Dovírání oken po zamknutí vozu Frontera B

Vše co se týká elektroinstalace vozidla
Odpovědět
DJ.Tom
Pokročilý diskutér

Dovírání oken po zamknutí vozu Frontera B

Příspěvek od DJ.Tom »

Ahoj dostal se mi na vzkazník vzkaz jestli lze:

Dodělat automatické dovření oken po zamknutí centrálem Odpověď dáám sem třeba už vás to někoho napadlo též tak zde je odpověď proč to moc nejde :)

Ahojky, ne centrál ani alarm neumí zavřít okna. Taky jsem se tím už zabýval. Bohužel to nepůjde tak lehce. Z centrálu bezproblému dostaneš výstup jenž můžeš podržet na relé nějakých pár vteřin pro zavření oken ale čeká tě více problémů:

1. Okna u frontery jsou ovládána sběrnicí can. To znamená že v každých dveřích je jednotka která samostatně ovládá vlastní relé. Pokud vezmu dveře řidiče, kde je ovládání všech oken, funguje to tak že po dvoudrátové sběrnici podá datovou zprávu do dveří spolujezdce.

Jsou tedy dvě možné řešení: Hodit tam osciloskop a načíst zprávu která jde pokud držíš všechna okna ve směru zavřít. Toto pak načíst do nějakého procesoru. Není to až tak složité, ale zabere to čas.
Když jsem dříve dělal tyhle aplikace a neměl jsem žádné zkušenosti s programováním. Dělal jsem to tak že jsem si koupil na tržnici Učící se D.O. k televizím. na infra vstup přivedl tuto datovou zprávu a tu naučil. Poté zase na výstup pro infra led napojil tranzistor a tím po stisknutí tlačítka plnil funkci (samozřejmě jsem sundal šváb a dal ho na vlastní desku s ostatní elektronikou né že by vysel ve vzduchuovladač s drátkama. Funguje mi takhle doma ovládání celého bytu už asi 10 let :)

2. Poblém je napájení skel to je až v poloze ignition, takže je potřeba jej přesunout na nějaké spožděné relé jenž poběží ještě nějakých pár minut po vyndání klíčku. Nmůžeš to dát nastálo na stálé napětí nebot tyto jednotky ve dveřích berou vkliu ca 70 mA a vytloukl by jsi za týden baterku.

3. Problém je že skla nemají dojezd tedy motory běží dokud tlačítko nepustíš, stím že jediná ochrana aby se po minutě motory nespálili je takový malí jistič (černá škatulka) nad pojistkama v interieru.
Pokud tedy už vše tohle uděláš a po stisku tlačítka si pošleš třeba impuls 10 vteřin na všechna okna zčehož třeba 3 budou už zavřená a poslední bude dojíždět či už budou zavřena všechna a ještě to bude držet 3 vteřiny zavírání. Vypadne ti tento jistič nehledě na to že v tuto chvvíly bude proudový odběr třeba 20A což taky není moc dobré.

Tom
AUTOELEKTRO bokovka PRAHA diagnostika Opel, VW koncern 777 21 30 21

Auta: Frontera 1. 94 2,4, 2. 97 2,2i, 3. 2000 2,2i, 4. 2003 2,2 Dti. Budoucnost... Touareg, nebo 5. Frontera 04 3,2i Automat
Teď přechodně Renault Laguna 1,8i držící silou vůle
terri-m
Bydliště: Budějky, vůz: patrol španěl 2.8td, peugeot 106 d, berlingo 1.9d, megane scenic 2.0i, fiat 500

Re: Dovírání oken po zamknutí vozu Frontera B

Příspěvek od terri-m »

Aoj tome, taky jsem o tom přemýšlel, proto i můj vzkazík. Je to docela složité jak píšeš. Napadla mě jiná možnost, ale nevím ,zda-li je realizovatelná. Zarazilo mě, že u frontery jdou okna samočině jen dolů...jak je už uváděno, ale nahoru je musíš držet. Jak sám víš, je to z jistého důvodu, ale spoustu aut to má.
Každopádně možnost by byla, kdyby šlo připojit i to samočiné dovírání nahoru. Pak by stačilo jakéholiv ovládací napětí připojit na tento kontakt a třeba dát zpožďovací relé na napětí do oken jak si psal třeba na 10s. Zavíralo by to okna třeba jen při zapnutí alarmu kde je výstup na rozsvícení světel.
Co ty na to?
Michal.
Opel Frontera, r.v. 2000, 3,2i, 151Kw
DJ.Tom
Pokročilý diskutér

Příspěvek od DJ.Tom »

Frontera má samočiné sjetí oken dolu pouze u řidiče, to funguje tak že v tomto spínači jsou tlačítka směrem dolu dvě, když to zmačkneš trochu jde to klasicky, když to domáčkneš natvrdo sepneš druhý a ten sjede s oknem tak dokud na ztrátovém odporu jenž je v jednotce neměří větší napětí (motorem teče větší proud tedy i je větší ztráta na tomto odporu) Tedy tudy cesta nevede.

Auta: Frontera 1. 94 2,4, 2. 97 2,2i, 3. 2000 2,2i, 4. 2003 2,2 Dti. Budoucnost... Touareg, nebo 5. Frontera 04 3,2i Automat
Vokoun
Ultra diskutér

Příspěvek od Vokoun »

DJ.Tom píše:Frontera má samočiné sjetí oken dolu pouze u řidiče, to funguje tak že v tomto spínači jsou tlačítka směrem dolu dvě, když to zmačkneš trochu jde to klasicky, když to domáčkneš natvrdo sepneš druhý a ten sjede s oknem tak dokud na ztrátovém odporu jenž je v jednotce neměří větší napětí (motorem teče větší proud tedy i je větší ztráta na tomto odporu) Tedy tudy cesta nevede.
sVATÁ PRAVDA :!:
Frontera B 2.2DTi 16V Sport RS,r.v.10/98, trošinku upravená
Žiju OFF !
http://www.fronteramorava.estranky.cz/
terri-m
Bydliště: Budějky, vůz: patrol španěl 2.8td, peugeot 106 d, berlingo 1.9d, megane scenic 2.0i, fiat 500

Příspěvek od terri-m »

Zdar Vokoune,
svatá pravda nestačí:o))) každý ví, že to samočinné spouštění jde jen u řidiče. S tím napětím je to horší. Ale....vymysli něco ať to funguje :grin:
Teď otázka na toma. Šly by kontakty přehodit tak, aby to nahoru šlo samočině a dolů s přidržením???? Pokud ano je vyhráno. Upozorňuji, bavím se pouze o oknu u řidiče!
Pokud by to šlo, pak bych se bavil o tom, sehnat další 3 dvojtlačítka, zapojit je na ostatní okna a je vyřešeno.
Tome....projektante, neříkej, že na to nepřijdeš tak, aby to šlo v poho udělat. Nenech se zahambit :roll: :grin:
Opel Frontera, r.v. 2000, 3,2i, 151Kw
DJ.Tom
Pokročilý diskutér

Příspěvek od DJ.Tom »

Heh teď jsem vožralej a první co mě napadlo je dát fronteru vzhůru nohama pak to bude fungovat jak chcešš :)

Všechno jde určitě by se na to dalo přijít, ale mě se nechce moc si rozebírat zase celé auto, kupte někdo na vrakáči jednotku u řidiče a něco vymyslím.
Jinak to dopadne jako ten alarm celé to dám dohromady a pak se mi to válí doma...

Odpovědět

Zpět na „ELEKTRIKA“