Článek v časopise 4x4 AUTO MAGAZÍN

Zde diskutujme o čemkoliv, co se nedá zařadit do jiné výše nebo níže uvedené sekce.
Tomik

Článek v časopise 4x4 AUTO MAGAZÍN

Příspěvek od Tomik »

Dostalo si mi náhodou do ruky květnové číslo časopisu 4x4 AUTO MAGAZÍN a je zde článek o Fronteře. Docela hrůza - pořádně jsem se vyděsil. Obecně si myslim, že v tomhle časopise nemaj Fronteru vůbec rádi - vim že Frontera neni Patrol (a podle redakce zřejmě ani BMW X5, Fiat Panda a podobný kokotiny), ale snad si nezaslouží takovej negativismus jakej byl v tomhle článku. Neni tam napsaná snad jediná pozitivní věc - kromě toho jakej má pěknej vzhled a takový ty další kokotiny. Je zde popisováno hlavně Béčko. Uvedu příklad jak zde byla popsána spolehlivost Frontery:

"Přeplňovaná vznětová verze DTI se může pochlubit více nedostatky, které lze ze zkušeností servisní sítě statisticky doložit. O něco málo více než jedna desetina majitelů se setkala se závadou na senzoru měření množství nasávaného vzduchu, s netěsností chladicí soustavy a s kolapsem vstřikovacího čerpadla. Tak dvacetina majitelů Frontery skončila v servisu s vibracemi poškozeným vedením paliva. U zážehového čtyřválce 2,2 se potom pětina majitelů setkala s prasklým výfukovým potrubím. Stejné množství majitelů se potom potýkalo, bez ohledu na vznětovou nebo zážehovou verzi, s problémy chladicí soustavy. Bez ohledu na verzi motoru potrápily předčasně opotřebované čepy řízení sedminu „opelových offroaďáků“ a šest lidí ze sta se setkalo se závadou na řídící jednotce ABS. Na dnešní zvyklosti neúměrnou korozi si stěžuje šokující jedna třetina majitelů Frontery, přičemž u pětiny z nich je stav koroze neúnosný. Spolehlivost samu o sobě lze potom hodnotit objektivně jako špatnou, především potom u vznětových verzí, když pětina majitelů minimálně jednou neodjela od domu kvůli závadě na imobilizéru nebo žhavení. Neúnosná jedna třetina majitelů Frontery zažila to, že zůstala stát na cestě kvůli závadě na sání, řídící jednotce, chladicím systému, palivovém systému a nebo těsnění hlavy válců. Podstatně lepší zkušenost mají majitelé zážehových verzí, z nich pouhá dvacetina neodjela kvůli imobilizéru od domu a pětina se setkala na cestě se závadou na těsnění hlavy válců nebo řídicí jednotce."

Jo taky prej se už Frontera přestala vyrábět.
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Závady

Příspěvek od Nimrod »

Souhlasím. Všechny tyhle závady Frontera má. Ale je to zapříčeno chybnou údržbou a bohužel mnohdy i servisní údržbou značkových servisů. Bodej by také chybi nevykazovala, když Opel není schopen odstranit některé závady a tvrdí, že to je standartní věc. :evil:
Slaava

Řepa

Příspěvek od Slaava »

