motor X22SE, řešení spínání elekrických větráků a termostatu

Vše o benzínových motorech (2.0, 2.2, 2.4, 3.2)
majo
Moderátor

Re: Pohřeb motoru X22SE, aneb na co si dát pozor

Příspěvek od majo »

Ahoj!To že do ventilátorov idú len po dva drôty je samozrejmé!Zmena rýchlosti otáčok je udávaná cez RELÉ,ktoré spolupracuje s dvojteplotným termospínačom.A že nebola reč o dvoch rýchlostiach ventilátorov ?? Jesné!! Veď to platí pre 2.2DTI(to bolo uvedené len ako príklad) a my sme sa predtým bavili o 2.2i!Mimochodom našiel si už kde sa nachádza ten termospínač.Ak nie,tak tie ventilátoty zrejme zapína ECU podľa info. snímaču teploty chl.kvapaliny.Aj takto to pracuje na iných autách. Možno aj na frontere 2.2i B-čkovej.
Opel frontera 2,2DTI r.v.99 /5-dv
Nissan patrol 2,8 D r.v.89 /3-dv -španiel
Žanek
Super diskutér

Příspěvek od Žanek »

Majo dík za odpověď. Termospínač jsem opravdu nenašel, takže to asi bude jak píšeš přes čidlo teploty chladící kapaliny. Dál jsem zjistil , že mi zapínají oba ventilátory současně při teplotě něco přes 100 stupňů a nikoli při 90 jak jsem psal dřív. Trochu mě zmátl článek od Nimroda kde se píše o postupném spínání ventilátorů. Možná se dělalo víc variant spínání.Je tam pojistka 30A a 50A jedna z nich je asi na ventilátor topení . Nimrod píše o pojistce 25A. Ještě zjistit jestli mají ty větráky 2 rychlosti ? :oops: Pro ventilátory jsou označeny celkem 4 relé z toho 3 jsou ve zvláštní skříňce.
DAN
Začínající diskutér

Příspěvek od DAN »

Podle schematu je to rizene ECU. Cervene ctverecky jsou konektory pripojene k ECU. Toto plati pro schema s motorem Y22SE.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Frontera B 2,2i - X22SE
Žanek
Super diskutér

Příspěvek od Žanek »

Mám stejný motor jako ty X 22 SE tak by mě spíš zajímalo toto zapojení a jestli jsou ventilátory dvojrychlostní nebo ne. Schéma není zrovna moje silná stránka. :oops:
DAN
Začínající diskutér

Příspěvek od DAN »

Dle schematu se priradi jeden nebo oba a nebo na 50% vykon - zapoji se vlastne motory do serie, takze jedou cca na polovicni vykon.
Prakticky jsem to ale neoveroval :wink: .
Frontera B 2,2i - X22SE
Žanek
Super diskutér

Příspěvek od Žanek »

Pokud tedy spínání větráků řídí jednotka podle údajů ze snímače teploty chladící kapaliny ve kterém se vlastně teplotou mění odpor směrem k nižší hodnotě, stačilo by čidlo nahradit takovým, které tohoto odporu dosáhne při nižší teplotě a bylo by vyřešeno dřívější sepnutí ventilátoru. Budík by sice ukazoval asi pořád stejně ale sepnutí by proběhlo dřív.
Žanek
Super diskutér

Příspěvek od Žanek »

Jak to tak sleduju odliv mozků se už projevuje i tady. Elektrikáři kteří za něco stáli se tu objeví jen zřídka, zato bezduchých a rádoby vtipných komentářů čím dál tím víc ve všech tématech. Škoda těchto stránek. :roll: :cry:
Vokoun
Ultra diskutér

Příspěvek od Vokoun »

Žanku s tím odporem máš pravdu.
Co se týče těch vtipnejch komentářů, tak taky. Už zde píšeš jen ty! :lol:
Frontera B 2.2DTi 16V Sport RS,r.v.10/98, trošinku upravená
Žiju OFF !
http://www.fronteramorava.estranky.cz/
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nimrod »

No jo, jenže na co chceš odpověď když si na všechno odpovíš sám :-) :lol:
Za tým OFFROAD-FRONTERA
Nimrod
Revize LPG: servis@offroad-frontera.com
Vokoun
Ultra diskutér

Příspěvek od Vokoun »

