motor cuká - vadné palivové čerpadlo
- Milan
- Diskuzní Nováček
motor cuká - vadné palivové čerpadlo
Mám dlouhodobější problém-
mám vyšší spotřebu (momentálně kolem 12l/100km při lehké noze po silnicích)
ve vyšším zatížení motoru občas svítí kontrolka motoru, při ubrání plynu zhasne (vypadá to, že na ten příděl vzduchu nemá k dispozici palivo, stačí přiškrtit a je to OK)
po prudkém sešlápnutí plynu se motor zakuckává, nereaguje hbitě na plyn, pokud nemá otáčky alespoň 2000, při najíždění do křižovatek občas krize-vypadá to, jakoby se mu vůbec nechtělo do určitých otáček stříkat palivo-jezdím proto do křižovatek jak připosraný. Je to známý problém s ŘJ 54SED, ale v takovéto míře to rozhodně není normální.
v otáčkách motor táhne dobře, až na tu kontrolku
diagnostika vyblikává pouze chudou směs, což dokazuje i občasné střelení do sání při studeném motoru těsně po startu
na emisích zjistili vyšší obsah kyslíku
auto bylo ve 2 servisech, ale nic kloudného neudělali a jen jsem se prohnul (nevěřím již servisům)
měnil jsem svíčky a zapalovací kabely, palivové čerpadlo s filtrem, výfuk s lambdou (stará objektivně nefungovala), čistil sání a měřil potenciometr natočení škrtící klapky, měřil váhu vzduchu (hodnoty téměř OK, zkoušel jsem i omezení průřezu v místě měření, aby ukazovala, že jde do motoru více vzduchu, ale to bylo ještě horší).
Po všech těchto úpravách se však nestalo téměř nic.
Poslední nápad mám ve vstřikovacích ventilech (buď přidřené či nasávání falešného vzduchu přes těsnění), ale ty nevím jak rozebrat, radu uvítám. Taky nechám někde změřit tlak paliva, jestli nepropouští regulátor tlaku.
Díky za každý další tip.
mám vyšší spotřebu (momentálně kolem 12l/100km při lehké noze po silnicích)
ve vyšším zatížení motoru občas svítí kontrolka motoru, při ubrání plynu zhasne (vypadá to, že na ten příděl vzduchu nemá k dispozici palivo, stačí přiškrtit a je to OK)
po prudkém sešlápnutí plynu se motor zakuckává, nereaguje hbitě na plyn, pokud nemá otáčky alespoň 2000, při najíždění do křižovatek občas krize-vypadá to, jakoby se mu vůbec nechtělo do určitých otáček stříkat palivo-jezdím proto do křižovatek jak připosraný. Je to známý problém s ŘJ 54SED, ale v takovéto míře to rozhodně není normální.
v otáčkách motor táhne dobře, až na tu kontrolku
diagnostika vyblikává pouze chudou směs, což dokazuje i občasné střelení do sání při studeném motoru těsně po startu
na emisích zjistili vyšší obsah kyslíku
auto bylo ve 2 servisech, ale nic kloudného neudělali a jen jsem se prohnul (nevěřím již servisům)
měnil jsem svíčky a zapalovací kabely, palivové čerpadlo s filtrem, výfuk s lambdou (stará objektivně nefungovala), čistil sání a měřil potenciometr natočení škrtící klapky, měřil váhu vzduchu (hodnoty téměř OK, zkoušel jsem i omezení průřezu v místě měření, aby ukazovala, že jde do motoru více vzduchu, ale to bylo ještě horší).
Po všech těchto úpravách se však nestalo téměř nic.
Poslední nápad mám ve vstřikovacích ventilech (buď přidřené či nasávání falešného vzduchu přes těsnění), ale ty nevím jak rozebrat, radu uvítám. Taky nechám někde změřit tlak paliva, jestli nepropouští regulátor tlaku.
Díky za každý další tip.
A long, 2.2i 16V, 1996
- farmář
- Moderátor
Re: Chudá směs
neblbne ti některý ze vstřiků? mě se kdysi takhle projevoval Galant a na vrakáči jsem zachránil tři jiné,dva vyměnil a jeden jezdil až do skonání se mnou v kastlíku auta 
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- sowwwa
- Začínající diskutér
Problem bude v lambde. Nejspis se dostava voda do konektoru, zhavici napeti probiji na signalovej vodic a to lambdu odpali. Konektor je potreba odstranit a nahradit jinym, dokonale vodotesnym. Da se pouzit spojka od Bosche, kterou dodavaji k univerzalnim lambdasondam, akorat to nebude jednoduse rozebiratelne. Zkus schvalne zmerit napeti co jde z lambdy - na jednotce je to pin 28. Kdyz funguje, musi litat zhruba od 0.2 do 0.7V.
Honda Passport 3.2i V6, r. 94, manual, General Grabber AT2 245/70 R16, volnobezky AVM
Peugeot 406 Break 3.0 24V, r. 98, automat
Mitsubishi L200 2.5TD
Mitsubishi L200 2.5TD
- Milan
- Diskuzní Nováček
Napětí z lambdy je po její výměně dobrý, kontrolováno osciloskopem jak alternuje mezi 0,1 a 0,9V (to předtím nedělalo). Dělá to nezávisle na vlhkosti, i v letních vedrech.
