Zubové spojky nábojů předních kol (volnoběžky)

Přední a zadní náprava, volnoběžné náboje a ostatní součásti, všechny modifikace Frontera
Odpovědět
Milda
The Legend
Kontaktovat uživatele:

Re: Zubové spojky nábojů předních kol (volnoběžky)

Příspěvek od Milda »

Slaava píše:.... Většinou stačí jen rozebrat, vyčistit a namazat normální vazelínou........
:shock:
Každý má své metody. Od Petra z Berouna zas vím, že v žádném případě do automat.volnoběžek vazelínu NECPAT!! Pouze rozebrat, vyprat v naftě nebo petroleji, vyčistit, složit a naplnit hustějším olejem. Nikoliv vazelinou, která časem zatuhne a dělá problém při vypínání. :!:
Já mám AUTOLOCKy ještě původní a jsem s nimi spokojený. Nebavilo by mě vylejzat do deště nebo do bahna a patlat se rukama s oběma náboji každou chvíli při střídavém terénu. Zastavím, vyřadím 4x4, couvnu 2-5 m (LOCKY cvaknou-vypnou) a jedu dál za 3-5sec. Pohoda. Ale jinak výhody manuálů jsou tu fakt popsané už asi milionkrát (viz."vycukávání" nebo při 4L síla jen na zadek bez předního), ale to je asi tak vše :idea: Kdo je má, asi by je už neměnil.
Naposledy upravil(a) Milda dne 20 čer 2009 19:49, celkem upraveno 1 x.
Fronterový vysloužilec a doživotní člen fanklubu tohoto fóra.
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá.
mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

:shock: Mildo, kterak bez převrácení auta na bok, naleju ten olej do těch automatů ?
Milda
The Legend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milda »

Dotazy na Petra a Jitku. Prej to jde. :idea: Asi to nelze naplnit celé olejem, ale z části ano. To stačí. :idea:
Fronterový vysloužilec a doživotní člen fanklubu tohoto fóra.
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá.
mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
Janeš Petr
Moderátor

no, měl bych z toho obavu. naředí to tuk v ložiscích kol a kolem poloosy to vyteče ven a je celej náboj na suchu
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Janeš Petr píše::shock: Mildo, kterak bez převrácení auta na bok, naleju ten olej do těch automatů ?
Olej místo vazelíny předepisuje i AVM do manuálů. Když sem se tady na fóru i prodejce ptal proč, tak sem rozumnou odpověď nedostal. Podle mě když vazelíny není moc, tak nemůže být na závadu. Stejně se do volnoběžek člověk čas od času musí kouknout, takže zatuhnutí nehrozí. Jenom se musí vyhodit stará vazelína, resp. "asfalt" co do nich dává sabotér Opelservis. U oleje ve volnoběžkách mi nesedí pár věcí:

- Originální automaty nemaj těsnění pod víkem ani pod vnější klecí s vnitřním ozubením (proč je tomu tak je popsáno v diskuzi "povolujou se mi AVM-ka") - jak dlouho se tam olej udrží by mě fakt zajímalo.
- Jak tam olej při montáži dostanu?
- Kolik oleje tam musí bejt aby se po roztočení nevysušili odstředivou silou v AVM součásti, který maj bejt mazaný a který jsou uprostřed - asi hodně ale v tom případě je problém s dalším bodem.
- Vymejvání vazelíny z ložisek kol a vodicího ložiska homokineťáku. Tohle nemá řešení.

Ať se na mě nikdo nezlobí ale podle mě prostě olej NE.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Janeš Petr
Moderátor

to jsem rád, že tu nejsem za rejpala sám :lol: :lol: :lol: né, opravdu, olej asi určitě né. normální mazací tuk na valivá ložiska a přiměřené míře. dávám to stejně, jak jsme se to učili v době pětiletek. mezi kolová ložiska vyplnit polovinu objemu prostoru ( u většího množství hrozí , že se po ohřátí bude tuk tlačit ven ) a prostor volnoběžky naplnit tak do čtvrtiny . ono se to po rozjetí auta rozhodí po obvodu a tím zůstane uprostřed dostatečnej prostor pro přesouvání. v každém případě, při -20 stupních je třeba volnoběžky hodně sledovat, jestli odřadily nebo ne. a manuály ? Mildo, na podzim je zapnu a na jaře vypnu. není třeba lezt pořád z auta, jak jsi tu psal. ale to už je na uvážení každého soudruha, jak moc chce šetřit
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

