chladenie v 3.2i

Vše o benzínových motorech (2.0, 2.2, 2.4, 3.2)
sherpa
Super diskutér
Kontaktovat uživatele:

chladenie v 3.2i

Příspěvek od sherpa »

zdravim,

som dnes jazdil kusok pomalsie...lebo zapchy a pod. na obed okolo 1 pm. teplota 25 stupnov, na slnku asi cez 30.
na krizovatke som spozoroval spod kapoty vlavo aj vpravo na 5 sekund biely dym....pozrem a teplota tesne pred cervenym polom. ale ziadna kontrolka nesvietila. uz uz som chytal hasicak do ruky...ale prestalo to.
mohlo to byt pomalsou jazdou {parkovisko, uzke ulicky v dlzke cca 5 km, rychlost do 40kmh}?
velky ventilator sa mi toci stale, ale neviem ci sa ma tocit roznymi rychlostami.
poobede o 6 pm, teplota nizsia, som sa jazdou po meste, okolo 60kmh, dostal na 100 stupnov.
kvapaliny je tam akurat v polke vyrovnavacej nadrzky, zelenomodra...asi G48 alebo podobna.

pri beznej jazde po okreskach a dialnici a nie v hici, to je bezne na prostrednej ciarke cize asi 85-90 stupnov.
je to OK?
mam doliat po max. rysku? alebo je slabsie vodne cerpadlo? alebo co?

dik za vsetky rady.
exRatrak: Opel Frontera B 1999 3.2i V6 151 kW automat Green Alpine Ski Tour 4x4 Limited Emotion edition
exRatrak 2: Dacia Sandero 1.4
Ratrak 3: Suzuki Scross Allgrip 1.4T
sowwwa
Začínající diskutér

Re: chladenie v 3.2i

Příspěvek od sowwwa »

To urcite neni OK, s tim je potreba neco udelat. U me se rucicka nikdy nad stred nedostala (nevim kolik tam je stupnu, mam tam jen Cold-Hot), ani se zapnutou klimou, a to tam mam pouze saharu, zadne el. vetraky na klimu. Mnozstvi kapaliny v expanzce neni dulezite, spis zkus otevrit vicko na chladici, jestli z nej potece voda .. mohlo by to byt zavzdusnene .. a kdyztak tam dolej vodu, primo do chladice. Cerpadlo taky nemuze odejit, je to jen vrtule, zadne prevody, nic, jen vrtule primo spojena s kladkou. Muze tak maximalne tect, ale to bys videl pod autem. No a ta nejhorsi moznost je ucpany chladici okruh, to chce proplachnout tlakem vody a doufat ze to pomuze ..
Honda Passport 3.2i V6, r. 94, manual, General Grabber AT2 245/70 R16, volnobezky AVM
Peugeot 406 Break 3.0 24V, r. 98, automat
Mitsubishi L200 2.5TD
sowwwa
Začínající diskutér

Příspěvek od sowwwa »

Jo a jeste muze byt spatna viskospojka na sahare, to poznas podle zvuku, musi to po zahrati poradne hucet .. a nebo kdyz ji zkusis zastavit rukou (auuuu :mrgreen: )
Honda Passport 3.2i V6, r. 94, manual, General Grabber AT2 245/70 R16, volnobezky AVM
Mitsubishi L200 2.5TD
sherpa
Super diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sherpa »

mozno sa budem blbo pytat ale co je sahara?

aj tak to asi dam preverit v servise.
lebo leto este len ide.....a 35 stupnov v tieni este len bude.
exRatrak: Opel Frontera B 1999 3.2i V6 151 kW automat Green Alpine Ski Tour 4x4 Limited Emotion edition
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

takovej ten trychtýř kolem vrtule
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

a viskozní spojka je ten náboj na vrtuli,nenech se od kolegy moc mistifikovat :grin:
DAN
Začínající diskutér

Příspěvek od DAN »

