ENGINE REVOLUTION RELAY a COLD START ACCELERATION VALVE

Vše co se týká elektroinstalace vozidla
Igino
Diskuzní Nováček

ENGINE REVOLUTION RELAY a COLD START ACCELERATION VALVE

Příspěvek od Igino »

TAk toto je ďalší problém ktorý ma trápi. Jedná sa o akýsi elektroventil vo vstrekovacom čerpadle (2,3TD) ktorý už podla názvu by teda mal reagovať pravdepodobne keď je motor studený. Ovláda ho tzv. ENGINE REVOLUTION RELAY v ktorom je kopa elektroniky (až taká kopa nie ale je tam čosi na tú dobu) a má 4 piny. 15 ide na 12V z klúča poloha IGNITION, 31 ide na kostru, 87 je vlastne výstup 12V zo silového kontaktu (ak je zopnuté) na ten hore spomínaný ventil a W ide na neusmernený výstup z alternátora (to je ten istý čo ide aj na otáčkomer). Neviem však ako to má fungovať. Mne sa to chová ako "mŕtvy brouk" a nezopína ani pri žhavení ani pri naštartovaní. Keď kotvu pri žhavení (alebo behu motora) stlačím ručne zostane pritiahnutá a nepomôže ani stupiť na plyn iba vypnúť zapalovanie. Neviem teda ako to má vlastne fungovať. Ešte ma napadlo či to nemá v sebe aj teplotný senzor a že by to spínalo až keď je ozaj kosa ? Nemá s tým niekto skúsenosti ? Príp. Ako sa to chová ostatným fronterákom ? Relé je síce mierne zaliaté ale dá sa merať na svorke ventilu (to je ten čo je medzi škrtiacim, ktorým sa zhasína motor a tiahlom elektromagneta plynu (keď je voda studená pritiahne si trocha plyn (asi 1200 ot.), Takže tam niekde v strede.
Zaujíma ma to totiž preto lebo sa blíži zima a mne to už teraz (8st nad nulou) akosi blbo štartuje. (Relé mám teraz vonku lebo ho študujem, ale zatial som nikde o ňom nič nenašiel. Hold bude museť pravdepodobne na patológiu. :D
Igino
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Igino »

Nemohol by niekto s 2,3TD motorom zmerať voltmetrom či pri žhavení mu spína toto relé ? Treba sa zavesiť na vyžšie spomínaný elektroventil. Nachádza sa na vstrekovacom čerpadle . Úplne hore je klaický škrtiaci ventil nafty (odopne pri vydusení motora) a tento je pod ním. Má na sebe klasickú autosvorku, a treba merať voči kostre. Mne nespína ani keď beží motor ani keď motor stojí, takže neviem či neni zlé to relé. V opli mi nevedeli povedať ako sa má tento ventil správať a ani ako a na čom je závislé relé čo ho spína. Je to relé s elektronikou, ide doň signál otáčok motora (s altíka ten istý čo ide aj do otáčkomera) je tam plošák s diodami kondíkmi a odpormi a je na ňom priletovaný ďalší kde je IO s dvoma monostabilnými časovačmi osadený na keramickej doske s Laserom vypalovanými odpormi a kondíkmi prepojenými mnohovrstvo cez seba takže moja pitva skončila práve tu. To čo je osadené klasicky mám skreslené).
Díky
Luboš K.

Příspěvek od Luboš K. »

Neni nad benzín.Nafta patří do kamen.Už to říkám několik let.
Rosta

Příspěvek od Rosta »

Luboš K. píše:Neni nad benzín.Nafta patří do kamen.Už to říkám několik let.

...hehe, predpokladam, ze se ted vyvine plodna diskuze o aspon 50ti strankach jako na jinych motoristickych forech :P
Slaava
Moderátor

Do kamen

Příspěvek od Slaava »

Rosta píše:
Luboš K. píše:Neni nad benzín.Nafta patří do kamen.Už to říkám několik let.
...hehe, predpokladam, ze se ted vyvine plodna diskuze o aspon 50ti strankach jako na jinych motoristickych forech :P
Hm. Tohle se tu fakt ještě moc neřešilo. To zas bude od Mildy pojeb. :(

Neřeknu do normálních aut, ale do off-roadu bych já osobně benzín nevolil... jenže Luboš má tu leštěnku, tak to je jiný. :roll: :wink:
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

všechno má svý,kdysi mi ve Švýcarsku utekl Ford Mustang Cabrio 7.0L Convertible rv.69 za 200 franků,stěžoval jsem si kámošovi od motorek a on se na mě tak divně podíval a řekl: a cos s tím chtěl dělat?šukáš snad pumpařku? no a to je moje odpověď proč sice nemám tolik koní pod kapotou a neuháním 120 sněhem metr vysokým :-) ale mám 2.5D bez turba a jezdím dálku za 6,6 nafty-techničák nekecá,kupodivu.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
patas
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patas »

tak to mas dobry ja s 2,5TDS jezdim za 10 :-) Ale je fakt ze v benalu by to musel bejt narez :-)
HUJER 4x4
Super diskutér
Bydliště: Č.Budějovice, Frontera A dlouhá, 2.3 TD, zvýšeno, rozšířeno je minulostí, nyní krátký Trol 2.8TD

Příspěvek od HUJER 4x4 »

