Vysoké volnoběžné otáčky u 2,3TD, porucha volnoběžn. ventilu
-
Šmuk
Vysoké volnoběžné otáčky u 2,3TD, porucha volnoběžn. ventilu
U mé Fronterky 2,3TD r.1992 se z ničeho nic drží vysoké volnoběžné otáčky, místo obvyklých asi 800 zůstává pořád asi 1500. Podíval se na to mechanik a shledal, že příčina by měla být v nefunkčním ventilu volnoběhu (elektromagnetickém?), kterej je asi potřeba vyměnit. Ventil mám teď provizorně přitaženej drátem do horní polohy, takže je vyřazenej, a volnoběh je zase 800. Viz fotky.
Máte s tím někdo zkušenosti? Uvítám každou radu dřív než ho budu muset koupit, bude asi drahej.
Díky Šmuk
Máte s tím někdo zkušenosti? Uvítám každou radu dřív než ho budu muset koupit, bude asi drahej.
Díky Šmuk
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Šmuk
- Slaava
- Moderátor
Čerpadlo
Celý čerpadlo se dá sehnat prej i za litr, takže to nebude zase takovej krvák. Navíc se daj sehnat i zadřený kusy a ty budou fakt za pakatel.
Zkoušel jsi, jestli k tomu vede elektrika (jestli není nemocnej drátek) nebo jestli není špatnej obvod, co se o to stará (plus vede přímo od toho největšího teploměru na komoře termostatu - je to bílo-modrej drátek 0,75)?
Zkoušel jsi seštelovat to stavěcím šroubem?
Zkoušel jsi, jestli k tomu vede elektrika (jestli není nemocnej drátek) nebo jestli není špatnej obvod, co se o to stará (plus vede přímo od toho největšího teploměru na komoře termostatu - je to bílo-modrej drátek 0,75)?
Zkoušel jsi seštelovat to stavěcím šroubem?
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
-
Šmuk
volnoběh
Popíšu to laicky, jak mi to vysvětlil mechanik: elektr.káblík k tomu vede, je prý od čidla teploty motoru. Při teplém motoru jde od čidla do ventilu proud, což je správně, neboť má ten ventil volnoběhu spínat. Píst ventilu (či co to má uprostřed) se tím má vysunout nahoru, zatlačit na takový to vahadlo a snížit tak otáčky. Proměřením konektoru na tom káblíku jsme zjistili, že při teplém motoru proud k ventilu opravdu jde, ale ventil se nepohne. Ani po prostříknutí WD. Šmuk
Šmuk
-
Lukáš
- Slaava
- Moderátor
Stavítko volnoběhu
Jo, máš pravdu, tak je to i tady. Ještě doplním, že celej tenhle cajk se dá nastavit ještě pomocí jeho usazení k držáku.Lukáš píše:Tyhle věci většinou fungujou tak, že uvnitř nastavovače (ventilu) je náplň parafinu nebo podobnýho svinstva a topná spirála. Spirála zahřívá parafin, ten se roztahuje a vysouvá pístek. Pokud jde do nastavovače proud a pístek nechodí, pak je asi přerušená spirála.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
-
Šmuk
volnoběh
Ventil jsme demontovali.
Auto jede i bez něj normálně, nic se nedá poznat, volnoběh se drží asi 800 otáček. Ale v zimě by asi byly problémy, studený motor by chcípal.
Ventil na el.proud nereaguje, jeho pístek se ani nehne, takže je asi opravdu mrtvej. Zkusil jsem pístek opatrně kleštěma, jde mírnou silou povytáhnout, ale hned se vrátí.
Schema vstřikovacího čerpadla jsem vydyndal v Oplu, ventil má katalogový č.0819231 a stojí u nich děsných 1.815 Kč.
Musím to nějak dořešit. Máte nějaký jiný nápad? Kromě toho, že bych ovládal zvýšení otáček jednoduše ručně dodatečným lankem, jak mi kdosi radil. Takového sytiče jsem si užil až dost na škodárně. Šmuk
Auto jede i bez něj normálně, nic se nedá poznat, volnoběh se drží asi 800 otáček. Ale v zimě by asi byly problémy, studený motor by chcípal.
Ventil na el.proud nereaguje, jeho pístek se ani nehne, takže je asi opravdu mrtvej. Zkusil jsem pístek opatrně kleštěma, jde mírnou silou povytáhnout, ale hned se vrátí.
Schema vstřikovacího čerpadla jsem vydyndal v Oplu, ventil má katalogový č.0819231 a stojí u nich děsných 1.815 Kč.
Musím to nějak dořešit. Máte nějaký jiný nápad? Kromě toho, že bych ovládal zvýšení otáček jednoduše ručně dodatečným lankem, jak mi kdosi radil. Takového sytiče jsem si užil až dost na škodárně. Šmuk
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Šmuk
- Slaava
- Moderátor
Volnoběžný ventil
No von ten ventil reaguje docela pomalu, jak se postupně ohřívá. Mě se plně vytáhne ten jeho pístek až tak za půl minuty až minutu.
Jestli je mrtvej, tak ho vykuchej a zkus ho opravit. Nic tím neriskuješ. Jinak si dej inzerát, podle mě mrtvej vstřikovač s tímhle bazmegem určo najdeš za pár šupů.
Jinak obrázek je moc hezkej, zkus mi prosím zjistit, co píšou u pozice 10. Díky.
Jestli je mrtvej, tak ho vykuchej a zkus ho opravit. Nic tím neriskuješ. Jinak si dej inzerát, podle mě mrtvej vstřikovač s tímhle bazmegem určo najdeš za pár šupů.
Jinak obrázek je moc hezkej, zkus mi prosím zjistit, co píšou u pozice 10. Díky.
- farmář
- Moderátor
Slaavotvézoufalství je mi známé, v Rodvínově je chlapík co to dělá a není drahej.Teď mi dělal ZEXELa vyčistil seřídil přetěsnil no nevzpomínám přesně cca 800.Jestli chceš jeho mobil, pošli SMS, je náhoda že sem lezu.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Slaava
- Moderátor
Čerpadlo
Díky ale asi ho potřebovat nebudu. Co jsem potřeboval na čerpadle udělat jsem si udělal sám, přípravek na uchycení měřáku jsem si taky zbastlil svépomocí. Uvažuju ale, že si do budoucna pořídím záložní čerpadlo (na delší cesty jako náhradní díl), tak to bych asi zrepasoval kompletně a s tím bych už potřeboval píchnout.
Mimochodem ten objekt u pozice 10 je LDA - tlakový korektor, věc která zvyšuje vstřikovanou dávku v závislosti na přetlaku v sání od turba.
Mimochodem ten objekt u pozice 10 je LDA - tlakový korektor, věc která zvyšuje vstřikovanou dávku v závislosti na přetlaku v sání od turba.
- patas
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
- Slaava
- Moderátor
Cihla na plynu
Systém "cihla na plynu"?patas píše:zase kdyz bys to mel ruco ovladany jak to ma napriklad nissan tak to ma taky neco do sebe.Proste nastavis vyssi otacky a jedes bez plynu.Kamos to ma na nissanu a je to docela dobry kdyz to rozjizdi proti prudkymu kopci ani nemusi pouzivat rucku :D
- patas
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele: