Přehřívání motoru 2,2DTi - úprava chladicího okruhu
- Franta44
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
- Slaava
- Moderátor
Bez termostatu
A co tam dát jinej termostat, kterej se otevírá dřív? Nebo žádnej termostat.
- premek_k
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bez termostatu
Jo, jako nouzovka by to šlo, ale já chtěl "konečné řešení".Slaava píše:A co tam dát jinej termostat, kterej se otevírá dřív? Nebo žádnej termostat.
Proběhl další test a myslím, že to tak už nechám. Zlepšení je to rapidní, dokonce když jsem stál v koloně od Florence až na D1, tak jsem to měl puštěné a u exitu na Chodov jsem měl na teploměru 80 st. - takže o 5 st. míň než normál. Sice nebyl hyc, ale svědčí to o tom, že v kolonách nebude ani v hycu problém. Při normální jízdě 150 km/h nonstop je to taky v pohodě.
Dalšího koumání tedy zanechávám a pokud bude tedy nějaký zájem, zveřejním popis těch úprav (aby si to případní zájemci stihli udělat do Rumunska - i když to vypadá, že léto už je pryč...).
B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998
... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
-
petr zdenek
Ahoj.Ja prehrivani resil taky na 2.2dti a pokud fungujou vetraky(jako me),tak vam uplne panove staci sundat SPZ z te rampy vepredu,nebot tam se ma chladic naporem chledit,ale kazdej ma nahore svetla a dole SPZ s rameckem a nemuze se chladit ani naporem -vyhodte ramecek kolem SPZ,dole vznikne vetsi otvor na chlazeni a je pohoda!!!!
- Franta44
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Rámeček mám dole, koupil jsem i menší světla a pořád je to na ho.....petr zdenek píše:Ahoj.Ja prehrivani resil taky na 2.2dti a pokud fungujou vetraky(jako me),tak vam uplne panove staci sundat SPZ z te rampy vepredu,nebot tam se ma chladic naporem chledit,ale kazdej ma nahore svetla a dole SPZ s rameckem a nemuze se chladit ani naporem -vyhodte ramecek kolem SPZ,dole vznikne vetsi otvor na chlazeni a je pohoda!!!!
Tak Přemku, jestli už je to finální řešení, tak já bych si to určitě udělal.Jestli máš nějaké to schéma, kam to celé napojit atd.
Dík
Frontera B 2,2DTI - PRODÁNO ,nyní Hyundai Terracan 2,9 CRDi, SKYPE:franta.sima
- premek_k
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak pánové, než se tu začnu rozepisovat o provedených úpravách chlazení, chci jen upozornit, že jsem s největší pravděpodobností přišel na jádro problémů.
Celou dobu mi nešlo do hlavy, že je problém ten motor uchladit, že to začlo dělat ze dne na den a že ta teplota leze nahoru a dolu moc rychle. Všechny tyto tři příznaky lze vysvětlit prodřenou hadicí k chladiči a to tak zajímavě, že normálně neteče, jen když se voda zahřeje a v systému se zvedne tlak, tak si "odfoukne" !!!!!! (tím se tlak v systému sníží a klesne bod varu a hlavně vzroste teplota kapaliny)
Takže pánové, doporučuji zkontrolovat stav hadic a jejich těsnost ve spojích. U mě je prodřená ta tlustá hadice, která vede ze spodu chladiče napříč k hlavě motoru těsně za chladičem. V jednom místě míjí motor jednoho z větráku, jehož kabely drží plastová spojka, o kterou se tato hadice opírá a postupně do ní ryje drážku. Samozřejmě je to prodřeno "zespodu", takže na to normálně nelze přijít a navíc je ta rýha tak malá, že omakem ji lze jen těžko najít. Přišel jsem na ni jen tak, že jsem sledoval bílé fleky po vyvařeném fridexu na různých částech motoru. Úbytek chladící kapaliny je nepatrný.
Toť asi tak, posléze doplním popis úprav.
Jó, a když už o tom mluvíme, dá se ta díra nejak opravit, nebo je potřeba hadici vyměnit ??? Koupil jsem zatím jako nouzovku takovou tu pásku na opravy prasklých hadic, ale je jasné, že je to jen provizorní řešení.....
