Tažení - vlečení - vyprošťování
- Milda
- The Legend
- Kontaktovat uživatele:
Tažení - vlečení - vyprošťování
Pro zájem nadhozeném v jiném tématu ( viewtopic.php?f=53&t=2158&st=0&sk=t&sd=a&start=45 ), kde bych to Dantýskovi nerad rozváděl přez jeho inzerát již takto zcela odbočeným, a již pár dotazů, sem lepím nové vlákno na dost aktuální téma. Zvlášť na srazech a jiných poježděních, ale i v běžném provozu občas někoho lanaříme, vláčíme nebo se ho z nějaké bryndy vyprostiti snažíme. A protože pro naši váhovou kategorii Fronter (hlavně dlouhých) v terénu není standardní autolano zrovna nejvhodnější, můžem si to tu probrat lépe.
Hoďte sem vaše info a zkušenosti s kurtami ( i dynamickými), odkazy na výrobce či dodavatele, lany na navijáky ( i syntetickými ) a podobnými pupečními šňůrami, kterými si k sobě občas autíčka navazujeme.
Na úvod dávám odkaz na již zmíněnou tažnou tyč za OA, kerá je úžasnou věcí hlavně pro tažení aut s posilovačem brzd (nefunkčním) a nebo s automatickou převodovou almarou.
http://www.heposvm.cz/vyroba/tyce.html
Hoďte sem vaše info a zkušenosti s kurtami ( i dynamickými), odkazy na výrobce či dodavatele, lany na navijáky ( i syntetickými ) a podobnými pupečními šňůrami, kterými si k sobě občas autíčka navazujeme.
Na úvod dávám odkaz na již zmíněnou tažnou tyč za OA, kerá je úžasnou věcí hlavně pro tažení aut s posilovačem brzd (nefunkčním) a nebo s automatickou převodovou almarou.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Fronterový vysloužilec a doživotní člen fanklubu tohoto fóra.
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá. mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá. mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
-
PETR&JITKA
- Začínající diskutér
Re: Tažení - vlečení - vyprošťování
Tažná tyč je asi dobrej nápad, z posledních dvou akcí jsem se vracel bez brzd ( I. přetržená trubka,II. ohnuté pakny a rozpadlé prasátko) tyč by docela bodla
. Jinak používám statické kurty 2t v délkách 1,5;6;8 a 10 m. Kupoval jsem je od FELI. Ale každé vyproštění chce něco jiného, takže musím napsat ježíškovi a možná bude i dynamická 
- farmář
- Moderátor
jde nebo mělo by jít o silnostěnou tyč kruhového či čtvercového průřezu , často v půlce dělenouse spojkou na čep....či dva a to většinou šroub, válcov.pevnosťák.Když je vcelku je lepší,ale neskladné.Konce je třeba udělat jak říkal Sláva,aby šly dotáhnout...většinou Učko se závity na koncích a navařené L patle na tyči....matky klidně křídlové.Kurví se to hlavně když je to volně, rázem.Konec za tažným autem je možno vyřešit čubou na kouli, samozřejmě ne tou za pětikilo,ale takovou aby odpovídala taženým kilům. Jezdí se na tom super, kam se hrabe lano hlavně s našima mazlíkama.....jo a myslete při výrobě na to, že na druhém konci bude muset být oko o 90stupňů otočené
... aby sedlo na oko na autě.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- farmář
- Moderátor
takže teoreticky kdyby se vysoustružil na konci podobnej čep jako je na tažném na traktoru, bylo by to bomba.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- sowwwa
- Začínající diskutér
Na tahani aut po silnici je tyc urcite lepsi. Jednou jsem na tyci tahnul asi 30km odstrojenou dodavku bez motoru a brzd, naprosto bez problemu. Pro toho co sedi vzadu je to jednodussi, ze nemusi dobrzdovat aby udrzel lano napnuty - hodne lidi co jsem tahal, melo s timhle problemy. Na vyprostovani bych ale ve vetsine pripadu uprednostnil lano. Zaprve rychleji se nasazuje, kdyz napr. potrebujete nehoko rychle vyskubnout z prikopu na rusne silnici, zadruhe da se u nej vyuzit setrvacnost auta. Takhle jsem tahal Fronteru z cca metr hlubokeho prikopu plneho vody a bahna Omegou v automatu (sem ho prehlid, no
). Prestoze je Omega o trochu tezsi, bez poradneho rozjezdu bych s tim nehnul, prevodovka proste nedala dostatecny kroutak. Nekde taky neni dostatecne pevny podklad, aby tahajici auto mohlo poradne zabrat.
