Rozvody motoru 2,2DTi, jejich typ a výměna
- Jan Fried
- Začínající diskutér
Re: Rozvody motoru 2,2DTi, jejich typ a výměna
Nestraším, sám jsem vystrašenej dost, to mi věř! To, co se tady dovídám třeba o čerpadle mě děsí. I když pokud by to vydrželo jako na té Astře (viz Farmář výše), tak klídek - mám čas. Ovšem Fanda píše už ve 130ti. A to už mám poplach...premek_k píše:NESTRAŠ !!!!
Čaudy-krátké béčko 99/2.2 dTi 85 kW/X22DTH/automat
- farmář
- Moderátor
No to máš, protože to na Astře kleklo již evidentně podruhé....jj byla dělaná,asi cca ve120ti tisících...vše je přetěsněné jinak než z výroby.Vím ,že až si to přečteš, bude to na cigárko...ale je to tak.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Jan Fried
- Začínající diskutér
Ty jsi mi ale farmář dobráček..... Nějak se mi teď hůř vstává.farmář píše:.....až si to přečteš, bude to na cigárko...ale je to tak.
- farmář
- Moderátor
já ti dám dobráčka, je to prý stejný typ čerpadla...stejná závada.Hele dvacet za opravu....to jde, to jsou dvoje gumy.Jasně,najednou je to víc než pár pivek a ty už jsi říkal, že jsi vyluxoval účet...dneska zase někdo přepadl pancéřák, pár desítek milionů,říkali...to ty? 
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Jan Fried
- Začínající diskutér
Víš přece, že to nemohu říct! To jsem se pochlapil, co? Nikde to neříkej!!!!
- stavitel1
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Nechcem zakladať novú tému a preto to píšem sem nemá niekto nejakú dokumentáciu podla ktorej sa dajú vymeniť prípadne došponovať rozvody ja som našiel len toto alebo aspn nevieťe čo všetko sa tam mení lebo mne v servise povedali že len reťaze a 2 špnovaky cena +robota cca 9000,- ale to sa mi zda na prd vymeniť reťaz a nechať tam stare kolá budem vdačný za každú informáciu lebo by som to chcel vyskúšať vymeniť doma
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
skype ,, stavitel2 ,, email ,, stavitel1@azet.sk ,, 2,2dti ,, 5dv.
- Slaava
- Moderátor
Hmm, hodně zajímavě řešený rozvody. Dva řetězy bych tam nečekal. Pokud měníš řetěz, je vždy záhodno měnit i řetězový kola, protože jinak se rozvody koruví do původního stavu za nějakejch pět tisíc kiláků. Taky je nutný vyměnit napínací lišty a pokud chceš bejt jo pedant, tak taky pružinovo-hydralický napínáky. Na obrázku to teda jsou pozice 1, 2, 3, 4, 14, 15 a 16. Řetěz "došpnovat" nelze, to je stejná fáma jako "spínání turba".
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- stavitel1
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
a nestačilo by vymenit položku 14,15,16 lebo v auto kelly a elit predavajú len tieto napínaky a retaze a to spolu cca za 8000 tie napinaky stoja okolo 2200 kus a keby mením len tie tak to by som nemusel rozoberať celý predok lebo si myslím že keby mi v tom servise vymenia iba reťaz a napímaky tak to má ten istý zmysel ako ked vymením iba napínaky lebo osobne si myslým že tá reťaz by nemala byť až tak natiahnutá skor sa zničia tie napínaky a ešťe otázka oni sa nedajú dotiahnuť .... dúfam že každý pochopil čo som chcel povedať
diky za odpovede
- Nimrod
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
A smín se zeptat na důvod výměny rozvodů?
- Slaava
- Moderátor
No v tom případě je podle mě lepší vysrat se na všechno jako celek. Zatím jsem se totiž nesetkal s problémem s napínákem a podle mě zrovna napínák auto většinou přežije (pokud někdo máte jinou zkušenost, tak mě opravte). Napínák je např. u 2,3TD řešenej jako dvoučinnej (u stojícího motoru napíná řetěz vnitřní pružina, u běžícího motoru se dovnitř napínáku přivádí ještě tlakovej olej, kterej napínák roztahuje podle otáček a tlaku v mazací soustavě) a žádné dotahování u něj možné není. Podle obrázku to vypadá, že u 2,2DTi je použit napínák prakticky totožnej.
