Jaké jsou možnosti seřízení motoru 2,2DTi?
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Jaké jsou možnosti seřízení motoru 2,2DTi?
Jen tak pro info by mně zajímalo, co se na tomhle motoru dá seřídit.
Když jsem byl asi před rokem u Opla, tak řekli, že nic. Prý to je jen záležitost softveru.
Je to pravda ? Co třeba předvstřik ? A co ventily ? Jak jsou tady dělaný ? Daj se seřizovat ???
Když jsem byl asi před rokem u Opla, tak řekli, že nic. Prý to je jen záležitost softveru.
Je to pravda ? Co třeba předvstřik ? A co ventily ? Jak jsou tady dělaný ? Daj se seřizovat ???
FRONTERA B SPORT RS r.99´ 2,2DTI-16V automat;
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
- Slaava
- Moderátor
Re: Seřízení 2,2DTi ?
No u tohle čerpadla je dávka paliva i posun časování (předvstřik) řízen řídící jednotkou na základě údajů o chodu motoru - proto, pokud je chybnej signál (většinou díky špatnýmu kontaktu) upadne motor do nouzovýho režimu, protože je zmatenej a pak ti to jeden prostě jako dvacet let starej 2,2 dehet s vysraným ovládáním plynu. Ventily maj fixní chod (není to VVT), rozvod je řetězem. Vůle ventilů je vymezena hydraulickými stavítky (hydroštely). Jak je poháněný vstřikovací čerpadlo ale nevím. Zbejvá ti chiptuníng, viz.: viewtopic.php?f=7&t=684
Jestli se pletu, tak mě opravte, Béčkaři.
Jestli se pletu, tak mě opravte, Béčkaři.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Re: Jaké jsou možnosti seřízení motoru 2,2DTi?
Mě nešlo o to, motor naladit na výkon, ale o údržbu - seřízení.
Myslel jsem, jestli nemůže být problém startování třeba ve špatném nastavení ventilů, čerpadla apod.
Ono to totiž chytá furt na h...o, všechny hadice jsem vyměnil. První dva dny to chytalo celkem OK. Teď jsem zas ve starých kolejích. Při vychladlým motoru, teď v zimě, to dost dlouho to točí. Nakonec to chytne, ale...
Myslel jsem, jestli nemůže být problém startování třeba ve špatném nastavení ventilů, čerpadla apod.
Ono to totiž chytá furt na h...o, všechny hadice jsem vyměnil. První dva dny to chytalo celkem OK. Teď jsem zas ve starých kolejích. Při vychladlým motoru, teď v zimě, to dost dlouho to točí. Nakonec to chytne, ale...
- Slaava
- Moderátor
Jo, já to tak myslel. Řídící jednotka kontroluje čerpadlo podle toho, jak ji to v Oplu naučili - tada podle aktuálních hodnot z otáčkoměru kliky, váhy vzduchu, polohy pedálu, teploty motoru a tlakových čidel na vstřicích (možná tam budou ještě nějaký čidla) určuje aktuální dávku paliva, moment její aplikace do motoru a taky ovládá EGR ventil (mimochodem nezkuil si se podívat zrovna na něj?). Čiptuning nemusí bejt nutně jenom za účelem nelidskýho zvýšení výkonu ale taky může mírně poupravit tyhle instrukce z fabriky aby motor běžel k vyšší spokojenosti. Čerpadlo by mělo poznat i to, že jeho základní nastavení (princip je stále stejný jako u VE vstřikovacího čerpadla) je špatné a pokud by se mu to nepodařilo doladit přesuvníkem, tak by hlásilo chybu (si teda myslím). Je taky možný, že se s tebou pomalu loučí ten slavenj rozpouštěcí čip ve vstřikovacím čerpadle.
S ventilama nic nanaděláš, ty se ti natvrdo točí tak, jak se ti točí klika. Není to VVT. Maximálně se ti může trochu pozměnit časování díky roztahání řetězu ale to u dehtu nehraje zase takovou roli.
Takže doporučuju:
- kontrola žhavení (klasika)
- zkontrolovat zapojení všech čidel
- vyčistit váhu vzduchu
- vyčistit EGR ventil
- vyměnit snímač tepoloty motoru
- udělat si kompresení test motoru
- udělat si test úniku tlaku z válců
- vyměnit rozvody (nepředpokládám, že jsou měněný - kolik to má nalítáno?)
S ventilama nic nanaděláš, ty se ti natvrdo točí tak, jak se ti točí klika. Není to VVT. Maximálně se ti může trochu pozměnit časování díky roztahání řetězu ale to u dehtu nehraje zase takovou roli.
Takže doporučuju:
- kontrola žhavení (klasika)
- zkontrolovat zapojení všech čidel
- vyčistit váhu vzduchu
- vyčistit EGR ventil
- vyměnit snímač tepoloty motoru
- udělat si kompresení test motoru
- udělat si test úniku tlaku z válců
- vyměnit rozvody (nepředpokládám, že jsou měněný - kolik to má nalítáno?)