Honda Passport 3.2i V6, r. 94, manual, General Grabber AT2 245/70 R16, volnobezky AVM
Peugeot 406 Break 3.0 24V, r. 98, automat
Mitsubishi L200 2.5TD
Mitsubishi L200 2.5TD
- farmář
- Moderátor
na vyprošťování tyč není,souhlas...jen silné pletené lano,oceové když prdne řinčí skla, řvou plechy... 
- sherpa
- Super diskutér
- Kontaktovat uživatele:
vcera jsem si koupil v baumaxu tazne oko, hrube cca 2 cm, podobne jako ma premek na patrole, a stalo 139 SKK.
ale jeste jsem ho nezkousel, nebylo potreba.
a zjistil jsem ze dozadu do boku kufra se vejde leccos, nalevo k zvedaku i napravo do skrinky. fajn vymysleny to ma frona.
ale jeste jsem ho nezkousel, nebylo potreba.
a zjistil jsem ze dozadu do boku kufra se vejde leccos, nalevo k zvedaku i napravo do skrinky. fajn vymysleny to ma frona.
exRatrak: Opel Frontera B 1999 3.2i V6 151 kW automat Green Alpine Ski Tour 4x4 Limited Emotion edition
exRatrak 2: Dacia Sandero 1.4
Ratrak 3: Suzuki Scross Allgrip 1.4T
- sherpa
- Super diskutér
- Kontaktovat uživatele:
a ty kurty> dynamicka je o kolik drazsi nez staticka? vlado v petrovicich predpokladam vyhral staticku 4m.
a co slo by pouzit na tahani a vyprosteni ze skarpy napr i dynamicke horolezecke lano? 30m se mi doma vali ve skrini uz snad 15 let. lezt s tim uz je riziko ale v aute by se hodilo na kdeco.
a co slo by pouzit na tahani a vyprosteni ze skarpy napr i dynamicke horolezecke lano? 30m se mi doma vali ve skrini uz snad 15 let. lezt s tim uz je riziko ale v aute by se hodilo na kdeco.
exRatrak: Opel Frontera B 1999 3.2i V6 151 kW automat Green Alpine Ski Tour 4x4 Limited Emotion edition
- Janeš Petr
- Moderátor
já myslel dát na sranu tažnýho auta normálně klapačku na kouli,a ten výtvor dát jen na druhej konec. v 89tém roce jsem táhl za svojí škodou octávií spartaka uplně bez brzd. měl jsem ze zadu na autě 2 balíky slámy,lano dané na půl a jeli jsme štylem,jako když se na nádraží šíbuje. prostě jsem ho nechal vždycky dojet na sebe a pak jsem brzdil za oba. bylo to kousek,asi 50km,ale to ještě nebyly ty body, pokuty v řádech padesátikorun... a asi míň rozumufarmář píše:takže teoreticky kdyby se vysoustružil na konci podobnej čep jako je na tažném na traktoru, bylo by to bomba.
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
- farmář
- Moderátor
čubu klidně, už jsem říkal, ale pořádnou, ta do šesti sedmi metráků je tam naprosto k ničemu
to je vo hubu, moc měkkej plech.
- Janeš Petr
- Moderátor
ty fakt myslíš,že čuba na 400kg vydrží míň ,než ty z výroby přismrkaný očka na tahání ?
