Palubní přístroje a kontrolky
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Palubní přístroje a kontrolky
Normálně, všechno jsem to zapnul a zapnul klíček a než to zhaslo, zmáčknul spoušťpremek_k píše:
Jak jsi to udělal, že ti svítí všechny najednou ?? A co je ta žlutá mezi teplotou a otáčkoměrem ??? Tu jsem ještě neviděl
Jo a ta žlutá je zelená a čekal jsem, až na to někdo zareaguje
Štvalo mně, že to nemá kontrolku obrysových světel (kór teď když se za nerozsvícení platěj těžký prachy
Je to třípinová LED dioda prům. 3mm. Je zapojená přes rozpínací relátko, takže pokud zapneš klíček, svítí červeně (signál, že není něco v pořádku, resp. že nesvítíš), při rozsvícení světel se rozsvítí zeleně (OK-svítíš). Je to jednoduše píchlý na osvětlení přístrojovky.
U Vitary jsem to měl taky a nikdy se mi nestalo, že jsem zapomněl rozsvítit. Tý červený si zkrátka rychle všimneš
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FRONTERA B SPORT RS r.99´ 2,2DTI-16V automat;
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
- Franta44
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Palubní přístroje a kontrolky
jsem si myslel, že to máš kontrolku na světla taky si to chci dodělat.Chtěl jsem původně jen zelenou ať svítí jen když zapnu světla,ale je to dobrej nápad, že svítí červ.když nemáš rozsvíceno
Mohl bys sem hodit schématko ať nemusím vymýšlet už co je vymyšlené?
Předem díky.
Frontera B 2,2DTI - PRODÁNO ,nyní Hyundai Terracan 2,9 CRDi, SKYPE:franta.sima
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Původní schéma nemám. Už to mám udělané 2roky
, ale jestli si to dobře pamatuju, tak je to takhle:
[attachment=0]schema.JPG[/attachment]
PS: nejsem elektrikář, tak nevím, jak se maluje relé a asi si budou elektrikáři klepat na čelo, ale... "na funkci by to nemělo mýt vliv (teda na funkci rostlináře)"

[attachment=0]schema.JPG[/attachment]
PS: nejsem elektrikář, tak nevím, jak se maluje relé a asi si budou elektrikáři klepat na čelo, ale... "na funkci by to nemělo mýt vliv (teda na funkci rostlináře)"
- Milda
- The Legend
- Kontaktovat uživatele:
Jo, Pavle, máš to dobře. Jen ti tam chybí předřadný odpor (minimálně 680ohmů a aspoň 1W), aby ti neshořely ty LEDky. Snesou max 20mA. Aby moc neřvaly v noci do očí, tak bych ale dal v rozsahu těch 1k5 až 3k3.
Pokud by to někdo dělal na žárovičky 1,5W
, tak samozřejmě tam odpor nedávat
Ovládací přívod na cívku toho relé LEDek bych ale tahal až za pínačem hlavních světel. Né obrysových.
Jinak se ti může stát, že pojedeš jen na parkovačky a to je pak o ničem.Viz můj náčrt.
Obvody přepínání světel jsou zde pro zjednodušení a nepodstatnost k věci vynechány.
Já osobně mám spínací automat s povelem odvozeným od altíku.
Ale tohle je mnohem levnější, jednodušší a dokonce i praktičtější. Asi si to taky udělám, protože absence kontrolky světel, kterou nahrazuje jen chabé podsvícení paluby, mi za jízdy ve dne také chybí.
Ještě by se dalo zvýraznit tu červenou LED předřazením odporu s menší hodnotou (820-1k2) a před zelenou dát silnější ( 2k2 - 3k3 ), aby ta zelená v noci fakt "neřvala".
Pokud by to někdo dělal na žárovičky 1,5W
Ovládací přívod na cívku toho relé LEDek bych ale tahal až za pínačem hlavních světel. Né obrysových.
Jinak se ti může stát, že pojedeš jen na parkovačky a to je pak o ničem.Viz můj náčrt.
Obvody přepínání světel jsou zde pro zjednodušení a nepodstatnost k věci vynechány.
