Přehřívání motoru 2,2DTi - úprava chladicího okruhu

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
Odpovědět
Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

premek_k píše:
Franta píše: Mám schéma tak na mrknu jak to je zapojené a dám vědět.
Nemohl bys mi ho zkopírovat ?? Díky
Schéma je zde
http://www.ukazto.com/?img=Schmachlazen.pdf
Frontera B 2,2DTI - PRODÁNO ,nyní Hyundai Terracan 2,9 CRDi, SKYPE:franta.sima
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

Takáe je to tak, jak jsem si myslel : U zapojení vpravo se relé K14 stará o zapnutí ventilátorů a K62 a K13 o regulaci otáček. "Bod" 2211 je pak ten klíčový pro přepnutí jen na plnou rychlost. Ještě zjistit, zda je to o +12 nebo o kostře a zda to nebude něčemu proti srsti....

Díky, moc mi to pomohlo.

BTW: celé schéma by nebylo ? :oops:
B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998

... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

premek_k píše:Takáe je to tak, jak jsem si myslel : U zapojení vpravo se relé K14 stará o zapnutí ventilátorů a K62 a K13 o regulaci otáček. "Bod" 2211 je pak ten klíčový pro přepnutí jen na plnou rychlost. Ještě zjistit, zda je to o +12 nebo o kostře a zda to nebude něčemu proti srsti....

Díky, moc mi to pomohlo.

BTW: celé schéma by nebylo ? :oops:
Všechny schémata jsou v TISU 2000 a mám to na DVD

Body 2211, 2210 , 2203 vychází to z řídící jednotky tak aby to nedělalo nějaký bordel !!! Nechtěl bych něco pokurvit v ŘJ.

Tady je schema ŘJ
http://www.ukazto.com/?img=dcjednotka-5di1.pdf

Jsou to body 2429 a 2426 označené "MK"
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

No, ještě se to dá řešit na úrovni vstupů, tzn. bajpásnout teplotní čidlo, které dává info pro ŘJ a ta pak přepíná rychlost. Jsou to ty čidla B12,B18,B10 ???

... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

premek_k píše:No, ještě se to dá řešit na úrovni vstupů, tzn. bajpásnout teplotní čidlo, které dává info pro ŘJ a ta pak přepíná rychlost. Jsou to ty čidla B12,B18,B10 ???
Jsou to čidla B12 (senzor-teplota,chlad.kapalina) a B61 (senzor-teplota,clad.kapalina indikace) Taky jsem myslel na ty čidla.Zkusit to bajpasnout jedno nebo druhé.Jedno bude asi na bubík na palubku a to druhé na spínání větráků.
viz nákres
http://www.ukazto.com/?img=idla.pdf
Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

Franta píše:
premek_k píše:No, ještě se to dá řešit na úrovni vstupů, tzn. bajpásnout teplotní čidlo, které dává info pro ŘJ a ta pak přepíná rychlost. Jsou to ty čidla B12,B18,B10 ???
Jsou to čidla B12 (senzor-teplota,chlad.kapalina) a B61 (senzor-teplota,clad.kapalina indikace) Taky jsem myslel na ty čidla.Zkusit to bajpasnout jedno nebo druhé.Jedno bude asi na bubík na palubku a to druhé na spínání větráků.
viz nákres
http://www.ukazto.com/?img=idla.pdf
Takže podle schématu je B61 na budík do palubly a B12 dává signál ŘJ a ta potom pouští napětí na relátka větráků. Zkusit proklemovat čidlo B12 a uvidíme.
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

No , tak jednoduché to asi nebude. Předpokládám, že ŘJ si hlídá, aby odpor tohoto čidla byl v nějakém definovném rozsahu. Klema by nejspíše vyvolala poruchu motoru. Možná by šlo rezistorem upravit teplotu spínání, tzn. posunout ji dolů, ale to se mi moc nelíbí. Navíc, jak nad tím přeýšlim, čert ví, na co všechno ta ŘJ tuto informaci o teplotě motoru potřebuje - klidně se může rozhasit pracovní bod celého motoru.
Ještě nad tím podumám a uvidím, kterou cestou se vydat. Chci to vyřešit do příštího týdne, kdy jedu zase Prahu a tím bych to testnul. A jak jsem psal, chci to jako konečné řešení, takže kompromisům bych se chtěl vyhnout....

Jinak Franto díky za informace a ochotu, bez toho bych byl asi namydlený...

premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

Ještě mi, Franto, prosím prozraď, kam je napojen bod 2203 ve schematu chlazení (předpokládám kostru nebo +12V - to si můžu změřit - jen jestli to nevede ještě někam) a kde je fyzicky umístěna ŘJ. Děkuji.
Naposledy upravil(a) premek_k dne 15 čer 2007 22:28, celkem upraveno 1 x.

Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

premek_k píše:Ještě mi, Frano, prosím prozraď, kam je napojen bod 2203 ve schematu chlazení (předpokládám kostru nebo +12V - to si můžu změřit - jen jestli to nevede ještě někam) a kde je fyzicky umístěna ŘJ. Děkuji.
Bod 2203 jde taky na ŘJ a ta by měla být fyzicky u spolujezdce za kastlíkem pod palubkou.
Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

čidlo

Příspěvek od Franta44 »

Takže s tím čidlem je to na ho...... Vytáhl jsem konektor zapnul klíček a začalo to žhavit,nastartoval jsem a zůstala svítit kotrolka poruchy motoru (ta oranžová). Pak jsem proklemoval konektor drátkema nic se nedělo. Závěrem-tudy cesta asi nevede. Ještě jsem se díval zespodu na chladič a našel tam nějaké čidlo nebo co a vedou od toho 3 dráty. Budu zkoumat kam to vede a uvidíme.
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

Netřeba. "Konečné řešení" jsem právě spáchal a vypadá to, že není problém. Parádička.

Obrázek

Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

premek_k píše:Netřeba. "Konečné řešení" jsem právě spáchal a vypadá to, že není problém. Parádička.

Obrázek
Tak nám to tady popiš co jsi spáchal ať si to můžem taky opravit.Přidal jsi tam nějaký vypínač ? Je to ten na fotce vedle zrcátek?
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

JJ, přesně tak. Ovladání jsem dal do krytky vedle ovladání zrcátek. Obsahuje dvojitý spínač a tři ledky.
Funguje to následujícím způsobem:
Při vypnutém spínači je funkce shodná s orginálem, tzn. že ŘJ řídí spínání ventilátorů a jejich otáčky. Rosvěcuje se žlutá LED (ventilátory běží na poloviční výkon), popř. červená LED (ventilátory běží na plný výkon).
Zapnutím spínače se funkce ŘJ bajpasne a využívá se jen její pokyn na sepnutí ventilároru. Pokyn na přepnutí z pomalých na rychlé otáčky je ignorována a jsou zapínány vždy plné otáčky. V tomto režimu svítí zelená LED (zapnuto), žlutá LED signalizuje bežící ventilátory (v tuto chvíli na plný výkon, které si však stále řídí ŘJ, tzn. že si je spíná, kdy potřebuje) a červená LED označuje kritickou hranici, kdy i přesto, že ventilátory běží naplno se ŘJ snaží o jejich zrychlení. V tomto režimu rozsvícení červené LED signalizuje problém v chladícím okruhu, motor nelze uchladit a v tomto případě je potřeba zastavit a kouknout co se děje.

Celý ten bastl obsahuje kromě zmíněných LED a dvojitého spínače navíc ještě jedno relé a několik rezistorů (zatím).

V tuto chvíli je to v testování, už teď mám nápad na vylepšení, resp. budu to muset upravit. Problém vidím totiž v tom, že zapnutí ventilátorů z nuly na plný výkon se odběrem rovná zapnutí starteru. Proto chci zapojení upravit tak, aby se ventilátory zaply napomalo a po jejich roztočení (1 - 2 sekundy) přepnou naplno. Pro alternátor a baterku to nebude takový šok.

Jinak velká výhoda je v těch LED, kdy je přehled, jak to vypadá s chlazením. Navíc je to zapojeno tak, že ty signály jsou opravdu z ŘJ a tudíž reagují na její pokyny a okamžitě odhalí problém v jakékoliv části chl. okruhu.

Navíc mě ještě napadají další varianty zapojení (třeba automat, kdy po zahřátí motoru na 100 st. a tím sepnutí plné rychlosti větráků se automaticky zapne režim spínání jen na plnou rychlost a to až do vypnutí motoru, nebo režim pomalé točky -> rychlé točky jeden větrák -> rychlé točky oba větráky, ....), takže až budu mít nějaké výsledky a otestováno - během příštího týdne - tak sem hodím návod s fotkama....

Franta44
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta44 »

Tak to je super zpráva.Bylo by možné potom až to budeš mít ve finální úpravě vyrobit ten bezmeg i pro mě (popř. i pro další zájemce,myslím,že nás bude víc) hodit k tomu nějaké schéma jak to zapojit a poslat to na dobírku? :oops: :oops: Bylo by to super. Předem dík za kladné vyřízení.
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

No v tuto chvíli není co vyrábět - kromě úpravy té krytky, ale to po mě nemůžete chtít, vždyť i na té fotce je vidět, jak jsou ty LED krásně mimo osu :( (až seženu novou krytku, tak to musím předělat :oops: ) - vše je o zapojení toho nového relátka přímo v té skříňce v motoru (u těch stávajících tří) a propojením s vypínačem. Ale jak říkám, pravděpodobně přibyde ještě zpožďovací obvod - tak to potom jo....

Elegantnější možné řešení je nabastlit to přímo u té ŘJ, ale toho jsem se trochu bál, čert ví, kde se ty kabely mezi ŘJ a těmi relátky mohou větvit, takže radši až u těch relátek, navíc se tam dá krásně umístit to nové relé.

Samozřejmě schéma a postup úprav poskytnu.

Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“