Oprava motoru Opel Frontera 3.2 V6

Vše o motoru 6VD1
Odpovědět
wolf14sk
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Oprava motoru Opel Frontera 3.2 V6

Příspěvek od wolf14sk »

Viem že je to risk ale chcem skúsiť len tie krúžky a dať otestovať hlavy... no a nejaký podobný postup som čakal len si nie som úplne istý, nikdy som to nerobil... a pravdupovediac radšej si to urobím sám, nemám žiadneho mechanika ktorému by som to mohol dať urobiť s kľudom že to bude naozaj dobre urobené...

Bola by to pekná predstava že by som nejazdil na olej ale znova na benzín/LPG... :D
Frontera 3.2 V6 2003 + LPG
vlado007
Extra diskutér

Příspěvek od vlado007 »

Ak s tym nemas skusenosti sam to radsej nerob. :( Staci mala chyba a mas po motore. Myslim to dobre. Samozrejme treba mat podrobny servisny manual kde su montazne polohy kruzkov az po utahovacie momenty. :wink: Ked je motor vonku neni to az taka hrozna robota. :wink:
Frontera 2.3 TD rv.92 5dv. bordova met. :)
Frontera 2,8 Tdi rv.97 5dv.
Goauld_cz
Pokročilý diskutér

Příspěvek od Goauld_cz »

Sám to určitě nedělej, jak říká Vlado, není to sranda. Servisní manuál mám, kdybys ho chtěl. Krom toho že na všechno potřebuješ momentovej klíč a na písty nástroj pro stlačení kroužků, aby se dal píst vložit do válce, tak nevím jestli by to vůbec šlo udělat na autě, podle mě musí motor ven stejně jako u mě. Na to aby mohl motor ven je potřeba sundat kastlu. Opravdu nedoporučuju motor tahat ven z auta přes kastlu, je to neskutečná drbačka. Sám sem to tak dělal a přitom sem věděl, že budu měnit rám, no biju se do hlavy ještě teď že sem neposlelch a kastlu nesundal hned.
Při skládání motoru je potřeba dodržet postupy přesně podle manuálu, jinak se ti pak může stát, že se přidře některy ložisko, nebo někde něco nesedne tak jak má a děláš všechno znovu. Nehledě na to, že ke všemu tomu potřebuješ sloupovej zvedák a hromadu dílenskyho vybavení. A hlavně to chce u sebe někoho, kdo má zkušenosti a vede tě. Aji malá chyba může mít fatální následky.
Já sem cely auto rozebral a složil sám, ale složení motoru sem nechal na někom jinym. Pravda dneska bych si ho sám složil, ale před rokem a půl sem si na V6 netroufl. Každá zkušenost něco dá, ale než si vlastní motor posrat...
EX Isuzu Rodeo LS 3.2 V6 ; GOLF IV 1.9TDI ; 2014 Jeep Grand Cherokee 5.7 HEMI
Jožin z Bažin
Začínající diskutér

Příspěvek od Jožin z Bažin »

Tak dneska taková zajímavá věc. Ráno normálka nastartuji, pak ježdění a papírování po ouřadech, vše v pohodě. Potom auto asi dvě hodiny stálo, po nastartování normálka, ale po lehkým přidání plynu takový divný chvění či lehký škubání při jízdě, resp. při rozjíždění - který ale za chvilku ustalo a normálka. Vypadalo to jako když se jede se zapnutým protiprokluzem na sněhu nebo ledu a nebo jako když brzdí na kluzku abs. Tak že jsem nejdřív myslel že něco od podvozku, ale...
Následně asi hodinu auto stálo a když jsem nastartoval, tak se to cukání objevilo při přidání plynu z volnoběhu, u stojícího vozidla. Tak že podvozek jsem vyloučil, bo jsem se ani nerozjel a stál jen na místě. Takový poklesy a cuky, jako by vynechával či nepálil válec a nebo tam nešlo palivo, nebo nevím jak bych to popsal. Na volnoběh si V6 jen klasicky ševelí, ale když se jemně přidá plyn, tak se obejví ty lehký cukance, vynechávky, neklidný či nevyrovnaný běh a nebo nevím jak to jinak nazvat...Tak jsem auto raději dál netrápil, no ale navečer mi to nedalo a po nastartování se to lehký škubání objevilo zase po přidání plynu. Tak jsem to vypnul, chvilku nechal a když jsem pak znova nastartoval, tak zase normální...

