Dvouhmotový setrvačník (nejenom) u motoru 2,8TD
- Slaava
- Moderátor
Re: SETRVAČNÍKY na Fronterach kde zrepasovat...
Drážkování na mrkvi problém asi nebude, protože 2,4i, 2,3TD i 2,8TDi maj stejnou převodovku a pochybuju, že soudruzi v Opelu dávali různý mrkve podle krouťáku a kliky. Problém bude podle mě v tom, že dvouhmotový setrvačníky v 2,3TD a 2,8TDi maj mezi přítlačňákem a setrvákem málo prostoru, protože počítaj jenom s jednoduchou neodpruženou lamelou. Zkrátka si změř prostor ve spojce a pak porovnej, jestli ti tam půjde lamela z 2,4i, která je odpružená. Když ale kouknu na autokelly.cz, tak tam mi to hlásí jinej průměr lamely pro 2,8TDi než pro 2,4i (240mm vs. 250mm).
Jinak prošroubování je řešení problémů s utrženým setrvákem ale co klika - nebude jí vadit větší neodpružená hmota?
Jinak prošroubování je řešení problémů s utrženým setrvákem ale co klika - nebude jí vadit větší neodpružená hmota?
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
-
viking66
Tak podle mého by to nemělo vadit protože to ma snad funkci jenom u řazení, jeden mechanik říkal že by to šlo i kdyby byli obě dvě věci na pevno ale to fakt nevím .
- Janeš Petr
- Moderátor
tlumič torzních kmitů nemá s řazením nic společného. slouží k tomu, aby se ti nepřenášely kmity z motoru dál do převodů ( a obráceně zpět do klikovky ) a tím netrpěl celej zbytek auta. jo, mechanik má pravdu, pojede to i bez něj, jen ti časem může odejít uplně všechno. počínaje ozubením v převodovce a konče prasklou klikou. nezapomeň sem dát ty fotky. kde ti to po té úpravě vyvažovali ?
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
- Fronterka 2.5 TDS
Ahoj chlapi, stala se mi jedna hrozná věc!!! Dal jsem kamarádovi fronterku 2.5 TDS na přetěsnění motoru a převodovky a vyměnu všech filtru a simeringu a oleje. Vše mi dobře udělal až na to že když mi jí vezl tak se mu stalo to to. Jedu tak 80km a po 10 km najednou zvuk jak kdyby vypadl kvalt, takže to vytočil do omezovače a hned mu to chcíplo. Takže jí odtahl spátky do servisu a jedu se tam podívat po dvou dnech a řekl mi jeho mechanik že se utrhly ty pevnostní šrouby ze setrvačníku a že je to v prdeli! Že to bude stát tak kolem 25tis. nevíte co se mohlo stát? Prej to utáhli a nalepily na požadovaný moment který se uvádí u opla. Dík za odpověd...
Opel Frontera A Dlouhá 2.5 TDS 85 KW
- Slaava
- Moderátor
Co tím zničili? Vzhledem k tomu, že to způsobili voni nemaj co po tobě chtít nějakejch 25 tisíc.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- Fronterka 2.5 TDS
Prej se utrhl setrvačník od kliky a ustřihli se šrouby... Ještě jsem to vyviděl ale co jsem se ptal kamaráda tak mi říkal že se to mohla stát tím že mohl tahat nějaké těžké auto a jak rychle pustil spojku na 4x4 tak se chytla a spojka se setrvačníkem to nevydržela ten kroutící moment a ustřihlo se to
To víš že nic platit nebudu! Ten kamarád sní občas jezdil a řekl mi že mi to uděla tak proč ne. Ach jo, doufám že se to stihne opravit do příštího srazu!!!!
- Slaava
- Moderátor
Schválně se jich zeptej jakým momentem to utahovali. Správná odpověď je 20Nm + 60°. Jestli starý šrouby přetáhli a pak s tím dělali nějaký divočiny, tak je možný, že je ustřihli. Teď de vo to, co šechno tím zkurvili (kliku, mrkev?).
