Závada v systému chlazení

Vše o motorech X22DTH a Y22DTH
Odpovědět
Marcel S.
Diskuzní Nováček

Závada v systému chlazení

Příspěvek od Marcel S. »

Zdravím, na úvod pár slov, jek se člověk nestane a jak stane Fronteristou... :(

Fronteristou se nestane nikdo tak, že si pořídí Fronteru. To tedy ne. Stane se pouze jejím majitelem a OBČASNÝM uživatelem. Občasným proto, že bude jezdit tehdy, když to zrovna jezdí :-)
No a při občasném ježdění se objevují závady a moucha všeliké, ostatně jako u každého motorového samohybu. No a pak to dává člověk všelijakým kutilům, obecním servisům, renomovaným servisům a značkovým servisům. Tedy, spíš v obráceném pořadí. Až do určitého bodu.

Ten nastane, když si majitel uvědomí, že co si neudělá sám, tak mít nebude... I pořídí si rampu, nájezdy, spoustu udělátek a čelovou lampu. A jde se na to... Mnohokrát.. A teď k věci:

Těmto problémům předcházely potíže s EGR, turbem, nakonec jsem vyměnil EGR, jsou vyčištěné kanály pod ním a objeveny zpuchřelé hadičky podtlaků (pro ostatní - tím začínejte). Koupeno 6 m a systém obnoven, včetně objevu chybného zapojení už při dovozu od Italů.
Začalo fungovat normálně turbo, motor dostal tah jako nikdy a a do nouzáku nespadl skoro nikdy...
Přidává se závada podstatná - chladící systém! (Moje doměnka - zvýšení výkonu motoru na "normál", tzn. i zvýšení tlaku v chladícím systému a - odpadání jednotlivých částí...) Nebo ne?
1. závada chlazení - vaří motor, začíná unikat náplň... Objevena závada - výměna 1. hadice.
2. nestačilo - prý závada vodní pumpy (asi zbytečná výměna) - koupena a vyměněna vodní pumpa. Nahrazeno naprasklé kolínko u termostatu.
3. Občas (nikoliv pravidelně) bílé čmoudy u výfuku při studených startech... Těsnění pod hlavou? Prý ne... (servis).
4. Jizda do hor - "otevřel se chladič" - únik páry a směsi pod hlavou chladiče. Objednán nový chladič, svépomocí vyměněn. Objeveny zpuchřelé hadice. Všechny postupně vyměněny, dodány nové páskové spony.
5. Při jízdě nechladíme - teplota se pohybuje někde mezi 95 - 105°C. Tipuji vadu termostatu, který asi neotevírá. Objednávám nový termostat, který by měl otevírat při 82°C. Termostat vyměněn.
6. Kontrolní jízda - teplota se po vystoupání drží stabilně na 100-105°C, občas vyleze do červeného pole. Tehdy teprve začínají spínat vrtule chlazení!! Usuzuji na vadné čidlo teploty - zakoupeno nové a vyměněno. Závada není odstarněna.... Chlazení se chová stejně.

Teplota po cca 5 km stoupne na 98-105°C, pak klesne někam mezi 80-90°C (jakoby se otevřel termostat), pak to funguje, nebo za chvíli ne a teplota vyleze nad 110.... Zajímavé je, že při této fázi přestává topit topení!!! Jakoby do topení nešla horká směs!?
Jo, jinak, směs musím cca každých 50-100 km doplňovat (tak 0,5-1 litr, takže mizí - a víčkem nádobky to není, ani jsem nenašel jiný únik u hadic apod...)
Kdykoliv zastavím, (na pár minut až hodinu) následuje při opětovné jízdě rychlý nárůst teploty do červeného. Někdy se otevře termostat, někdy sepnou vrtule chladiče. Manipulace s klima/topením jakoby fungoívala systémem Náhoda-pokus-omyl...
Napadá mne jen to těsnění pod hlavou, ale to bude tak náročný zásah, že se tomu do poslední chvíle chci vyhnout, pokud to může být něčím jiným..
Nebo nejede ta vodní pumpa (nová)?

