Problematické starty a vysoká kouřivost u motoru 2,3TD

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
rudla33
Diskuzní Nováček
Bydliště: Liberec Frontera 2,3 TD 1994,pneu Black-Star CAIMAN 225/75/15

Vstřiky

Příspěvek od rudla33 »

Čau kluci nevíte prosím někdo z vás.Kde a za kolik se dají sehnat vstřiky?Nebo zda-li jsou nějak opravitelné?Mám F 2,3 TD.Myslel jsem že mi padá nafta tak jsem koupil balonek a nic.6haviče mám nový a tak už to mohou být asi jen ty vstřiky :cry: Trubky od nádrže k motoru a zpět jsou prohnané vzduchem a nic.Jakmile se ochladí a jde to pod minus 4 tak je to konečná.
Janeš Petr
Moderátor

Re: Vstřiky

Příspěvek od Janeš Petr »

1) zapoměň na to, že vzduch se ti dostává do potrubí od nádrže přes vstřiky
2) pokud tam máš opravdu vzduch, bude tam za každé teploty
3) jak jsi vlastně zjistil, že tam máš vzduch ?
4) balonek je hezká věc, ale u áčkové frontery vcelku moc nepomůže, pokud neotevřeš odvzdušňovací šroub na čerpadle
5) proč měníš žhavičky, kvuli padající naftě ?
6) frontera bez přesuvníku vstřiku studená fakt nepoběží

takže, aby jsme tu neřešili všechno po tisícáte, tady to zamknu a ty si najdi si sekci dieselové motory a tam najdeš ohledně padání nafty, žhaviček, trysek, špatných startů, přesuvníku vše, pokud ne, nebo ti tam nebude něco jasné, klidně se v příslušné sekci zeptej. v první řadě, než se budeš ptát, bys ale měl popsat, co máš vlastně za problém ( pokud nenajdeš někde stejnej, třeba již vyřešenej ). prošel jsem všech tvejch 24 příspěvků a o žádném problému se startováním, žhavením nebo naftou, se nezmiňuješ, zato jsem koukal, že všechny tebou nově založená témata se musela přesouvat k již existujícím. takže, víc hledat a číst :wink:
Slaava
Moderátor

Re: Problematické starty a vysoká kouřivost u motoru 2,3TD

Příspěvek od Slaava »

Rudla mi ještě pak poslal SZ, která lecos vysvětluje. Bez jeho svolení sem dávám kopii korespondence aby to bylo k užitku i ostatním: :twisted:
rudla33 píše:O.K. díky.Jinak jak tak čtu v sekci kam jsi mě odkázal.Tak mám už dvě závady vytypované.Jedna je sítko v nádrži a ta druhá je dopravní čerpadlo.Jo a to čerpadlo je poháněné motorem nebo elektricky?A ještě jeden dotaz,když mi dojde nafta,tak jestli se pal.system ovzdušní sám nebo jestli je potřeba dodatečně doovzdušnit těmi šrouby u filtru a na čerpadle?Tohle startování mi totiž takhle brutálně začalo dělat až když mi před dvěma měsíci zdechnul motor v prudkým kopci.Tak jsem auto otočil motorem z kopce a chytilo.Domu jsem pak v pohodě dojel cca 70 km a až pak jsem tankoval.Jinak loňskou zimu jsem nenastartoval akorát při -30-ti stupních.Pak byl celý zbytek zimy v poho.Tak teď se mi to už povedlo popsat lépe. :wink:
Slaava píše:Hele ten předehřev nafty co ti tam chybí a co řešíš na viewtopic.php?f=7&t=268&start=0&st=0&sk=t&sd=a na starty vliv nemá, jenom brání tomu aby se při nízkejch teplotách neucpal filtr parafínem. Pokud ti to za jízdy zcechlo když byla zima, tak by to mohlo bejt i tohle ale spíš to vypadá na to dopravní čerpadlo. To je mechanický a najdeš ho když půjdeš po palivovejch hadičkách dole vepředu na krytu rozvodovýho řetězu u hlavní řemenice. Jinak si fakt přečit v "Naftovejch motorech" co se dá, protože podle mě tam už bylo řešený všechno co 2,3TD nabízí.
rudla33 píše:Nene chcíplo mi to pred dvema měsíci,to ještě zima nebyla.Takže by to opravdu mohlo bejto čerpadlo.Asi v tom ůhlu ve kterým jsem jel to nebylo schopné udržet tlak.Byl to totiž kopec jako kráva.Asi takový že jsem měl strach že se Frontera přetočí přez zadní nápravu :grin:
Jinak teď jsem byl u auta,stojí cca 4dny a skusil jsem napumpovat ručně naftu a zase vzduchu víc než venku.Jakmile to ale natočím a vypnu motor tak ta pumpa je uplně tvrdá.Takže padá a padá a padá.Zkusím to dopravní čerpadlo.Je to asi ta nejlevnější věc.Jinak ten balonek je fakt teda na dvě věci.
Slaava píše:Jo, to bude to dopravní čerpadlo. Mě to takhle kdysi zdechlo stejným způsobem - jel sem do kopce a jak to čerpadlo muselo tahat naftu při větším přetížení, tak mu rupla membrána a bylo vymalováno. Byla už načatá, takže tohle ji dodělalo. Už předtím mi tudy lez vzduch do okruhu. Čerpadlo je docela drahý (v Opelu něco přes dvojku) ale v replice se prej dá sehnat za něco kolem litru.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Jinak odvzdušňování najdeš popsaný na viewtopic.php?f=7&t=74&start=0 a povídání o dopravním čerpadýlku v 2,3TD najdeš v sekci "Dieslové motory" na víc místech vč. toho jak vyzkoušet jeho funkčnost. Může to bejt ale i jiná netěsnost, každopádně bych to viděl na zavzdušňování palilovýho okruhu, tedy tzv. "padání nafty".
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Další komunikace s Rudlou:
rudla33 píše:...mám jedno důležité info na které jsem zapoměl napst :o .Od té doby co mě zlobí ta nafta t.j. od doby kdy mi v kopci zdechnul motor tak má Frontera cca o 2l na 100 km větší spotřebu :? .Takže promě je odpověď jasná.Dopravní čerpadlo.Četl jsem před chvílí na foru že když odejde ta membrána tak ropa teče ven z pumpy.A to bude asi ten symptom větší spotřeby.Takže jdu do nové pumpy.No a kdyby to nebylo ono tak stejně Frontík má nalítáno něco kolem 150000km na tachometru(skutečnost bych odhadoval tak kolem 200000)takže bude stejně dřív či později vyměnit.Jinak se ještě jednou omlouvám za ty zmatky které působím na foru.Dávám na tvou radu hledám,koukám a čtu.No a z toho co jsem se dočetl,tak mi stále vychází jedno a to samé čerpadlo.

