"Závodník" Honza Balcar z Brna (Opel Frontera B 2,2DTi, '99)
- farmář
- Moderátor
Re: Závodník Balcar (b2b)
to je divný že přestalo táhnout....proto nemám rád turba.Unaví se a brzdí. Nejradši bych jako alternativní motor do toho napasoval pětivál 2,4D z Transportera.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- martinos
- Diskuzní Nováček
zdravím farmáři
neřekl bych že by to bylo turbem motor stále šlape jak hodinky bezproblémovej spíš bych typoval převodovku jelikož se mi začalo hůře řadit a od někud zespoda se ozývalo klepání
neřekl bych že by to bylo turbem motor stále šlape jak hodinky bezproblémovej spíš bych typoval převodovku jelikož se mi začalo hůře řadit a od někud zespoda se ozývalo klepání
martinos
Campo 4x4 2.5Td, bílý doublecab, rv 2000, 180 000 km, zatím bez úprav jen samé opravy
Campo 4x4 2.5Td, bílý doublecab, rv 2000, 180 000 km, zatím bez úprav jen samé opravy
- Janeš Petr
- Moderátor
kolego, jestli ti to tročku pomůže, tak tady máš návod od jedné podobné expedicebalcar píše:Zdar farmáři i ostatní, díky za postřehy...
Mám 5ti dveřové Béčko, 2.2 DTI z roku 99, což zas takový pracant není,navíc je v něm na Afriku příliš mnoho elektroniky. Samozřejmě jsme omezení finančně (jinak bych si asi pořídil jiné auto), takže na výměnu chladiče nebo čidel nemyslím. Řekl bych, že motor by tu cestu teoreticky dát měl. Mam dost starost z písku a podvozku. Určitě budou potřeba nějaké velmi tuhé a odolné tlumiče, protože můžeme jet celý den po velmi hrbolatém terénu s autem přeplněným věcma. Saní bude asi nutno vyvést a napojit na nějaký dobrý filtr - možnosti jsem zatím moc nestudoval. S pneumatikama to bude taky oříšek, bo se jezdí na písku, kamenech i ve sněhu. Další úpravy bych asi nedělal a soustředil se na to, aby byl motor plně funkční...
No nebude to lehké... když to ale ujeli s poslkým fiatem a velorexem, tak by to frontera měla dát taky....
,,Jen par postrehu a odpovedi na otazky, ktere jsem dostal pred expedici a z duvodu, ke kterym se nechci vracet, byly info smazany ...
/ tyto info budu postupne doplnovat tak, aby to nebylo roztahane v z... prispevcich a jsou to moje soukrome postrehy/
1. Zasady pro vybaveni auta a PHM
- auto co nejlehci ... to znamena nedelat z auta vanocni stromecek k demonstraci vybavy... tak konkretne
- odmontovat tazne
- odmontovat najezdove a ochranne plechy
- odmontovat navijak - je zbytecny a zadny poustni domorodec ho nema
- odmontovat zahradky
- zrusit baterie kanistru /kanitr stoji u nas 25eur a u nich plastovy, ktery pak vyhodis tak euro. Potreba PHM se lisi od mista kde prave si,jestli jedes v pisku a cerpani je dostupne, tak jen 40 l zasoby-co nejmin kvuli vaze, no zasada plati , ze na prejezdech a v nejistotach 80 l az 200 l .
Nafta je extremne levna / asi 120 CZK za nadrz/ a kdyby bylo v pisku auto pretizene, tak neni ani skoda ji nekomu darovat, ci nechat v tabore...
- v Tunise se jede asi 700 km a nafta tam stoji cca 0.5 eura za litr.. Je dobre zvolit strategii tak, aby se tankovalo v Tunise u cerpaci stanice a pak blize Libyjskych hranic koupit naftu u cesty.... to je jejich specialita poulicniho prodeje PHM . Je to nafta z Libye, kterou kamionaci prodaji za nekolikanasobek prodejcum a ti ji prodaji za nekolikanasobek ridicum a ti si ji poridi v podstate za nekolikanasobek levneji, nez u pumpz, kde stoji polovinu oproti Evrope...