Fakt už nevím, poradí někdo? Navede mne? Pomůže? Jsem u Krušných hor a to auto fakt potřebuju. A v pořádku! Zoufalé díky všem... (a prosím všechny, nepiště nic o tom, že si mám přečíst fórum - to mám mnohokrát za sebeou, ani že jsem kokot. Co by pak byli všichni, co na žádnou závadu nepřišli a "své" si zaplatit nechali?) :oops:
Opel Frontera A 2,4i, 1994 Long, Matador Izzarda, CB - Allamat 295 DTMF - PRODÁNO
Opel Frontera B 2.2 DTi RS, 2003. 245/70 R16 - PRODÁNO
Opel Frontera B 2.2 DTi 85kW, 2001, 245/70 R16 4x4 Hankook Dynapro MT R, Allamat 296.
vlado007
Extra diskutér

Re: Závada v systému chlazení

Příspěvek od vlado007 »

Vymeň konecne to tesnenie pod hlavou a bude to dobre. Samozrejme tak jak sa to ma.
Frontera 2.3 TD rv.92 5dv. bordova met. :)
Frontera 2,8 Tdi rv.97 5dv.
George 3D
Začínající diskutér

Příspěvek od George 3D »

Tohle fakt vypadá na vadný těsnění pod hlavou, nebo prasklou hlavu. Koukal jsi na olej? Není na dolívacím uzávěru takový šedý sliz? Pokud bys měl možnost půjčit si měřák komprese, tak bys mohl zjistit, jestli ti to fouká do vody. Neznám konstrukci 2,2 DTH, ale já u svý 2,5TDS zkoušel těsnost spalovacího prostoru vyšroubováním žhavičky, místo ní jsem tam napasoval hadici od kompresoru a fouknul do válce tlakem tak 3 atmosféry. Pak bylo pěkně vidět podle bublinek v chladícím okruhu kterou hlavu jsem měl prasklou. Jen pozor, testuj to s vyřazenou rychlostí.
Frontera B long, 2000, 3,2i, dříve Frontera A long, 1996, 2,5 TDS
Marcel S.
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Marcel S. »

Díky za rady. Vypadá to opravdu na to těsnění, hlava asi prasklá nebude, na to je moc dobrý tah. Tlaky nejdou ani do vody, naopak, voda mizí (asi se dostává pod hlavou ven, ale jen ve skup. páry) a v oleji není nic, je čistý, ani nemizí a dolévám minimálně.. (No, tak 0,5 l na cca 2-3 tis. km). Doufám, že popisuju to, co jsem si odvodil správně.. :-( Byl jsem navíc koncem 11/2019 na E+TK a všechno je OK, překvapilo mne, že i emise. Je jasné, že to půjde na rozborku s přetěsněním, tedy včetně vany a deklu hlavy. Problém vyvstává - kam s ní? Pátrám, kde v okolí by to někdo vzal do parády a nezmršil, co by mohl.. To je horší, jak sehnat dobrého zubaře! :shock: :roll:
Opel Frontera A 2,4i, 1994 Long, Matador Izzarda, CB - Allamat 295 DTMF - PRODÁNO
Opel Frontera B 2.2 DTi RS, 2003. 245/70 R16 - PRODÁNO
Opel Frontera B 2.2 DTi 85kW, 2001, 245/70 R16 4x4 Hankook Dynapro MT R, Allamat 296.
radole
Začínající diskutér

Příspěvek od radole »

jednoznacne tlakuje chladiaci system bud cez tesnenie alebo sacie a vyfukove komory ked tlaci turbo a preto nekuri a termostat blbne lebo je tam vzduch
vicko nadrzky prepusta ak sa zvysi tlak ale nie vela preto praskol chladic
Frontera A 3,1 TD troška podvihnutá, 37" kolieska,2x uzávierka, 2x navijak
Frontera B 2,2 DTL troška podvihnutá 32" kolieska, 2x navijak a expedičná výbava

náhradné diely Frontera A,B, Trooper, Monterey, Campo
0919 224 231
fronteradiely@azet.sk
Odpovědět

Zpět na „2.2 dTi“