Na Bceku ale visko-spojka neni, je tam el. motor pripadne i dva dle klimosky.
Frontera B 2,2i - X22SE
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nimrod »

Na 3.2 je opravdu SAHARA. Jsou dvě varianty. Něco špatně a zase, něco špatně. Ne Teď zcela regulérně vážně. Pokud ti vylezla teplota takhle nahoru a je dostatek vody tak bych to viděl na špatnou viskospojku na vrtuli. Ještě se pro zajímavost podívej na víčko nalévání oleje jestli na něm není hustá bílá emulze.
Za tým OFFROAD-FRONTERA
Nimrod
Revize LPG: servis@offroad-frontera.com
*pt*
Pokročilý diskutér

Příspěvek od *pt* »

Nimrod píše:Na 3.2 je opravdu SAHARA. Jsou dvě varianty. Něco špatně a zase, něco špatně. Ne Teď zcela regulérně vážně. Pokud ti vylezla teplota takhle nahoru a je dostatek vody tak bych to viděl na špatnou viskospojku na vrtuli. Ještě se pro zajímavost podívej na víčko nalévání oleje jestli na něm není hustá bílá emulze.
nestras hned s penoou :twisted: ..mne to tiez lezie casto az po stvoku, ved sme sa o tom bavili, aj ste preplachli a nepomohlo ... uz to neriesim :roll:
ako vyjde, tak aj zase klesne ...skor to vidim na spatny termostat
mfg

*pt*

Lexus NX200t
sherpa
Super diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sherpa »

servus kamaradi,
prave som dorazil na parkovisko, rucicka skvelo atakovala cervene pole, takze som siel na 1/4 plynu.
otvaram kapotu a prave vtedy mi vyvrela kvapalina. tak taka 1 metrova mlacka podo mnou.
no nic je uz tma, tak som si sadol za volant, nechal kusok vychladnut na 100vku, pomeditoval som a zabuchol novu kapotu.
zajtra za svetla sa pozriem co tomu je.
zrejme bude treba naliat chladiacu kvapalinu, alebo vodu. a skusit dojst s tym do najblizsieho opel servisu, na kompletnu diagnostiku, pripadne vymenu oleja v prevodovke a diffoch, vymena chladiacej kvapaliny atd.
teraz su 3 zamrznuti ale vyzera ze ani nie, lebo je hic. a kosa by sa zisla.

viecko od oleja som pozeral v stredu, ked kusok dosiel olej a zasvietila oranzova kontrolka motora, a Kondor cez telefon pohotove radil co a ako. doliali sme olej 1l a na viecku som si nevsimol nic zvlastne. kontrolka potom na dalsi den zhasla sama pri jazde.

sorry, som tu novy a novy s novo-starou fronterou, tak neviem uplne este celu hantyrku, ale stale este nerozumiem co znamena SAHARA.
ta velka vrtula za chladicom sa mi kruti a ako som videl tak je pohanana klinovym remenom. teda jej otacky zavisia od otacok motora {jednoducha logika} alebo je tam este nieco viac?

dik.

PS1> forman na xkrat nechal v stichu na polceste. frontera to zvladla az po parkovisko. je to teda urcite lepsie auto :mrgreen: z tohto pohladu.
PS2> zivot je fajn a netreba sa hned vzdavat. nekupil som si fronu aby som to vzdal...tak budeme odolavat.
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Rada k tý výměně oleje v převodovce a diferenciálech: bacha na to, co ti tam v Opelu budou lejt.