Nemá někdo nějaký obrázek jak je přidělaná vstřikovací lišta?
Nemá někdo nějaký obrázek jak je přidělaná vstřikovací lišta?
A long, 2.2i 16V, 1996
- sowwwa
- Začínající diskutér
To je divny, kdyz funguje lambda regulace, nemuze byt chuda smes. Jedine ze by se pomer zmenil az pri zatezi - to by odpovidalo tomu reg. ventilu, ze neudrzi tlak.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Honda Passport 3.2i V6, r. 94, manual, General Grabber AT2 245/70 R16, volnobezky AVM
Mitsubishi L200 2.5TD
Mitsubishi L200 2.5TD
- Žanek
- Super diskutér
A co třeba jen zasraný vstřiky?
- Milan
- Diskuzní Nováček
Tak jsem proměřil osciloskopem vstřiky a vše jak má být, napětí OK, šířka se s okamžitým přidáním plynu zvyšuje, motor však zvyšuje otáčky se zpožděním díky zakuckání. Proud do vstřiků přesně podle toho co má být, tedy je vidět ukončení pohybu jehly. Pokud odpojím jakýkoliv vstřik, motor zakolísá v otáčkách a rozsvítí se kontrolka motoru. Zakolísání je stejný jako když odpojím jakoukoliv svíčku. Tedy vše OK, jen to furt je líný v rozjezdu. V dalším kroku chci změřit tlak komprese a paliva. Fakt je, že zpátečkou benzínu neteče ani kapka při jakýchkoliv otáčkách. Teče vám tam někdy něco? Buď je tlak paliva malý (čerpadlo nestíhá či jen ucpaná cesta, filr vyměněn) anebo mi nefunguje regulace tlaku. Je tam podtlaková regulace nebo to má mít konstantní tlak cca 300kPa?
Pak jsem měřil lambdu osciloskopem: na volnoběh prakticky trvale ukazuje chudou směs, což vyblikává i diagnostika a potvrzuje občasné střelení do sání, při přidávání plynu stále chudá směs, teprve při zastavení v horní poloze či ubírání ukazuje bohatou směs a ŘJ to pak skokově reguluje a je vidět průběh jaký má být. Tedy v otáčkách i podle tohoto auto jede jak má.
Zdá se mi tedy stále, že na příděl vzduchu nemá při nižších otáčkách dost paliva, tedy asi malý tlak paliva, vstřikovací impulzy při akceleraci se oproti volnoběžným rozšiřují 3x, ale na výkonu motoru to je znát až po chvíli, asi si pak nasává díky podtlaku víc paliva při vyšších otáčkách. Druhá horší, ale méně pravděpodobná možnost je malá komprese některého válce. Objednám si měřič komprese a tlaku paliva a pak zas poreferuju.
Pak jsem měřil lambdu osciloskopem: na volnoběh prakticky trvale ukazuje chudou směs, což vyblikává i diagnostika a potvrzuje občasné střelení do sání, při přidávání plynu stále chudá směs, teprve při zastavení v horní poloze či ubírání ukazuje bohatou směs a ŘJ to pak skokově reguluje a je vidět průběh jaký má být. Tedy v otáčkách i podle tohoto auto jede jak má.
Zdá se mi tedy stále, že na příděl vzduchu nemá při nižších otáčkách dost paliva, tedy asi malý tlak paliva, vstřikovací impulzy při akceleraci se oproti volnoběžným rozšiřují 3x, ale na výkonu motoru to je znát až po chvíli, asi si pak nasává díky podtlaku víc paliva při vyšších otáčkách. Druhá horší, ale méně pravděpodobná možnost je malá komprese některého válce. Objednám si měřič komprese a tlaku paliva a pak zas poreferuju.
A long, 2.2i 16V, 1996
- sowwwa
- Začínající diskutér
Jestli zpateckou nic netece, tak je vadna palivova pumpa - nepretlaci regulacni ventil. Jeste muzes zkusit jestli udrzis tlak paliva v privodni hadici prstem, u funkcni pumpy se udrzet neda.
Mitsubishi L200 2.5TD
Mitsubishi L200 2.5TD
- Milan
- Diskuzní Nováček
Jen pro doplnění-auto jezdí již s čerpadlem z Feldy MPI a spokojenost, není třeba vyhazovat peníze za dražší, já koupil nové za 850 vč. poštovného, jen se musí malinko dobastlit do sacího koše. Spotřeba sice stále o něco vyšší, ale už aspoň na plyn reaguje jak má a kontrolka již nesvítí. Staré čerpadlo postupně asi ztrácelo tlak, proto se to subjektivně stále zhoršovalo.
BTW-měřil jsem kompresní tlaky a naměřil nějakých +- 14-15bar, to je docela dost, ne? Připisuju to však chybě měřáku.
BTW-měřil jsem kompresní tlaky a naměřil nějakých +- 14-15bar, to je docela dost, ne? Připisuju to však chybě měřáku.
A long, 2.2i 16V, 1996