Náharada motoru X22SE a Y22SE

Vše o motorech X22XE, X22SE a Y22SE
Odpovědět
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Náharada motoru X22SE a Y22SE

Příspěvek od Nimrod »

Zdravím všechny příznivce Fronter. Po velmi dlouhé odmlce Nás situace donutila k tomu začít se zabývat náhradou tohoto motoru. Oprava mnohdy není možná, jelikož na tomto typu motoru vypochodují ven ojnice bokem bloku motoru. Ač se to nezdá, tak náhrad je v celku relativně hodně. Ale jedna z nich je asi nejschůdnější a to je motor X20XEV z Opel Omega B nebo Vectra B, který se dá sehnat vcelku docela levně.
A teď už slyším jak mně odborníci kamenují, ale tento motor je v podstat ě shodný s X22SE. Má sice o 200 ccm menší obsah, ale výkon mají tyto motory stejný, to jest 100 kW. Jediný problém na který se naráží je typ motoru vyražený na bloku. To se dá řešit mnoha způsoby, ale to tady popisovat nebudeme.
Základní rozdíl v motorech je olejová vana a sání oleje. V podstatě stačí přebastlit olejovou vanu a je hotovo. Dalším drobným problémem je rozvod motoru. Je potřeba si na to dát pozor. Originál frontera má delší rozvodový řemen aasi o dva zuby. Motor X20XEV má rozvodový řemen v délce 169 zubů. Co se týče rozvodových kladek je to stejné.
Kryt rozvodu je trošičku odlišný, ale je to záměnné. Ale pokud je původní kryt na motoru X20XEV v pořádku není jej nutno měnit.
Zbytek motoru by měl snad být shodný, ale to potvrdím až příště.
Za tým OFFROAD-FRONTERA
Nimrod
Revize LPG: servis@offroad-frontera.com
Eypo_301

Re: Náharada motoru X22SE a Y22SE

Příspěvek od Eypo_301 »

Chcem ešte dodať že ako všade sa píše že 2.2i hrozne rada sklepáva. Tiež som stál nad touto otázkou aký motor tam zohnať a nakoniec som namiesto motoru X22SE v B-frontere do nej zaobstaral zo staršej A frontery a to 2.2i motory sú na pohlad a myslím aj vnútorne rovnaké len sa líšia v drobnostiach ako olejová vaňa (treba ju poupraviť, aj sací kôš), treba zapracovať originál olejový chladič z Ačka do Bčka, snímače, AGR ventil, výfukové zvody a sanie. Toto všetko som prehádzal z môjho zadretého motoru a auto žije a funguje ako predtým.
Prečítal som mnoho fór či toto alebo zahraničné a k motoru X22XE som mnoho informácií žeby sa zadrel alebo lietali ojnice nenašiel! veď uvidíme časom ročne mám nájazd 40 000km takže štastné kilometre!
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nimrod »

Takže definitivně potvrzuji. Motor X20XEV po výměně vany pasuje jako náhrada X22SE a Y22SE. A ještě si dovolím reakci k příspěvku výše. Motor X22XE z Frontery A rovněž do Frontery B Pasuje. Má pouze jinak řešen spodek motoru a je robustnější.

No a Teď ještě ke smrti motoru X22SE. Je to jen a pouze můj osobní názor a zkušenost. Tento motor je nešťastně řešen již ze startu. Stačí mu překročit jednou, dvakrát výměnný interval oleje a je zle. K tomu se přidává tlakové chlazení motoru kdy originál ventilátory spínají až při 114°C a zátěž pro motor kdy to tahá 2 tunové auto, vyvažováky ze spodu motoru a zeslabená konstrukce oproti motoru X22XE a neštěstí je na světě. Začne docházet k postupnému zapečení pístních kroužku a neklamným znakem je zvyšující se spotřeba oleje kdy vozidlo žere 1l oleje na 1000 km a méně. Životnost tohoto motoru je ve Fronteře B cca 200000 km. Ale už jsem to tu někde kdysi popisoval.
Za tým OFFROAD-FRONTERA
Nimrod
Revize LPG: servis@offroad-frontera.com
RMIMAXXX
Diskuzní Nováček