Rada k problémům s chlazením (je třeba udělat vše):

a) zkontrolovat funkci viskospojky vrtule (to, že se vrtule točí nic neznamená!) a víčka expanzní nádobky
b) změřit skutečnou teplotu chladicí kapaliny a porovnat s tím, co ukazuje rafika na ciferíkách
c) zkontrolovat stav chladicí kapaliny a její složení, zkontrolovat přítomnost emulze v motoru
d) zkontrolovat čistotu chladičů
e) odstranit píčoviny, co nemaj co dělat před chladičem (SPZ, světla, rám atd...)
f) zkontrolovat stav termostatu
g) zjistit, kdy se dělal naposled průplach chladicího okruhu a popř. jej udělat dříve než podle servisního intervalu
h) zkontrolovat stav a těsnost hadic a popř. je vyměnit
i) zkontrolovat funkci vodní pumpy
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
sowwwa
Začínající diskutér

Příspěvek od sowwwa »

Sahara je podle me ta velka vrtule za chladicem pohanena klinakem, i kdyz kazdy tak nazyva neco jineho. Je pohanena pres viskospojku, to je ta hlinikova zebrovana cast uvnitr. Ta ridi kroutici moment prenaseny na vrtuli podle okolni teploty.

Chladici kapalinu urcite bude potreba dolit - jak jsem rikal zkus otevrit to vicko chladice (na studenem motoru). Predpokladam, ze z toho nic nepotece protoze velka cast kapaliny uz asi vytekla. Dolij tam vodu az po okraj, zavri vicko, nastartuj a sleduj teplotu. Jestli se zastavi uprostred, melo by to byt ok - akorat pak parkrat zkontroluj hladinu v expanzce, asi si to jeste trochu vody nasaje. Jestli ne, je nekde zavada. Urcite bych nedoporucoval s tim v takovem pripade nekam jezdit, ani do servisu, a uz vubec ne do Opel servisu, protoze ten motor je Isuzu, a u Opela o nem budou nejspis vedet min nez prumerny garazista.

P.S.: Pred chvili sem si tu delal srandu s tim zastavovanim sahary rukou, a kratce potom sem zastavoval rukou flexu (uz vim na co tam ma byt ten kovovej kryt kolem kotouce :? ). No, kupodivu se nezastavila, zato prst mi rozrizla az na kost. A jeste lepsi zazitek byl ted kdyz sem prijel z garaze domu a sel si umejt ruce mydlem :cry:
Mitsubishi L200 2.5TD
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

sowwwa píše:...potom sem zastavoval rukou flexu... jeste lepsi zazitek byl ted kdyz sem prijel z garaze domu a sel si umejt ruce mydlem :cry:
Hlavně ať i ten prst neodteče do sifonu! :|
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
sherpa
Super diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sherpa »

Diky Slaavo,

výmenu olejou asi radsej zverim Autorizovanemu Servisu N+K, alebo mate niekto lepsi napad {kto by mi to vedel spravit za uplatu}? S chladením dam potom vediet ako som dopadol. ak to stihnu do piatka vecera...tak na zraz sa moze ist.
myslivec
Super diskutér

Příspěvek od myslivec »

*pt* píše:
Nimrod píše:Na 3.2 je opravdu SAHARA. Jsou dvě varianty. Něco špatně a zase, něco špatně. Ne Teď zcela regulérně vážně. Pokud ti vylezla teplota takhle nahoru a je dostatek vody tak bych to viděl na špatnou viskospojku na vrtuli. Ještě se pro zajímavost podívej na víčko nalévání oleje jestli na něm není hustá bílá emulze.
nestras hned s penoou :twisted: ..mne to tiez lezie casto az po stvoku, ved sme sa o tom bavili, aj ste preplachli a nepomohlo ... uz to neriesim :roll:
ako vyjde, tak aj zase klesne ...skor to vidim na spatny termostat
Pánové, tak na tohle musím reagovat, *pt*, že to leze nad stovku v létě je normálka a motoru neublížíš, chladící systém je pod tlakem, takže kdy vaříme :?: :?: :?: Zpět do lavic a opáknout fyziku. Ten budík na teplotu je dost blbě odstupňovanej, takže když to atakuje červené pole, pořád se nic neděje. Jestli to sherpovi vyvřelo je průser, ale pokud to drží víčka, tak pohoda. Obecně u oplů lítá rafika teploty, rafika paliva, to je takový folklór, viz. ascona 8) 8)
Odpovědět

Zpět na „Benzinové motory“