Nesetkal se s tím někdo prosím?

Jsem si tak říkal, jestli jsem tomu nepomohl i já, bo když jsem odbahňoval a umejval auto, tak jsem wapkou vzal i prostor motoru, od tý doby auto nejelo a dneska teda jsem jezdil v pěkným lijáku, tak jestli se někam nemohla dostat voda a nebo vlhkost...

Budu rád za postřehy, bo mě to pocukávání napoprvý docela vyděsilo. :shock:
Frontera 3.2 V6 - Hobby Car
Saab 9-5 2.8T XWD - Shiny Car
Zetor 6911 - Wood Machine
Goauld_cz
Pokročilý diskutér

Příspěvek od Goauld_cz »

Motor rozhodně nemít wapkou :!: Pokud se to objevilo po umytí, tak by to mělo po řádnym vyschnutí zmizet samo. Mohlo se stát, že natekla voda ke svíčkám, zapalovací moduly nemusí dokonale těsnit kolem víka. Pokud ani po vyschnutí problém nezmizí, odmontuj moduly ze svíček a zkontroluj jestli tam není voda. Nejlepší je samozřejmě diagnostika a podívat se na live data, jestli má všechno správny hodnoty. Jinak problémy může dělat např. váha vzduchu, zapalovací moduly, svíčky, teplotní senzory, škrtící klapka, nebo sama řídící jednotka motoru, což nebývá zvykem, ale po prolití vodou to může být cokoliv.
Jožin z Bažin
Začínající diskutér

Přesně jak je uvedeno o příspěvek výše, problém vyřešen. :wink:
Koupil jsem si ELM327 V 2.1 BLUETOOTH DIAGNOSTIKA OBD2 plus do telefonu nainstaloval a zakoupil Torque Pro (OBD 2 & Car) a vyhodilo to závadu na svíčce F. Po rozdělání byla šachtička plná vody, tak že vyfoukat kompresorem, vysušit fénem, nahodit zpátky, vyměnit těsnění na všech svíčkách a zase všechno šlape jako hodinky. Tak to mi spadnul šutrák ze srdíčka. Příště už budu oplachovat jen rozumně a nebo vůbec. :-)
Navíc jsem zjistil, že mám v autě jakýsi svíčky BERU, tak jsem hned objednal Platinový Denso. :wink:
lukas.pleso

Příspěvek od lukas.pleso »

Zdravim Frontaci :grin: , mam moznost kupit zachovalu fronteru 3.2 :twisted: automat za super cenu.
Ma len problem so startovanim a skrtiacou klapkou skacu otaciky. Uz som tu co to precital a vazne to asi nebude dam to sparavit a hned aj vimenit to tesnenie pod sanim atd...
Chcem sa opitat oplati sa mi ju kupit a dat opravit? Kolko by stala asi oprava?
sherpa
Super diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sherpa »

za super cenu su obvykle tie kusky, ktorych nakupna cena sa casom vyrovna sume oprav...... {do 5 rokov}.
tak si to dobre zrataj......prevadzkove naklady + servisne naklady na poruchy.
ak je v dobrom stave {napravy, prevodovka, motor} tak mozno to stoji za nadseny pokus ;-).
exRatrak: Opel Frontera B 1999 3.2i V6 151 kW automat Green Alpine Ski Tour 4x4 Limited Emotion edition
exRatrak 2: Dacia Sandero 1.4
Ratrak 3: Suzuki Scross Allgrip 1.4T
lukas.pleso

Motor aj prevodovka, napravy a karoseria v dobre nebola jazdena ani raz v terene len dlhe cesty.
Raz ho pozicali bratovy a ten vycucal vsetok benzin od vtedy skacu tie otacky. A co sa týka nakladov na prevadzku myslim ze budu ronake ako na AUDI A6 2.8 v6 automat.
Goauld_cz
Pokročilý diskutér

Příspěvek od Goauld_cz »

