Přehřívání motoru 2,2DTi - úprava chladicího okruhu

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
Odpovědět
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Postup

Příspěvek od premek_k »

Ahoj, takže konečně postuji postup....

Nejdříve si najděte místo na palubní desce, kam umístíte vypínač a popř. i signalizační LED. K tomuto místu je potřeba dotáhnout kabeláž. Já jsem použil kabel na instalaci zabezp. zařízení, což je kabel s 8-mi tenkými žílami, které pro naše potřeby budou dostačující (pro silový okruh jsou použity 2 žíly paralelně). Stejně tak lze použít kabel pro počítačové sítě (UTP), ten však neobsahuje licny, ale dráty. Kabeláž tedy povede od relé spínání ventilátorů ke zvolenému místu na palubní desce. Inspirace je na straně 5 tohoto threadu, kde je fotka mého umístění. (Já tam mám tři LED, nicméně konečné řešení obsahuje pouz dvě, takže ta třetí - červená - je tam zbytečně). Já jsem kabel tahal souběžně s trubkami brzd od brzdového válce k ABS.

Teď k použitým součástkám: Potřebujete jeden dvojitý vypínač (tzn. s dvěmi páry kontaktů), jedno relé s třemi přepínacími kontakty na 12V s odporem cívky minimálně tak 100 ohmu (čím ví, tím líp - ale není to kritické - já sehnal se čtyřmi kontakty, takže jeden není použitý - viz obrázek) a pokud chcete, tak i dvě LED (zelená, žlutá prům. 3mm) a dva miniaturní odpory 1.5 Kohm. Z celého zapojení lze světelnou indikaci bez změny zapojení vypustit, nicméně mi se osvědčila.

K zapojení v interieru ( vypínač + led): Nejdříve sletujte adnody obou LED a připojte na červenou žílu (zde bude + 12V). Na katody obou LED naletujte rezistory. Druhý konec rezistoru žluté LED naletujte na žlutou žílu, druhý konec zelené LED naletujte na pracovní kontakt vypínače. Na druhý pracovní kontak vypínače naletujte bílý a modrý vodič. Oba střední kontakty vypínače spojte a naletujte kus vodiče, který je potřeba někde druhým koncem v interiéru ukostřit. (Já to mám vzhledem k postupným úpravám uděláno tak, že kostřím až v motorovém prostoru a použil jsem na to černý + hnědý vodič kabelu). To je vše k zapojení ovládacích a signalizačních prvků.

K zapojení v motorovém prostoru: Nejdříve lokalizujte relé ovládající větráky. U mě je na pravé straně před ABS a po hlavních pojistkách ve směru jízdy - malá krabička s třema symbolama větráku na víčku. Uvnitř se nacházejí tři relé (u mě dva černé a jedno hnědé). Uchyceno je to je kastli jedním šroubem. Takže tuto krabičku odšroubujte od kastle, otevřete víčko a snažte se uvolnit držáky všech relé pomocí klipsu na jedné straně těchto držáků. Až se vám to povede, celé (objímky i s relátky) lze spustit dolů do krabičky a po otevření krabičky i ze spodu lze tedy krabičku odstranit. Takto vám v ruce zůstanou tři relé v objímkách na svazku různě hrubých drátů. Pro jednoduchost z dalšího popisu zcela vylučuji silové kabely k větrákům (6mm hrubé kabely černé a modré bravy, které jsou zapojeny na pracovní kontakty těchto relé). Pro další postup jsou zajímavé jen ty tenší kabely k cívkám jednotlivých relé.

V dalším kroku je potřeba si zjistit, které relé je které. Z těch třech relé se jedno stará o spuštění větráků a zbylé dva ovládají jejich rychlost (resp. přepnou z defaultní pomalé na rychlé otáčky). Já jsem to měl tak, že relé úplně vpravo (při postoji u PP kola) bylo spouštěcí a zbylé dva (prostřední a levé) řešily otáčky. Nicméně doporučuji to ověřit následovně: Ke všem třem relé na jejich cívky vede rudomodrý drát, což je + 12V. K jednomu pak na druhý vývod cívky vede bílooranžový drát (to je to relé, které zapíná větráky - ve schématu Re1) a ke zbylým dvěma pak černé dráty (ty přepínají rychlost - ve schématu Re2 a Re3). Z těchto dvou relé je pak jedno spínací a jedno přepínací, ale to není pro nás důležité.