- Janeš Petr
- Moderátor
no, asi bych se do toho servisu na ty šrouby dojel podívat. ono za pojem ustřihnuté šrouby se může schovat ledasco. že by se fronteře po přetěsnění převodovky tak rapidně zvedl výkon, že krouták ucvakl šrouby, to se asi schodnem, že je blbost. takže, dojeď si pro ty šrouby a prohlédni je. pokud byly už před utažením namožené, poznáš to v závitu nebo v jeho ukončení - bude mít jiné stoupání než tam, kde byly závity ještě zašroubované v klikovce. pokud je někdo neutáhl, budou vymlété díry i omleté šrouby a lomy budou na každém šroubu jinde a protože setrvák bývá ještě na kolíku, bude omlétý i ten. dál se jich poptej, co je v té částce 25 tisíc všechno zahrnuté. šroub pořídíš tak do 150,- kč, je jich tam asi 6 kousků. pokud jsou díry v setrváku vymlété, lze to též opravit ale taky to nebude za dvacet tisíc, navíc bych řekl, že to bude platit spíš servis, když si to obhájíš. hoď sem nějaké fotky šroubů a jejich lomů a děr v setrváku, budem moudřejší
- Fronterka 2.5 TDS
Tak to se schválně zeptám... Děkuji za info. Jinak bys věděl kde popřípadě sehnat setrvačník? A nebo to mám nafotit hodit sem a pak se poradit co stím?
- Janeš Petr
- Moderátor
Slávo , pozor, to co jsi napsal platí pro nové šrouby. pokud to uděláš s použitejma, které už meze pružnosti jednou dosahli, jsi také adept na jejich přetrženíSlaava píše:Schválně se jich zeptej jakým momentem to utahovali. Správná odpověď je 20Nm + 60°.
- Slaava
- Moderátor
...jo, správně píše Petr.
- Fronterka 2.5 TDS
Hmmm takže tam daly staré šrouby které byli natežené a už tu mez přerkročily a měli se dát nové a ty by to asi vydrželi ale prej je tam nalepily. no nic! Alespon mi tam koupí new spojku se setrvačníkem
Kdyžtak mužu sehnat kompletní spojku na 2.5 TDS za 8000kč a na ostatní autíčka taky to mám za levno, jo 50% je 50% 
- Slaava
- Moderátor
Spojku budiž, ta se dá sehnat za pár ale jestli budou kupovat setrvák, tak to se pánové kurva prohnou. Podle mě to tam nemůže bejt zase tak doprasený - mrkev je spojená s klikou, takže když se ustřihly ty šrouby, tak servák zůstal na lamele a točil se s lamelou a mrkví - i po sešlápnutí spojky to nemohlo vo moc ulítnout.
- Fronterka 2.5 TDS
Jo slyšel jsem že setrvačník je pěkně drahej, někdo říkal že i 50 000kč ale že se dá sehnat i pod 24 000kč no jsem zvědav... Jen doufám že se to stihne do příštího srazu, ještě jsem na žádným nebil a když už tam chci jet tak se stane tohle:-)
- Janeš Petr
- Moderátor
přesně tak. horší to bude, pokud ty šrouby někdo nedotáhl. pak budou vycvakané díry a nic jiného, než jejich znovu svrtání na rozvrtávačce a vypouzdření ti nepomůže. a to , že je dali na lepidlo je sice hezké, ale pokud použili staré a dorvali je jako nové, šrouby se trhnou uplně stejně, jako nezalepené. jedinej rozdíl bude v tom, že demontovat z klikovky ty nezalepené zalomené kusy je tak na 5 minut práce, kdežto ty zalepené na celej den, když se bude dařit. když ne, je to zralé na novou klikovkuSlaava píše:Spojku budiž, ta se dá sehnat za pár ale jestli budou kupovat setrvák, tak to se pánové kurva prohnou. Podle mě to tam nemůže bejt zase tak doprasený - mrkev je spojená s klikou, takže když se ustřihly ty šrouby, tak servák zůstal na lamele a točil se s lamelou a mrkví - i po sešlápnutí spojky to nemohlo vo moc ulítnout.