Podle tý ukázky je článek fakt řepa - zejtra okamžitě du do trafiky a časopis kupuju. Naštěstí se na mojem áčku zatím podobný necnosti nevyskytují a taky se tam nevyskytuje elektronika. Osobně si myslím, že se na celkovejch problémech Fronter podepsal skutečně přístup Opelu k japonskému základu - Rodeo/Amigo je přece v Asii hodně prodávanej model. Třešničkou na dortu je pak přístup výhradních českých servisů. Paradoxem je, že v tabulkách TUV se áčko umístnilo ve spolehlivosti deset let starých vozů na úžasném sedmém místě - tam kde se obvykle vyskytují Toyoty. Při výběru offroadu sem zvažoval Cherokeeho, FourRunner, Fronteru, Patrol a Vitaru. Nejvíc asi právě Jeep - znal jsem ale několik lidí, který vyprávěli o svém Cherokeem dost hororový story a asi nejvíc mě odradil můj tehdejší zaměstnavatel, kterej tak jednou tejdně dojížděl do práce pozdě v manželky Pežotu. Jeep byl totiž mrtev někde u cesty - od elektroniky přes zlomený čepy až po zaseknutej volant tam blblo asi všechno. Vitara byla pro mě moc malá, 4Runnerů je v ČR málo a Patrol je na moje ježdění příliš tuhej. Tak sem koupil Froncka a zatím jsem spokojen - kdybych ale teď měl informace co se kolem mě míhaj, tak bych do Frontery asi nešel. Asi bych teď koupil Pajero Sport.
Když už padla zmíňka o ukončení výroby béček - myslíte, že případná Frontera C bude zase opajcnutý Isuzu? Že by tentokrát místo Rodea obšlehli Axiom?
Obrázek
Slaava

Článek

Příspěvek od Slaava »

Tak sem nelenil a vyhodil jsem 79,- Kč za květnové číslo časopisu 4X4 Automagazin. Jednalo se skutečně o vyhozené peníze, článek totiž splnil a v mnohém i předčil moje očekávání. Jedná se o typický balast, který slouží jen pro zaplnění čtyř stránek časopisu, který jako jeden z mnoha vychází pravděpodobně jen pro inzerující firmy a ne pro čtenáře.
Ačkoli je věrohodnost uvedených údajů vcelku bezproblémová a článek je po obsahové stránce objektivní, jsou tyto údaje velmi kusé a zcela nedostatečné. Článek se věnuje výhradně modelu B, o první generaci se zmiňuje jen jednou větou. Zcela tak pomíjí její tři varianty, nezmiňuje se vůbec o technickém vybavení vozidla (rám, převodovka, diferenciály, světlost, atd...) a ve svém závěru jeho autor Michal Štěpán dokonce Fronteru zařazuje mezi vozidla kategorie SUV. Beze zmínky zůstavá dokonce i prapůvod ve vozech Isuzu Rodeo/Amigo, který dle mého názoru rozhodně není nezajímavý. Fotografie, které z plochy článku zabírají valnou většinu, jsou viditelně převzaté z německého katalogu nebo nějakého německého časopisu a je na nich zachycena pouze krátká verze Sport. Pro někoho, kdo Fronteru nezná, tak může být článek silně zavádějící a matoucí, protože je stavěn téměř výlučně pouze na statistických údajích (ze servisů?) a katalogových údajích o použitých motorech. V textu je sice oprávněně vytýkána ignorance automobilky k této výrobní řadě (výroba byla v roce 2003 bez náhrady ukončena), jinak ale jeho vyznění poměrně nevyváženě (vysoká poruchovost vs. spokojenost a věrnost zákazníků nebo chvála designu vs. nelichotivý text), působící dojmem, že autor psal článek několik dní (některý den je lepší, jiný horší) nebo skuteční autoři byli dva. Každopádně i když uvedené údaje působí věrohodně, slohová úprava nikoliv – např. věty typu „První generace Opelu Frontera se vyráběla od roku 1992 do roku 1998 a proslula značnou nespolehlivostí, která byla dokázána i statisticky. Pokud měl někdo v té době opačnou zkušenost, pak ho asi potkalo to největší štěstí v životě a nebylo by rozumné čekat na nějaký další zázrak. Říká se, že velké štěstí potká každého jen jednou za život.“ nepůsobí moc objektivním dojmem. V mém předcházejícím příspěvku se zmiňuji o tabulkách TUV – jednalo se sice o údaj spolehlivosti z hlediska velkých poruch, text článku se tímto ale dostává do zcela jiného, značně nepříznivého světla (tabulku zkusím najít k zveřejnění na tomto webu).
Dalo by se sice namítnout, že mnou postrádané údaje jsou nad možnosti tohoto článku. Ten je ale zařazen v sekci bazar, kde je dle mého názoru potřeba informovat komplexně o možnostech, výhodách a nedostatcích vozu, což autor rozhodně nečiní. Prostor čtyř stránek formátu A4 je dle mého názoru dostatečný pro plnohodnotné informace – stačilo by jen snížit počet fotografií s opakujícími se záběry a zmírnit neobjektivní sloh balastního textu. Důkazem, že je to možné, mohou být některé články ze sekce bazar časopisu Autohit, které jsem při výběru vozu bral v potaz. Fakt, že autor tohoto textu, pan Michal Štěpán, se podílí na většině článků tohoto časopisu, mě jen utvrzuje v přesvědčení, že 79,- Kč lze investovat daleko lepším způsobem.
Tomik