- farmář
- Moderátor
to si piš, ty očka...ty lepší.... protože ty nespadnou.Ta plechová čuba se ti taháním takovejhle krav vytáhne a nebude to dělat dobrotu.Je to plííííšek.A v tahu ti ocelové oko vydrží hodně.Ty levné čuby jsem už viděl na vrtuli na mnoho způsobů....
- Janeš Petr
- Moderátor
si nerozumíme. frontera je spolehlivej vůz,tu tahat nemusím. mám na mysli očka na osobácích. ty utrhnéš ani nemrkneš,a ty tahám povětšinou,a většinou ty lidi neznám a to je pak vo držku,přivázat si za auto nějakýho mantáka,který se ti při prvním brždění bez posilovače ,mrkne do kufru. mít tenhle porychtung,šlo by to dát i za větší průměr,třeba torzsku ,nebo tak nějak
- Milda
- The Legend
- Kontaktovat uživatele:
Převzato od Albiho ze SUBARUCLUB.CZ:
Nemáte někdo tip na koupi nebo dokonce zkušenost s elastickými vyprošťovacími kurtami či lany ? Pokukoval jsem u kolegů off-roaďáků, je to věc šikovná, ale docela drahá, na to že to použijeme jen výjimečně a přece jen v daleko mírnějších podmínkách:
http://www.navijaky4x4.cz/cz/prislusenstvi.html 6 m (672,- Kč bez DPH) - předpokládám že je neelastická http://www.offroadpoint.cz/zakladni_vybava.php#kurty viz ceník - elastické ARB jsou docela drahé
http://www.4x4-offroad.cz/index.php?page=doplnky
Když si vzpomenu na ty rány, když mě kámoš musel Jeepem vycuknout ze sněhu, mokrého, na kterém jsem seděl pěkně přicuclý spodkem (starým Legacy; taky jsem mu to pak několikrát vrátil !!! ) ... tak by možná i pár tisíc stálo za to, když nebude levnější alternativa ...
Nemáte někdo tip na koupi nebo dokonce zkušenost s elastickými vyprošťovacími kurtami či lany ? Pokukoval jsem u kolegů off-roaďáků, je to věc šikovná, ale docela drahá, na to že to použijeme jen výjimečně a přece jen v daleko mírnějších podmínkách:
http://www.navijaky4x4.cz/cz/prislusenstvi.html 6 m (672,- Kč bez DPH) - předpokládám že je neelastická http://www.offroadpoint.cz/zakladni_vybava.php#kurty viz ceník - elastické ARB jsou docela drahé
http://www.4x4-offroad.cz/index.php?page=doplnky
Když si vzpomenu na ty rány, když mě kámoš musel Jeepem vycuknout ze sněhu, mokrého, na kterém jsem seděl pěkně přicuclý spodkem (starým Legacy; taky jsem mu to pak několikrát vrátil !!! ) ... tak by možná i pár tisíc stálo za to, když nebude levnější alternativa ...
Naposledy upravil(a) Milda dne 22 srp 2008 21:30, celkem upraveno 1 x.
Fronterový vysloužilec a doživotní člen fanklubu tohoto fóra.
- sowwwa
- Začínající diskutér
Na tahani po silnici je dynamicky lano docela dobry, protoze to neskube, na vyprostovani se musi dat hodne "na kratko" a nebo se poradne rozjet. Zkouseli sme v zime vytahnout auto z prikopu na asi 60m horolezeckym lane (nebylo mozny k nemu dojet, byl tam skoro metr snehu) a ani se to nehlo. Museli sme to odlopatovat a prorazit az k nemusherpa píše:a co slo by pouzit na tahani a vyprosteni ze skarpy napr i dynamicke horolezecke lano? 30m se mi doma vali ve skrini uz snad 15 let. lezt s tim uz je riziko ale v aute by se hodilo na kdeco.
Honda Passport 3.2i V6, r. 94, manual, General Grabber AT2 245/70 R16, volnobezky AVM
Mitsubishi L200 2.5TD
Mitsubishi L200 2.5TD