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- farmář
- Moderátor
Pavle sám si odpovídáš,jen se nečteš.Při vychladlým motoru to dlouho točí,nakonec chytne.Tím jsi popsal dvě možné závady....hovno ti to žhaví,nebo čerpadlu blbne předsuvník....ale spíšbych to viděl na žhavicí svíčky, taky je to jen spotřební materiál, nediv se....nemusí být na nich nic patrného, přesto můžou jít na ho.no.Kup si je někde v autodílech, ne u Opelase/ocase, za Bosch se bude jinak cena lišit 4xnásobně.
Ale jestliže ti topo výměne hadic šlo dobře(pokud byla také zima) tak někde asi přisáváš vzduch, nebo padá nafta.Nebo, jak je nejpravděpodobnější, již asi obojí.Stačí jedna nedotažená koncovka a je vymalováno.Znám to, po GO motoru mi chcaůlo kde co, pořád jsemměnil a dotahoval,až to přestalo.Tohle je u nafty zkrátka bolest.
...ha právě si říkám, že nepřisává, protože teplej nemá problém, to by se hádal,takže buď nafta padá, předsuvník nemaká nebo nežhavíš.To jsou radosti,že?
Ale jestliže ti topo výměne hadic šlo dobře(pokud byla také zima) tak někde asi přisáváš vzduch, nebo padá nafta.Nebo, jak je nejpravděpodobnější, již asi obojí.Stačí jedna nedotažená koncovka a je vymalováno.Znám to, po GO motoru mi chcaůlo kde co, pořád jsemměnil a dotahoval,až to přestalo.Tohle je u nafty zkrátka bolest.
...ha právě si říkám, že nepřisává, protože teplej nemá problém, to by se hádal,takže buď nafta padá, předsuvník nemaká nebo nežhavíš.To jsou radosti,že?
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- premek_k
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
K tomu by mě ještě zajímalo, zda je potřeba se u 2.2dti nějak starat o turbo. U GR jsem se dočetl, že je potřeba měnit olejovou naplň turba (pro mě novinka, nikdy jsem netušil, že tam něco takového je) maximálně po 5,000 km. Ale u froni jsem o tom neslyšel.
B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998
... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
- Slaava
- Moderátor
No je to trochu zvláštní ale turbo u GR má podle toho, co ty píšeš svůj vlastní olejovej okruh. Pokud se nepletu, tak u všech Fronter A (rozhodně u 2,3TD) je turbo napojený na mazací okruh motoru. Nejspíš to tak bude i u Fronter B.
-
Pavel M
- Začínající diskutér
No, původně jsem to tu chtěl napsat, protože mně napadlo, že to nebude dlouho trvat a začne někdo s žhavením a svíčkamafarmář píše:...hovno ti to žhaví...
Takže pánové, naposledy
Tak, žhavení jsme vyloučili
Nafta na 95% nepadá. Hadice jsem vyměnil, těsně před čerpadlem (cca 2cm) je zpětnej ventil, kterej naftu drží (odzkoušeno). Nikde ani kapka od rosení.
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Slaavo, o žhavení už sem se zmínil výš.
Čidla jsou všechny OK - pochybuju, že by si toho ten proklatej počítač nevšim
Váha vzduchu OK - vyzkoušena na jinym autě
EGR ventil nevím kde a na co je a tzn. ani nevím, jak se čistí
Komprese a rozvody - myslím, že na to je ještě čas. To auto má dneska najeto 63tisíc
Čidla jsou všechny OK - pochybuju, že by si toho ten proklatej počítač nevšim
Váha vzduchu OK - vyzkoušena na jinym autě
EGR ventil nevím kde a na co je a tzn. ani nevím, jak se čistí
Komprese a rozvody - myslím, že na to je ještě čas. To auto má dneska najeto 63tisíc
- Slaava
- Moderátor
Žhavení jsem nepředpokládal, to je základ, proto jsem za to uvedl "klasika", čímž jsem chtěl říct, že si si toho určitě vědom. Přímovstřik žhavení zase tak nutně nevyžaduje jako vstřik do různejch komůrek. Taky jsem nevěděl od jakejch teplot ti to blbne.
O EGR se pouč v článcích na viewforum.php?f=7 a o repasi na 2,2DTi si přečti tady: viewtopic.php?f=7&t=1410
Jinak po 63 tisících by řetězový rozvody měly bejt furt košer (pokud pravidelně měníš olej), takže ty můžeš vyloučit. Měly by ustát tak 150.000 až 200.000 km. Pokud jsou udělaný rozumně, tak daj klidně i půl milionu kilometrů. Kompresní a únikovej test není ale nikdy od věci, může poukázat na možný větší problémy.
O EGR se pouč v článcích na viewforum.php?f=7 a o repasi na 2,2DTi si přečti tady: viewtopic.php?f=7&t=1410
Jinak po 63 tisících by řetězový rozvody měly bejt furt košer (pokud pravidelně měníš olej), takže ty můžeš vyloučit. Měly by ustát tak 150.000 až 200.000 km. Pokud jsou udělaný rozumně, tak daj klidně i půl milionu kilometrů. Kompresní a únikovej test není ale nikdy od věci, může poukázat na možný větší problémy.