Příspěvek od RMIMAXXX »

Už jsem o tom mluvil kdysi s Kondorem ale napíšu to i sem. Tuto obměnu 2.0 za 2.2 jsem absolvoval rozdělal jsem svoji Omegu abych oživil Fronteru. Názor okolí se lišil 50 na 50 jedni říkali že to nepůjde druzí že by to mohlo jít. Jediný problém na který jsem narazil je to že jsem měl omegu z roku 95 A jak jsem později zjistil do roku 96 se používala plechová vana a od roku 96 se používal hliníkový mezikus s plechovou vanou. Problém nastal v tom že plechová vana má pouze 6 šrouby a hliníkový mezikus tak jak na frontě má 8. Problém je v tom že šrouby v hliníkovém mezikusu jsou hodně dlouhé a ve velikosti 6 vám nedovolí dotáhnout na správný moment abyste je neutrhli a časem dojde k prolínání oleje. Jinak vše funguje jak má akorát ještě nevím jak v novější verzi ale u starší verze dvoulitrového motoru má olejové čerpadlo menší díru na sací koš. Nakonec se mi podařilo sehnat motor 2.2 ze sintry který je x22xe a ten funguje úplně bez problémů a je identický jako do frontery.
Frontík B 1999 LIMITED 2,2 benzín dlouhá v kůži, manuál najeto 102 000.
Fronterka2.2i

Příspěvek od Fronterka2.2i »

Škoda, že to tu nebylo dost jasně napsané dřív :( Ale rady se mi i tak dostalo v čas :grin: Šťastné km Všem :wink:
Frontera B Sport 2.2i 2003
motorrař
Diskuzní Nováček

Příspěvek od motorrař »

Zdar hoši když už se tu probírají ty typy motorů mám x22xe a jelikož už po3 umírá mám možnost náhrady y22xe z omegi jde to zaměnit???? díky za info
vlado007
Extra diskutér

Příspěvek od vlado007 »

Na angl stránkach pisu ze je to rovnake
Frontera 2.3 TD rv.92 5dv. bordova met. :)
Frontera 2,8 Tdi rv.97 5dv.
Ilja Hynčica

Příspěvek od Ilja Hynčica »

Zdravím všechny šťastné majitele Fronter, které jedou.
Ta moje r.2001 dlouhá, zrovna ne. V motoru díra - vylétla ojnice. Moc by mě zajímaly, přesně jaké úpravy vany motoru bych musel udělat /- jste pánové dělali/ abych místo mrtvého motoru x22se, byl schopen namontovat x22xe s hlavou - /sání, výfuk/ z x22se.
Předem díky za jakoukoliv odpověď. / x22se jsem aktuálně v Čr nesehnal funkční ani jeden ! :) /
Pinkam22

Příspěvek od Pinkam22 »

Mňa by to tiež zaujímalo. X22XE je ľahšie zohnať. Mne mimochodom tiež vyletela ojnica na čerstvý vzduch. Len si chcem ujasniť čo všetko musím s motorom x22xe spraviť aby som ho dostal do môjho auta. Ide naozaj len o vaňu a sací kôš na olej? (alebo ani toto nemusím riešiť) Nič s elektrikou? Riadiacu jednotku a tak? A ešte mám LPG v aute, v tom nevidím problém, rovnaké obsahy len iné kompresné pomery, max by som to dal vyštelovať nejakej firme.
Pinkam22

Příspěvek od Pinkam22 »

Ahojte Takže zohnal som motor z opel omega s oznacenim z22xe a PASUJE ako nahrada za x22se. jedine co som spravil bola vymena olejovej vane, hlinikoveho medzikusu (medzi blokom a vanou) a sacieho kosa na olej vo vani. A este mi nesadol konektor na hlave valcov. Ale vyriesilo to orezanie konektoru. Komplet vymena mi zabrala necele dva dni v garazi. Cize vybrat motor. Vymenit olejove vane . A vlozenie noveho motora.
Odpovědět

Zpět na „2.2i 16v“