Pár slov k výběru rámu

Sem piště cokoliv, co se týká sekce Podvozek, ale nezapadá konkrétně do předdefinovaných kategorií sekce Podvozek
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Pár slov k výběru rámu

Příspěvek od Nimrod »

Tady je článek http://www.offroad-frontera.com/html/clanky/ram.html. A nebojte se diskutovat nikdo Vás nepokouše....
Slaava
Moderátor

Můj paskvil

Příspěvek od Slaava »

Mám takový dilema: můj rám je takovej podivnej, je svařenej ze dvou homologovanejch, takže je vlastně nehomologovovonovanej. Držáky sou z fronteráckýho a přes takovej kus plechu je k tomu přivařenej skoro celej rám na nějakýho japonce (někdo říká, že je to z LandCruiseru, jinej že z Pajera a tak podobně). Jeho fotečku najdete v galerii. Na technickou sem sprostě jel s ním a technik ani nehnul brvou.
Nášlapy mám originál, shnilý jak brambory, což je, jak sem si povšiml, pro Frontery typický. Problém je asi v plastovým povrchu, kterej Opel s gustem použil na některejch součástkách. Připadá mi, že na plastu se po čase objeví malé prasklinky a tudy tam začne lízt vlhkost. Na některých místech navíc plast odchlípne a to je potom tragédie. Tenhle povrch sem zatím zaregistroval na nášlapech, orig. ochr. rámu, torzkách a pár kravinkách v motorovém prostoru. Nášlapy opticky snižují světlost vozidla, ve skutečnosti by ale člověk musel dělat echt prasečiny aby potřeboval těch pár centimetrů na bocích. Samozřejmě by se daly udělat nášlapy, který by měly podélnou trubku ve výši prahů, tyto by ale příliš nechránili proti poškození prahů zespodu. Leda by těžká plechařina musela jít po celý dýlce od rámu po hlavní trubku nášlapu. Takovému vozidlu se ale potom říká tank...
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Přechodový úhel

Příspěvek od Nimrod »

Ono když se podiváš jak vysoko jsou originál nášlapy, tak zjistíš specielně u Frontery, že jsou výš než diferenciál a převodovka a.............. Takže nějákej přechodovej úhel mě vůbec netankujte, jelikož je omezen podvozkem a ne nášlapama. Navíc nášlapy tě ušetří před stromem, teda pokud je tam nemáš pouze na okrasu....... :lol:
Slaava
Moderátor

Ecce Homo Hologace Homolka

Příspěvek od Slaava »

Jo, jak sem psal, nášlapy snižujou vejšku jen opticky, protože každej na to auto čumí většinou tak ze dvou metrů a nášlapy pak cloní malebný pohled pod auto. Je to subjektivní vjem. Překážet můžou jen v extrémních případech, kdy je to ale vo prahy.
Mám dotaz: je-li jakýkoliv doplněk (teď mám na mysli hlavně různý takovýhle otrubkování) homologován, měla by na něm být nějaká značka tento fakt potvrzující. Je tomu tak, nebo má člověk doma mít k prokázání nějakej certifikát?
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Hologace

Příspěvek od Nimrod »

Mělo by to mít na sobě takový ten homologační znak, ovšem ten tam příliš dlouho nevydrží, takže by měl být k dispozici certifikát o homologaci někde doma a vůbec nejlepší je na základě této homologace toto zapsat do TP a OTP teda dnes již ORV.
Slaava
Moderátor

Hovnologizace

Příspěvek od Slaava »

Tak to sem v prdeli: značky žádný, rám bastlenej, nášlapy shnilý a certifikáty si áčka strčily do řitního otvoru. :roll:
maxim
Diskuzní Nováček
Kontaktovat uživatele:

rámy

Příspěvek od maxim »

největší bolest nášlapů je v super kvalitním nástřiku plast-barvy která drží při sobě ale né na železe.stačí jedna malá dírka a je zle.v zimě jsem prošloupnul nášlap a tak zjistil ze tam není ož žánej plech,včera na ně koukal táta a bylo rozhodnuto vyrobit nové ,silnější a hlavně s pořádnou povrchovou úpravou.jsem na mě zvědavej.jinak k homologacím : je to dobrá věc ale když se podíváte na uchycení nových nerezových rámů na nových autech absolutně nemůžou nic vydržet.mám přední rám doma dělanej bez homologace a na technickej na něj koukali divně,ale prošel jsem bez problémů,a narozdíl od těch kupovanejch drží,testovali jsme ho zatlačením do betonového sloupku ,vydržel a neohnul se.tak zatím maxim
Bc. Daniel Pýcha

rám nerám

Příspěvek od Bc. Daniel Pýcha »

Ze života. U mého Campína je rám origoš, tažný od Brinku. Bohužel až já jsem zjistil, že to není zapsaný v TP. Prodejce ve Vrchlabí již podklady k rámu nemá, s firmou Brink nekamarádí a ty LOJZO co sis naběh tak se starej. Ono to je k zasmání, ale nesměl bych ten Lojza být já. Divím se skutečnosti, že to auto jezdilo 3 roky po Irsku pak se vrátilo s propadlou STK do Čech a tady 2x prošlo a nikdo si toho nevšiml.
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Dudík »

Spíš bych řekl "... a ty POCTIVEJ Lojzo se starej." Všichni si dovedeme představit jak takový auto "prochází" technickou.
Důďa
Frontera A 1998, 2,2i 16v.

... hledáš cíl a směr svý ztracený cesty bude to krutej boj, čekaj tě hromy a blesky
Ref: na konci motor přestane vít a duše najde svůj klid...
martinaaa

legislativa kolem rámů

Příspěvek od martinaaa »

Lidi jak je to vlastně s těmi rámy? Technická se dá vždycky nějak voch..at abych prošel, ale jak je to v případě, že někoho sejmu - například chodce, sice nezaviněně, ale zlámu mu ruce, nohy a pojišťovna se po mně začne vozit.

Abych byl z obliga tak tedy musím:

mít k rámu nějaký doklad?

mít rám s homologací - nebo stačí prohlášení výrobce o shodě?

a asi nejdůležitější - musí být rám zapsán v TP?

má rám nějaké identifikační číslo - které je někde zapsáno?
*pt*
Pokročilý diskutér

myslis predny ram?

Příspěvek od *pt* »

tzv. bull bar?
lebo ja sice mam na mojom B-cku ram, ale iba ten plastovy ..chcel by som si to prebastlit na pevny rurovy ram, ako maju napr. Toyoty, ale s tym ze by to bolo poriadne zvarene az na ram auta....lebo to orginalne uchytenie - to je na smiech:D vzdy sa pobavim ked vidim ako ten mohutny naraznik drzi naspodku na 2 sroboch!!! :D ja mam v plane si to navarit celym profilom rury az na ram ..takze mi to len tak nejaky crep nezohne :twisted:
ale to je teoria - ako to bude v praxi a s STK to sa uvidi
mfg

*pt*

Lexus NX200t
MTZracing
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MTZracing »

Ku montazi kovovych ramov sa tusim v r. 2005 hovorilo o homologacii a "generalnom schvaleni" dovtedy namontovanych ramov a tak podobne.
Nove sa uz nemali schvalovat-ked si dobre pamatam.
(argumenty boli : meni sa pri tom charakteristika naprojektovanych deformacnych zon a hrozi zvysene nebezpecie pre chodcov)

Cital som to uz davnejsie na nejakych offroadackych strankach, ale teraz si nespomeniem kde.
Niekde to mozno najdem a poslem sem link.
Takze bacha, aby ste neinvestovali zbytocne !
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: myslis predny ram?

Příspěvek od Martin Dudík »

*pt* píše:tzv. bull bar?
lebo ja sice mam na mojom B-cku ram, ale iba ten plastovy ..chcel by som si to prebastlit na pevny rurovy ram, ako maju napr. Toyoty, ale s tym ze by to bolo poriadne zvarene az na ram auta....lebo to orginalne uchytenie - to je na smiech:D vzdy sa pobavim ked vidim ako ten mohutny naraznik drzi naspodku na 2 sroboch!!! :D ja mam v plane si to navarit celym profilom rury az na ram ..takze mi to len tak nejaky crep nezohne :twisted:
ale to je teoria - ako to bude v praxi a s STK to sa uvidi
Můj názor:
Ale ty šrouby sou pevnostní. Závity nemají klasickou stoupavost - je jemnější. Někde jsem tady o těch šroubech snad psal, když jsem je scháněl kvůli nášlapům. A co se týče nárazu, tak stejně nejspíš dojde k ohnutí těch trubek, čili maska a kdo ví co ještě půjde do háje. Tak si myslím že nárazník, což je součást rámu, stačí.
Důďa
Frontera A 1998, 2,2i 16v.

... hledáš cíl a směr svý ztracený cesty bude to krutej boj, čekaj tě hromy a blesky
Ref: na konci motor přestane vít a duše najde svůj klid...
*pt*
Pokročilý diskutér

to neni o tych skrutkach

Příspěvek od *pt* »

to: duda

TIe skrutky mozu byt pevne ako chcu, ale ked to drzi na takych plieskoch... :roll:
mfg

*pt*

Lexus NX200t
dan 17
Začínající diskutér

Příspěvek od dan 17 »

ještě že si mají o čem psat
Odpovědět

Zpět na „OSTATNÍ_podvozek“