Ventilátor topení
-
Mirda
Ventilátor topení
Prosím o radu. Netočí se ventilátor topení. Ventilátor sám o sobě je v poho, ale při zapnutí vypínačem na palubce nefunguje. V konektorech kolem žádná šťáva. Jen když zapnu A/C a přepnu vypínač ventilátoru z OFF na 1234 rozsvítí se modrá kontrolka, sepne se relé, poklesnou otáčky motoru a ........ a nic.
-
Honza
-
CBFranta
-
Mirda
Bodré podoledne. Tak jsem zase o něco dále. Na odporu bylo skutečně povolené letování, ale problém to nevyřešilo (jestli to spíše nebyl důsledek prvotní závady). Pojistková skříň v motoru je taky ok. Nejspíše je chyba v ovládání relé - nespíná - nedostává impuls. Když překlemuji spínání relé rozběhne se ventilátor topení pouze v poloze 4 – na maximum. Jak se dostanu k přepínači ventilátoru? Plech za popelníkem i pod odšroubování nejde sviňa ven. Když zapnu klimatizaci, tak odpor začne hřát, ale nic se netočí. Nemá někdo schema zapojení ???
-
Mirda
Ventilátorová záhada vyřešena! Takže děkuji Honzovi za určení diagnózy. Byla to dvojchyba – upadl další kontakt na odporu (tak jsem pro jistotu přiletoval potvory všechny znovu). Ale pak jsem se pěkně nachytal !!! Větrák topení se točí pouze při nastartovaném motoru, nestačí mít jen zapnuté zapalování !!! Ale mám další nejasnost : byl jsem přesvědčen, že při zapnutí klima se ihned spustí oba ventilátory na chladiči. Nebo jsou jen pomocné a čekají na "vyšší" teplotu ? Jak to tedy vlastně je? Jen pro úplnost jedná se o Áčko z roku 98 – 2,5TDS – a je jí teprve čtrnáct dní :D
-
Honza
Nevím, ale nikdy jsem neslyšel, že by klima spouštěla ventilátory na chladiči. Ty jsou opravdu spouštěný téměř a výhradně teplotním spínačečem, až v okamžiku horečky motoru. Je pravdou že při zapnuté klimě se budou spouštět častěji, protože první chladič patří ke klimě a skrz něj jde už lehce předehřátý vzduch na chladič vody. Tím se sníží účinost chlazení motoru a ventilátory to musí dohánět.
Takže tohhle je v pohodě. Jen kontroluj v létě teplotu a zkontroluj jestli ventíky chodí.
Když by se ti stalo že se motor začne přehřívat vypni klimu, zapni topení, pust ventilátor topení a višší otáčky motoru bez zatížení. Nenech motor přehřívat stává se u nich že právě z tohodle důvodu praskne některá z hlav. Ale neboj se, když vše funguje tak se musíš dostat do extrému, aby jsi ho přehřál.
Když by se ti stalo že se motor začne přehřívat vypni klimu, zapni topení, pust ventilátor topení a višší otáčky motoru bez zatížení. Nenech motor přehřívat stává se u nich že právě z tohodle důvodu praskne některá z hlav. Ale neboj se, když vše funguje tak se musíš dostat do extrému, aby jsi ho přehřál.
- patas
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
nefungoval mi ventilator na 3ti stupen tak sem to rozkuchal a zavada byla v opdporu.Kdyz zem mel forda tak sem musel bratru za 900 koupit novej na frontere je to nadhera 15 minut prace plynova pajka a bylo po problemu.Mam z toho fotky tak doufam ze buh da a dostanu se k tomu abych ty fotky okomentoval a poslal clanecek ktery by mohl byt alespon trosku ostanim k uzitku :-)
- Nimrod
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Oprava regulátoru ventilátoru topení
Tak a je tady další článek http://www.offroad-frontera.com/html/te ... lator.html
-
pipi
Re: Oprava regulátoru ventilátoru topení
tak ty ventilatory na klimu , tak po zapnuti klima se sepnou na prvni rychlost a na druhou se sepnou az kdyz chldici medium (R 134a a nebo stare R 12) tenlak je zjistovan cidlem a to je dvoucine .kdyz je system prazdny tak to ani nepusti napeti na kompresor to a ta druha funkce pousti rychlost cislo 2 . je to cidlo se 4 draty na roure klimi
- patas
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
dneska jsem poprve videl sepnout v tom vedru ventilator na klimu co je vepredu.Ale tocil se mi jen jeden.Je to normalni nebo se maji spustit zaroven oba dva.Nerad bych to v srpnu upekl az pojedu do chorvat.A zase bych nerad ze sebe delal vola v servisu a nebo hledal zavadu tam kde neni.Takze otazka zni jestli se maji ty 2 ventilatory sepnout sousne nebo postupne.Jsou to teda pekny fofry kdyz se ten jeden spusti.
Diky
Diky
- Franta44
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
- patas
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
- Nimrod
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ventilátory
Nejdříve se spíná jeden a pak další. Vše si diriguje řídící jednotka podle čidel teploty, zátěže motoru a chodu klimatizace.
-
Vojta
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ventilátor TOPENÍ
Mám tu ještě jeden problém.....Ventilátor topení fachčí na všechny rychlosti krom dvojky....když jsem to dal na dvojku, tak to zasmrdělo, jako když hoří odpory....jak maká ta regulace otáček?