Příspěvek od Tomik »

Naprostej souhlas!!!
Ještě mě v tom čásáku pobavila nějaká ta soutěž o nejlepší SUV, offroad a pick-up roku 2005 (rozdělení do těch kategorií se mi nějak nezdá) - nejdřív jsem byl zklamanej že tam neni fronterka, ale po přečtení toho článku jsem zjistil, že by jí zařadili stejně do SUV :(
Slaava
Moderátor

Panu redaktorovi vychází pěnké články (tasemnice)

Příspěvek od Slaava »

Škatulkování je věc ošidná a zrádná. Jako u všeho jsou hranice jednotlivých kategorií neostré a existuje až nepříjemně mnoho vyjímek potvrzujících nebo naopak vyvracejících zažitá pravidla a schemata.
Třeba se časem dočkáme tak tuhé samonosné karoserie, že ani každodenní drsná jízda přes bramborové pole ji neuškodí a i Patroly, LandCruisery a Defendery budou samonosný. Zatím to tak ale není a tak za základní kriterium pro rozdělení do kategorie SUV nebo OffRoad považuji spolu s funkcemi podvozku právě rám. Mimochodem jako SUV v časopise označují i Durango - neznám jej zas tak moc, pochybuju ale, že to čestimetrový americký hovado je samonoska. Naopak VW Touareg je řazen mezi offroady.
Dle mého názoru by se toto dělení mělo přestat používat a vhodné použití vozu by mělo zůstat na čtenáři, který by takto učinil na základě informací o vybavení vozu... těchto se mu ale v zmiňovaném časopise ovšem nedostane. Jako vozy, které vybočily ze své kategorie, si můžete vzpomenout třeba na Audi Quattro, Toyotu Celicu nebo sibiřského nestora Ladu Nivu. Zkrátka než používat striktní kategorizaci špatně, jak je to častokrát účelově činěno, je lepší ji nepoužívat vůbec.
S autorem článku by se dalo polemizovat i v mnoha jiných věcech: např. přehřívání vznětových motorů bych nepřičítal ani tak ochranným rámům, které navíc málokdy zasahují do cesty chladiči, jako spíš tomu, že vodnímu chladiči cloní mezichladič vzduchu a u nafťáků byla většinou montována diskutabilní vrtule s viskózní spojkou. Když k tomu přičteme ještě olejový chladič a u některých vozů i chladič klimatizace s větráky, je jasné, že přídavná světla na rámu jsou jen třešničkou na poněkud přehřátém dortu.
Slaava
Moderátor

Tasemnice 2

Příspěvek od Slaava »