Jan Sekanina píše:Pokud tedy spínání větráků řídí jednotka podle údajů ze snímače teploty chladící kapaliny ve kterém se vlastně teplotou mění odpor směrem k nižší hodnotě, stačilo by čidlo nahradit takovým, které tohoto odporu dosáhne při nižší teplotě a bylo by vyřešeno dřívější sepnutí ventilátoru. Budík by sice ukazoval asi pořád stejně ale sepnutí by proběhlo dřív.
Taky zvažuju jiný čidlo. Rad bych aby seplo při 95 a ne při 100stupních.Otázkou zůstává, kde ho sehnat :?: Kdyby si Žanku na něco narazil, dej echo. Dikec
Žiju OFF !
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

tak tohle se dělá tak, že si najdeš v katalogu na MJAUTO.cz nebo jinde to svoje a jakej má rozměr a buďto si tipuješ auta a zkoumáš nebo zajdeš do prodejny ND třeba Autobenex nebo podobné a necháš si z katalogu čidel najít to svoje vysněné. Nebo navštívíš prodejnu na škodovky a žigulíny a tam jsou na podobné dotazy zvyklí :lol: viz lanovody čidla gumičky atd. co kluci už dávno použili na Fronteru :wink:
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
majo
Moderátor

Příspěvek od majo »

Jan Sekanina píše:Pokud tedy spínání větráků řídí jednotka podle údajů ze snímače teploty chladící kapaliny ve kterém se vlastně teplotou mění odpor směrem k nižší hodnotě, stačilo by čidlo nahradit takovým, které tohoto odporu dosáhne při nižší teplotě a bylo by vyřešeno dřívější sepnutí ventilátoru. Budík by sice ukazoval asi pořád stejně ale sepnutí by proběhlo dřív.
Ahoj! Teóriu máš síce správnu,no či to však v praxi bude fungovať OK,si netrúfnem povedať!Nezabúdaj,že snímač teploty chl.kvap.slúži pre ECU,ktorá podľa údajou zo snímačou riadi motor,čiže vstrekovanie paliva atď.atď.Ak zameníš snímač za iný s iným odporom ECU týmto oklameš(dostane falošné informácie o skutočnej teplote motora) a tá bude na základe týchto info.prispôsobovať dávkovanie paliva.Vlastne sa to bude chovať ,ako chybný(nepresný) snímač.Ako citeľne,alebo viditeľne sa zmení chod motora síce netuším,ale niečo sa určite zmení.Môže sa stať,že ECU vyhodnotí chybové korekcie medzi snímačmi,ktoré na seba nadväzujú napr.snímač teploty oleja(ak má),snímač teploty nasávaného vzduchu(ak má) atď.atď. a prepne sa na núdzový režim(NEMUSÍ,ALE MôŽE!!)Tiež si netrúfnem povedať, či sa k takému snímaču dostaneš(myslím aby pasoval závit drieku, konektor a želaný odpor).Konektor by nebol problém,to si upravíš!.Ako sa však dostať k snímačom na porovnanie ,to už je horšie(ak ich teda nechceš kupovať).Najlepšie by bolo, ak by snímače mali udané hodnoty výrobcom, alebo ti aspoň vedeli poradiť v predajni(čo sa málo kedy stane).Je ešte jedná možnosť,ako by som si to urobil ja,ale nechce sa mi teraz o tom písať.Idem spať som unavený. :( Možno inokedy ,ak to dovtedy nevyriešiš s tým snímačom. :wink:
Opel frontera 2,2DTI r.v.99 /5-dv
Nissan patrol 2,8 D r.v.89 /3-dv -španiel
Vokoun
Ultra diskutér

Příspěvek od Vokoun »

Ale majo, tak mně napadá, že pokud to čidlo nebude zkreslovat hodnoty nad rámec nějakého režimu, což sepnutí chlazení při 95 stupních místo 100 stupních rozhodně není poněváč je to stále v rozsahu provozní teploty, tak si troufám tvrdit, že vlastně o nic nejde, neb je to právě v rámci jednoho pracovního režimu!?
Žiju OFF !
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

rozdíl pěti stupňů je znát, připočti setrvačnej efekt mezi sepnutím a projevem a když to bude s károu nebo na Jižní spojce v pátek odpo, bude to jistě velký rozdíl :wink: i větší plocha chladiče by se projevila....místo viskospojek u starších modelů dvojsahary....nebe a dudy.
Ad předtím: ti co s tím kšeftují mají nádherné katalogy, kde se to dá hledat nejen podle auta ale i podle teplot a průměru závitu, takže deset minut u nich je leckdy jako půl dne na netu. 8)
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
Žanek
Super diskutér

Příspěvek od Žanek »

Největší problém u čidla teploty chladící kapaliny je právě průběh snižování odporu při navyšování teploty. Čidlo u , benzinu má při 100°C 196 ohmů a dá se sehnat čidlo se 188 ohmy, jenže skoro nikde se neudává odpor třeba při 20°C a ten by měl být u obou čidel shodný. Protože to terazky dost studuju a něco sem tam přece jen najdu vím , že čidla mají při této teplotě rozdíl stovek až tisíců ohmů a to je průser. Při 92 nebo 87°C už není nijak významný rozdíl v dávkování paliva protože motor je zahřátý na provozní teplotu. Už mám stejně nachystaný věci na přídavný termospínač ventilátoru ale toto mě zajímá právě z důvodu jednoduchosti provedení.
Odpovědět

Zpět na „Benzinové motory“