Mimochodem nemáš nějaký kontakt na Jirku z Petrovic.Má to do Těšína cca o 350 km blíž jak já.Mám to sice do PL 8 km ale z jiné strany.Jestli by mi poslal kontakt na tu firmu kde to dopravní čerpadlo kupoval.Bo bych mu poslal koruny aby mi ho zařídil a poslal. Děkuji Petr.
Slaava píše:Jo, tak to bude to dopravní čerpadlo. Kontakt na Jirku žádnej bohužel nemám, jenom to co tu má veřejně napsaný. To čerpadlo přesně takhle zlobívá - koukni zevnitř na šusplech, bejvá tam loužička nafty. Když stojíš, tak to nakape na ten šusplech, takže pod autem je sucho a pryč to steče až když se rozjedeš.

Jinak ty zmatky nejsou zase až tak kritický: musíme to tu trošku krotit, protože když máš někomu dohledávat odkaz na odpověď, přesouvat příspěvky a psát další odpověď, tak to zabere tak deset minut. No a když je takovejch lidí každej den deset, tak to zabírá příliš moc času. Sme tu na to tři moderátoři ale nehlídáme to každej den všechno, takže když k tomu po tejdnu příjdeš, tak je to na přesdržku. V pohodě, ty seš slušnej a ještě se omluvíš - sou takový, co ti sou schopný i vynadat, když jim radíš. Tím, že sme se (snad) dobrali řešení je to pro nás i odměna za to snažení...
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Ohledně toho podávacího čerpadýlka sem tu našel tenhle příspěvek:
EVIL píše:musis trochu shanet pasuje tam z opel rekord ku prikladu to moje bylo od magneti marelli a dovezl mi ho polsky dodavatel ND hle tady je kontakt: 608678641 tam zavolej je to muj kamarad ktery u nich pracuje jmenuje se Radek a domluv se s nim. Cena byla myslim okolo 700Kč, pasovalo perfektne a je rozebiratelne a daji se v nem menit membrany
Celý tohle téma sem překopal a doplnil o jiný příspěvky, takže si to Rudlo pročti znova.
rudla33
Diskuzní Nováček

Příspěvek od rudla33 »

Tak jsem se před pár minutami vrátil od auta a ten plech pod motorem je totálně podělanej od nafty.Tak teď už vím proč je nafta cejtit a auto žere jako malý německý zájezd.

Mám už celkem jasno,dopravní čerpadlo.Jinak fakt Vám všem moc díky.Nebýt toto forum tak mám Froncka jen na ozdobu u baráku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Zkus se projít po Liberci a poptat se v krámech s náhradníma dílama. Když budeš hledat "dopravní palivový čerpadlo na Opel Rekord/Omega/Frontera 2,3T(D)" tak bys moh něco za rozumný peníze najít. Nebo zkus ten kontakt od Evila.
rudla33
Diskuzní Nováček

Příspěvek od rudla33 »

Kamaráde,děkuji ti za kontakt od Evila.Právě jsme se spojily a až se zítra vrátí ze zahraničí,tak dohodneme formality.Čerpadýlko už se rýsuje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Tak to je fajn, pak ty to už snad přestane zlobit.
MilosKaspar

Příspěvek od MilosKaspar »

