Problematické starty a vysoká kouřivost u motoru 2,3TD

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
MilosKaspar

Re: Problematické starty a vysoká kouřivost u motoru 2,3TD

Příspěvek od MilosKaspar »

Slaavo díky moc, zatím jsem pokročil tak, že jsem přes startér docukal auto do malé garáže na rozmrazení. :grin: Ještě mě napadlo, že při posledním tankování u místní (pochybné)pumpy jsem natankoval nějaký sajrajt s vodou. Nárž jsem měl skoro prázdnou, mohla být i tam. Od té doby mám ten problém. Takže začínám od základu. Je možné, že někde může být přimrzlá voda-třeba v potrubí. Rozmrazuji a uvidím. Díky za docela vyčerpávající informace. Taky mě napadl ten stopventil, protože jsem to ovzdušňoval a bylo to ok. Pumpa šla na tvrdo a žádnej vzduch. Třeba uspěju, ozvu se.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, r. v. 1993
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

MilosKaspar píše:Chci se zeptat, neměla by se hlava po ujetí nějakých kilometrů náhodou dotahovat?
Tam, co mi pod těsněním tekla ta voda, je na bloku kolem těch kanálků asi 5cm2 drsný povrch. Jakoby lehce vyrezlý, ale ne moc do hloubky. Zamáčkne se do toho těsnění? Nebo to mám zamáznout lepidlem "lepox metal"? Nebo nevíte někdo, jestli se v takových případech něčím nepodmazává těsnění?
ve tvém případě bych to asi nepokoušel a s těsněním koupil i nové šrouby. jestli to někdo před tebou utahoval jinak, než momentovým klíčem ( těch metod , jak utáhnout šroby na moment je mraky - utáhnout pořádnou trubkou, moment počkat a utáhnout znovu, někdo praktikuje utáhnout na fest , počkat a pak, až to ten šroub nebude čekat, praštit do klíče pořádnou palicí aby se to dotáhlo ještě víc , tomu se odborně říká ,,moment překvapení,, :grin: , někdo má moment v ruce, prostě způsobů mraky ) ....mohlo dojít k natažení šroubů nad mez pružnosti a pak se stane to, že se provozem natahují čím dál víc, až jsou povolené. ta cena novejch šroubů neni zas tak závratná, dalo by se říct, že je to zhruba hodnota těsnění, takže když je tam necháš a šroby to neudrží, koupíš si další těsnění a k němu už i ty šrouby a tím už jsi v prodělku. nové šrouby utáhni tak, jak bude napsáno na obalu těsnění ( zkoušeli jsme to se Slávou a ten moment odpovídá zhruba 120Nm )
to vyrezlé místo zkus také tím pravítkem ( doufám, že to není zednické na stahování betonu :lol: ) jestli to neni vyrezlé tak, že by to bylo vidět pod pravítkem na průsvit, asi bych to neřešil. jestli se ti to nezdá a je to opravdu v místech, kde je jen voda nebo netlakovej olej, podmáznul bych to v těch místech motorářským silikonem na 300 stupňů. na některých těsněních bývá z podobného materiálu nanesenej takovej těsnící proužek, takže uděláš jen něco obdobného. osobně to mám takle podmázlé už asi 15 let na zetoru a nic to nedělá
MilosKaspar

Těsnění jsem koupil i to pod sání a výfuk a šrouby taky. Po radách, co jsem se tady dočet, nechci riskovat kvůli pár stovkám. Jdu do akce. :)
Ještě jednu věc . Jsem asi moc šťouravej, ale nepřišel jsem na to, kudy jde olej na mazání vaček ventilů. Na vačkách jsou otvory, které jsou spojené středem vačkové hřídele. Ale ukonřeno je to šroubem na rozvodové kolo. Kudy se tam mazání dostane :?: žásná díra tam z hlavy nevede. :(
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Olej tam vede jedním z ložiskových domečků, tuším tím prostředním. Když vytáhneš vačici z ložisek, tak uvidíš plnicí drážku. Mezi hlavu a spodní plochu toho domečku pak pochopitelně patří O-kroužek, tak si ho ohlídej.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
MilosKaspar

Slaavo, Petře, díky moc. S vašimi radami jsem to dal dohromady. Všechno zatím funguje asi jak má. Jenom mi kolísá teplota. Od druhé, do předposlední čárky. Když jedu z kopce, schladne, když do kopce, ohřeje se. Asi termostat, který když pustí do chladiče, zavře pozdě. Objednám nový. Taky to hůře topí, ale aspoň pořád (oproti tomu, co před opravou těsnění). Asi zarostlý radiátor.
Jinak starty jsou ok. Dnes ráno -8stupňů. Po nažhavení 3 vteřiny točení startérem a naskočil. Přesuvník funkční. Je to super.
Ještě jedna maličkost, Asi do tohoto téma pletu všechno dohromady. Když je pod nulou, kontrolka žhavení nesvítí, ale žhaví to. Bohužel to žhaví, dokud se vzduch pod kapotou neohřeje. To velké relé jsem už měnil z jiné frontery a je to stejné. kdyby jste někdo věděl, co s tím, budu vděčný za každou radu.
A teď jdu na ty volnoběžky.
Jak budu mít chvilku, napíšu co mi to dělalo, když jsem se rozhodl vyměnit těsnění pod hlavou.
Takže ještě jednou díky.
Vokoun
Ultra diskutér