No a teď to vše zapojit. Zde bych chtěl upozornit, že pracujeme přímo s výstupy řídící jednotky, proto dbejte na pečlivou práci, dobrou izolaci všech spojů a několikanásobnou kontrolu !!!! Dále upozorňuji, že vzhledem k délce stávajícího svazku bude potřeba přerušené vodiče nastavovat - z tohoto důvodu doporučuji provádět kvalitní pájené spoje. K izolaci doporučuji smršťovací bužírky různých průměrů. Nadstavovací vodiče se snažte používat ve stejné barvě jako vodič, který nastavujete, nebo aspoň několik ruzných barev vodičů

Nejdříve zapojíme logiku a vyzkoušíme její funkčnost:
Na jeden (kterýkoliv)) z červenomodrých vodičů k cívkám relé Re1, Re2, Re3 zapojte červenou žílu našeho kabelu spolu s kusem dalšího vodiče, jehož druhý konec zapojte na jeden z vývodů cívky našeho nového relé Re4. Na druhy vývod tohoto nového relé Re4 zapojte bílý a modrý vodič našeho kabelu. Pokud kostříte v motorovém prostoru (jako já), zapojte černý + hnědý vodič na kostru (kostřící bod je nedaleko šroubu držící relata směrem ke kabině). Na bílooranžový vodič k Re1 napojte žlutý vodič našeho kabelu. Pokud máte vše dobře, můžete zkusit nastartovat a sledovat chování nového relé Re4 a signalizačních LED. Žlutá LED se bude rozsvěcovat v momentě, kdy zapnou větráky (pusťte si třeba klimu - během několika sekund sepnou větráky a rozsvítí se žlutá LED). Pokud sepneme spínač, rozsvítí se zelená LED a sepne nové relé Re4. Na chování větráků a žluté LED nemá zapnutí spínače v tuto chvíli žádný vliv. Zkuste tedy, zda se i při sepnutém spínači rozsvěcuje žlutá LED spolu se spuštěním větráků. Pokud ani jedna z LED nesvítí, možná jste prohodili katodu (u tohoto vývodu je LED obroušená) a anodu - zkuste LED zapojit opačně.

Pokud vše chodí, jak jsem napsal, můžeme pokračovat v úpravách:
V dalším textu budu používat tyto zkratky, aby byl text jednoznačný:
"N" = silový kontakt relé, který přepíná, tzn, ten pohyblivý kontakt
"NC" = (normally connected) kontakt, který je v klidu (při nezapojeném relé) spojen s kontaktem "N"
"NO" = (normally opened) kontakt, který v klidu (při nezapojeném relé) není spojen s "N", ale spojí se s ním při sepnutí relé.
Tyto zkratky budu navíc indexovat, tzn. označovat číslem páru kontaktů relé.
Příklad: NC1 = kontakt prvního páru, který je v klidu spojen na N1
NO2 = Kontakt druhého páru, který je spojen s N2 při sepnutí relé.
N3 = Kontakt, který přepíná dle stavu relé mezi NC3 a NO3 (je spojen v klidu s NC3 a v aktivním stavu s NO3).

V místě, kam jste v předchozím kroku připojili žlutý vodič našeho kabelu na bílooranžový vodič k Re1 tento bílooranžový vodič přerušte. Konec tohoto vodiče vedoucího k Re1 zapojte na N1 nového relé. Druhý konec bílooranžového drátu po jeho přerušení, který vede k ŘJ připojte spolu s žlutým vodičem našeho kabelu na NC1 nového relé. Dále tento kontakt NC1 spojte s kontakty NO2 a NO3 kusem vodiče. (Tzn. že propojíte NC1 s NO2, NO3, žlutým vodičem našeho kabelu a bílooranžovým vodičem vedoucím k ŘJ). Kontakt nového relé NO1 ukostřete kouskem kabelu ke kostřícímu bodu.