Ahoj, jsem tu nový a nějak se tu ještě neorientuju. Možná mi někdo pomůže vyřešit problém. Mám půl roku Fronteru A 2,3td. Starty byli vždy horší. tak kolem 6tivteřin točení, ale chytla pokaždé. Zřejmě spadávala nafta. Vyměnil jsem přepadové hadičky a vyměnil těsnění pod vstřiky. Tam to chcalo dokonale. Je to asi 14 dní. startovalo to líp, jenže z ničeho nic před týdnem nechtěla naskočit. Při každém otočení motoru slíbila a to až do vymlácení baterky. Baterku mám jen 55, ale už mám připravenou novou 72. Zapnul jsem nabiječku a po hodině jsem ji zkusil znovu. Zase jsem točil se slibováním a nakonec naskočila. Přejel jsem k dílně 12km bez problémů. Dnes, po týdnu jsem ji chtěl natočit, ale marně. Potřebuji s ní popojet do dílny a mrcha jen slibuje a nic. Nabijím a každou půlhodinu točim a bez úspěchu. držím startér a při každé otáčce motoru jen bafne, zahulí a nic. Nevíte někdo, po čem mám jít? Nejsem z oboru. Chci na ní udělat hlavu, protože mi tlakuje do vody a udělat volnoběžky. Potřebuji zajet aspoň do dílny. V tom bílém sajrajtu ji neutlačím. :( Díky za každou radu.
Ještě jsem ji dopřál teplovzdušný fukar na motor a prd platný.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, r. v. 1993
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

jestli máš podezření na tlakování do vody, je skoro pravděpodobné, že se ti ji v současných mrazech natočit ani nepovede. dál je třeba zkontrolovat funkci přesuvníku a žhavení . pokud něco z toho nefunguje jak má, projeví se to i na studenejch startech
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

To co píše Petr. Jinak dodám, že pokud ti padá nafta, tak je lepší nejdřív odvzušnit filtr, pak čerpadlo, pak potrubí ke vstřikům a pak až zkoušet nastartovat.
MilosKaspar

Příspěvek od MilosKaspar »

Děkuji za odpovědi. Padání nafty mám myslím vyřešeno.Poté, co jsem přetěsnil ty vstřiky, tak to startovalo celkem slušně a kolem nich bylo sucho. Ale stejně pro jistotu to půjdu ovzdušnit.
Tlakování do vody je víc než jisté. Pročetl jsem tady na toto téma všechno a mám podezření, že bude prasklá hlava. Ale pořád se utěšuji jen těsněním. Dlouho jsem to sledoval a vystopoval jsem ještě nějaké příznaky, které tady nejsou popsány. Rád bych to sem popsal, ale až sundám hlavu a přesvědčím se. Zatím je to jen teoreticky.
Žhavení je v pořádku, to jsem dělal taky, jenom ten přesuvník mi dělá zmatek v hlavě. Poprvé se pouštím do většího zásahu nafťáku (kromě traktoru zetor 30) a nevím pořádně, co to je přesuvník a kde je přesně uložený. Má to funkci, něco jako u starého traktoru čudl? Dřív, při nastartování motoru bylo výrazné klapání (asi)ventilů, ale při zvýšení otáček cca 2000 to přestalo a pak jen šeptal. Nádhernej zvuk motoru, na to, že má kolem 400 000km. Teď, co jsem nemohl natočit, ale nakonec naskočil, to klapání slyšet nebylo. A to jsem startoval asi po 3 hodinách po poslední jízdě (zahřátí). Teď už stojím.
Ještě bych se rád zeptal, jestli nejni někde třeba ke stažení podrobnější rozkres s popiskama na tento motor. Abych věděl, co kde je a hlavně operace při sundavání hlavy.
Díky,díky,díky
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, r. v. 1993
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Na čerpadle sou tři dráty. Nahoru k ventilu v hlavě čerpadla, poblíž trubek ke vstřikům je stopventil na zastavení motoru. Při otočení klíčku do pozice "chci zkusit natočit motor" na něm musí bejt napětí 12+V (změř si i to, i to bejvá častým důvodem proč nechce chytnou motor). Ten co má na sobě takovou páku a doraz, o kterej se opírá kulisa, kterou se ovládá dávka paliva (pelchovej patvar na čepu, za kterej taháš lankem od pedálu plynu) ovládá volnoběžný otáčky podle teploty chladicí kapaliny. No ta ten třetí ovládá ten přesuvník. Dole je fotka boku vyndanýho čerpadla, ten horní je ventil na řízení volnoběžných otáček posunem kulisy a dolní ventil ovládání přesuvníku otevíráním/zavíráním tlakovýho kanálu k přesuvníku kulisy.

Pro správný usazení čerpadla najdeš návod tady: viewtopic.php?f=7&t=2058&st=0&sk=t&sd=a

Návod na servis auta je ke stažení někde v týhle diskuzi: viewtopic.php?f=8&t=47&st=0&sk=t&sd=a - kdyby tam nebyl, tak ti ho pošlu přes FTP.
volnoběh a přesuvník.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“