Svými elaboráty v této diskuzi se nesnažím hájit Fronteru z pozice jejího majitele, snažím se pouze hájit čtenáře před neobjektivními informacemi. Jistá znalost popisovaného vozu mi dává možnost porovnat moje informace z informacemi předkládanými... a výsledkem je značná nejistota nad jinými informacemi, uveřejněnými v časopise. Zkrátka když článek, kterému člověk rozumí hodnotí jako mizerný, jak potom může věřit těm, kterým nerozumí, a z kterých by měl informace načerpat? To má bez váhání převzít někým zkreslená fakta a šířit je dál? Moc, kterou mají sdělovací prostředky je z mého hlediska až nepochopitelně opomíjená a jejich svobodu by měla korigovat ne cenzura, ale nějaká nadnárodní certifikační komise, která by příslušné televizní nebo rozhlasové stanici, časopisu nebo novinám, udělila příslušné hodnocení - toto by pak koncový konzument měl brát v potaz.
To se ale už netýká jenom autočasopisů a omlouvám se, že sem se nechal takto unést, potažmo nasrat. :?
Tomik

Příspěvek od Tomik »

To je správný. Moc díky za tvoje vyčerpávající info k tomuhle článku. Jsem čerstvej majitel frontery a toho článku jsem se fakt dost lekl. Nemůžu zatim posuzovat jak je fronterka dobrá nebo špatná (vim sice, že má spoustu much, ale který auto nějakou tu mouchu nemá), ale zatim dobrý a ta cena za kterou jsem ji koupil tak za tu bych asi jinýho tereňáka v tomhle stavu nepořídil.
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Článek

Příspěvek od Nimrod »

Včera jsem si tento článek přečetl anapsal jsem e-mail do redakce 4x4 automagazínu a jsem zvědav zda bude nějáká reakce. :lol:
Slaava
Moderátor

Reakce

Příspěvek od Slaava »

Nimrode neblbni, jestli si přečtou ty moje příspěvky tak mě buď zažalujou, sejmou nebo obojí. :shock:
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Reakce

Příspěvek od Nimrod »

Slaava píše:Nimrode neblbni, jestli si přečtou ty moje příspěvky tak mě buď zažalujou, sejmou nebo obojí. :shock:
Klid slaavo, ať si přečtou co chtěj. :twisted: Za první cenzura není dobrá věc a za druhý první budou muset zavřít mě a Kondora a za třetí zavřít můžou, ale pustit musej. :D
Slaava
Moderátor

Re: Reakce redakce

Příspěvek od Slaava »

Nezastávám cenzuru, ta je snadno zneužitelná, zastávám jenom možnost jak určit věrohodnost zdroje informací jinak než podle barevnosti a poutavosti. Ať si klidně přečtou moje příspěvky - za tím co jsem napsal si stojím. Moh bych se kouknout na ten mail, co jste jim poslali? Díky. :wink:
Kodl

Příspěvek od Kodl »

Chlapi buďte soudní oni ty naše Froncky mají opravdu hodně chyb a drahých na opravy- je to takový auto dodělej doma,jediná velká výhoda je pořizovací cena ojetiny.
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Článek

Příspěvek od Nimrod »

Já netvrdím, že frontera všechny tyhle mouchy nemá, ale štve mě, že nikdo neřekne čím to je způsobeno. Už nikdo se nezajímá o to, že většina těcht závad, je způsobena chybnou údržbou ze strany majitele nebo dokonce i servisu. Takže pak si někdo přečte, že x procent majitelů Fronter zůstalo stát na silnici kvůli závadě imobilizéru a podobně, ale to že ty imobilizéry jsou tam fušersky namontovaný to už nikoho nezajímá. :D :D :D Tfůj to jsem se zase rozbásnil
Slaava
Moderátor

Poruchovost

Příspěvek od Slaava »

Kodl píše:Chlapi buďte soudní oni ty naše Froncky mají opravdu hodně chyb a drahých na opravy- je to takový auto dodělej doma,jediná velká výhoda je pořizovací cena ojetiny.
Nikdo tady nepopírá poruchovost Fronter, tady de o to, že článek předkládá kusé, neobjektivní a interpretací zkreslené informace. Ten článek je takový plácnutí do vody.
A Dodge Durango má rám... 8)
Odpovědět

Zpět na „Diskuze o čemkoliv“