Ale tohle je mnohem levnější, jednodušší a dokonce i praktičtější. Asi si to taky udělám, protože absence kontrolky světel, kterou nahrazuje jen chabé podsvícení paluby, mi za jízdy ve dne také chybí.
Ještě by se dalo zvýraznit tu červenou LED předřazením odporu s menší hodnotou (820-1k2) a před zelenou dát silnější ( 2k2 - 3k3 ), aby ta zelená v noci fakt "neřvala".
Naposledy upravil(a) Milda dne 23 led 2008 16:06, celkem upraveno 2 x.
Fronterový vysloužilec a doživotní člen fanklubu tohoto fóra.
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá. mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá. mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
- premek_k
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
No, tak já to neřeším, mám "denní světla", které se mi zapínají automaticky minutu po nastartování, takže svítím vždy minimálně těmito světly. A jelikož to spousta protijedoucích nepobere, tak na mě blikají, takže to můžu vždy zapnout normálně ...

B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998
... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998
... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
- Milda
- The Legend
- Kontaktovat uživatele:
Ale toto téma je už na
viewtopic.php?f=2&t=1111
Zůstaňme tady jen u věci rozmístění nebo funkcí jednotlivých controlek v palubě.

Zůstaňme tady jen u věci rozmístění nebo funkcí jednotlivých controlek v palubě.
Naposledy upravil(a) Milda dne 23 led 2008 22:18, celkem upraveno 1 x.
Fronterový vysloužilec a doživotní člen fanklubu tohoto fóra.
- Franta44
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Díky vám chlapci za rady a schémata, něco určitě s tím udělám protože se mi občas stane zapnout světla, ale zatím mě nechytli bez zapnutých světel.
-
*pt*
- Pokročilý diskutér
ku*wa,
mna chytili zrovna vcera!!!
siel som asi pol minuty bez svetiel (vecer o pol deviatej) a mal som proste smolu ze kym som na to prisiel sli oproti fizli ....hned som vedel ze co je , ale uz bolo zial neskoro ..... stalo ma to pjetikilo
... s tou chybajucou kontrolkou stretavacich svetiel ma opel fakt dojal ..
takze sa bude tiez dorabat, dik za tip
p.
mna chytili zrovna vcera!!!
takze sa bude tiez dorabat, dik za tip
p.
mfg
*pt*
Lexus NX200t
*pt*
Lexus NX200t
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Díky Mildo za upřesnění. Ty odpory tam samozřejmě jsou, ale schema jsem kreslil narychlo v práci, takže jsem na ně zapomněl. Jinak dnes už to mám jen orientační, protože jsem to zkombinoval s autom. zapínáním a tudíž mně zelená barva v podstatě signalizuje, že automat vůbec zapnul.Milda píše:Jo, Pavle, máš to dobře. Jen ti tam chybí předřadný odpor (minimálně 680ohmů a aspoň 1W), aby ti neshořely ty LEDky. Snesou max 20mA. Aby moc neřvaly v noci do očí, tak bych ale dal v rozsahu těch 1k5 až 3k3.
Pokud by to někdo dělal na žárovičky 1,5W, tak samozřejmě tam odpor nedávat
![]()
Tak a tím končím diskusi o automatickém zapínání světel ( příp. odpovědi zde viewtopic.php?f=2&t=1111&st=0&sk=t&sd=a&start=15 ) a tady to nechávám pro diskusi o kontrolkách
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Mimochodem, zajímalo by mě, co maj Béčkaři s manuální převodovkou vpravo nad palivoměrem za kontrolky.
Ty dvě, zelenou a žlutou v kolečku, asi ne, co ???
Ty dvě, zelenou a žlutou v kolečku, asi ne, co ???
- Franta44
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To Pavel M: My co musíme tím klackem řadit tam nemáme nic
Jsou tam ty samé kontrolky co v automatu, akorát nezapojené.
Ještě je tam jedna,kdo má tempomat tak je tam kontrolka zapnutého tempomatu.
Jsou tam ty samé kontrolky co v automatu, akorát nezapojené.
Ještě je tam jedna,kdo má tempomat tak je tam kontrolka zapnutého tempomatu.
