až k vytažení zadních poloos. ložiska se zdají být v pořádku(teda jak se pozná že je v řiti, když není rozsypaný).Tyhle krom vůle lehkého výkyvu nemají.Předpokládám,že jsou kuličková,tak proto ten výkyv,nebo se pletu? No a normálně se pootáčejí(teda jen že s nima jde otočit,nedají se roztočit,aby se jako chvilku točila to nee).Na jedné straně na mě vypadly takové malé kousky tmavě zeleného plastu.Nevíte z čeho to je?
Jestli jsem to dobře pochopil,tak ty slovenský ložiska už se nemusej ničím vypodkládat že jo a součástí toho je i gufero,takže když je objednám,tak to bude výměna kus/kus.na obr. jak jsou ty šipky,takže to s červenou nahřát a stáhnout,no a pak ta se zelenou:normálně tam byl 0,5mm vymezovací kroužek,to je origo???
Tady je pak foto toho plastu a samotné vyndání
tak jsem pokročil ve svém bádání podivných zvuků a kousnutí kol až k vytažení zadních poloos. ložiska se zdají být v pořádku(teda jak se pozná že je v řiti, když není rozsypaný).Tyhle krom vůle lehkého výkyvu nemají.Předpokládám,že jsou kuličková,tak proto ten výkyv,nebo se pletu? No a normálně se pootáčejí(teda jen že s nima jde otočit,nedají se roztočit,aby se jako chvilku točila to nee).Na jedné straně na mě vypadly takové malé kousky tmavě zeleného plastu.Nevíte z čeho to je?
Jestli jsem to dobře pochopil,tak ty slovenský ložiska už se nemusej ničím vypodkládat že jo a součástí toho je i gufero,takže když je objednám,tak to bude výměna kus/kus.na obr. jak jsou ty šipky,takže to s červenou nahřát a stáhnout,no a pak ta se zelenou:normálně tam byl 0,5mm vymezovací kroužek,to je origo???
Tady je pak foto toho plastu a samotné vyndání
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Frontera sport , r.v.96 , LPG,
- sowwwa
- Začínající diskutér
Tak jsem se ze zvedavosti podival do servisniho manualu, jaky zpusob demontaze zajistovaciho krouzku doporucuje vyrobce. Z nasledujiciho obrazku je to jasne - ubrousit flexou a odsekat majzlikem
Je to sice k Mitsubishi, ale predpokladam, ze pro Fronteru plati totez ..
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Honda Passport 3.2i V6, r. 94, manual, General Grabber AT2 245/70 R16, volnobezky AVM
Peugeot 406 Break 3.0 24V, r. 98, automat
Mitsubishi L200 2.5TD
Mitsubishi L200 2.5TD
- Vokoun
- Ultra diskutér
Přímo hodinářská práce 
Frontera B 2.2DTi 16V Sport RS,r.v.10/98, trošinku upravená
Žiju OFF !
http://www.fronteramorava.estranky.cz/
Žiju OFF !
http://www.fronteramorava.estranky.cz/
- Slaava
- Moderátor
No co já vím, tak zatím nikdo to nerozřezával: Janeš žhavil drát až byl žhavej akorát a ostatní to stáhli (nebo sklepli) zastudena. Zjišťoval jste někdo, jestli a za kolik se to dá koupit u Adama - aby po akci "rozbrus" balo čím to ložisko zajistit?
- sowwwa
- Začínající diskutér
Slaava: Podle ceniku na webu stoji 1471 Kc bez ozubeni pro ABS a 4115 Kc se zubama
Ale myslim ze Optimal ten krouzek dodava v sade s loziskem. Kdo pouzije lozisko 6308, tak stejne bude potrebovat soustruh kvuli krouzkum pro gufero, takze si muze vyrobit i novej zajistovaci krouzek.
Honda Passport 3.2i V6, r. 94, manual, General Grabber AT2 245/70 R16, volnobezky AVM
Mitsubishi L200 2.5TD
Mitsubishi L200 2.5TD