motor X22SE, řešení spínání elekrických větráků a termostatu
- Vokoun
- Ultra diskutér
Re: Pohřeb motoru X22SE, aneb na co si dát pozor
Obecně ten odpor při 20 stupních nemusí být pravda, ale jelikož to neuvádějí, tak to bude shodné. Nevím, jak u benzínu ale teploty 87 a 92 jsou hodnoty rovny provozní teplotě a tak, jak psal Farmář, těch 5 st. při sepnutí a náběhu účinku chlazení dělají hodně.Jan Sekanina píše:Největší problém u čidla teploty chladící kapaliny je právě průběh snižování odporu při navyšování teploty. Čidlo u , benzinu má při 100°C 196 ohmů a dá se sehnat čidlo se 188 ohmy, jenže skoro nikde se neudává odpor třeba při 20°C a ten by měl být u obou čidel shodný. Protože to terazky dost studuju a něco sem tam přece jen najdu vím , že čidla mají při této teplotě rozdíl stovek až tisíců ohmů a to je průser. Při 92 nebo 87°C už není nijak významný rozdíl v dávkování paliva protože motor je zahřátý na provozní teplotu. Už mám stejně nachystaný věci na přídavný termospínač ventilátoru ale toto mě zajímá právě z důvodu jednoduchosti provedení.
Frontera B 2.2DTi 16V Sport RS,r.v.10/98, trošinku upravená
Žiju OFF !
http://www.fronteramorava.estranky.cz/
Žiju OFF !
- Žanek
- Super diskutér
Právě ten odpor při studeným motoru je hodně důležitý pro přípravu směsi paliva v tom má Majo naprostou pravdu. Jinak u tvýho motoru je odpor při 100°C 189 ohmů.
- Vokoun
- Ultra diskutér
Díky za info.
Žiju OFF !
Žiju OFF !
- majo
- Moderátor
[quote="Jan Sekanina"] Už mám stejně nachystaný věci na přídavný termospínač ventilátoru....
No vidíš!! Presne ten prídavný termospínač som mal na mysli,keď som písal,že je ešte jedná možnosť, ako by som to urobil ja!Keďže si na to prišiel sám,tak určite to už máš aj premyslené a preto je aj zbytočné, aby som k tomu niečo písal.Len otázočka! Máš na chladiči predprípravu na termospínač?(zaslepenú samozrejme).Ak nie, tak potom to asi chceš riešiť(tak ako ja) vymenením hadice z termostatu k chladiču,na ktorej je osadenie s dierou pre termospínač z 2.2i A-čkovej.Takto je to najlepšie,ajkeď je s tým trošku viacej roboty(myslím samotné napojenie v tvojom prípade).Ja na 2.2DTI to mán jednoduché!!Pri takomto riešení ti ešte zostane v zálohe zapnutie ventilátorou cez ECU(v mojom prípade ten originál termospínač) v prípade vypadnutia prídavného termospínača.Už dáááávno som to takto chcel prerobiť,lan akosi nemám čas,
resp.mi to až tak nevadí!
Mimochodom, ak si kupoval tú hadicu ,tak odkiaľ a koľko stála?
No vidíš!! Presne ten prídavný termospínač som mal na mysli,keď som písal,že je ešte jedná možnosť, ako by som to urobil ja!Keďže si na to prišiel sám,tak určite to už máš aj premyslené a preto je aj zbytočné, aby som k tomu niečo písal.Len otázočka! Máš na chladiči predprípravu na termospínač?(zaslepenú samozrejme).Ak nie, tak potom to asi chceš riešiť(tak ako ja) vymenením hadice z termostatu k chladiču,na ktorej je osadenie s dierou pre termospínač z 2.2i A-čkovej.Takto je to najlepšie,ajkeď je s tým trošku viacej roboty(myslím samotné napojenie v tvojom prípade).Ja na 2.2DTI to mán jednoduché!!Pri takomto riešení ti ešte zostane v zálohe zapnutie ventilátorou cez ECU(v mojom prípade ten originál termospínač) v prípade vypadnutia prídavného termospínača.Už dáááávno som to takto chcel prerobiť,lan akosi nemám čas,
Opel frontera 2,2DTI r.v.99 /5-dv
Nissan patrol 2,8 D r.v.89 /3-dv -španiel
- Žanek
- Super diskutér
Majo, mám vyrobený mezikus . Původní hadici rozříznu, vložím mezikus a zasponkuju. Budu to dávat hned za koleno od termostatu. Dávám čidlo co nejblíž motoru. Protože nebudu téměř zasahovat do původní instalace, řeším jen otázku jestli spínat oba ventilátory na poloviční výkon a nebo jeden na plný.Nejjednodušší řešení a náklady na vše necelých 300Kč. Jak to budu dělat pokusím se výtvor nafotit a dát sem.
- Nimrod
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
NO a k úplnosti ještě doporučím výměnu termostatu. Původní otvírá při 92 stupních a doporučuji vyměnit za 82 stupňů. Bohužel problém, je tento termostat sehnat za rozumný peníz.
- Žanek
- Super diskutér
Mám tam termostat který otvírá při 87°C a při 92°C je plně otevřený.
- majo
- Moderátor
Zaujimavé!!Jan Sekanina píše:Majo, mám vyrobený mezikus . Původní hadici rozříznu, vložím mezikus a zasponkuju. Budu to dávat hned za koleno od termostatu. Dávám čidlo co nejblíž motoru. Protože nebudu téměř zasahovat do původní instalace, řeším jen otázku jestli spínat oba ventilátory na poloviční výkon a nebo jeden na plný.Nejjednodušší řešení a náklady na vše necelých 300Kč. Jak to budu dělat pokusím se výtvor nafotit a dát sem.
- Žanek
- Super diskutér
Až to bude poreferuju. 
- Žanek
- Super diskutér
Tak jsem se dnes dostal k zapojení termospínače ventilátoru. Rozřízl jsem hadici od termostatu do chladiče, vložil mezikus s termospínačem, zasponkoval, no a potom už stačilo jen natáhnout pár drátů s konektorama a pájka. Termospínač jsem použil pro vozy Lada se spínací teplotou 92°C rozpojení 87°C. Pro zajímavost termostat otvírá při 87°C a plně otevřený je při 92°C. Potom přišla na řadu zkušební jízda a byl jsem velmi mile překvapen. Jakmile se ručička teploměru pohnula ani ne milimetr ze své polohy jako při normální jízdě , větráky seply a chladily. Jedou oba dva a na polovoční výkon. Jelikož to nemám zapojený přez spínací skříňku je potřeba mít dobrou baterku protože ventilátory můžou sepnout i při vypnutém motoru. Relátko i pojistku jsem zatím pohodil do pojistkové skříňky ale dostane svoji. Dráty půjdou do chráničky a trošku upravit.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Žanek
- Super diskutér
Ještě fotky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- majo
- Moderátor
Veľmi pekná práca!!!!!!!!
A tem medzikus!!
Šikovný!!! 
- Žanek
- Super diskutér
A hlavně to perfektně funguje. V místech kde teplota stoupala pravidelně přez stovku se ručička teploměru téměř nehne. 
- Vokoun
- Ultra diskutér
Móóóóc šikovnej bazmek

Žiju OFF !
Žiju OFF !
- Žanek
- Super diskutér
JÓ a dík všem co se snažili pomoct mě to vyřešit a DANovi za schéma , který kdybych neměl tak jsem se trápil dýl , než bych přišel na to jak ventilátory fungují !!!
Snad to pomůže i někomu jinýmu. Přidal jsem tam ještě jedno relé aby to spínalo jen když je zapnutý klíč v zapalování.