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Aha, tak tu na ten tempomat zas nemám já
- Franta44
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ona tam je,ale pokud tempomat nemáš (jako jáPavel M píše:Aha, tak tu na ten tempomat zas nemám já![]()
- DJ.Tom
- Pokročilý diskutér
Ahoj, ta kontrolka zaplých / nezaoplých světel jde udělat i jednodušeji.
Koupit dvoubaravnou bypolární ledku (mají je všude cena tak 5 Kč) Tato Led má dva vývody a při změně polarit svítí jinou barvou. Na jeden pól ledky se pak připojí dva odpory Každý 470 Ohm (330-1K) zčehož jeden se dá na zem, druhý na + acc (obojí je přímo v palubce. druhý pin ledky se přez odpor 470 Ohm (330-1 kOhm) napojí na ospvětlení zase třeba přímo v palubce) Lepší než do palubky je to podle mě celé nainstalovat do vypínače světel.. A ted k principu:
pakliže je vypnutý klíček není napětí acc jde do led - přez odpor k acc i - přes zem, z druhé strany u světel jde také mínus tudíž se nic neděje. Pokud zapnu světla rozvítí se led zeleně (přes klíček i zem mi jde mínus od světel +) když pak nastartuju jde mi přes zem - přes klíček + to vytvoří střed napští cca 7 V což pořád ledka svítí zeleně, pakliže ale vypnu světla, jde mi přes sestavu žárovak - tudíž převládá + na odporovém děliči od acc a země a led svítí červěne a tím mě upozorní, pakliže klíšek vypnu jde z této strany zem, ze strany žárovek zem a zase nic nesvítí. Je to lepčí než relé a signalizuje to i zapomenutá zapnutá světla. Nakreslil bych obrázek ale pořád nevím jak ho sem dát.
Koupit dvoubaravnou bypolární ledku (mají je všude cena tak 5 Kč) Tato Led má dva vývody a při změně polarit svítí jinou barvou. Na jeden pól ledky se pak připojí dva odpory Každý 470 Ohm (330-1K) zčehož jeden se dá na zem, druhý na + acc (obojí je přímo v palubce. druhý pin ledky se přez odpor 470 Ohm (330-1 kOhm) napojí na ospvětlení zase třeba přímo v palubce) Lepší než do palubky je to podle mě celé nainstalovat do vypínače světel.. A ted k principu:
pakliže je vypnutý klíček není napětí acc jde do led - přez odpor k acc i - přes zem, z druhé strany u světel jde také mínus tudíž se nic neděje. Pokud zapnu světla rozvítí se led zeleně (přes klíček i zem mi jde mínus od světel +) když pak nastartuju jde mi přes zem - přes klíček + to vytvoří střed napští cca 7 V což pořád ledka svítí zeleně, pakliže ale vypnu světla, jde mi přes sestavu žárovak - tudíž převládá + na odporovém děliči od acc a země a led svítí červěne a tím mě upozorní, pakliže klíšek vypnu jde z této strany zem, ze strany žárovek zem a zase nic nesvítí. Je to lepčí než relé a signalizuje to i zapomenutá zapnutá světla. Nakreslil bych obrázek ale pořád nevím jak ho sem dát.
AUTOELEKTRO bokovka PRAHA diagnostika Opel, VW koncern 777 21 30 21
Auta: Frontera 1. 94 2,4, 2. 97 2,2i, 3. 2000 2,2i, 4. 2003 2,2 Dti. Budoucnost... Touareg, nebo 5. Frontera 04 3,2i Automat
Teď přechodně Renault Laguna 1,8i držící silou vůle
Auta: Frontera 1. 94 2,4, 2. 97 2,2i, 3. 2000 2,2i, 4. 2003 2,2 Dti. Budoucnost... Touareg, nebo 5. Frontera 04 3,2i Automat
Teď přechodně Renault Laguna 1,8i držící silou vůle
- Franta44
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To: DJ.Tom no nejsem z toho tvého popisu moc chytrej, ale mrkni do sekce " návod k používání fóra" tam je popis jak se přílohy vkládají.Bylo by dobré to sem hodit.Dík.