- odmontovat hi- lift - je tezky a zbytecny/ max 1 pro vsechny/
- vak...air jack, tak jeden na expedici
- kurty- jedna kineticka 9m a jedna elasticka 9-20m
- kladku nebrat
- naradi jen zakladni a v jednom aute ...lepsi vybava
- nahradni dily - poloosy, unasec, vzduchovy filtr etc... sama, ze jen u jednoho auta
- auto vybavit cyklonem
- ... a spotreba? ta se pohybovala na hammade do 15l a v pousti ne vic jak 20l
2. Pneu
- Mimo pisek jsou povrchy kamenite z ostrych oblazku a pazourku a myslim si, ze to rozhoduje o volbe na MT. No i AT bude spravna volba, no riziko na defekt se asi zvysi
- Staci/ hlavne pri MT/ pouze jedna rezerva a snad jedna nahradni pneu na celou expedici / vsude tam koupis hromadu pneu a za facku
- foukani tak 2 Bary na Hammade a cestach a v pisku pod 1 Bar / ideal je 0.7 az 0.8 Baru
- kompresor na ARB uzaverky opravdu nestaci a je nutno koupit poradny naddimenzovany kompresor a nelenit a hustit a vypoustet/ oplati se kovove cepicky nebo odpousteci ventilky/
- pro zajimavost uvedu, co jsem si vsiml za znacky a rozmery gum
Prevladal rozmer BFG MT 235x85x16 pak 255x85x16 , my jsme meli MATADOR WISENTTA 235x85x16 MT a videl jsem tam i zajimavy rozmer Michelin XZL 255x100x16 ta mne zaujala nejvic. Jednak se podobala pneu Micheline, ktere jezdi Dakar a samo ze ta vyska gumy a tim dif hore....
Na trajektu jsem potkal Videnaky, kteri meli vzorne upravene auta... jsou to jejich firemni ukazkove vozy... jejich adresa je http://www.landy-friend.at/index.php?op ... mitstart=8
...zajimava firma v blizkosti Blavy...
3. Jidlo a piti
- odvykejte si vozit konzervy a chleba a pak na ...Maria Hilfe Str. ...rozbalit svacinu a v domneni, jak jste usetrili se pustite do obedu. V libyi je spousty klimatizovanych restauraci, ve kterych spickovy obed stoji zlomek, co ty konzervy z TESCO...a zase je to o zbytecne zatezi pro auta.... Sahara Mann nam doporucil zradlo z domu za 200 eur vyhodit nebo venovat domorodcom a neriskovat to, ze tam nechame auto za 40 tis eur.
- piti je tam dost a kvalitni v PET flasi cca 0.5 EUR za 6 flasi po 1.5 l
/ sem si tak tyden natestoval existencni potrebu penez na jidlo - cca 2 eura na den vystaci na jidlo a piti a 2-3 eura na naftu... a mame tu super vidinu na misto proziti duchodu/
4.Doprava
- Trajekt objednat na LR Discovery /do vysky 180cm/, nikdo to nekontroluje a rozdil tam je a zjistit si moznost prebookovani i jednotliveho auta/ kdyby se vracelo driv, ci pozdeji kvuli poruse.
Nerozumim tomu, no nase cena trajktu s kabinou pro 2/byly tam 4 luzka/,stala 910 eur- a to nas bylo 5 aut...? asi low to umi lepe. Na trajektu potkate krasne Defiky a ty, ktere jsou vybaveny do pouste sotva budou mit winch a ARB predni naraznik... budou mit drahe podvozky...
- Doprava v Libyi je s pruvodcem, policajtem a autem se soferem .. Cena je cca 100 eur za den nebo 100 Dinaru?.. nejsem si jist
Jsou tam dobre asfaltky pro rychly presun s malym provozem. No tech si tam asi neuzijete. Jsou tam plane rovne jako stul- v blizkosti MURZUG, ktere jsou dlouhe desitky kilometru a jede se na nich klidne 120.
- Soferi v Libyii jsou divoci. Kde jsou ty doby, kdy se jezdilo na velbloudech a konich,,, ted se chlapi prohaneji po pousti v pikapech- TOYOTA LC etc, lehoucko se pohybuji a po pousti si to vali 100 jako stari profici a my jako amateri/ skoro SUV ckari/ se tam ritime 50 -60 a v ocich smrt..
- Auta jsou nejvic pick up TOYOTA, pak TOYOTA etc a i nasi LR I-III by si posmakli a koupit tam nejakeho veterana by byl urcite kauf... v tom pisku to nerezavi a motor by se dodelal tu a bylo by nove auto...
