Kam s CB anténou?

Vše co se týká elektroinstalace vozidla
Odpovědět
Milda
The Legend
Kontaktovat uživatele:

CB / radio

Příspěvek od Milda »

No abych se přiznal, tak koketuju s myšlenkou to autorádio v panelu vyhodit (stejně je to krám) a do díry fláknout stanici. Rádio stejně skoro neposlouchám od doby, co jsem namontoval CB. Ale mám obavy, že na displej bude blbě vidět. Kanál, S-metr, ovládání atd. I když je používání stanice za jízdy nedovolené, kdo z nás to řeší, že? Mám ji proto na palubě, abych na ni dobře viděl. A proti slunci na stojícím voze používám Alu sluneční fólii. Kryje interier,stanici a teplota ve voze je v pohodě. Jo a zkoušel jsem používání AUTOVOXU za jízdy, abych nemusel držet mikrák v ruce,ale je nutné na něj dost řvát,aby sepl klíč. Jinak děkuji za premiéru na tvém webu.
Naposledy upravil(a) Milda dne 25 lis 2007 20:31, celkem upraveno 3 x.
Fronterový vysloužilec a doživotní člen fanklubu tohoto fóra.
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá.
mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
rescuer
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: CB / radio

Příspěvek od rescuer »

Milda píše:No abych se přiznal, tak koketuju s myšlenkou to autorádiorádio v panelu vyhodit (stejně je to krám) a do díry fláknout stanici. Rádio stejně skoro neposlouchám od doby, co jsem namontoval CB. Ale mám obavy, že na displej bude blbě vidět. Kanál, S-metr, ovládání atd. I když je používání stanice za jízdy nedovolené, kdo z nás to řeší, že? Mám ji proto na palubě, abych na ni dobře viděl. A proti slunci na stojícím voze používám Alu sluneční fólii. Kryje interier,stanici a teplota ve voze je v pohodě. Jinak děkuji za premiéru na tvém webu.
Není zač. Ještě tam přibyde mé staré auto... A snad se to začne množit. Ovšem koukám že ostantí na tomto fóru mé nadšení moc nezdílí :lol: . Jinak, tvá RDS umí VOX - aktivaci hlasem. Zkoušel si to používat? Podle zákona "nesmíš za jízde ve vozidle držet v ruce žádné hovorové zařízení, vysílačky, telefony, diktafony atd..." Ale nikdo neřekl, že by si nesměl mluvit do VOXové staničky, která klíčuje sama. Tudíž můžeš mít spokojeně obě ruce na volantu a vykecávat se na CB. Já bych bez CB už asi nepřežil :D :lol:
Milda
The Legend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milda »

Právě jsem to tam v textu dopisoval, když jsi odpovídal. Jo a moje Bílá je r 1994 a né 92: Tak z ní nedělej stařenu :D
Naposledy upravil(a) Milda dne 25 lis 2007 20:32, celkem upraveno 1 x.
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá.
Milda
The Legend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milda »

Jo a zkoušel jsem používání AUTOVOXU za jízdy, abych nemusel držet mikrák v ruce,ale je nutné na něj dost řvát,aby sepl klíč. Jinak děkuji za premiéru na tvém webu.
rescuer
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rescuer »

Milda píše:Právě jsem to tam v textu dopisoval, když jsi odpovídal. Jo a moje Bílá je r 1994 a né 92: Tak z ní nedělej stařenu :D
Dobře dobře, už to du opravit... Rok sem rok tam :D Ale ok :-) Mno tak to ten VOX teda moc nevymyslely,, pitomečci... :cry: To mě trošku zklamalo teda... Pak už leda, vyměnit origo mike, za nějaký dynamický echo - MAAS EC-2018, CB-MASTER NM500E asi dva nejlepší echáče :-) To by mohlo pomoct.
Milda
The Legend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milda »

Jo,to už jsem taky zvažoval. Možná má slabou citlivost. Protistanice mi dávaj info o tom, že mám trochu slabou modulaci. Dík za typy mikra
rescuer
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rescuer »

Milda píše:Jo,to už jsem taky zvažoval. Možná má slabou citlivost. Protistanice mi dávaj info o tom, že mám trochu slabou modulaci. Dík za typy mikra.
Každý originální mike u stanice je jedna velká katastrofa. Osobně když koupím stanici, zejména do auta, tak jako první měním mikrofon. Ty echáče sou dooost velký, stačil by nějaky pouze dynamický, nebo elektret... Ale s těma dvou mám skvělý zkušenosti, mám je doma na stabilu, a teď ho v holicích budu kupovat i do auta.
rescuer
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rescuer »

