Přehřívání motoru 2,2DTi - úprava chladicího okruhu

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
Odpovědět
MTZracing
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MTZracing »

Sranda je, ze je tam kopa chladicov a ono sa to prehrieva a nechladi ...
Slaava
Moderátor

Vařič

Příspěvek od Slaava »

Z chladičů se potom stávají vařiče :wink:
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Ventilátory

Příspěvek od Nimrod »

Můžeš to zkusit i za tohoto chladného počasí. stačí zahřát motor na provozní teplotu a potom zastavit. Teplota začně zhruba po 10 minutách na volnoběh stoupat. Hlídej teploměr a pokud začne lézt do červeného a nesepnou ventilátory tak ho vypni a nech schladit. Jakmile se začnou otáčet ventilátory měl by jít horký vzduch směrem k řidiči. To jest ne od řidiče do předu. Pak je otočen chod ventilátorů a nechladíto. Jelikož náporový vzduch a vzduch z ventilátorů se sráži a nechladí to. Jestli je termostat v pořádku tak obě hadice na chladiči by měli být stejně teplé. Zkontroluj to co nejdříve, ať nedopadneš jako já. Tahle sranda mě stála necelejch 10.000,- Kč.
MTZracing
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MTZracing »

Testovat budem najskor koncom tyzdna, teraz vyrazam na cesty inym autom.
Potom napisem.
Majte sa tu fajn !!!
MTZracing
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MTZracing »

Pocas posledneho vikendu som najazdil s plneym autom cestujucich, nalozenym prepravnikom aut dohromady cez 600 km vratane zdolavania niekolkych dlhych horskych prechodov.
Aj ked vonkajsia teplota nepresiahla 20 stupnov Celsia, rucicka na budiku stupla do cerveneho pola, ale ventilatory sa zapli zodpovedne a chladili jedna radost.
Dokonca po urcitej dobe aj pocas jazdy do vrchu klesla na beznu hodnotu.
Zda sa, ze najhorsie bolo takmer bez zasahu ludskej ruky zazehnane.
Vdaka vsetkym, ktori sa ku mojmu "problemu" vyjadrili a boli napomocni.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ale stejně se my to červené pole moc nezamlouvá. Hlídej to pořádně, vlivem oxidace kontaktů a stárnutí drátu nemusí ten budík v palubní desce ukazovat pořádně, aby to nebylo podle budíku kousek před červeným a ve skutečnosti to už vařilo.
Kondor
Site Admin
Bydliště: Blansko, Jihomoravský kraj; FRONTERA 3.2i V6, AUT, už je zvýšená, ostatní zatím základ ...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kondor »

To jsem napsal já
Za tým OFFROAD-FRONTERA
Kondor
SERVIS: Chudčice u Brna; servis@offroad-frontera.com; tel.: 608723149
NAHR. DÍLY: Blansko; prodej@offroad-frontera.com; tel.: 602765864
DOVOZY, ODTAHY, LPG: posta@offroad-frontera.com; tel.: 602765864
MTZracing
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MTZracing »

Budem sledovat pozorne ako jastrab.
Dakujem za radu.
David
Diskuzní Nováček

Příspěvek od David »

Já vím, že už jdu trochu s křížkem po funuse, ale když to tu čtu, tak mi to nedalo. Frontera 2.2 DTI není - podle mého názoru - auto příliš do kopců. Určitě ne, když je plná věcí na dovolenou a čtyřčlenné rodiny. Trochu jsem ji předloni prohnal po Triglavském národním parku i v Chorvatsku a mám stejnou zkušenost , jako Ty. Problém byl ve mě, což jsem si ale uvědomil také až po tom, co z ní šly bubliny. Ono totiž když jedeš 50 minut pořád do kopce a neustále řadíš 1 - 2 -3 a zpět, tak si ani neuvědomíš a začneš tomu šlapat na krk. A žádné auto nevydrží jet na dvojku 3 500 otáček dvě hodiny. Tak jsem se pak zklidnil, točil jsem to pomalu na 2 000 ot./min. a bylo po problému.
A tak se ptám - kolik jsi jezdil do kopce Ty?
Ahoj David
Slaava
Moderátor