- vesmir
- Začínající diskutér
seřídit se dají jenom rozvody a to nebude tvůj případ. Čerpadlo má díry na šrouby bez možnosti posunu, takže se seřídit nedá (synchr. vstřiků se dělá sw).
Zkus jednu věc, když startuješ a nechce to blafnout, jde něco z výfuku? Pokud ne, tak tam nejde žádná nafta. Pokud ano, tak tam stříká jindy než má - předvstřik
Zkus 2. věc: napoj na čerpadlo hadičky z flašky (OBĚ), flašku pověs někam vysoko (za kapotu), natoč to ať to spolehlivě nasaje naftu a odvzdušní se to a NECH TO celou noc stát i s tou zavěšenou flaškou. Pokud to ráno chytne, tak ti ta nafta prostě padá (95% jistoty je pořád na h.). Pokud to nechytne, tak je něco v pr. - třeba řízení předvstřiku - to by ale měla hlásit diagnostika.
Nafta může padat taky z důvodu netěsnosti u vstřiku. Ty gumový hadičky jsou nasazený na kovový přapadový trubičce a ta je zaražená do vstřiku. Ta trubička se dá kleštičkami vytáhnout a někdy je netěsnost právě u ní a není to vidět. Co já se natrápil s hadicemi, než jsem na to přišel.
Netěsné mohou být také vlastní vstřiky a tlakový trubky (přitáhnout převlečné matice)
Jinak na ten zpětný ventil se nespoléhej. Neznám zpětný ventil, který by za celou noc nepropustil ani kapku. Nezapomeň, že když ukápne kapka paliva, tak je objemově nahrazena spoustou vzduchu.
ale fakt začni bodem 1 a napiš co de z výfuku a pak bodem 2. V tvé situaci už nemá cenu laborovat s nějakými dalšími hadicemi, ventily a pod.
Zkus jednu věc, když startuješ a nechce to blafnout, jde něco z výfuku? Pokud ne, tak tam nejde žádná nafta. Pokud ano, tak tam stříká jindy než má - předvstřik
Zkus 2. věc: napoj na čerpadlo hadičky z flašky (OBĚ), flašku pověs někam vysoko (za kapotu), natoč to ať to spolehlivě nasaje naftu a odvzdušní se to a NECH TO celou noc stát i s tou zavěšenou flaškou. Pokud to ráno chytne, tak ti ta nafta prostě padá (95% jistoty je pořád na h.). Pokud to nechytne, tak je něco v pr. - třeba řízení předvstřiku - to by ale měla hlásit diagnostika.
Nafta může padat taky z důvodu netěsnosti u vstřiku. Ty gumový hadičky jsou nasazený na kovový přapadový trubičce a ta je zaražená do vstřiku. Ta trubička se dá kleštičkami vytáhnout a někdy je netěsnost právě u ní a není to vidět. Co já se natrápil s hadicemi, než jsem na to přišel.
Netěsné mohou být také vlastní vstřiky a tlakový trubky (přitáhnout převlečné matice)
Jinak na ten zpětný ventil se nespoléhej. Neznám zpětný ventil, který by za celou noc nepropustil ani kapku. Nezapomeň, že když ukápne kapka paliva, tak je objemově nahrazena spoustou vzduchu.
ale fakt začni bodem 1 a napiš co de z výfuku a pak bodem 2. V tvé situaci už nemá cenu laborovat s nějakými dalšími hadicemi, ventily a pod.
-
Pavel M
- Začínající diskutér
OK, mrknu na ten vejfuk při startu
A o výkendu zkusím tu fintu se zavěšenou flaškou.
A jak tam jsou utěsněný ty kovový přepadový trubičky, když to jde vytáhnout kleštěma ? To těsní jen třením kov na kov ?
Hele a ještě jak se vyndá držák vstřiku ? To se taky jen vytáhne ??
A o výkendu zkusím tu fintu se zavěšenou flaškou.
A jak tam jsou utěsněný ty kovový přepadový trubičky, když to jde vytáhnout kleštěma ? To těsní jen třením kov na kov ?
- premek_k
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To mi ani neříkej !!!!! Tři hodiny jsem pinzetou a hodinářským šroubovákem odstraňoval zbytky zpuchřelých hadiček, které se samozřejmě namísto stažení utrhly a zůstaly na těch trubičkách. To bylo kurev !!!!vesmir píše: Ta trubička se dá kleštičkami vytáhnout a někdy je netěsnost právě u ní a není to vidět. Co já se natrápil s hadicemi, než jsem na to přišel....
B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
- václav
- Pokročilý diskutér
Zapoměl jsi nám sem napsat, že jsi vinou soudruhů z NDR, kteří se v tom v Trabant servisu hrabaly, jezdil dva roky na nefiltrovanou naftu, kterou si čerpadlo sálo díky přehození z PŘEPADOVÝ hadice a tudíž může být neco s čerpadlem, což bych ti ani v nejmenším nepřál. Hodně zdaru !!!

Frontera B 2.2 DTI pneu BF Goodrich ALL Terain T/A CB Alamat 295