Jaký olej do diferenciálů?

Přední nebo zadní. Jeho problémy, náplně, kontrola, atd. všechny modifikace Frontera.
Odpovědět
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Dudík »

Právě jsem se vrátil z hradu, eéé chci říct ze servisu Opel (ale občas tam jsou jak v nedobytné pevnosti, že?). Můj rozhovor s mechanikem vypadal asi takto:

Důďa: ....."Jestli jsem si to z té podělané němčiny dobře přeložil, tak v uživatelským manuálu píšou, že do převodovky se lije motorový olej?"
Mechanik:"Jó, tady do tohoto jó.", přesvědčivě souhlasil.

Dále mi taky přibližně vysvětlil, jak zjistit kód barvy laku, (scháním opravnou tužku), že druhá a další výměna rozvodů se dělá po 60,000 km a že řemen pohánějící alternátor, klímu a nevím co ještě vydrží celou životnost automobilu a že po 100,000 km se tam ty prasklyny prostě objevujou, ale není potřeba to měnit.

A co z toho všeho plyne za ponaučení? Že nejlepší je promluvit si přímo s mechanikem, kterej s těma autama opravdu dělá. Protože na prodejně sedí a korenspondenci vyřizují neznabozi, patlalové a kancelářské krysy!
Kodl
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Kodl »

Nahřívat nedoporučuji,radši rána kladivem,schock spray a povolit
Petr

Příspěvek od Petr »

Tak olej mam v převodovce novej. :lol: :lol:
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Převodovej, nebo motorovej?
Důďa
Frontera A 1998, 2,2i 16v.

... hledáš cíl a směr svý ztracený cesty bude to krutej boj, čekaj tě hromy a blesky
Ref: na konci motor přestane vít a duše najde svůj klid...
Petr

Příspěvek od Petr »

Ten olej co sem psal v dřívějších příspěvcích. Na krabici je jen katalogové číslo.
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Listuji zpět ... a pokud je to stejný kat. číslo jaké jsi uváděl, tak to bude převoďák. Já jsem totiž docela zvědavej, kdo tam má motorovej olej, že bychom třeba časem vysledovali kterej je lepší, nebo jestli je to jedno.
Důďa

... hledáš cíl a směr svý ztracený cesty bude to krutej boj, čekaj tě hromy a blesky
Slaava
Moderátor

Nalej tam olej!

Příspěvek od Slaava »

Servisní manuál říká, že do převodovky se má dát motorovej olej 10W40 splňující normy API SG nebo SH. Tyhle jsou už ale zastaralé a tak sem si vyhlíd Mogul 10W40 splňující normy SL a CF. Myslím, že by to mělo bejt OK.
Bublina

Příspěvek od Bublina »

čau
Já v servisnim manuálu na Isuzu mám taky psanej motorovej olej do převodovky. Když sem tam nalil převodovej, tak mi snad všechen vilítal ven ňákou trubičkou u řadící paky. Motorovej je v pohodě a převodovka převádí.
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Bublina píše:čau
Já v servisnim manuálu na Isuzu mám taky psanej motorovej olej do převodovky. Když sem tam nalil převodovej, tak mi snad všechen vilítal ven ňákou trubičkou u řadící paky. Motorovej je v pohodě a převodovka převádí.
Zajímavej postřeh...
Důďa

Slaava
Moderátor

Re: Nalej tam olej!

Příspěvek od Slaava »

Slaava píše:Servisní manuál říká, že do převodovky se má dát motorovej olej 10W40 splňující normy API SG nebo SH. Tyhle jsou už ale zastaralé a tak sem si vyhlíd Mogul 10W40 splňující normy SL a CF. Myslím, že by to mělo bejt OK.
Tak v rozvodový části už olej je, do převodový sem se zatím nedostal - budu muset na jámu, pod stojící auto se s metrovou trubkou nedostanu. Do diferáku sem nalil už podruhý levnej převodovej olej, zase na průplach. Tak po 500km tam snad bude vcelku čisto a naleju tam něco kvalitního.
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Olej v převodovce

Příspěvek od Nimrod »

Takže pánové první zkušenosti po výměně Oleje v převodovce za Motorový 10W40 a právě jsem na něj najel 1.700 km a naprosto bez problémů.
Slaava
Moderátor

Super (olej)

Příspěvek od Slaava »

Tak to je super. Já zatím při dalším pokusu o povolení plnicí zátky převodovky přetrh prodlužovací tyčku "gola" sady. :evil:
Návštěvník

umm

Příspěvek od Návštěvník »

Důďa píše:Jó a jaký jsou vlastně obsahy obou diferenciálů a převodovky?
:D wow interesting way of putting it.
Rosta

Specifikace oleje do diferenciálů

Příspěvek od Rosta »

Chlapaci, mate nekde specifikaci oleje do diferaku? Bych ho chtel vymenit jeste dokud neni pozde... Predpokladam, ze by tam mel byt nejaky koloid, ale nevim jaky. Dik.
Slaava
Moderátor

Olej

Příspěvek od Slaava »

Rosta píše:Chlapaci, mate nekde specifikaci oleje do diferaku? Bych ho chtel vymenit jeste dokud neni pozde... Predpokladam, ze by tam mel byt nejaky koloid, ale nevim jaky. Dik.
Olej do předního i zadního difu musí splňovat výkonostní normu API GL5 (pro hypoidní soukolí). Teplotní rozpětí je samozřejmě individuální, vzhledem k celoroční provozu doporučuji vysokorozsahový olej 80W90 nebo 75W90. Osobně sem zvolil Paramo Gyrol 80W90 H resp. jeho alter ego Mogul Trans 80W90 H. To "H" na konci je podstatné, protože se dělaj ještě stejný oleje bez "H", tyto ale splňují jenom normu API-GL4. Cena oleje je OK, kvalita by měla být taktéž OK.

...a pokud olej měníš poprvé, tak pochopitelně doporučuji minimálně jednu náplň na průplach (na vypláchnutí stačí projet pár desítek/set kilometrů a použít můžeš i levnější olej GL4 s menším teplotním rozsahem) a u zadní nápravy taky výměnu hadičky odvětrání, která je i po mírném offroadění plná sajrajtu.

Taky musím upozornit na jednu důležitou věc ohledně oleje do zadního diferenciálu, pokud se totiž jedná o tzv. samosvorný -tzn. lamelový diferenciál s omezenou svorností, musí pro zachování jeho funkce do něj přijít speciální olej nebo hypoidní olej s přísadou. Tuto přísadu(lahvička o obsahu cca 1 deci) prodává servis Opel. Jinak se dá použít olej speciální, např. castrol SAF X nebo podobné hypoidní oleje s označením LS na konci (limited slip).
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Odpovědět

Zpět na „DIFERENCIÁL“