Příspěvek od Vokoun »

Aby si nedopadl, jak já. Mám dva, jeden na zimu a druhý na léto :lol:
Frontera B 2.2DTi 16V Sport RS,r.v.10/98, trošinku upravená
Žiju OFF !
http://www.fronteramorava.estranky.cz/
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

MilosKaspar píše:Jenom mi kolísá teplota. Od druhé, do předposlední čárky. Když jedu z kopce, schladne, když do kopce, ohřeje se. Asi termostat, který když pustí do chladiče, zavře pozdě. Objednám nový. Taky to hůře topí, ale aspoň pořád (oproti tomu, co před opravou těsnění). Asi zarostlý radiátor.
Termostat sem kupoval asi za dvě kila, nemá smysl to řešit. Tak koukni, jestli ti funguje viskospojka vrtule chlazení. Radiátor se dá propláchnout ale moc tomu pak nepomůžeš, lepší je dát novej. Co se topení týče, tak 2,3TD se moc nepřekonává - alespoň co já vím.
MilosKaspar píše:Jinak starty jsou ok. Dnes ráno -8stupňů. Po nažhavení 3 vteřiny točení startérem a naskočil. Přesuvník funkční. Je to super.
To jsme rádi.
MilosKaspar píše:Když je pod nulou, kontrolka žhavení nesvítí, ale žhaví to. Bohužel to žhaví, dokud se vzduch pod kapotou neohřeje. To velké relé jsem už měnil z jiné frontery a je to stejné. kdyby jste někdo věděl, co s tím, budu vděčný za každou radu.
Zkus nejdřív žárovku v palubce. Že to žhaví durch je divný. Dýlku žhavení tenhle motor reguluje ale podle čeho ti neřeknu ani já ani Petr - ale i při těhle mrazech by se dýlka žhavení měla vejít do půl minuty (současně se žhavením běží to malý čerpadýlko chladicí kapaliny u expanzky).
MilosKaspar píše:Asi do tohoto téma pletu všechno dohromady.
To teda jo. Rozděluj to prosímtě do příslušnej kategorií - takhle poradíme tobě ale kyž to po čase bude někdo hledat, tak to potom nenajde.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Janeš Petr
Moderátor

...amen
kresta
Ultra diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kresta »

to zvládneš :lol: po večerech roztřídit :mrgreen:
Land Rover 110 HAE 1983 3,5 V8 Land Rover 101 FC Land Rover SII 109 1959-miláčci
HUSQWARNA WR 300 MY2011 Kawasaki KDX 250 1994-babička :-)
BMW 530D E39
Tatra 138 turbo-konečně už vyhrála
X5 4,6is-255kw-v max 280km/h
Tatra 148 cas32-hasičáák
Hunter551
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Hunter551 »

Tak mam podobny problem. Este nieje zima a rano fronterka dlho toci, potom chytne, ale kasle jak tuberak a z vyfuku sa vali stiplavy modry dym.
Po ohriati nekasle, nedymi proste ziaden problem.
Zhavice su nove, vedenie k nim premerane - funguju ako maju.
Po precitani tohto vlakna si myslim, ze to bude posuvnikom predvstriku. Po nastartovani je bez prudu, po zvyseni otacok je tam 12 V z coho usudzujem, ze vo vedeni ani v relatku problem nebude. Motor zvuk nemeni.
Do coho sa mam pustit :wink: :?:

Dakujem
Frontera A 2.3TD
vlado007
Extra diskutér

Příspěvek od vlado007 »

Ja by som zacal padanim nafty :wink:
Frontera 2.3 TD rv.92 5dv. bordova met. :)
Frontera 2,8 Tdi rv.97 5dv.
Hunter551
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Hunter551 »

Nemyslim si ze to bude padanim nafty, par krat som vyskusal pred startom odvzdusnit a bez zmeny.
Frontera A 2.3TD
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Padání bych taky vyloučil nejdřív než se začneš angažovat v čerpadle. Mluvil jsem s Petrem Janešem, tak ten ti večer k tomu přesuvníku asi něco napíše - já to rozebraný ještě neviděl. Zkus k tomu přesuvníku přivýst 12V přímo do baterky ať vyloučíš problém s odporem v přívodním drátku, protože častokrát je drátek uklepanej a drží na posledním kousku, což stačí k přivedení 12V k měřáku ale kvůli odporu tudy neproleze dostatečnej proud aby to sepnulo cívku. Vyzkoušej, jestli se mění zvuk motoru kryž to napojení na baterku dáváš pryč a opětovně zapojuješ.

Potom si zkus změřit cívku v tom elektroventilu přesuvníku - jestli není přerušená.
Hunter551
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Hunter551 »

To s tym odporom ma nenapadlo. Idem to hned skusit.

Bez zmeny. :(
Frontera A 2.3TD
Janeš Petr
Moderátor

jestli ti to vynechává a kouří jak píšeš, začal bych vstřikama Modrej štiplavej kouř je nespálená nafta. O přesuvníku už tu toho bylo napsáno mraky, jak funguje, jak ho vyzkoušet i kde hledat závady, takže zkus mrknout do vlákna o něm.
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“