Přerušte černý tenký vodič vedoucí k cívce Re2. Konec tohoto vodiče vedoucího k Re2 zapojte na kontakt N2 nového relé. Druhý konec tohoto černého přerušeného vodiče zapojte na kontakt NC2 nového relé. Takto jsou zapojeny všechny kontakty druhého páru kontaktů nového relé (N2 vede černým kabelem na Re2, NC2 vede černým kabelem k ŘJ a NO2 vede na NC1 a NO3).

Přerušte černý tenký vodič vedoucí k cívce Re3. Konec tohoto vodiče vedoucího k Re3 zapojte na kontakt N3 nového relé. Druhý konec tohoto černého přerušeného vodiče zapojte na kontakt NC3 nového relé. Takto jsou zapojeny všechny kontakty třetího páru kontaktů nového relé (N3 vede černým kabelem na Re3, NC3 vede černým kabelem k ŘJ a NO3 vede na NC1 a NO2).

No a hotovo. Vše ještě několikrát zkontrolujte a můžeme jít na vyzkoušení:
Vypínač nechte vypnutý, nastartujte auto a zahřejte ho (např. klimou) tak, aby seply větráky (90 st.). Musí se rozsvítit žlutá LED a větráky napomalo. Potom zahřejte motor na 100 st a výš - musí přepnout větráky narychlo. Žlutá LED musí stále svítit, zelená ne.
Nechte motor vychladit, až větráky vypnou (zhasne žlutá LED). Zapněte spínač a musí se rozsvítit zelená LED a sepnout větráky napomalo. Zahřejte motor nad 90 st. a musí se rozsvítit žlutá LED a větráky přepnout narychlo. Poklesem teploty pod cca 90 st. opět přepnou větráky napomalo a zhasne žlutá LED.

Celé to složte dohromady, to relé lze umístit do stejné krabičky jako ty tři zespodu - při nákupu tedy koukejte i na velikost relé.

Pokud máte nějaké dotazy, či potřebujete poradit či pomoc, klidně se na mě obraťte. Ještě jednou upozorňuji na citlivost úpravy, podmínkou úspěchu je správné zapojení, kvalitní pájené spoje a perfektní izolace. No a v nejhorším se můžeme domluvit a udělat společně...
B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998

... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Fotodokumentace

Příspěvek od premek_k »

Fotodokumentace
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) premek_k dne 10 led 2008 12:38, celkem upraveno 1 x.

... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

Díky Přemku za popis.Už jsem si všechno vytiskl,zajedu nakoupit a vrhnu se na montáž. :lol: :lol:
Frontera B 2,2DTI - PRODÁNO ,nyní Hyundai Terracan 2,9 CRDi, SKYPE:franta.sima
honzík
Pokročilý diskutér

re

Příspěvek od honzík »

přemku ???

udelej si z tohohle vedlejsak

ted budou ty horka a to se teprve uvidi kdo je kdo :lol: :lol: :lol: a kdo na čem vaří
Slaava
Moderátor

Perwol?

Příspěvek od Slaava »

Ty pičo, to je divočina. Dobrý práce, seš dravec! Mimochodem, máš krásný čistý motor. Je nový nebo vypraný v Perwolu?
MTZracing
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: re

Příspěvek od MTZracing »

honzík píše:přemku ???

udelej si z tohohle vedlejsak

ted budou ty horka a to se teprve uvidi kdo je kdo :lol: :lol: :lol: a kdo na čem vaří
Dojdem do Karvinej - urob prosim cenovu ponuku - to fakt !
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

Ti to můžu udělat v Leviciach 20.7. odpoledne, až budeme čekat na sjezd rumunských expedičníků - pokud tedy zajistíš 220 V na trafopájku. A zadara, resp za ty součástky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) premek_k dne 10 led 2008 12:43, celkem upraveno 1 x.