¨ježíši vazelín jsou takový mraky, lepivejch nelepivejch, s aditivy jako grafit molybden atd. mraky!! Automaty na to trpí v zimě, to je jasný,ale i tak lehce vazelíny, manuály jedinně vazelínku. Bez grafitu samozřejmě :D ta je tak na čepy bagru. Používát tu co se zve vodní. Teď mám velkej kýbl Texaco a spokojenost.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
Janeš Petr
Moderátor

no, Peťo, vodní vazelína se lidově říká české AV4 a tu bych teda do volnoběžek určitě nedal. ta má za studena konzistenci ztuhlého másla a kolikrát bejvá problém otevřít přilepené víčko na pixlle , jak drží, natož volnoběžku
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

To Texaco je palstický furt, tak asi nebude vodní. :lol: vývoj jde dál než byla červená :wink:
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
D@ve
Pokročilý diskutér

Příspěvek od D@ve »

tak po X-te sem je mel rozebrane a porad je to na ko**ta.... na asfaltu pred dilnou je to OK skoro vyzuju kola ani jedno proskoceni(jak rejd vlevo, tak i vpravo), ale jakmile vjedu na travu ci nezpevneny povrch, tak zacnou rany, popripade po vyskoceni jen chrasti a nezapadne.... + na couvacku v terenu naprosto OK vule k zaskoceni je nechana tak cca 0,7mm
tak a co ted, uz me nebavi porad to rozebirat :| ?

btw... manualy uz objednany :twisted: , ale SZ jeste neprectena :cry:
A 2,2 long
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Zkus sundat klec a víko volnoběžek (nebo volnoběžky - navím, jestli ti to dělá na obou stranách nebo jenom na jedný) a zpátky to dej bez toho víka (nevím jak je to s dýlkou šroubů, popř. tam místo toho víka dej nějaký podložky nebo "podložky"). Tak uvidíš na volnoběžku i v provozním stavu... de jenom o to, jestli za chodu auta budeš schopnej ukoukat, co se to tam vlastně děje. Nic lepšího mě už takhle nenapadá. Volnoběžku sem viděl naposled před dvěma rokama a nějak si už nevybavuju, kde všude by mohl bejt zakopanej pes.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Janeš Petr
Moderátor

zakopanej pes bejvá v tom, že pokud volnoběžka nemá čas zasunout zuby dokud kolo není v tahu, zasune je jen částečně a díky vymačkaným šikminám na krajích zůbů to po sobě pak v tahu vyjede ze záběru. zkoušel jsem to tak, že jsem předek zařadil pokud možno na rovině a při kolech v přímém směru, pak se udělá mírné esíčko aby se zuby ještě jednou uvolnily a dozaskočily a volnoběžky pak drží zařazené. pokud se zařadí pozdě a kola se začnou v terénu šponovat hned po zařazení, zůstávaj nedořazené a vyskakují. když jsou pak šikminy už moc velké ( i když pouhým okem nezaregistrovatelné ), vyskakují i když jsou dořazené dobře. chce to holt manuály
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

manuály jsou manuály. Méně pohodlí více možností a konečně spolehnutí. :wink:
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Janeš Petr píše:zakopanej pes bejvá v tom, že pokud volnoběžka nemá čas zasunout zuby dokud kolo není v tahu, zasune je jen částečně a díky vymačkaným šikminám na krajích zůbů to po sobě pak v tahu vyjede ze záběru. zkoušel jsem to tak, že jsem předek zařadil pokud možno na rovině a při kolech v přímém směru, pak se udělá mírné esíčko aby se zuby ještě jednou uvolnily a dozaskočily a volnoběžky pak drží zařazené. pokud se zařadí pozdě a kola se začnou v terénu šponovat hned po zařazení, zůstávaj nedořazené a vyskakují. když jsou pak šikminy už moc velké ( i když pouhým okem nezaregistrovatelné ), vyskakují i když jsou dořazené dobře. chce to holt manuály
Jo, to dává smysl.
D@ve
Pokročilý diskutér

Příspěvek od D@ve »

manualy uz su na poste .. enem este pockat do sesnactej abych si jich mohl vyzvednut :twisted:
a zitra v robote na dilne si je namontovat 8)
A 2,2 long
Odpovědět

Zpět na „NÁPRAVY“