A kolik je taková super cena ? Osobně bych automat nechtěl, ale pokud se o něho dobře starali, tak bych v tom problém neviděl. Jestli byla nebo nebyla ježděná v terénu je celekm jedno, na silnici trpí všechny auta stejně. Zkontroloval bych míru koroze na rámu a na kastli, pokud nerezne hlavně rám, tak je to nejdůležitější věc auta. Co se týče motoru, tak je to sice o něco starší verze než mám já v Rodeu, ale krom pár těsnění na něm nic extra kazícího není. Jediná nevýhoda byla zvýšená spotřeba oleje, ale to si myslím, že vždycky zapříčiní uživatel tím co tam lije a jak často mění. Do tohodle motoru patří po celou dobu životnosti v našich podmínkách olej 5W30 API SE, SF, SG, SH, nic jinyho. Názory, že pokud má motor najeto tolik a tolik kilometrů, tak tam dáme 10W40, nebo nedejbože 15W40 sou špatny. 10 tisíc KM, nebo rok a olej vyměnit, pak motor vydrží všechno.
3.2 je dobrej motor, ale je potřeba počítat stím, že po městě si vezme kolem 14 litrů a mimo město se při služné jízdě pod 10 nepodíváš. V terénu se spotřeba ani měřit nedá, ale klidně 20 není problém.
Náklady na provoz určitě nebudou stejny jako na Audi, na Fronteru je většinou všechno hrozně drahy a například gumy taky nejsou nejlevnější záležitost. Nicméně dá se chytře a dobře nakupovat díly v USA, než draze v Opelu.
lukas.pleso

Cena je 1500€ tak neviem ci sa oplati.
Podla toho co mi vraveli tak ho serisovali pravidelne jazdila na nom zena.
Hrdzu nema ziadnu ma osetrený podvozok.
Jožin z Bažin
Začínající diskutér

...ještě chybí dopsat, že ta žena jezdila jen o víkendech na chalupu a bude to klasika komplet bazarnickej. :mrgreen:

V6 je super. Zvuk se dá poslouchat místo rádia, odpich to má solidní, tunovej vozejk to ani necejtí. S naftovým žebřiňákem se to nedá srovnat. Spotřeba taky hrozná není, čekal jsem že to bude horčí. Já jel dálku - 315km od Karlových Varů, Kolín, Čáslav, Havl. Brod tedy převážně rovina a hrkačky přes město...tempomat nastavenej na 89km/h. Na výjezdu plná nádrž až po hrdlo, doma jsem dotankoval "jen" necelých 27Litrů, tak že asi tak necelejch devět na sto dálka s rozumem a klidná jízda. Po městě na kodrcání si to vezme kolem patnácti a nedávno jsem v terénu spálil asi 30l a sto kiláků jsem určitě nenajel. :wink:
Teď tam budu dávat jednotku na E85, tak že budu tankovat litr paliva za asi 20Kč přes známýho, tak že spotřebu řešit určitě nebudu.
Že má auto ošetřený podvozek je hezký, ale pokud někdo takto ošetřil rez, tak to moc dobrý nebude. Hnije všechno a patnáct let starý auto bude určitě taky někde chycený. Navíc Opel to s korozí neumí dodnes, nedávno mi kamarád ukazoval v servisu rezavou Insignii starou ani ne tři roky...
Pokud si na autě uděláš něco sám a nebo máš k dispozici dílnu či kámoše mechoše, tak to bude ok. Člověka to přece jenom víc baví, když si dělá na svým. :grin:
lukas.pleso

Asi pojdem do toho. Chcem vymenit auto a kedze mam dvoch velkých psov a byvame na Srbskom Plese tak inu moznost moc nemam. Rad si opravim auto sam a ked je nieco nad moju silu mam servismajstra.
V pondelok si pojdem s odtahovkou po neho možno aj skor.
Sa tesim SUV /offroad/ som este nemal.
A kupujem ho od majitelky a nie z bazaru.
Naposledy upravil(a) lukas.pleso dne 09 říj 2014 19:27, celkem upraveno 1 x.
Goauld_cz
Pokročilý diskutér

Příspěvek od Goauld_cz »

Jestli dobře počítám, tak je to nějakých 42 tisíc kč, což si myslím, že je moc dobrá cena. U nás se prodávají nejmíň za 2x tolik, takže "sa to oplatí". Hlavně dávat pozor na hladinu oleje, aby se to někde nepřidřelo a bude všechno v pohodě :wink:
Jožin z Bažin
Začínající diskutér

S odtahovkou pro auto? To je jako zachovalý tak moc, že je zakonzervovaný a nepojízdný? :idea: :shock:
Odpovědět

Zpět na „3.2 V6“