5. Delka vyletu a bezpecnost,chlast
- 3 az 4 tydny v Libyi
- vyberte si kamarady . Je to opravdu narocne na vztahy a blbci to nezamaskuji a brzy jim nic nebudete nic tolerovat.Libyijci jsou v poho a maji nas radi.Jsou uvolneni a ten zeleny Kadafteror tam nebylo videt. Tez zadni STB aci- tedy takovi, jake jsme znali od nas z totality nebo ted.., tam nebyli viditelni, nebo nas neomezovali nebo si nas nevsimali ... tak asi se to tam demokratizuje nebo co .A sic jsem zapomnel bryle na dalku , ale nezapomnel jsem dalekohled, tak jsem, mily Fauste, nikde nevidel agenta 007WC, pred kterym bych se bal svobodne promluvit a ten policajt v pruvodcovskem aute? Ten jen vezl se soferem, ktery celou jizdu a vecer popijel datlovicu a pruvodcem, ktery hilil hasis.... V podstate jsme byli jedinni, kteri tam nemeli chlast. A ten je uzitecny pro desinfekci, no hlavne uvolneni vecer/ no proti ponorce etc/
k trajektu do Janova je to 12 hod narychlo a 16 hod s rezervickou a poslednimu terminu odbaveni pred odjezdem taky nemusite verit... auta jezdila k odbaveni asi 1/2 hodky pred odjezdem tj asi 3 hod po poslednim terminu odbaveni /samo ze s tim lze pocitat pri problemech po ceste... nehazet flintu do zita, ze jsem nestihl trajekt
- a kdyz neco nestihnete, tak nezoufejte. Stejnak vas to bude tahnout nazpet....
6. Motor a jeho vykon
- chip tunning je znat v pisku a ten rozdil velky. Pri jizde v dunach do kopce necipovane auta brzdily.Pak v manevrovani plynem v hlubokem pisku to bylo hodne znat.
- na planich ten zvyseny vykon poznat nejde a je zbytecny
- porovnani vykonu motoru Defendera a vykonu motoru domorodcu- tak oni prevazne jezdili s TOY s 6 a 8 valci v benzinu.... co dodat. Jezdili kolem nas ... teda spis leteli. Lehka TOYOTA pickup- to je ideal do pouste. Dokonce i FORD F250 Pickup, a to je velke auto, se mi zda do techto terenu pohyblivejsi.. ,,
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
- Janeš Petr
- Moderátor
kdo má zájem, tady je celý text i s denníkem výpravy. myslím, že je tam dost dobrejch postřehů pro ty, co o takové expedici přemýšlejí a je to i dobré čtení pro nás, co budem doma za pecí - http://landroverforum.klape.cz/forum/vi ... 09&start=0
- farmář
- Moderátor
jj dobré čtivo. Nejchudší kontinent, je pravda že zásoby jsou nesmysl. Hele jak chválej pickupy, jen ty motory jsou pro nás utopie 
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- martinos
- Diskuzní Nováček
tohle se dá dělat jenom s balíkem prachů

a o jaké sumě je cca řeč?
a o jaké sumě je cca řeč?
martinos
- farmář
- Moderátor
MArtinosi,jestli ti jde blbě řadit nebo vyskakuje kvalt či redukce, čtyřkolka, tak u mé verze Campa je to propadlým držákem převodovky který zapříčiní její svěšení a tyhle problémy. Stačí vyzvednout, vypodložit silentblock pod ní nebo jinej držák.
- martinos
- Diskuzní Nováček
zdravím farmáře
už se mi to stalo 2x celkem a pak to přestalo kvalt nevypadává naopak jde blbě zařadit a vyřadit prostě jde to ztuha, nevím zda li je to převodovkou spojkou diferenciálem nebo čím si každopádně se mi nic nepropadlo to vím na 100%, a pakbylo zvláštní to klepání ze spodku
už se mi to stalo 2x celkem a pak to přestalo kvalt nevypadává naopak jde blbě zařadit a vyřadit prostě jde to ztuha, nevím zda li je to převodovkou spojkou diferenciálem nebo čím si každopádně se mi nic nepropadlo to vím na 100%, a pakbylo zvláštní to klepání ze spodku
martinos
- farmář
- Moderátor
už mě nezdrav už jsem zdravej
hele i blbě zařadit a vyřadit je ono. Ten držák se poklesne a je to v kelu...když dáš zadní kvalt, tak musíš mít pořád nějaký 2-3cm mezeru mezi šaltrpákou a kastlí....jak je to natěsno, nebo na plech je to v kelu. Nevím proč ale jak je takhle svěšená, dělá tyhle krávoviny. Jestli máš jinej mě neznámej problém dej vědět,ale málokdo opravdu zničí Campu převodovku. Už to mám na třetím Campu, jsem s tou závadou docela kamarád