Celou dobu mi nešlo do hlavy, že je problém ten motor uchladit, že to začlo dělat ze dne na den a že ta teplota leze nahoru a dolu moc rychle. Všechny tyto tři příznaky lze vysvětlit prodřenou hadicí k chladiči a to tak zajímavě, že normálně neteče, jen když se voda zahřeje a v systému se zvedne tlak, tak si "odfoukne" !!!!!! (tím se tlak v systému sníží a klesne bod varu a hlavně vzroste teplota kapaliny)
Takže pánové, doporučuji zkontrolovat stav hadic a jejich těsnost ve spojích. U mě je prodřená ta tlustá hadice, která vede ze spodu chladiče napříč k hlavě motoru těsně za chladičem. V jednom místě míjí motor jednoho z větráku, jehož kabely drží plastová spojka, o kterou se tato hadice opírá a postupně do ní ryje drážku. Samozřejmě je to prodřeno "zespodu", takže na to normálně nelze přijít a navíc je ta rýha tak malá, že omakem ji lze jen těžko najít. Přišel jsem na ni jen tak, že jsem sledoval bílé fleky po vyvařeném fridexu na různých částech motoru. Úbytek chladící kapaliny je nepatrný.
Toť asi tak, posléze doplním popis úprav.
Jó, a když už o tom mluvíme, dá se ta díra nejak opravit, nebo je potřeba hadici vyměnit ??? Koupil jsem zatím jako nouzovku takovou tu pásku na opravy prasklých hadic, ale je jasné, že je to jen provizorní řešení.....
- Slaava
- Moderátor
Fyzika
Tlakový chladicí okruh má tu funkci, že umožňuje posunutí hranice varu nad 100°C, s lihovými nemrznoucími přísadami ještě výš. Chladicí kapalina tak pobere víc tepla z motoru. Snížením tlaku ale nemůže vzrůst teplota kapaliny, pouze by tato začala případně vařit. Změna objemu se projeví na teplotě jenom u plynů, kapaliny nejsou stlačitelné. Děravou hadicí to asi nebylo.
- premek_k
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Fyzika
No tady bych si dovolil trochu oponovat, ona totiž ta teplota není všude stejná. Pokud je chladící okruh bez tlaku, voda v motoru se ohřeje a začne vařit, otevře termostat, do motoru se dostane studená voda, která však během chvíle opět začne vařit a toto se stále opakuje - bohužel tak rychle, že chladič nestíhá tu vodu ochlazovat a teplota tedy roste. V případě natlakovaného systému při normálním stavu tento koloběch probíhá pomaleji a chladič to prostě uchladí.
Takhle jsem myslel mé špatně formulované tvrzení "tím se tlak v systému sníží a klesne bod varu a hlavně vzroste teplota kapaliny"
Doufám že je tato má mýšlenka správná a že ze sebe nedělám blbce.
Takhle jsem myslel mé špatně formulované tvrzení "tím se tlak v systému sníží a klesne bod varu a hlavně vzroste teplota kapaliny"
Doufám že je tato má mýšlenka správná a že ze sebe nedělám blbce.
- Slaava
- Moderátor
Proč to nechladí
Zas tak dramaticky bych to neviděl. Pokud máš v pořádku čerpadlo a okruh je normálně průchozí, tak těch cca deset litrů chladicí kapaliny cirkuluje tak rychle, že teplotní rozdíl mezi nejteplejší a nejstudenější vodou musí bejt do cca deseti °C - to už kvůli tepelnýmu namáhání motoru.
Termostat i čidlo ventilátorů snímaj teplotu jako takovou a je jim jedno, jestli voda vaří nebo ne. Zásadní otázkou tak zůstává "vaří ti to nebo ne?". Resp. to zalep a uvidí se. Pokud ti to vaří, tak to znamená, že si s fridexem někde na 110°C a to už máš dávno otevřenej termostat a ventilátory jedou o 106. Alespoň by měly. Nebo zkus změřit skutečnou teplotu chladicí kapaliny.