Zdravim k Tatrám :D ,mám 2.3 TD,zatím startuju vpohodě,a u Froncka jsem tenhle problém ještě neřešil,ale kdysi jsem měl Mondeo 1.8TD (MIldo Mondeo není Frontera,ale je to k tématu,tak prosím bez bodu :D ),a tam se mi toto pokurvilo,měl by to být elektromag ventil (pokud by to makalo stejně jak u toho mondea),neboli takzvaný termo-start,kterej by měl fungovat,tak,že skutečně začíná makat až když je kosa-mráz,kdy by po jeho sepnutí měl ještě víc pootevřít na čerpadle,resp,na něm přidat a po nastartování jeho funkce končí.Stejná funkce jako u benzína sytič,jen si to otvírá a zavírá,jak to má náladu a hlavně jen když je mráz,u toho Mondea jsem to odborně vyimplementoval štípačkama a auto startovalo stále stejně,ať byl mráz nebo ne,a ani ŘJ nic nehlásila,že by se jí to nějak nelíbilo,tak nevím,no asi jsem ti moc nepomohl,ale víc k tomu nevím :( ,a skutečně v off roadu NEMÁ BENZÍN CO DĚLAT!!! Chápu,nafta patří do kamen,no benzín do zapalovače,tak asi budem jezdit na dubový dříví,nééé? :D ,Vojta
Luboš K.

Příspěvek od Luboš K. »

No nic moc.To se čekal větší mrskačku.Kde je Slaava.
HUJER 4x4
Super diskutér
Bydliště: Č.Budějovice, Frontera A dlouhá, 2.3 TD, zvýšeno, rozšířeno je minulostí, nyní krátký Trol 2.8TD

Příspěvek od HUJER 4x4 »

A co pojede spíš,v benzíňáku ropa,nebo v dízláku benz??? A co voda,co to udělá když naleješ vodu na vstřikovací čerpadlo a na rozdělovač??? Jo benzín je dobrej v zapalovači a možná bych ho akceptoval u sekačky na trávník,ale v off roadu???....No tak to pardon :D :D :D
Žanek

Příspěvek od Žanek »

Vojto někdo tě asi zmátl,ten benzín lijeme do nádrže né do offróda a to dubový dřevo je dost drahý odsiřovací zařízení taky a zasírá to véfuk.No a nakonec někdo ten odpad z benzínu musí spotřebovat přece to neekologicky nenalijem do řeky.Pár polínek nech na zimu na rozmrazení nafty. :P :lol: :P
Igino
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Igino »

No odbočím od odbočeného naspäť. Ten "sytič" to je ďalšia vec, to mi funguje. Je to elektromagnetické tiahlo ktoré v závislosti od teplotného čidla umiestneného na potrubý od hlavy pridá plyn asi na 1200ot. Potom sa vráti do normálnej polohy. To mám OK, mne sa však jedná o ten Cold Start Acceleration Valve (píšem ako je to uvedené v schéme), no neviem či má byť otvorený pri štarte alebo v zime alebo pri štarte zatvorený a otvorený v chode alebo to nemá byť dlhodobo otvorené ale to funguje ako injektor (takže len impulzne niečo vstrekne) vážne neviem. Keď som na to priviedol 12V a meral prúd tak tam niečo cvaklo a žralo to 1A. Ak by to niekto zmeral bolo by to OK. Netreba nič rozoberať ani rozkáblovať. Iba sa napichnúť voltmetrom (alebo obyčajnou skúšačkou) na kontakt toho ventila a za asistencie (napr. manželky :D ) pozerať či to spína a kedy (pri žhaveí, chode na prázdno, pri určitých otáčkach, v zime ...). Dotazoval som sa aj na anglickom fóre o Fronterách tak uvidím či čosi poriešim).
Slaava
Moderátor

Kulisa

Příspěvek od Slaava »

Igino píše:No odbočím od odbočeného naspäť. Ten "sytič" to je ďalšia vec, to mi funguje. Je to elektromagnetické tiahlo ktoré v závislosti od teplotného čidla umiestneného na potrubý od hlavy pridá plyn asi na 1200ot. Potom sa vráti do normálnej polohy. To mám OK, mne sa však jedná o ten Cold Start Acceleration Valve (píšem ako je to uvedené v schéme), no neviem či má byť otvorený pri štarte alebo v zime alebo pri štarte zatvorený a otvorený v chode alebo to nemá byť dlhodobo otvorené ale to funguje ako injektor (takže len impulzne niečo vstrekne) vážne neviem. Keď som na to priviedol 12V a meral prúd tak tam niečo cvaklo a žralo to 1A. Ak by to niekto zmeral bolo by to OK. Netreba nič rozoberať ani rozkáblovať. Iba sa napichnúť voltmetrom (alebo obyčajnou skúšačkou) na kontakt toho ventila a za asistencie (napr. manželky :D ) pozerať či to spína a kedy (pri žhaveí, chode na prázdno, pri určitých otáčkach, v zime ...). Dotazoval som sa aj na anglickom fóre o Fronterách tak uvidím či čosi poriešim).
Není to přesuvník kulisy pístu vstřikovacího čerpadla?
Rosta

Příspěvek od Rosta »

vojtech.kloud píše:... ,a skutečně v off roadu NEMÁ BENZÍN CO DĚLAT!!! Chápu,nafta patří do kamen,no benzín do zapalovače,tak asi budem jezdit na dubový dříví,nééé? :D ,Vojta
... no v mym SUVcku mi ten benzin docela vyhovuje :idea:
HUJER 4x4
Super diskutér

Příspěvek od HUJER 4x4 »

Ahaaaaaa,voni mě to neřekli!!!! No tak kam mám lejt tu naftu když do nádrže mám lejt benzín?...Že by do kufru??? No asi si budu muset přečíst brožuru k 2.3 TD znovu a podrobněji,zřejmně udělali soudruzi někde chybu,ale kde?! :cry: ,V
Odpovědět

Zpět na „ELEKTRIKA“