hele i blbě zařadit a vyřadit je ono. Ten držák se poklesne a je to v kelu...když dáš zadní kvalt, tak musíš mít pořád nějaký 2-3cm mezeru mezi šaltrpákou a kastlí....jak je to natěsno, nebo na plech je to v kelu. Nevím proč ale jak je takhle svěšená, dělá tyhle krávoviny. Jestli máš jinej mě neznámej problém dej vědět,ale málokdo opravdu zničí Campu převodovku. Už to mám na třetím Campu, jsem s tou závadou docela kamarád
- martinos
- Diskuzní Nováček
jsem moc rád že jsi zdráv
ted když nad tím přemýšlím tak asi budeš mít pravdu, dobře juknu na to zespoda až to budu mít o víkendu zvedlé páč budu dělat jehlové ložisko, nebo se tam ta výstuha cpe shora? je tu někde k tomu fotodokumentace? Pokud není tak to budu fotit a dám to pak sem a když to bude něčím jiným tak samo taky at něčím taky přispěju do mlejnice to je jasný nemůžu tady jen vysávat vědomosti
ted když nad tím přemýšlím tak asi budeš mít pravdu, dobře juknu na to zespoda až to budu mít o víkendu zvedlé páč budu dělat jehlové ložisko, nebo se tam ta výstuha cpe shora? je tu někde k tomu fotodokumentace? Pokud není tak to budu fotit a dám to pak sem a když to bude něčím jiným tak samo taky at něčím taky přispěju do mlejnice to je jasný nemůžu tady jen vysávat vědomosti
martinos
- farmář
- Moderátor
asi nikde nic nebude, je zespoda na rámu, je to výlisek ze dvou kusů, uprostřed to rádo hnije. Na něm je silenblok na kterém leží převodovka.
Jinak je to závada, díky které se dá tohle auto levně koupit a levně spravit
Jinak je to závada, díky které se dá tohle auto levně koupit a levně spravit
- Janeš Petr
- Moderátor
jak popsal farmář. že ti nejde řadit, může bejt čímkoliv. campa jsou tu upadlým nosníkem docela známá, takže tam se podívej nejdřív. to, že ti přestal táhnout motor ale převodovce nepřipisuj. kdyby se v ní něco přidřelo tak, že by ti to znatelně bralo výkon, už bys dávno nejezdil. jestli ti něco klepalo pod autem a nebyl to zrovna přidřenej motor, může se ti něco poroučet ve spojce. pak by to mělo třeba i vliv na řazení
- farmář
- Moderátor
martinos píše:
ahoj
i spojka by to klidně Petře mohla být protože jeden kluk co mi na tom dělával a co se na mě pak vysral říkal že je tam spojka už načatá a to je dobrejch půl roku
A tím se vrátím k Rally a Balcarovi.....jak popisujou výkon motoru....hele dobrá spojka dělá taky své!
-
balcar
- Kontaktovat uživatele:
Díky Farmářovi a Petrovi Janešovi za velice podnětné postřehy. Fařmáři, prosim tě, v čem spočívá princip té dvojsahary, neměl bys nějakej link,kde je to vysvětlený, nějak mi to nejde vygooglit. A konkrétně jaká čidla bys měnil? Palivové čerpadlo problém být může už jen pro to, že v Africe běžně ředí naftu vodou. Těžko říct, jak si s tím poradí. Určitě je potřeba s tím počítat...
Kolik to všechno bude stát by mne také velice zajímalo. Na stránkách Bamaka uvádí, že ve dvou lidech mohou vyjít náklady přibližně 1900e/osoba při zpáteční cestě letadlem (spousta účastníků koupí auto v evropě a pak ho tam prodá, někdy i se ziskem (Opla si asi budeme muset odvézt
)). Ve třech lidech se náklady snižují, řek bych cca 35000kc/osoba. Částka je bez startovného, pokud se přihlásíme na rok 2011 (2010 je plné) do konce ledna, tak to činí 100e/auto + 400e/osoba. Zkusíme sehnat nějaké sponzory, takže by to mohlo vyjít trochu levněji... Kolik vrazím do auta ještě nevím, ale jak to tady čtu, tak mi z toho moc veselo nebude (doufám, že mi optimismus zůstane...
) + GPS, kompresor, vyprostovaci zebriky, vysilacka...
