Zvedání podvozku všeobecně, různé způsoby, tipy a plky

Sem piště cokoliv, co se týká sekce Podvozek, ale nezapadá konkrétně do předdefinovaných kategorií sekce Podvozek
Petr

Zvedání podvozku všeobecně, různé způsoby, tipy a plky

Příspěvek od Petr »

Máme tu hodně návodů na zvednutí aut,ale co třeba dát zadní nápravu pod listové pera? Dělá se to na patrolech a samurajích co maj lisťáky. Jinak na stránkách toyota 4runerclubu jsem se dočet o měchách ze sedačky karosa,které se strčí mezi rám a nápravu,vzájemně jsou propojený a natlakovaný. Krásně to zvedne auto a vše fpohodě funguje. Já už sem je koupil,takže až je tam budu cpát tak to vyfotim.
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Zvedání

Příspěvek od Nimrod »

N8pravu pod péra dá moc práce, jelikož se musí celá otočit. A měchy jsou už hotové i na Fronteře. Teď to chystámě.
Petr

Příspěvek od Petr »

Tak to se těšim na článek a fotky :lol:
Lukáš

Příspěvek od Lukáš »

A co uděláte s předkem, jak zvednete podvozek s nezávisle zavěšenýma kolama??
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

předek

Příspěvek od Nimrod »

V článcích je to popsáno a poky by mělo jít o extrém tak llze podložit nápravu. Ona není zase tak nezávisle zavěšená.
Bc. Daniel Pýcha

Příspěvek od Bc. Daniel Pýcha »

Měch z Karosy se dával na Volhy co tahaly karavyna a zvedel se externím zdrojem vzduchu ( stačilo napumpovat pumpičkou v kufru auta)
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Dudík »

Do terénu nejsou měchy tak skvělé řešení, jak to vypadá. Hodně jsem teď chodil na offroadfórum, takže si to pročtěte, kdo máte zájem. Ve výsledku jde o to, že zvýšením se zkrátí dráha tlumiče pro vyvěšení kola při křížení=zhoršené křížení. Takže pokud chcete zachovat stávající vlastnosti podvozku, tak stejně nakonec musíte buď nějako podložit nebo posunout tlumič a nebo použít delší tlumič.
A to platí i pro zvýšení á la Kodl, ale koneckonců to Kodl psal, že by to ještě chtělo delší tlumiče. Tady bych si akorát dovolil upozornit na důležitost podložení dorazů. Nejde jen o to aby guma nenarážela do podběhu, ale také se tím chrání vinutá pružina. Ta kdyby se stlačovala nadoraz, závit na závit, tak by brzo došlo k jejímu poškození.

Takže nakonec bodylift vypadá jako nejrozumnější řešení, když chcete použít větší kola. Protože stejně u tuhé nápravy nezvednete diferenciál jinak, než použitím větších kol a aspoň si nerozdrbete podvozek.
Důďa
Frontera A 1998, 2,2i 16v.

... hledáš cíl a směr svý ztracený cesty bude to krutej boj, čekaj tě hromy a blesky
Ref: na konci motor přestane vít a duše najde svůj klid...
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Měchy

Příspěvek od Nimrod »

Ke zvednutí podvozku a bodyliftu:

1. varianta pomocí delších závěsu a nebo podložek pod pružiny a dotažení torzek, popřípadě měchů. Toto je nejlevnější a nejjednodušší varianta.

2. Varianta s Body liftem. Také v celku levné řešení, ale má dva problémy. a) musí se upraovat uchyty nárazníků a problém je srámem ať už s předním nebo bočními nášlapy. Zůstávají ve stejné výši. b) je potřeba dávat velký pozor na všechna vedení a hadice ktere jsou mezi kastlé a rámem.

3. Ideální je kombinace obou dvou metod, ale to je cenově poněkud nákladné.

Takže mé doporučení zní. Začít od bodu jedna pokračovat pak kdyžtak dále.

Nekamenujte mě prosím toto je pouze můj soukromý názor. :D
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Proto je to diskuze, abychom mohli vyjádřit svůj názor, takže proč kamenovat. A za svoje auto si je každej zodpovědnej sám, proto také nevsázím pouze na tento web, ale hledám informace i jinde. Já jsem se především snažil zhodnotit a porovnat jednotlivé způsoby zvedání. Sám ještě nevím kterou variantu zvolím, ale ať už zvolím jakékoliv pořadí zvedání, vždycky by po podložení pružin či vložení měchů měly následovat tlumiče. Jinak ten bodylift sebou samozřejmě nese další relativně nepříjemné detaily, jako nastavování řadících pák, nastavování tyče od volantu atd. atp. Na druhou stranu, když si bodylift nechám někde udělat a bude mě stát řekněme 8 až 10 tisíc, tak si myslím že výměna tlumičů výjde na stejný peníze.
Důďa

... hledáš cíl a směr svý ztracený cesty bude to krutej boj, čekaj tě hromy a blesky
Slaava
Moderátor

Přepětí torzek

Příspěvek od Slaava »

Martin Dudík píše:... tlumiče. Tady bych si akorát dovolil upozornit na důležitost podložení dorazů. Nejde jen o to aby guma nenarážela do podběhu, ale také se tím chrání vinutá pružina. Ta kdyby se stlačovala nadoraz, závit na závit, tak by brzo došlo k jejímu poškození.

Takže nakonec ...
Řekl bych, že ještě důležitější je to vepředu u torzek. Pokud je přitáhnete, zůstene jejich zatížení v klidové poloze stejné ale při max. zatížení mají k dorazu dále a tutíž se překrucují o větší úhlel než tomu bylo původně a hrozí jejich znehodnocení ať už únavou nebo v nejhorším případě přetržením.
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Tak jest a jeden pár zesílených torzek od Old Man Emu stojí cca 12.000,-. Tlumiče pak cca 4.500,- za pár a vinuté pružiny cca 4.700,- / 1 pár. Ve výsledku by to pak mělo zvednout auto asi o 4 cm. Nevíte někdo jen tak pro srovnání kolik by mohly stát originály Opel (Holden/Vauxhall)? Vím že třeba tlumiče Iron Man by mohly být tak o tisícovku levnější (za pár).

A tady je odkaz, jak nedělat bodylift.
Důďa

Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Zvedání

Příspěvek od Nimrod »

Empiricky vyzkoušeno. Jde to podstatně levněji a se stejným výsledkem. S úpravou po česku mám jen ty nejlepší zkušenosti a je to podstatně levnější. :lol:
A ktomu odkazu jak nedělat body lift, to je vcelku známá věc. Proto jsou tam dané gumové silentbloky. A nejlepší bodylift je z o byčejných půků :D
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Chtě nechtě, stejně budu muset měnit zadní tlumiče. Jeden mi totiž už nějakou dobu teče, sviňa. Třeba to vydrží přes zimu a třeba ne, proto koukám po cenách a rád bych věděl, kolik by stály origoš.
Důďa

Slaava
Moderátor

Origoš

Příspěvek od Slaava »

Těžko říct co je origoš, resp. co tam při výrobě v Lutonu dávali. Na tlumičích sem detekoval nějakej nápis, v paměti mi ale neutkvěl.
Hugo
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hugo »

ked mate na zadnej naprave vypodlozene pruziny, ako sa to sprava na silnici ? neplave to ?
Odpovědět

Zpět na „OSTATNÍ_podvozek“