Pokud můžu referovat s hodně podobným systémem u 2,3TD, kde jsem viděl po vrakáčích několik těchto motorů, tak problémy s rozvody jsou hlavě tyto:
- prodřená přítlačná lišta (smrt většinou mezi 150 až 200 tisíci km)
- vyvlátej (stranově uvolněný a mírně roztažený) řetěz, klepající o díru v hlavě a dekl rozvodů (nad 150 až 250 tisíc km)
Zkrátka pokud na tom něco chceš dělat, tak primárně je třeba vyměnit přítlačný lišty a řetězy s kolama. Ty napínáky podle mě nejsou tak akutní ale pokud máš tu iniciativu a peníze, tak můžeš vyměnit přednostně pouze je - jako základ pro budoucí výměnu ostatních součástí rozvodů ti to bude přičteno k dobru ale výměně řetězů se stejně nevyhneš.
Pokud můžu referovat s hodně podobným systémem u 2,3TD, kde jsem viděl po vrakáčích několik těchto motorů, tak problémy s rozvody jsou hlavě tyto:
- prodřená přítlačná lišta (smrt většinou mezi 150 až 200 tisíci km)
- vyvlátej (stranově uvolněný a mírně roztažený) řetěz, klepající o díru v hlavě a dekl rozvodů (nad 150 až 250 tisíc km)
Zkrátka pokud na tom něco chceš dělat, tak primárně je třeba vyměnit přítlačný lišty a řetězy s kolama. Ty napínáky podle mě nejsou tak akutní ale pokud máš tu iniciativu a peníze, tak můžeš vyměnit přednostně pouze je - jako základ pro budoucí výměnu ostatních součástí rozvodů ti to bude přičteno k dobru ale výměně řetězů se stejně nevyhneš.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- Slaava
- Moderátor
No to by mě taky zajímalo ale tak nějak automaticky předpokládám, že se dotyčný vůz začíná kilometrama blížit k MěsíciNimrod píše:A smín se zeptat na důvod výměny rozvodů?
- Jan Fried
- Začínající diskutér
Já ti asi fakt moc nepomůžu - nechal jsem si to dělat v Opelu, jak je výše uvedeno. Neměnili mi ani řetěz, ani kola, pouze rozpadlý šponovák a vodítko. I tak to byl ranec. Podle mě musí řetěz vydržet moc a moc. Nevím kolik máš odlítáno, ale když bych se do toho dal, tak zcela určitě řetěz + kola + šponování + vedení NOVÉÉÉ. A taky bacha na hlavní řemenici - taky balík. Tak hodně zdaru.
- stavitel1
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
na tie rozvody sa chcem pozreť preto že to má nalietané 280... km a je hlučnejší ako ostatné čo som počul ... no dnes skusim zmontovať aspoň jeden napínak a pozrem v akom je stave a dam sem foto
- Slaava
- Moderátor
NA MĚSÍC!!!
Tak to jsi zdatnej brigadýr. To už se fakt připrav na přistání, Měsíc se blíží!!!stavitel1 píše:na tie rozvody sa chcem pozreť preto že to má nalietané 280... km a je hlučnejší ako ostatné čo som počul ... no dnes skusim zmontovať aspoň jeden napínak a pozrem v akom je stave a dam sem foto
V týhle kilometráži to jasně vidím na komplet výměnu rozvodů. Taky se bojím, že se k napínákům kloudně nedostaneš, protože u 2,3TD je k nim přístup jak na úřad. A pokud je dostaneš ven, tak na nich nic nepoznáš - maximálně jestli je prasklá pružina ale to bys poznal podle zvuku při startování
Jo a jinak chválím, že si si pro svůj problém našel správné již existující téma. Tak se mi to líbí!
- stavitel1
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Vaše slová sa naplnili na tom napinaku bolo hovno videť a po mojich dalších zisteniach sa na tie rozvody vybodnem a uvidime kolko fontera vydrží foto nepriložím pretože neviem nájsť kabel k telefonu ak niekto bude chcieť vydieť ten napínak tak sa ohláste ja ten kabel potom možno najdem ...a tie dalšie zistenia sú: teče mi radiátor kúrenia a začalo to tím rosením skla no ale o tom už inde a mám prasknuté obidve hmlovky to po tom zraze v kolínanoch (jazdil som tam jak fas zapnuté hmlovky a parkovačky a tie mláky k tomu a je to v p...) takže zatial chcem ukončiť tuto moju diskusiu o rozvodoch ( inak tu dokumentáciu ak mate tak dajte vedeť) a prechazam na kúrenie