Pro inspiraci stránky týmu, jehož členem je mů kamrád a kteří to jeli letos v lednu (neměli to s tím jejich patrolem vůbec snadné
): http://www.spa-riders.tk/
Kolik to všechno bude stát by mne také velice zajímalo. Na stránkách Bamaka uvádí, že ve dvou lidech mohou vyjít náklady přibližně 1900e/osoba při zpáteční cestě letadlem (spousta účastníků koupí auto v evropě a pak ho tam prodá, někdy i se ziskem (Opla si asi budeme muset odvézt
Pro inspiraci stránky týmu, jehož členem je mů kamrád a kteří to jeli letos v lednu (neměli to s tím jejich patrolem vůbec snadné
- farmář
- Moderátor
princip dvojsahary? nová auta mají dva větráky někdy i dvourychlostní, s rostoucí teplotou sepne jedna vrtule, pak druhá, u dvourychlostních motorů postupně ještě zrychlí, jak kterej. Má to oproti bimetalu výhodu i nevýhodu.Když ti to funguje, má to lepší využití plochy chladiče a vyšší chladící účinek. To je jasné. Ale při poruše elektriky je mechanická vrtule věc jistá....i když její účinnek může být horší.
Čidla teploty pro spínání sahary bejvaj na chladiči. Měl bys znát schéma elektriky co tam máš a pak víš jak ti to funguje a podle toho to mu můžeš nějakou úpravičkou pomoci.
Ten chlapík co rally jel psal co nejméně krávovin a ve skupině věci potřebné vézt společně, každé kilo je znát.Věřil bych tomu, jezdit písek je něco co my neznáme. Koukal jsem že vůbec nekravli s extra širokejma kolama, což potvrzuje vcelku moje oblíbené gumy 235, oni měli max kolem 255.
Voda v naftě není takový problém jak se zdá, stačí mít mnohem výkonější palivovej filtr určenej pro větší průtok nafty(auto s vyšší spotřebounež tvoje) a pravidelně během akce odpouštět zespoda odkalenou vodu. Na to tam je šroubek a hadička. Plus jednu papírovou vložku navíc s sebou,ale ona tak rychle neodejde, když dáš před cestou novou. Ale ta váží prd.
Já koukal tuhle na chladiče z dodávek, určené pro motory kolem 120-150 koní, co jezdí pořád zatížené, ty sahary maj. Ale to bych asi neřešil, novej je drahej, leda jetej zněčeho. Taky bavory dost hřejou, ty mají chladiče vymazlené. Spíš pochytat netěsnosti, takové ty mezifuky, ponížit teplotu čidel a vědět, že pokud nestačíš chladit, musíš pustit aj topení na plný kule.To na Sahaře potěší co. Manuálně spínané externí topení někde v motoru s výdechem by bodlo co. Ale nikdo z nás tam na to asi nemá místo. Ono i tak ty chladiče maj prd místa, když tam máš olejovej , klima....
Saharama místo visko se jeden čas hodně zabýval Slaava.
Čidla teploty pro spínání sahary bejvaj na chladiči. Měl bys znát schéma elektriky co tam máš a pak víš jak ti to funguje a podle toho to mu můžeš nějakou úpravičkou pomoci.
Ten chlapík co rally jel psal co nejméně krávovin a ve skupině věci potřebné vézt společně, každé kilo je znát.Věřil bych tomu, jezdit písek je něco co my neznáme. Koukal jsem že vůbec nekravli s extra širokejma kolama, což potvrzuje vcelku moje oblíbené gumy 235, oni měli max kolem 255.
Voda v naftě není takový problém jak se zdá, stačí mít mnohem výkonější palivovej filtr určenej pro větší průtok nafty(auto s vyšší spotřebounež tvoje) a pravidelně během akce odpouštět zespoda odkalenou vodu. Na to tam je šroubek a hadička. Plus jednu papírovou vložku navíc s sebou,ale ona tak rychle neodejde, když dáš před cestou novou. Ale ta váží prd.
Já koukal tuhle na chladiče z dodávek, určené pro motory kolem 120-150 koní, co jezdí pořád zatížené, ty sahary maj. Ale to bych asi neřešil, novej je drahej, leda jetej zněčeho. Taky bavory dost hřejou, ty mají chladiče vymazlené. Spíš pochytat netěsnosti, takové ty mezifuky, ponížit teplotu čidel a vědět, že pokud nestačíš chladit, musíš pustit aj topení na plný kule.To na Sahaře potěší co. Manuálně spínané externí topení někde v motoru s výdechem by bodlo co. Ale nikdo z nás tam na to asi nemá místo. Ono i tak ty chladiče maj prd místa, když tam máš olejovej , klima....
Saharama místo visko se jeden čas hodně zabýval Slaava.