Výměna chladicí kapaliny - jaký typ nemrznoucí směsi použít?

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
*pt*
Pokročilý diskutér

Výměna chladicí kapaliny - jaký typ nemrznoucí směsi použít?

Příspěvek od *pt* »

chalani, kedze ide zima a ja neviem aku chladiacu kvapalinu mam momentalne po predcadzajucom majitelovi v chladici , rozhodol som sa ju vypustit a naliat radsej novu ...neviete aku nemrznucu zmes tam dat?
dakujem
mfg

*pt*

Lexus NX200t
Slaava
Moderátor

Free-dex

Příspěvek od Slaava »

Asi bych to nehrotil a použil nějakou glykolovou kapalinu, popř. nějakou novou, ekologicky odbouratelnou.
Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

taky to neřeším změřím to a pokud to bude málo,tak koupím na pumpě nějakou to šračku zelenou, červenou nebo jaké to je vypustím trochu a naliju to tam. :wink:
Frontera B 2,2DTI - PRODÁNO ,nyní Hyundai Terracan 2,9 CRDi, SKYPE:franta.sima
*pt*
Pokročilý diskutér

Příspěvek od *pt* »

Franta píše:taky to neřeším změřím to a pokud to bude málo,tak koupím na pumpě nějakou to šračku zelenou, červenou nebo jaké to je vypustím trochu a naliju to tam. :wink:
ale ony vraj tie sracky dokazu celkom zasrat chladiaci system ale aj motor..najme ked sa miesaju :?
napr do nasho formanu som kupoval kvapalinu na hlinikove motory ... tak som chcel vediet ci nevie niekto co presne dat do frontery ...neni o tom nieco napr. v manuale?
ak nie tak tam proste nieco nalejem a budem tu znacku uz pouzivat kazdu zimu ...
mfg

*pt*

Lexus NX200t
Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

*pt* píše:
Franta píše:taky to neřeším změřím to a pokud to bude málo,tak koupím na pumpě nějakou to šračku zelenou, červenou nebo jaké to je vypustím trochu a naliju to tam. :wink:
ale ony vraj tie sracky dokazu celkom zasrat chladiaci system ale aj motor..najme ked sa miesaju :?
napr do nasho formanu som kupoval kvapalinu na hlinikove motory ... tak som chcel vediet ci nevie niekto co presne dat do frontery ...neni o tom nieco napr. v manuale?
ak nie tak tam proste nieco nalejem a budem tu znacku uz pouzivat kazdu zimu ...
jdu pro manuál a podívám se tam tak chvilku vydrž
Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

Franta píše:
*pt* píše:
jdu pro manuál a podívám se tam tak chvilku vydrž
Takže pan Opel píše toto: chladící kapaliny je tam 7,9 litrů.
Kapalina značky Opel,splňující normu General Motors GME L 6 368. Tak to je vše,jinak nic.
Slaava
Moderátor

Sheron

Příspěvek od Slaava »

Já tam lil kapalinu od Sheron Stoneové.
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

MIchání kapalin

Příspěvek od Nimrod »

*pt*
Pokročilý diskutér

Re: MIchání kapalin

Příspěvek od *pt* »

Nimrod píše:Zkus is přečíst tento článek http://www.offroad-frontera.com/html/te ... azeni.html
ja som vedel ze som si to nevymyslel :D tu info mam urcite z toho clanku ..
....a nepamatas sa nahodou aku znacku kvapaliny si potom pouzil?
mfg

*pt*

Lexus NX200t
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nimrod »

Na litinové bloky u frontery B však již na hliníkové motory.
David
Diskuzní Nováček

Příspěvek od David »

Ahoj kluci,
chystám se měnit po 5-ti letech (dle Nimrodova doporučení) chladící kapalinu v Béčku. Už jste to někdo dělal? Po trablích s "jednoduchou" výměnou naft. filtru jsem už obezřetný. U Frontery B není žádná činnost bez nástrah.
Nejvíc mne děsí, že až to vypustím, tak se to zavzdušní a už to nerozchodím. A taky mi není jasné co je vstup vody do motoru. Jde voda z chladiče do motoru, nebo z motoru do chladiče.
Díky za radu
David
David
Diskuzní Nováček

Příspěvek od David »

Tak poněvadž jsem se od nikoho rady nedočkal, v zoufalství jsem se otázal v servisu. Odpověď mě povzbudila. Žádný problém - motor 2,2 DTI je samoodvdušňovací, stačí nalejt, ohřát a po ohřátí dolívat. A tak jsem do toho šel. Vypustil jsem 6,5 litru kalnýho hnědýho hnusu (byl tam asi od výroby) a víc ani mrť. Ani když jsem to krátce protočil. Propláchl jsem to vodou abych ten hnus dostal všechen ven, zase jsem všechno vypustil a pak jsem tam nalil novou kapalinu. Vzalo si to ale jenom cca 5 litrů a konečná. Tak teď nevím,co si mám o tom myslet. 8 litů za 8 litrů jsem určitě nevyměnil. No ale zatím to jezdí.
David
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Kapalina

Příspěvek od Nimrod »

Semtam potervři víčko ať může vzduch ven a kontrolovat a dolejvat. Něják mě ten tvůj příspěvek unikl, za což se omlouvám. Nicméně kupodivu měl servis tentokrát pravdu. Každopádně se ti může stát že to nebude chtít topit. Takže vzduch může být v topení. Jinak doporučuji motor zahřát na volnoběh a to až tak až sepnou ventilátory na chladiči.
David
Diskuzní Nováček

Příspěvek od David »

Topení topí normálně, teplota je stabilně tam, kde vždycky bývá. Akorát na větráky jsem to ještě neohřál - tak to ještě zkusím. Snad to bude dobrý. ( A ještě mám kapalinu napříště.)
Ahoj David
Slaava
Moderátor

Re: Výměna chladicí kapaliny - jaký typ nemrznoucí směsi použít?

Příspěvek od Slaava »

Igino píše:Obrázek

Takže zima je tu a ja by som rád vymenil chladiacu kvapalinu v motore 2,3TD. Neviem čo tam predchádzajúci majitel lial ale farbou mi to pripomína nejakú sračku ako alycol či fridex. Po prečítaní článku http://www.offroad-frontera.com/html/te ... azeni.html
a skúsenostiach so sračkami typu alycol sa rozhodujem akú kvapalinu použiť (nechcem aby to moc žralo chladiaci okruh). Už tu raz bol článok na toto téma ale pre motor 2,2dti (myslím) no moc som z toho múdry nebol. V knižke (anglická servisná príručka) píšu že by tam malo ísť 10,5L myslím že na báze ethylén-glykolu). Teraz neviem či chladiaca kvapalina určená pre hliníkové časti motorov alebo liatinové, poraďte.
Díky
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“