Vrtule

Příspěvek od Slaava »

Připravuju vylepšení: chci do zvýšení cirkulace vzduchu chladičema zapojit i dvě elektrické vrtule od klimošky. Budou mít spínání jak od klimatizace, tak o teploměru nad teromstatem a tudíž budou chladit přehřáté auto i po jeho odstavení, kdy sice fachá pomocný čerpadlo chladicího okruhu ale sahara spolu s motorem stojí.
Co se týče šlapání na krk, je to pravda - zkoušel sem to v létě v kopcích a živější jízda tomu fakt přidá tak jeden stupínek... a já měl ještě zasraný chladiče. :twisted:
MTZracing
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MTZracing »

David

Do kopca som to v ziadnom pripad neprehanal, dokonca som mal dojem, ze pri malej rychlosti sa uplne stratil "naporovy efekt" chladenia.
A navyse moja Fronti je s automatom, tak nejake divoke vytacanie ani nehrozi.

Slaava

Rad "odkukam" to zapojenie, znie to zaujimavo.
Dufam, ze sa podelis o skusenosti, aj ked u nas uz zacalo mrznut.
Slaava
Moderátor

Mrzne

Příspěvek od Slaava »

Neboj, i když sem z jižních čech, neznamená to, že bych byl výrazně blíž rovníkovým oblastem a i u nás začíná mrznout. To, že něco hodlám dělat na autě na podzim je pouze znamením toho, že to sotva stihnu do příštího léta.
Návštěvník

Re: Ventilátory

Příspěvek od Návštěvník »

Nimrod píše:Můžeš to zkusit i za tohoto chladného počasí. stačí zahřát motor na provozní teplotu a potom zastavit. Teplota začně zhruba po 10 minutách na volnoběh stoupat. Hlídej teploměr a pokud začne lézt do červeného a nesepnou ventilátory tak ho vypni a nech schladit. Jakmile se začnou otáčet ventilátory měl by jít horký vzduch směrem k řidiči. To jest ne od řidiče do předu. Pak je otočen chod ventilátorů a nechladíto. Jelikož náporový vzduch a vzduch z ventilátorů se sráži a nechladí to. Jestli je termostat v pořádku tak obě hadice na chladiči by měli být stejně teplé. Zkontroluj to co nejdříve, ať nedopadneš jako já. Tahle sranda mě stála necelejch 10.000,- Kč.
David
Diskuzní Nováček

Příspěvek od David »

Ahoj kluci,
tak se k problému přehřívání po čase opět vracím. Tentokrát jsem postiženým já. Mám Béčko 2,2 DTI. A mám čerstvé zkušenosti z Chorvatska a Slovinska, bohužel stejné jako MTZracing. Mě se navíc problém objevil i na dálnici po dvou hodinách jízdy na 3000 ot/min. (cca 155 - 120 km/hod) a ohřálo se to tak, že jsem musel zastavit a chladit. V kopcích to během několika málo minut vylezlo nad 100°C a jezdil jsem těsně pod červeným.
Kdo jste jeli např. na Vršič, tak víte, jaké jsou to krpály. Zapínal jsem topení a jakž takž jsem to ustál, ale něco se děje a nevím přesně co. Hledal jsem pomoc na stránkách a našel jsem v diskuzi téma chlazení / topení Fronter a ucpávání chladících okruhů. To mě dost vyděsilo. Ale bohužel mi to připadá jako jedna z možných příčin. Co vy na to?
David
Slaava
Moderátor

PRŮPLACH CHLAZENÍ

Příspěvek od Slaava »

Průplach vřele doporučuju. Je to za chvíli hotový a nic to nestojí. Já to udělal pozdě a stálo mě to blok a hlavu.
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“