Milda píše:Právě jsem to tam v textu dopisoval, když jsi odpovídal. Jo a moje Bílá je r 1994 a né 92: Tak z ní nedělej stařenu :D
Jinak už sem ti ten Rv. Opravil :-) Aby si teda neřekl :lol:

Kdyby si chtěl ICQ na mne: 344-741-933
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

Dovolte mi zde uvést také své názory na CB v autě, které jsem získal jejím používaním:

Je fajn mít citlivou a dobře naladěnou sestavu CB - Anténa s dosahem desítek kilometrů, ovšem i toto má své proti. A to zejména příjem brutálního rušení, hlavně v létě. Jak už se tu někdo zmiňoval, normálně chytám rusáky a to tak, že jim normálně rozumím.
Když jsem testoval vzdalenost spojení, dělal jsem normálně cca 90 km (Doubrava - Praděd). Jak již jsem psal o několik stránek dříve, mám anténu v pravém zadním rohu střechy. Opravdu je znát toto umístění - u dalekých spojení musím auto natáčet.

Ale co jsem chtěl hlavně říct : Mám na CB funkci ASC - automatic squelch control, což je velká výhoda, nicméně proti silným signálům ruských topičů celkem nahovno. Proto nezapomínejte při výběru CB na funkci LOCAL - což je funkce, která jakoby sníží vstupní citlivost CB a přijímá jen silné okolní stanice. Při jízdách v koloně (zkušenost z rumunska) mám zaplé ASC a LOCAL a jsem naprosto v pohodě - žádné rušení, skřeky a pod. A kolegy slyším, jako by seděli vedle mne. Za celé rumunsko jsem na CB ani nešáhl.
B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998

... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
rescuer
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rescuer »

premek_k píše:Dovolte mi zde uvést také své názory na CB v autě, které jsem získal jejím používaním:

Je fajn mít citlivou a dobře naladěnou sestavu CB - Anténa s dosahem desítek kilometrů, ovšem i toto má své proti. A to zejména příjem brutálního rušení, hlavně v létě. Jak už se tu někdo zmiňoval, normálně chytám rusáky a to tak, že jim normálně rozumím.
Když jsem testoval vzdalenost spojení, dělal jsem normálně cca 90 km (Doubrava - Praděd). Jak již jsem psal o několik stránek dříve, mám anténu v pravém zadním rohu střechy. Opravdu je znát toto umístění - u dalekých spojení musím auto natáčet.

Ale co jsem chtěl hlavně říct : Mám na CB funkci ASC - automatic squelch control, což je velká výhoda, nicméně proti silným signálům ruských topičů celkem nahovno. Proto nezapomínejte při výběru CB na funkci LOCAL - což je funkce, která jakoby sníží vstupní citlivost CB a přijímá jen silné okolní stanice. Při jízdách v koloně (zkušenost z rumunska) mám zaplé ASC a LOCAL a jsem naprosto v pohodě - žádné rušení, skřeky a pod. A kolegy slyším, jako by seděli vedle mne. Za celé rumunsko jsem na CB ani nešáhl.
Přemku, teď to nijak není mířený proti tobě takže se prosím neuraž ale: Mít zatažený LOCAL (DX) a do toho ASQ je fakt naprostý hovadismus!!! Protože, vem si, že jedeš z Prahy do Brna. Bavíte se třeba na ch 18. V praze, když ste vyjely byl naprosto volný tento kanál tak se vykecáváte spokojeně. Dojíždíš k Brnu, vypneš LOCAL(DX) aby ses podíval jestli je kanál volný? Silně o tom pochybuju. Ale v Brně se už od rána na CH 18 baví 2 borci, jeden v autě, druhý ze stabilu. Sou to oba Brňáci. Ty máš zatažený LOCAL(DX) a neslyšíš že se tam baví.Kdo je pak to největší hovado ze všech? TY Protože sprostě gumuješ ty dva chudáky co si tam už celý den povídají. Kdo si myslí, že CB je jen pro řidiče a nikoho jiného je na velkém omylu. A je zhovadilost míz zaplý LOCAL(DX) zatažený SQL až doprdele a být hluchý, a gumovat tak svý koleky... Ale, když na to dojde, a přečteme si jaké si "CB směrnice" které sice nejsou oficiální, ale kaźdý CBčkář je zná, dočteš se, že na kanále mají přednost ti co tam byly dřív nebo ti, kteří sou místní. Takže pokud ty dojedeš z PHA do Brna, začneš tam někoho gumovat, buď si jistej že ti někdo propíchá gumy... Nebyl by si první ani poslední kdo by tak dopadl.
Ještě jednou píšu, není to mířený přímo proti tobě, ale toto řešení je naprostá bezohlednost vůči ostatním CBčkářům.
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

No, o tom bychom mohli vést polemiky, protože stejnou situaci navodí každý druhý kamioňák, který si CB namontoval svépomocí bez jakéhokoliv lazení a měření a stěží slyší kilometr vzdálenou protistranu.

