Pneumatiky vs. spotřeba

Vše co se bude týkat pneumatik, protektorů a disků. Rozměry, huštění, vzorky, údržba, doporučení, atd. Všechny modifikace Frontera.
Důďa

Příspěvek od Důďa »

Pokud je tomu opravdu tak, tak to souhlasí ne? Pokud jsem vše správně pochopil, tak užší pneu mají nižší spotřebu a to jsme na začátku psali. Co mě ale příjde nejvíc zajímavý je poměr úspory paliva vzhledem k šířce pneu. Po přepočtu mi vychází cca 0,5l na 1 cm. Z hlediska spotřeby by se pak vyplatil přechod i na pneumatiku třeba jen o jediný centimetr užší. Vždyť on je to sice jen jeden centimetr, ale krát čtyři pneumatiky. Ještě by mě zajímal obsah motoru. Tomíku, ty 235-ky fakt asi stojí za zvážení.
Návštěvník

Re: K tomu sněhu

Příspěvek od Návštěvník »

Důďa píše:Než měnit na zimu gumy (používám celoročně pneumatiky tipu M+S), tak radši nasadím sněhový řetězy, když budou potřeba. Přechodem z 255/65 na 235/70 zúžíš pneumatiku jen o dva centimetry (jestli se nepletu) a to si myslím že je o ničem.
*pt*
Pokročilý diskutér

2005 alebo foracky pravek :D

Příspěvek od *pt* »

Slaava píše:Tomíku, moc mi nevěř, já hodně kecám :lol:
... Tomíku poraď mi: jak se ti podařilo to, že se ti u tvej příspěvků zobrazuje ten malej obrázek :?: Díky

kazdy raz zacinal - aj nas guru :lol:
mfg

*pt*

Lexus NX200t
Janeš Petr
Moderátor

Re: Spotřeba

Příspěvek od Janeš Petr »

Nimrod píše:Takže pánové máme srovnání spotřeby s pneu 31x10,5 R 15 a 235x75 R15. U těch prvních je kombinovaná spotřeba 14 l a u těch druhých je 12,5 l na 100 km. Tak a teď jsem zvdat co vy na to.
já ti nechci moc odporovat,ale když postavíš ty dvě gumy k sobě,lítá tam 5cm na vejšku,což je na obvodě ještě o něco víc.zkrátka,je třeba tu spotřebu měřit třeba GPS nebo podle kilometrovníku u silnice,protože tachometr při 235 sakra proměřuje. ve skutečnosti jsi na těch 235 ujel místo 100km jen 85 a to je ten rozdíl spotřeby . mě to na 235 padá tak o litr a půl dolu,zato cesta do Budějc to na nich od nás je o kilometr delší.... takže žádná moc úspora,i když - auto na nich jede i do kopce pětkou
Slaava
Moderátor

Re: 2005 alebo foracky pravek :D

Příspěvek od Slaava »

*pt* píše:
Slaava píše:Tomíku, moc mi nevěř, já hodně kecám :lol:
... Tomíku poraď mi: jak se ti podařilo to, že se ti u tvej příspěvků zobrazuje ten malej obrázek :?: Díky
kazdy raz zacinal - aj nas guru :lol:
Nojo, to zase někdo něco vyhrabal - jako se tenhle tejden Klouďák radoval, že zná víc druhů původních ochrannejch rámů na Fronteru A než já :roll:
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Žanek
Super diskutér

Re: Spotřeba

Příspěvek od Žanek »

Janeš Petr píše:
Nimrod píše:Takže pánové máme srovnání spotřeby s pneu 31x10,5 R 15 a 235x75 R15. U těch prvních je kombinovaná spotřeba 14 l a u těch druhých je 12,5 l na 100 km. Tak a teď jsem zvdat co vy na to.
já ti nechci moc odporovat,ale když postavíš ty dvě gumy k sobě,lítá tam 5cm na vejšku,což je na obvodě ještě o něco víc.zkrátka,je třeba tu spotřebu měřit třeba GPS nebo podle kilometrovníku u silnice,protože tachometr při 235 sakra proměřuje. ve skutečnosti jsi na těch 235 ujel místo 100km jen 85 a to je ten rozdíl spotřeby . mě to na 235 padá tak o litr a půl dolu,zato cesta do Budějc to na nich od nás je o kilometr delší.... takže žádná moc úspora,i když - auto na nich jede i do kopce pětkou
Pokud chceš srovnávat spotřebu musí holt pneu průměrově stejné a se stejným vzorkem.
Šířka běhounu se dost u různých výrobců liší. Pneu 265/75/15 A/T mám šířku běhounu 225 mm ale celkovou šířku gumy 272 mm. Záleží taky na konstrukci pneumatiky. U 31/10,5/15 M/T na stejné šířce ráfku 7 palců má M/T celkovou šířku gumy jen 250mm a šířku vzorku asi 215 - 220 mm. Přitom jsou to rozměrově stejné pneumatiky a i spotřeba je stejná.
vesmir
Začínající diskutér

Re: Pneumatiky vs. spotřeba

Příspěvek od vesmir »

2Důďa: ty řetězy jsou fajn, ale pokud dojíždíš každý den 20km do práce a z toho jsou 2km na sněhu, tak tě brzy přestane nasazování řetězů bavit. Jednak se u toho po každý zašpiníš a navíc s tím strávíš tolik času co ti trvá celá cesta do práce. :( (a sousedům děláš jenom šaška)

K těm celoročním gumám: měl jsem v zimě tohle:
Obrázek

na sněhu zabraly, ale jinak na prd. Auto nebrzdilo (jenom cvakalo ABS), nezatáčelo a po uklouzaným sněhu jsem stejně nevyjel.

K té spotřebě: teď jsem jel Rostocku a spotřeba 7,6l/100 (bez klimatizace, cca tachometrových 120km/h), zpátky jsem to valil 140 s klimou a spotřeba 8,5. Za celou dovolenou (1650km) průměr 8,1l/100km.
Mám na tom nasazený úplně sjetý semperity prakticky bez vzorku 245/70/16, takže na tom něco bude. Počítám, že až tam dám něco s teréním vzorkem, tak to poleze nahoru
myslivec
Super diskutér

Příspěvek od myslivec »

Mám Izardy od Matadoru druhý rok, průměr 8 l/100 km, dle počítače. Taky nepřezouvám a na nejlevnejsipneu.cz jsem je koupil za 2 tisíce kus. Vůbec neubejvaj, tak jsem zvědav, jak dlouho vydrží :roll: :roll:
black forest
Začínající diskutér

Příspěvek od black forest »

myslivec píše:Mám Izardy od Matadoru druhý rok, průměr 8 l/100 km, dle počítače. Taky nepřezouvám a na nejlevnejsipneu.cz jsem je koupil za 2 tisíce kus. Vůbec neubejvaj, tak jsem zvědav, jak dlouho vydrží :roll: :roll:
Mám stejný názor ,jezdím na Matador nordica MP 91 celý rok 245/70/16 a velká spokojenost -nejsou hlučný a km výkon též vynikající. V zimě nekloužou o nic víc než třeba Michelinky latitude za dvounásobnou cenu ( Mám je vyzkoušený)Ještě jste nepsali nic o tlaku.Když zapřáhnu přívěs, tak nafoukám 3,00 na předek i na zadek a vůbec to neskáče,klesne spotřeba a jede to.V zimě a solo, foukám dle Adama. Ahoj fšem Forest
václav
Pokročilý diskutér

Příspěvek od václav »

Před týdnem jsem se vrátil z chorvatska, jeli jsme přes slovensko , maďarsko atd , až na poloostrov pelješac 1200 km tam , něco v místě po horských cestách a zpět celkem 2550km a spotřeba 7,7 l / km, naložený tam i zpět ( domů 15 l vína a 70 kg kamení). S rodinou a částečně s klimou. Motor 2.2 dti gumy BF Goodrich All terain (najeto na nich cca4000 km a úbytek cca 0,5 mm původní hloubka dezénu 13 mm). :wink:
Frontera B 2.2 DTI pneu BF Goodrich ALL Terain T/A CB Alamat 295
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

mám ten samej vzorek ,co má vesmír a nemůžu si vynachválit,ujedou všude . a nejsem z Prahy :grin: normálně s nima jezdím tady v tom našem podšumaví a fakt dobrý,jak na sněhu tak v blátě a oproti Fulda tramp jsou tišší
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

s projížděním sněhu se nebudu opakovat, psal jsem to mockrát, jsou dvě varianty, buď lehce rychle přejet, samo na širších gumách nebo natvrdo prokousat, lepší užší vyšší gumy. Šíře spotřebu ovlivňuje. Čím širší gumy, tímvyšší valivý odpor a nižší zatížení na podložku, lépe sedí, někdy až moc a i přes servo se s tím dřete jako koně. Užší gumy? snažší točení, při vyšším nahuštění malý odpor a menší spotřeba.Ovšem snáze klouznou. V terénu jde o to, co chce kdo jezdit. Jestli svahy, bláto a vodu s pevným nebo kluzkým podkladem, trávu nebo les, mokro sucho. Určitě se nevyplatí pořídit si vysloveně specializované gumy, pokud je nevyužijete. A když se kouknete na armádu, je vám jasné, co je kompromisem pro více terénu. Neobouvají žádné velké bačkory na čtverečkách, proč asi. Ale na dálnici to není. Takový univerzál se pohybuje kolem 225-235 šíře, u šestnáctek méně, tedy teréních. O slickách se na těhle autech bavit nebudu, pak už chybí jen snížit podvozek a mít z toho bubáckej hiphop kchár :roll:
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

Foreste, ty nemáš na dveřích nálepku s tlakem gum podle rozměru? já jo. Pro Campo je předek skoro vždy 2,3-2,5 a s 2,5 je zbytečně skákavej a klouzavej i s podvalem. Dát tam trojku vyskočí mi tlumiče skrz podběhy až do kabiny.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
black forest
Začínající diskutér

Příspěvek od black forest »

farmář píše:Foreste, ty nemáš na dveřích nálepku s tlakem gum podle rozměru? já jo. Pro Campo je předek skoro vždy 2,3-2,5 a s 2,5 je zbytečně skákavej a klouzavej i s podvalem. Dát tam trojku vyskočí mi tlumiče skrz podběhy až do kabiny.
Mám tam štelovací koni a jsou vyladěný na měkkou jízdu,tak nevím ,jestli bych poznal rozdíl v tlaku mezi 2,5 a 3 atm,ale určitě bych to poznal na spotřebě.U těchto aut musíme zkrátka na komfortu hodně slevit a já fakt nejezdím tak rychle,aby za mnou vlál přívěs. :oops: :oops: Zdravím fšecky Forest
Odpovědět

Zpět na „PNEUMATIKY“