MTZracing
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MTZracing »

premek_k píše:Ti to můžu udělat v Leviciach 20.7. odpoledne, až budeme čekat na sjezd rumunských expedičníků - pokud tedy zajistíš 220 V na trafopájku. A zadara, resp za ty součástky.
Saaakra... tak to je TOP PONUKA.
Musim vymysliet, lebo tento tyzden budem mat dost divny.
Ohlasim sa - a DIK za ochotu !
:D :D :D
*pt*
Pokročilý diskutér

a sakra :)))

Příspěvek od *pt* »

MTZracing píše:
premek_k píše:Ti to můžu udělat v Leviciach 20.7. odpoledne, až budeme čekat na sjezd rumunských expedičníků - pokud tedy zajistíš 220 V na trafopájku. A zadara, resp za ty součástky.
tak Vlado, pridam k tej ponuke pozvanku odo mna - nech mas nad cim premyslat ;) dame male stretko, pokecame, vecer mozme pogrilovat prespis a rano pojdeme kazdy svojou cestou , co ty na to? :wink:
mfg

*pt*

Lexus NX200t
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: a sakra :)))

Příspěvek od premek_k »

*pt* píše:
MTZracing píše:
tak Vlado, pridam k tej ponuke pozvanku odo mna - nech mas nad cim premyslat ;) dame male stretko, pokecame, vecer mozme pogrilovat prespis a rano pojdeme kazdy svojou cestou , co ty na to? :wink:
No vidíš, hlavně potřebuju info nejpozději do čtvrtka, ať to stihnu nakoupit.....

*pt*
Pokročilý diskutér

Příspěvek od *pt* »

premek_k píše:
*pt* píše: ...

No vidíš, hlavně potřebuju info nejpozději do čtvrtka, ať to stihnu nakoupit.....
Premku,
kludne to kup,
ked tak to spravis na tu moju :P
(myslim to uplne vazne, ak teda si ochotny, pravdaze)
mfg

*pt*

Lexus NX200t
Pavel Mirtl
Pokročilý diskutér

Příspěvek od Pavel Mirtl »

Ahoj Přemku,nádherná práce.Přehřívání se u Bčkařů projevuje stejně,takže nemá cenu hledat nějakou individuelní/kurva to je slovo/ závadu.Bezvadně jsi to vymyslel,až se vše uklidní/myslím dovolené u normálních lidí a pracovní nasazení u mne/ tak bychom se jistě dohodli.Na severní Moravě jsem nebyl již poměrně dlouho,alespoň bych si udělal výlet.Možná by to zmákl Franta z Heřmanic,na Bruntálsku mám kde spát.Tvůj mozek možná pár motorům prodlouží život.Díkes,Pavel.
ps:rumunům vše dobré!!!!!!!!!!!Jo a Paťovi taktéž příjemnou dovolenou.Všem příjemnou dovolenou a Farmářovi voňavej hnůj :D
B 2.2 DTI sport RS 99-je minulost,nyní Suzuki grand vitara 2006 2.0 benzin.Mé moto:suzuki intruder VS800černá/chrom,příští GOLDWING 1500-1800.
MTZracing
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MTZracing »

Chlapi,
dakujem za Vasu ustretovost, ale osud mi nepraje stretnut sa s Vami.
Som na cestach s inym autom a mam prace, ze neviem kam skor skocit.
No co uz - ved ini musia dovolenkovat - a tiez ziju.
Majte sa krasne !
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

*pt* píše:
premek_k píše:
*pt* píše: ...

Premku,
kludne to kup,
ked tak to spravis na tu moju :P
(myslim to uplne vazne, ak teda si ochotny, pravdaze)
PT, mám to tedy nakoupit pro tebe ?? Jinde jsi psal, že přijedeš až v pátek ráno, tak prosím potvrď. Vercajk sice sebou beru, ale třeba zrovna tu pájku asi nevyužiju, tak ať se s tím zbytečně netahám...

farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

Pavle, hnůj je libovej, vedro mu dává grády :lol: ale nesmrdí, člověk si nějak zvykne.Gumovky ovšem meju :mrgreen:
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“