Navíc to pravidlo prvního na kanále se u mobilů dost dobře nedá aplikovat, jelikož stále měníš svou polohu a projíždíš signály ostatních, takže jednak těžko zjistíš, zda si vjel do signálu někomu ty nebo někdo tobě a jednak si můžeš usurpovat kanál pro sebe jen proto, že ty už si na něm od Prahy a frajer ti do toho kecá až u Jihlavy.

No, ale to není to, na co jsem tu upozorňoval, i když je jasné, že nějaká pravidla by se dodržovat měly a hlavně by mezi CB-čkaři měla být ohleduplnost a slušnost.
To, co z teto debaty jasně vyplývá si ty svým příkladem podtrhnul a je to o tom, ŽE NE VŽDY JE DOBRÉ MÍT EXTRÉMNĚ CITLIVÉ CB, jelikož v tomto případě a za předpokladu, že se chci chovat jako slušný cb-čkář bych nedělal nic jiného než hledal prázdný kanál. Nevím jak vy, ale já když projedu všech 80 tak jich tam na výběr moc nemám. Kdybych měl od samého začátku méně citlivé CB, tak bych teď o tom ani nepřemýšlel.

Tož asi tak.

... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
rescuer
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rescuer »

premek_k píše:No, o tom bychom mohli vést polemiky, protože stejnou situaci navodí každý druhý kamioňák, který si CB namontoval svépomocí bez jakéhokoliv lazení a měření a stěží slyší kilometr vzdálenou protistranu.

Navíc to pravidlo prvního na kanále se u mobilů dost dobře nedá aplikovat, jelikož stále měníš svou polohu a projíždíš signály ostatních, takže jednak těžko zjistíš, zda si vjel do signálu někomu ty nebo někdo tobě a jednak si můžeš usurpovat kanál pro sebe jen proto, že ty už si na něm od Prahy a frajer ti do toho kecá až u Jihlavy.

No, ale to není to, na co jsem tu upozorňoval, i když je jasné, že nějaká pravidla by se dodržovat měly a hlavně by mezi CB-čkaři měla být ohleduplnost a slušnost.
To, co z teto debaty jasně vyplývá si ty svým příkladem podtrhnul a je to o tom, ŽE NE VŽDY JE DOBRÉ MÍT EXTRÉMNĚ CITLIVÉ CB, jelikož v tomto případě a za předpokladu, že se chci chovat jako slušný cb-čkář bych nedělal nic jiného než hledal prázdný kanál. Nevím jak vy, ale já když projedu všech 80 tak jich tam na výběr moc nemám. Kdybych měl od samého začátku méně citlivé CB, tak bych teď o tom ani nepřemýšlel.

Tož asi tak.
Jasně, psal sem hned na začátku že to není mířný pŘímo proti tvé osobě. Je jasný, že se to týká hlavně kamioňáků kteří to s úspěchem praktikují. Ale trošku mi takové přiblblé rady vadí. Je na každém jakou chce stanici :-) Ale: Myslíš si, že když má stanice menší citlivost na příjem že i "míň vysílá" ? Si na omylu. Stanice vysílá pořád 4W. Jen ty slyšíš velký kulový :D Jinak, na přetopený rusáky, se můžem vyfláknout. To že oni nedodržují normy není náš problém. Ale pokud proladím všech 80CH tady v brně, tak vždy nejmíň 15kanálů je volných. Vždy se dá někam uhnout. Osobně, i když LOCAL(DX) mám, tak ho krom expedic kde sedíme dlouho na jednom CH nepoužívám. Pokud vjíždím do města, povolím SQL abych slyšel co se děje na kanále, pokud je tam klid, vysílám dál. Když někoho zaslechnu, nabrejkuju se a domluvím se kdo přejde na jinou FRQ. Rozhodně nebudu argumentovat tím "jedu už od prahy bězte si kam chcete" protože já sem ten kdo na FRQ někoho začal gumovat. Je to na domluvě. Když se tu s borcama bavíme od rána do večera na jednom CH a slušně se někdo nabrejkuje, klidně mu uhneme... Ale nemůžu vystát hovada který záměrně neslyší a nechcou slyšet co se děje na kanále. :-) Takže asi tak :-) Každý na to má svůj názor. Každopádně, zatažený SQL nebo DX nebo cokoli jiného NESCHVALUJU. :-) Je jasný že většinou toto dělají kamiony, ale jak to slyším že to někdo praktikuje tak pěním... A znám i takové lidi, kteří si tě fakt najdou a v lepší případě ti zlámou anténu v horším prořežou gumy... Par takových tady v Brně je... (já jen nadávám):-)
rescuer
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rescuer »