Nějakejch 110°C při zátěži v horku ještě není žádný drama, pokud to ale auto předtím nedělalo, tak v něm dochází k nějakejm změnám a to už smrdí. Může to ale klidně bejt špatnej signál od unavenýho snímače teploty.
Termostat i čidlo ventilátorů snímaj teplotu jako takovou a je jim jedno, jestli voda vaří nebo ne. Zásadní otázkou tak zůstává "vaří ti to nebo ne?". Resp. to zalep a uvidí se. Pokud ti to vaří, tak to znamená, že si s fridexem někde na 110°C a to už máš dávno otevřenej termostat a ventilátory jedou o 106. Alespoň by měly. Nebo zkus změřit skutečnou teplotu chladicí kapaliny.
Nějakejch 110°C při zátěži v horku ještě není žádný drama, pokud to ale auto předtím nedělalo, tak v něm dochází k nějakejm změnám a to už smrdí. Může to ale klidně bejt špatnej signál od unavenýho snímače teploty.
- Slaava
- Moderátor
- PM palkon
- Diskuzní Nováček
Taky přidám svůj názor na věc.
Proč řešíte teplotu kolem 100°C, když není v červeném poli? V návodu píšou, že všechno mezi modrým a červeným políčkem je v normálu. Určitě u Opla věděli, proč to takhle vyrobili. Já mám auto od loňského podzimu a rafika mi ukazuje většinou 80°C. Teď když je sem tam horko, tak vyleze na 95°C. Někomu může ukazovat 85°C a v horku 100°C. Součástky mají určitou výrobní toleranci hodnot, takže to nebude ukazovat všem stejně. Přemek tuším auto kupoval taky ke konci loňského roku a toto je pro něj první léto a první hice a zároveň první zkušenost jak toto auto chladí v horku. Já bych to zas tak dramaticky neviděl.
Proč řešíte teplotu kolem 100°C, když není v červeném poli? V návodu píšou, že všechno mezi modrým a červeným políčkem je v normálu. Určitě u Opla věděli, proč to takhle vyrobili. Já mám auto od loňského podzimu a rafika mi ukazuje většinou 80°C. Teď když je sem tam horko, tak vyleze na 95°C. Někomu může ukazovat 85°C a v horku 100°C. Součástky mají určitou výrobní toleranci hodnot, takže to nebude ukazovat všem stejně. Přemek tuším auto kupoval taky ke konci loňského roku a toto je pro něj první léto a první hice a zároveň první zkušenost jak toto auto chladí v horku. Já bych to zas tak dramaticky neviděl.
- farmář
- Moderátor
chlazení
teplota do 100 °C není drastická,ale měla by varovat, třeba Isuzu motory Camp ji nemají nijak rády.Určitě se vyplatí jednou za rok vyměnit obsah chladící kapaliny,dát novou a vypláchnout okruh.Kapalina poté nevaří opravdu do nějakých 110°C ....var vadí přenosu tepla ...hlavně chlazení v chladiči.Většinu problémů dělá i špatné těsnění na víčku chladiče, což je většinou ten problém,kupodivu.Moje motorka má k tomu sklony a našel jsem to na Kawasaki klubu, pak jsem si vzpoměl že jo, že jsem tohle už na jednom autě měl.Hovadinka za pár ale problémy za všechny peníze. 
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Slaava
- Moderátor
Nevar
Jo, dyť to píšu:PM píše:Taky přidám svůj názor na věc.
Sledovat kdo má který auto jak dlouho je už nad moje sílySlaava píše:Nějakejch 110°C při zátěži v horku ještě není žádný drama, pokud to ale auto předtím nedělalo, tak v něm dochází k nějakejm změnám a to už smrdí. Může to ale klidně bejt špatnej signál od unavenýho snímače teploty.
- Pavel Mirtl
- Pokročilý diskutér
- premek_k
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, jelikož jsem si vědom skluzu oproti slíbeným termínům, postuju zde prozatím připravená zjednodušená schémátka s tím, že podrobný popis bude co nevidět následovat.
Takže vesměs nic světoborného....
Takže vesměs nic světoborného....
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) premek_k dne 10 led 2008 12:36, celkem upraveno 1 x.