premek_k píše:No, o tom bychom mohli vést polemiky, protože stejnou situaci navodí každý druhý kamioňák, který si CB namontoval svépomocí bez jakéhokoliv lazení a měření a stěží slyší kilometr vzdálenou protistranu.

Tož asi tak.
PS: Neoficiální rozdělení kanálů (nikde není psáno, ale každý slušný CB-čkář to dodržuje) CH 1 - pouze svolávací CH 9 nouzový CH 10 Info CH 36 (jak kde) navigace + nepsaně řidiči 2,3,4,5,6,7,8,11,12,13,14,15 - nějak tak neoficiálně se tyto kanály mezi CBčkáři zrovna hojně nepoužívají - nechávají se volné řidičům. A zase naopak, vyšší kanály by řidiči měly nechat CBčkářům. Není to žádné psané pravidlo, ale vždy to tak bylo. Pokud řidič zjakéhokoli důvodu vlezl třeba na CH 18B, musel počítat s tím že tam nebude sám, a musel počítat s tím že ve městě bude hledat jiný kanál. KANÁLY SOU VŠECH!!! Ale pravidlou platí také pro VŠECHNY!!! Argument, jedu tak už od prahy mne nezajímá :-)
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

Rescuer píše: Ale: Myslíš si, že když má stanice menší citlivost na příjem že i "míň vysílá" ? Si na omylu. Stanice vysílá pořád 4W. Jen ty slyšíš velký kulový :D
Ty voe, tak už nevím, jak se vyjádřit....

- ANO, je mi jasné, že citlivost stanice je jen o příjmu. Nikdy jsem netvrdil něco jiného.

- Můj názor na citlivost CB je ten, že ne vždy je paráda mít extrémně citlivé CB, jelikož pokud ho máš, jsi neustále obtěžován rušením a neustále musíš kroutit s regulací šumové brány, jelikož i ASC není všemocné, což akorát nasere. A když už máš velice citlivé CB, je dobré se koukat po funkci LOCAL, která zabrání tomu, že po několika hodinách jízdy do CB zasekneš sekeru.

Takže tím vším jsem chtěl pouze říct to, že je dobré si při pořizování CB pořádně rozmyslet, na co ho chci - zda mi jde jen o dporavní informace na cestách, nebo mě to baví a chci navazovat spojení někam dál.

No a nakonec bych chtěl vyjádřit omluvu všem rumunům, které jsem svým zabedněným omezeným přístupem při používání svého CB mázl.

rescuer
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rescuer »

premek_k píše:
Rescuer píše: Ale: Myslíš si, že když má stanice menší citlivost na příjem že i "míň vysílá" ? Si na omylu. Stanice vysílá pořád 4W. Jen ty slyšíš velký kulový :D
Ty voe, tak už nevím, jak se vyjádřit....

- ANO, je mi jasné, že citlivost stanice je jen o příjmu. Nikdy jsem netvrdil něco jiného.

- Můj názor na citlivost CB je ten, že ne vždy je paráda mít extrémně citlivé CB, jelikož pokud ho máš, jsi neustále obtěžován rušením a neustále musíš kroutit s regulací šumové brány, jelikož i ASC není všemocné, což akorát nasere. A když už máš velice citlivé CB, je dobré se koukat po funkci LOCAL, která zabrání tomu, že po několika hodinách jízdy do CB zasekneš sekeru.

Takže tím vším jsem chtěl pouze říct to, že je dobré si při pořizování CB pořádně rozmyslet, na co ho chci - zda mi jde jen o dporavní informace na cestách, nebo mě to baví a chci navazovat spojení někam dál.

No a nakonec bych chtěl vyjádřit omluvu všem rumunům, které jsem svým zabedněným omezeným přístupem při používání svého CB mázl.
OK, takhle to už zní líp :-) Každopádně říkám, nijak sem to nemířil proti tvé osobě, ale celkově na tuto problematiku ...
Odpovědět

Zpět na „ELEKTRIKA“